10 Април, 2020 17:16 6 574 20

Добри новини за всички българи с кредити

  • банки-
  • кредити-
  • извънредно положение

Утвърденият частен мораториум осигурява възможност за промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията

Добри новини за всички българи с кредити - 1
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) утвърди представения от Асоциацията на банките в България (АББ) проект за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции във връзка с извънредното положение, въведено от Народното събрание на 13 март 2020 г.

След утвърждаването му документът представлява частен мораториум по смисъла на Насоките на Европейския банков орган (ЕБО) относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19 (EBA/GL/2020/02). Насоките на ЕБО бяха приети за спазване с решение на Управителния съвет на БНБ от 3 април 2020 г. и са публикувани на интернет страницата на ЕБО.

Търговските банки, приели да прилагат утвърдения ред за отсрочване на изискуеми задължения, ще обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин.

Утвърденият частен мораториум осигурява възможност за промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви. Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г.

Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.

Предвиждат се три стандартизирани механизма:

• Механизъм № 1 – отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца;

• Механизъм № 2 - отсрочване на главница за до 6 месеца;

• Механизъм № 3, приложим за револвиращи продукти.

Съответният механизъм ще се избира по взаимно съгласие между банките и техните клиенти.

Банките могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 888

    16 3 Отговор
    Пьрвото нещо смислено и полезно за хората...................Но,пак ,,пропуснаха,, тия дето дерат най много народа,бьрзите кредити.....и сега какво,ще има дават банките тия 1500,а бьрзите ще ги ,,гонят,, и ще отиват при тях....

    Коментиран от #5

  • 3 Голяма “помощ”,да ти дават отлагане

    16 5 Отговор
    на вноската по кредита и да те натоварят да плащаш накуп после. Ако си затруднен тогава,ще има предоговаряне с тройна лихва и накрая ЧСИ.Това е системата на Мутристан,а Питека ни прави сравнения със Сингапур и Германия

    Коментиран от #7

  • 4 Citizen X

    30 1 Отговор
    Не е важно да си милионер, важно е да нямаш кредит.
  • 5 Шекспир

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "888":

    Смислено е но доколкото разбрах е по скоро препоръчително.Тоест ти може да искаш разсрочване за 5-6 месеца но банката ще реши дали да ти го разреши.Пак мислено-недомислено

    Коментиран от #18

  • 6 Някой си

    12 2 Отговор
    Хубаво ме изтрихте, но ще видите един ден, че съм прав!
    Всяко нещо из територията се побългарява, ще побългарят и това!
    Сега ще наскачат Горанов, Менда,Данчо и разни други корифеи на финансите, може даже и баш приватизатора и бивш шеф на банка Хампарцумян да се появят и да започнат да обясняват как видите ли така се поставяла под заплаха банковата система на страната и прочее...
    И в крайна сметка пак ще се стигне до една гирмичка със 75 милки кредит от ББР....
    Ай на бас!
  • 7 Шекспир

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Голяма “помощ”,да ти дават отлагане":

    Ти въобще прочене ли статията.Банката няма право да променя договорените лихви по договора ти

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Говоря за времето след извънредното

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Шекспир":

    положение,ако нямаш възможност да платиш всички пропуснати вноски.Тогава банката ще има право да прави промени в договора.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Шекспир

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Говоря за времето след извънредното":

    Е нали за това ще искаш този анекс за разсрочване на вноските.Едва ли ще ти искат 3 вноски наведнъж след 14 май но пък знае ли човек.Всичко пак е оставено в ръцете на банките.
  • 10 адаша

    4 2 Отговор
    Няма нужда да се добавя "с кредити" в заглавието .Всички Българи имат такива.Но не е лошо.Дано не измислят някоя гадория след 3 месеца.
  • 11 Тази тактика винаги е работила!

    11 1 Отговор
    Стиснат те за гушата и когато почнеш да обръщаш очите, поотпуснат малко. И ти викаш “ ей, какви добри хора”!
  • 12 plovdiv

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Говоря за времето след извънредното":

    Без да се обиждаш , но нищо вярно няма в това , което пишеш , ЕБО е върховен орган и всички частни дружества ( финансови) ще се съобразят с него , отсрочка означава , че имаш нулеви месеци и никой не ти желае пари на куп после , просто си продължаваш кредита после с толкова месеца колкото ти е отсрочката........

    Коментиран от #15

  • 13 Кой68

    6 2 Отговор
    Добра новина е: опрощаваме -2 - вноски примерно.Това че април-март няма да платя не ме грее особено защото не се знае кога ще имам достатъчно пари за вноските/лихвите/ ще се натрупат?Не е ясно кога ще има работа и т.н.Истината е в опрощаването,а не да ми разтягат-Теорий на вълната.....
  • 14 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шекспир":

    Нека излезе официално Тогава ще четем
  • 15 11111

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "plovdiv":

    Не вярвам банките да се минат с цели 6 месеца, най вероятно след това ще компенсират с вдигане на лихвения процент и то двойно или тройно от договореното, тогава ще започнат фалитите и финансовия ад.
  • 16 Умно село

    8 0 Отговор
    Няма лошо, че са се сетили банките за /пациентити/ клиенти, но и да бяха помислили за таксите и събиранията , които им пълнят джобчетата.
    -такса внасяне пари
    - такса теглене на пари
    - такса превод
    - месечна такса за интернет банкиране
    - преводи по интернет банкиране
    - теглене от банкомат
    - безбожно харчене на хартиени носители по пощата, но за наша сметка.
    Знаем, че банките у нас не са български, защото с позволение на услужливите ни политици правилата за България за по Балкански мурафет - Дране на кожи.
    Ще кажете - АМА НИЕ НЕ СМЕ В ЧАКАЛНЯТА))).
    И други от ЕС не са , но същите банки там действат по други правила - в полза на клиенти и бизнес. Това важи и за големите търговски вериги у нас.
    В тази ситуация да бяха се сетили и за ПРОСЛОВУТИТЕ ЕНЕРГИЙНИ доставчици, преносители и N порередните във веригата по събиране на парите от хората на ЧЕЗ и останалите дружества - ДА БЯХА ПРЕСТАНАЛИ ДА РАЗПРАЩАТ ПИСМА ЗА ПРОСРОЧЕНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ 0,12 СТ, 0,10 СТ - навярно З Е им го позволява, но кой гласува Законите н НС?
    Защото при милион потребители със закъсняло плащание , но платени сметки - стотинките стават много. И надявам се някой ден да се задавят с тях, а и тоя овчи народ да се пробуди и преосмисли живуркането си у нас.
  • 17 Брей ми то

    0 0 Отговор
    много сложна работа.
    Ще има ли отчет, контрор и информация как се изпълняват тези сложни решения или ще процедираме както при ББР? Дребни въпроси ама нали провеждаме държавна политика.
  • 18 фактология

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шекспир":

    За тая работа си има застраховка..Ако си я имаш де.Така банката я пращаш при застрахователя да се оправя.
  • 19 galen

    1 0 Отговор
    a sega govorih sis bankata shte ya kaja koy ttibiya i znaeteli kakvo mikaza ce miga da otkaja daya platya sled tri meseca no. noo udaljavaya s oshte tri meseca dogovora tova rednolie spored vas moly pishete mi tiy kato imam posledni pet vnoski te shte stanat osem
  • 20 bobeto

    0 0 Отговор
    Да живее лихварството и порока.
    Така живее днешния демократ.
    Може да няма какво да папаш ама лихвата е задължителна
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове