Last news in Fakti

9 Април, 2020 12:46 2 937 25

Десислава Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите

  • десислава танева-
  • българско производство

Нашите усилия са насочени към това да създадем работещ модел с търговските вериги, заяви земеделският министър

Десислава Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите - 1
Кадър бТВ

Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия в момента, заяви земеделският министър Десислава Танева в „Тази сутрин“ по повод предложението на нейното ведомство 50% от щандовете в големите супермаркети да бъдат отделени за родното производство.

„Нашите усилия са насочени към това да създадем работещ модел. Предложили сме вариант, който смятаме, че няма да наруши логистиката на търговските вериги, но ще им създаде задължение за структуриране на нов регионален канал за доставка - именно отделянето на достатъчно площи (за български продукти)“, каза Танева, която е категорична, че не се е „скарала“ с големите супермаркети.

Подобен модел съществува в страни като Италия и Франция, където работи добре, заяви земеделският министър.

„Доброволно го направиха, за да подкрепят местните производители и общността, в която живеят“, отбеляза Танева.

„Няма кой да ме убеди, че продукция докарана от 500 километра е по-прясна и добра от местната“, заяви министърът на земеделието.

Според нея съпротивата и аргументите на супермаркетите срещу мерките в полза на българските производители са продиктувани от това, че те ще трябва да „направят разходи“, за да ги въведат, но същевременно е убедена, че тези разходи няма да доведат до увеличение на цените, защото и сега веригите са свободни в надценките, които слагат на продуктите, а тези надценки пък са често критикувани от земеделските производители.

„Не може оператор, който на практика с годините, заедно всички оператори, са създали монополно положение в търговията с храни, сега да смятат, че не трябва да направят нито един разход в тази ситуация и да не се погрижим за поминъка на 25 000 семейства и на още няколко хиляди производители на храна“, заяви Танева, която вижда в мерките и съпричастност към земеделците в този тежък момент.

Земеделският министър отбеляза, че още се обсъждат детайли от мерките и те не са окончателни, като визира изискването да супермаркетите да се снабдяват от производители в радиус от 200 километра от тяхното местоположение.

„Това беше част от определението за регионален производител, но е въпрос на дебат. Важното е мярката да е работеща за производителите“, каза Танева.

След отминаването на кризата с коронавируса земеделското министерство ще направи преценка доколко работещи са мерките в полза на българските производители на храни.

Нищо няма да липсва на великденската ни трапеза, убедена е земеделският министър, но отбеляза, че вероятно ще има спад в търсенето на агнешко и други продукти, тъй като ресторантите в момента не работят.

Що се отнася до сигналите за неспазването на мерките срещу разпространението на коронавируса по пазарите, Десислава Танева заяви, че РЗИ трябва да вземе отношение и да ги наложи, като най-важно е да се спазва отстоянието между купувачите на тържищата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата

    14 12 Отговор
    Грух,грух каквото кажа това става
  • 2 Ventura

    27 17 Отговор
    Тъй де, че като си тръгнат от БГто, ще ядеме опинци. Унищожихте селското стопанство, животновъдство и какво остана, едно нищо. Само да не се врънеме към Жан Виденовите магазини!
  • 3 Вашето мнение

    34 4 Отговор
    Министерката, това не е проблем. Проблемът си ти. Ти, с твоята подкрепа години наред, като някъква в земеделието, създаде зърнарите. Те нямат проблем да напълнят супермаркетите. Но това не е помощ за народа, а за 1% лантифуди. ти гробарска подлого унищожи с невероятна злоба дребния производител, сега демагогстваш, а дежурните мисирки те гледат с влажен поглед.

    Коментиран от #21

  • 4 Дедо

    29 3 Отговор
    Накрая пак ще храните прекупвачите и ще дадете основание за допълнителна спекула!...И от къде като всичко заклахте,затрихте,унищожихте и загробихте !!!
  • 5 Вашето мнение

    41 6 Отговор
    Ти гербава м..., не унищожи ли поминака на хората в Странджа. Не им ли изби офцете за нищо. Ти, същата не изби ли и прасетата пак за нищо. За да угодиш на господарите си разби земеделието в България. Сега демагогстваш, но хората помнят.
  • 6 1234

    20 4 Отговор
    Щото не може да се сложи надпис “произведено в България “ли
    Егаси Държавата , егаси Министърката
  • 7 Ники

    14 7 Отговор
    Не е лошо да го направят това ... защото е факт , че нинзариват с вносни продукти .. а това не е добре за икономиката ..
  • 8 нклор

    30 0 Отговор
    Да има български плодове и зеленчуци по веригите, но без прекупвачи. Веригите да координират действията си директно с производители. Във всеки район на Бг все още има производители, макар и малко. Да се подпомогнат, да бъдат устойчиви и да се разраснат. Че ни омръзна да ядем пластмаса.
  • 9 Ivan

    18 4 Отговор
    Тази е икономист колкото прасето в кочината, което го убиха миналата година. Свинска ви работа. Продадохте и унищожихте Държавата, а сега си правите п.р та белким някой да ви съжали и да получите някой глас догодина.
  • 10 Я стига

    17 3 Отговор
    Не го играй родолюбка , другарке , а връщай заграбеното и раздаденото ! ЕС го отпуска милиардите ,потни пари от данъкоплатците , за България и гражданите ѝ , а не за теб & Со !
  • 11 Биллла

    17 2 Отговор
    Да си заминават, без туй теглим 10 млрд незнайно за какво, да субсидират плодовете и зеленчуците и да спрат с това жито и рапица вече. Само Каракачанов като ходи по чужбина в какво ще си носи партакешите като ги няма торбичките от Билла
  • 12 Обективен

    12 5 Отговор
    Смешна, глупава е тая намеса в бизнеса... Много го обичат Комунизма у бг-то... И герб и бсп са чисти комунисти, боядисани и пребоядисани :)
  • 13 Митко

    14 4 Отговор
    Ха ха ха ,нямало да отстъпи....и какво ще им направите че не ми е много ясно? Какви производители ма, министърке,дето работят с вносни субстанции и съставки ,за тях ли ревеш? И сега си има във веригите цели щандове само с български храни. Или си мислиш че де що има някой който произвежда нещо и на всичките да им набуташ стоките,щото са ,,производители,, Как ще стане тая работа,мислите ли с тия глави като приказвате.0
  • 14 Един

    16 6 Отговор
    Това решение на правителството е лишено от икономически смисъл в държава член ма ЕС и ще предизвика само негативи !!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Осведомен

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    Ес умре
  • 16 Оффффф

    18 0 Отговор
    То и агнета за Катар щяхте да гледате , хората си предплатиха 50 милиона - ни агне видаха , ни парите ! Всички сте от мандраджийско коляно - дай ви само да грабите !
  • 17 Ръмпези

    12 0 Отговор
    Я ВСИЧКИ СУПЕРМАРКЕТИ ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ...ПРОБА, ГРЕШКА...
  • 18 баламите обичат да бъдат баламосвани

    8 0 Отговор
    Ако искаше нещо да го направи наистина досега да го е направила.
  • 19 Технолог

    6 2 Отговор
    Българинът не може да се мери по качество с хранителните стоки със западните. Той силен в електрониката, в технологиите. Най-добрите чушкопеци в света са нашите! Правим изделия от висш клас за космоса (добре,че не ги ползват там, а астронавтите само си пускат космическата класика"Излел е Дельо хайдутин"докато скучаят). Правим най-добрите скимиращи устройства в света и т.н.
  • 20 Русенец

    11 2 Отговор
    Тази госпожа ще доведе до поскъпване на храните в Супермаркетите ! Като толкова иска български стоки , да си направят верига магазини "Български фермер" и там да продават само български стоки, пък да видим кой ще пазарува в тях !
  • 21 Един свестен коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето мнение":

    Ь разстрел е
  • 22 Алфа Ромео

    4 2 Отговор
    Краварите много се дразнят че българите имат собствени жилища, май ша се мъчат да накарат хората да си ги продадат и тях. Да мрат които ще мрат другите да са тотално изпаднали живеещи под наем или на изплащане и лесно управляеми.
  • 23 аз съм

    3 0 Отговор
    Фантастико не е ли БГ верига? Да ги продава там.
  • 24 Кольо

    3 1 Отговор
    що ми се струва ,че поредния закон даващ дивиденти и % за министър или група депутати е на лица. Подготвят да не ядете пластмасови евтини домати , а да се консумират пластмасови скъпи домати от приближени на властта феодали . Земята и огромните парници са основно в ръцете на 20- тина фамилии и няколко фирми под егидата на три буквени октопода. Тези мастити фигури не са по глупави от мутра застраховател ,банков борд или медийни магнати. в някои от случаите са всичко на куп. Целият бизнес се държи от политиците в парламента и олигарсите им. този номер с "Българското " не означава ,че е полезно и произведено от малък производител. А големите винаги подбиват цените и си набутват боклуците от парници . Всичко можеше да се реши с истински и не корумпиран контрол. със свободно търгуване от производител до масата на потребителя без посредници. Ако може и министърката да отговори колко чифта разплодни свине останаха от североизточната бяла порода и къде са Българските картофи. Само не ми казвайте в Родопите. При Смилянския боб са , а пипера в Каварненско се полива от резервоари пълни с химия. Въртолети пръскат по 10 полета на ден в продължение на 15 дни. Ежти Народе.
  • 25 ОТГОВОР

    0 1 Отговор
    Защо не cи прoдaвaт прoдукциятa нашите производители пo пaзaритe, кoитo никaк нe ca мaлкo, а прoвoкирaйки вeригитe мaгaзини прeдизвикaхa зaтвaрянeтo им. И ceгa в нaй-oбoрoтнитe дни oт гoдинaтa, пo Вeликдeн, бългaрcкия пoтрeбитeл ще пазарува къде, във ВEРИГИТE зaщoтo пaзaритe ca зaтвoрeни. Тoвa постигна министър Танева.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове