Last news in Fakti

4 Април, 2020 09:25 3 439 24

IT предприемач: Ще си спестим милиарди, ако дигитализираме здравеопазването ни

  • здравно-информационна система-
  • здравеопазване

''След 15 000 часа труд най-малкото ще имаме някаква архитектура за системата на здравеопазването'', заяви Ивайло Славов

IT предприемач: Ще си спестим милиарди, ако дигитализираме здравеопазването ни - 1
Снимка: Economy.bg

''Това са 100 човека за 1 месец, толкова са 15 000 часа труд, това представляват. Като цяло са достатъчно, за да се направи анализ и да се каже какво трябва да се направи.След 15 000 часа труд най-малкото ще имаме някаква архитектура за системата на здравеопазването. Стойността на този труд е 200-300 хиляди евро'', това заяви в предаването '''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком IT предприемачът Ивайло Славов, който е част от групата IT предприемачи, които изявиха желание да помогнат на държавата с 15 000 часа безплатен труд, който труд да бъде насочен към дигитализацията на българското здравеопазване.

''Ако има желание да се направи нещо, с нашата експертиза съвсем спокойно може да се направи правилната инфрастуктура. В следващите 2-3-4 години да направим такава система на здравеопазването, така че да имаме едно добро здравеопазване. То не е подарък, по-скоро е дарение. За разлика от всички останали, които се чудеха какво да вземат, ние седнахме и помислихме какво можем да дадем. А то е работни часове'', обясни Славов.

Той спомена, че 20 години се правят конкурси, обжалват се, като в крайна сметка нищо не се случва. Според него е така трудно, защото има много зависимости - от една страна болниците, от друга НЗОК, от трета страна всички държавни институции.

''Отговорът на това колко милиарди ще се спестят, когато имаме електронно здравеопазване, е много'', каза още IT предприемачът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    32 3 Отговор
    Прав е човека! Ако се направи както е при немците - ще бъде много по-трудно лекарите да крадат и невъзможно да скрият грешните си диагнози. От тук следва, че или няма да имаме електронно здравеопазване или ще бъде привидно. Защото то и сега джи питата имат уж някакви електронни картони на пациентите си и.... какво от това?

    Коментиран от #23

  • 2 Васил

    28 1 Отговор
    Защо Бибитко да спестява като може да ги открадне?
  • 3 Защо не

    13 0 Отговор
    Не ги гледаш като гласове, като зависимост, като възможности за крадене и манипулации... Прав си, но разгледай ги от този ъгъл и ще намериш правилната посока за решаване на проблема!
  • 4 псгв

    30 0 Отговор
    Никой не се интересува от спестяване на милиарди. Интересуват се само от усвояване.
  • 5 Гошо

    7 6 Отговор
    То убуу да е електронно ама как ще замести лекарите, санитарите...... електронна болница, линейка, апаратура все едни дребни неща дето липсват?
  • 6 Колко

    18 0 Отговор
    Има една песен - "Колко пъти..." Та колко пъти ще се правят едни и същи неща и завършват само с провал и крадене на милиарди? Това питам аз! Само като се сетя за пръстовите отпечатъци и много други и....
  • 7 Ганьо

    4 4 Отговор
    Май вируса има и положителни ефекти! Много силен тласък на обществото е дала В.С.В. въпреки огромните жертви! Сега след кризата дано има възраждане!

    Коментиран от #10

  • 8 псгв

    26 0 Отговор
    И електронно правителство щяхме да имаме, и администрацията щеше да се оптимизира, машинно гласуване щеше да има, нищо няма и милиардите ги няма.
  • 9 Ти за мафия

    15 3 Отговор
    с бели престилки не си ли чувал? И кога мафия, каквато и да е-боклукчийска, оръжейна или докторска, смяташ, че ще се откаже от схемата, която си е създала. Говедата са я търпяли с десетилетия, ти сега искаш за 1 месец да я сринеш. По-скоро ще ти пратят някой, който да ти отреже пръстите на ръцете, за да не пишеш софтуер в тяхна вреда, и за сигурност и на краката, щот то не се знае дали няма да се научиш и с тях да ползваш клавиатура. Мразя ги до дъното на душата си такива, но стадото си ги търпи и не му пука.
  • 10 псгв

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ганьо":

    Нищо няма да се промени след кризата. Само само се пише по форумите, щото хората са затворени вкъщи. После старата песен на нов глас. 10 год. нищо не се е променило.
  • 11 Партизанския отряд

    9 3 Отговор
    АйТи ГлУпАк то и сега е дигитализирано лекуват те виртуално и оздравяваш виртуално
  • 12 ха ха

    17 0 Отговор
    тоя има грешна представа , че властта иска да спести от здравеопазването,администрацията,образованието и т.н . целта на влстта е не да се оптимизират разходите и да получим по-добра услуга за по-малко пари а как да се вложи повече обществен ресурс в нереформирани структури който да бъде окраден .
  • 13 Случаен

    13 0 Отговор
    Така е,но Шиши и Боко не искат да спестят............Те искат да си ,,лапат,, и положението да е ,,стабилно,,.....ИЗРОДИ.
  • 14 беге комунизъм

    5 3 Отговор
    нищо няма да имате след 15 000 часа, само ще сте шпионирали и изкопирали всичко, и ще сте поставили под риск ИТ системите на държавата, с калните обувки в стаята, не се правят така тези неща, грешно решение на премиера, просто някой го е подвел, човек не може да разбира от всичко все пак, Дончев е също един от министрите, дето трябва да си ходи, много му станаха провалите

    Коментиран от #17

  • 15 Койчо

    4 0 Отговор
    Не само здравеопазването а и повечето държавни служби.
  • 16 Здраве

    8 1 Отговор
    Сега пътуваме из България с декларации, така е било и 19в. при Султана!
  • 17 Напротив

    0 10 Отговор

    До коментар #14 от "беге комунизъм":

    Борисов да се маха а Дончев на негово място и тогава може да се пооправят нещата

    Коментиран от #18

  • 18 беге комунизъм

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Напротив":

    грешиш, Дончев няма качествата да замени Борисов, видя се как работи и колко пари струва, глупаво е да имаме такива очаквания за него, той отговаря за всичките фондове, а там безобразията са безкрайни, според теб трябва да не обръщаме внимание на това, така ли, малко лековато се изказваш
  • 19 Умно село

    4 0 Отговор
    Крайно време е да се направи тая Елекронна здравна карта на пациента!
    У нас не се прави за да се краде поголовно от всички по веригата!
    Време е кратунковци да се вслушат в съветите и да сложат ред.
    Ако не го направят сега - то излиза , че са съучастници в краденето, в което няма и грам съмнение!
  • 20 хаберих

    0 0 Отговор
    "РОЗОВАТА ПАНТЕРА И ДЪРВОЯДА"
  • 21 Зара

    0 0 Отговор
    The Pink Panther in "Pink Pest Control "
  • 22 4378

    4 0 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично нПа министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 23 Бойковия модел Е НА МОДА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Разбира се че е прав ,ако дигитализираме и обществените поръчки ще се затегне още пътя на корупцията ,но никой от тези 220 Депутата не го желае, най-малко Премиера Шампион по магистрали.
    Дигиталната система би спестила около 15 милиарда на година от кражба на бюджетни пари от НАП.
    ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СПАЗВАМЕ ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НА ЕО.
  • 24 волен сидеров

    0 0 Отговор
    еТО ОЩЕ ЕДИН ПРОДАЖНИК,ще ни следят както си искат-честито
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове