Last news in Fakti

15 Април, 2020 16:09 1 312 17

На Разпети петък няма да се минава под светата Плащаница

  • плащаница-
  • плащеница

Решение на Светия синод

На Разпети петък няма да се минава под светата Плащаница. Това се казва в отворено писмо на Св. Синод относно богослужебните последования за Велики Петък.

Св. Синод на БПЦ - БП отново напомня и призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус - COVID-19, като почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предходните предписания на Св. Синод и във връзка с предстоящия Велики петък, разпореждаме:

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

Напомняме също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сценарист

    5 6 Отговор
    И вие сте крадци, а уж вярвате в бога... Значи всъщност сте големи наглеци без страх от АДА!!! Тежи ли златото на ръцете и на врата???
    А подгряване на седалките запарява ли??? Не съм вярващ но вие сте СРАМ, и съжалявам хорате които ви подкрепят, имаше в един испански сериал, една серия за голямата ЗАБЛУДА!
  • 4 Нека бъде Великден

    5 9 Отговор
    Сатанистите са в настъпление имат си и щаб и генерал и минпред. така, че единствената ни надежда е в Него - Сина Божий и в Бог.
    Ти, Който си на Небето, да се свети Името Ти, да бъде Царството Ти, да бъде Твойта Воля както на Небето така и на Земята сега и во веки веков Амин !!!!!

    Коментиран от #6

  • 5 нов ритуал

    3 4 Отговор
    След излизане ще има шут отзад
  • 6 RAGE

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Нека бъде Великден":

    Нали ви отвориха църквите за празника, ходи и се моли там!!!!
  • 7 Табаков

    8 2 Отговор
    Плащеница,а не Плащаница. Плащаница е когато си плащате сметките за ток,парно,топла и студена вода,таксата за Софийския университет и общежитие,храна и тям подобни. Нали е ясно?
  • 8 Кристо изостава от събитията

    1 1 Отговор
    Сега можеше да опакова някоя катедрала.

    Коментиран от #9

  • 9 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кристо изостава от събитията":

    А може и вируса?
  • 10 протестиращ протестант

    2 5 Отговор
    Ето в действие поговорката "всяко зло за добро" . Самите слабоумно циркославци забраниха сосбствените си сатнистични, суеверни, окултни ритуали. Които нямат нищо общо с християнството, вярата и т.н. Да минеш под маса с цветя в ръка и свещ те доближава толкова до бога колкото и като си дебил с маска и ръкавици на слънце и 20 градусова първа пролет.
  • 11 среднощен

    3 1 Отговор
    За празниците в България са спазени правата както на вярващите, така и на невярващите..! ФАКТ!! Чест прави на правителството, че намери този уникален начин да не лишава от свободи никого!Най-голям риск да се зарази човек от вируса е в метрото, в магазина, аптеката..! Задължителна дезинфекция за всичко внасяно в къщи и най-вече - да пази Господ всички ни!
  • 12 Пак бих попитал

    0 4 Отговор
    и ще го правя още. :-Защо, до сега, никой от ,,божиите юристи,, не занесе някоя ,,чудодейна икона,, в някоя болница, не за пари, а нагледно да демонстрира така нареченото християнско състрадание ??? Май знам защо, защото безплатно състрадание при тия няма, па ходете да си лицемерничите заедно с тях в църквата, и да им пълните касата, а самия факт, че нахълтвате с пари, там от където Исус е изгонил паплачта именно заради това, ви прави съпричастни към измамата, и едва ли ще получите поощрение от Бог. Няма място за тълкуване, Исус е повече от изчерпателен, храма не е място за печалба, а църквата е от водещите първенци в областта на сивата икономика. Ако някой реши да ми обяснява, за търговията в храма, за да оправдае произвола си, то спокойно приемам, че няма никакво намерение да се съобразява с казаното от медията, а по-скоро с казаното от ,,божиите юристи, които дори нямат акредитации, че да говорят от негово име.
  • 13 среднощен

    3 1 Отговор
    Това че някой не вярва в Бога, не му дава право да забранява на този, който вярва в Него да свидетелстват за вярата си..? Човек сам решава дали иска да бъде вярващ или невярващ, но не може да придобие този велик дар /вярата/, ако Бог не му я дари! Бог дарява само на тези, които се молят, които искат този дар, Бог никога не ни лишава от нашата свободна воля - това нещо го вършат хората..! Най-вече ние самите се лишаваме от тази наша свобода, като "преследваме" временни блага..! "Който има уши да слуша, нека слуша"..!!

    Коментиран от #15

  • 14 Хахаха

    1 1 Отговор
    Безподобна гавра с християните. В храма с маски. Ами то така някой и с бурка ще влезе.
  • 15 Значи бог дарява вярата

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Само на тези които му се молят. А кои се молят без да вярват бре.....

    Коментиран от #17

  • 16 Behemoth

    0 4 Отговор
    Дезинфекция с огън му е майката!
  • 17 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Значи бог дарява вярата":

    "..А кои се молят без да вярват бре....."; Има такива - тези, които се молят на "нещо", което им е "удобно", "изгодно" и нямат морални задължения да останат твърди във вярата си...? Казва се "суетна вяра" - т.е. неправилна..! Правилна вяра е "личност да общува с личност", не със природна стихия или нещо, което не разбира..? Православните християни се молят на Иисус Христос - Син Божи и Син Човешки! Той Възкръсна от мъртвите и показа, че е господар на живота и на смъртта! Никой друг не го е сторил!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове