Last news in Fakti

21 Април, 2020 12:31 2 943 34

България остава 111-та по свобода на словото

  • свобода на словото-
  • репортери без граници-
  • журналистика

България е единствената държава в Съюза, "оцветена в червено"

България остава 111-та по свобода на словото - 1

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник, предаде euarctiv.bg. Страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа.

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят - Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни. “Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери.

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече.

“Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България. Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предходни години.

“Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника (“Телеграф“ и “Монитор“), но контролира телевизионен канал ("Канал 3"), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Биволъ“ се засилва“, пише в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕНОВСКА ВЕЧЕ НЕ ПИТА

    31 2 Отговор
    СМЕЕ ЛИ..?!
  • 2 сценариста

    23 2 Отговор
    БРАВО ЗАКРЕПИХ МЕ СЕ ЗНАЧИ ДА ПОЛЕЕМ ТОЗИ СТРАХОТЕН УСПЕХ,ДА БИЯТ КАМБАНИТЕ НА ВСИЧКИ ЦЪРКВИ
  • 3 ЗАЩО БОЙКО ГУЗНО МЪЛЧИ

    4 0 Отговор
    Тежък, гаден, нещастен МИЛЕН ЦВЕТКОВ - ТОВА РАЗБРАХ ОТ ГУЗНИЯ БОЙКО БОРИСОВ. С ТАЯ ДИКТАТУРА ГЕРБЕРСКА ЩЕ СТИГНЕМ СЪВСЕМ ДО ДЪНОТО СЛЕД СМЪРТА НА ИСТИНАТА. ДНЕС УБИВАТ ЖУРНАЛИСТ, УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ ПОЛИТИК. УБИВАМЕ НАРЕД ВСИЧКИ НЕУДОБНИ И ГОВОРЕЩИ ИСТИНАТА ЗА ДИКТАТОРА И ДИКТАТУРАТА.
  • 4 Свобода

    16 2 Отговор
    при мандраджийско котило , пребоядисано външно за лични облаги и грабене , не може да има ! Само чатал !
  • 5 Загрижен

    34 3 Отговор
    Въобще не е случайно това 111 място, дори бг "журналистите" са избутани напред. С какво родните мисирки показаха, че не го заслужават??? Слугинажът е пълеееен. Всяка една медия със съвсем маааалки изключения дава мило и драго да мисирства на престъпното правителството.
  • 6 русенец

    21 2 Отговор
    Че от къде да се появи тази свобода на словото? Всичкото "журналист" - мисирка! Чака да я гушат и не се обажда когато не са и казали да се обажда!
  • 7 пройчо

    12 3 Отговор
    "... Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни....."******В Царството на Бою Дръвника ,журналистите станаха Мисирки!
  • 8 Госあ

    8 7 Отговор
    Краварника е най свободен 😂😂😂 Я сиктир бе.
  • 9 Моко

    5 0 Отговор
    За какво слово става въпрос ?То такова липсва!!Членоразделна реч !!
  • 10 гост

    16 4 Отговор
    Хаха, Мавритания е по-демократична от бате Бойко

    Коментиран от #33

  • 11 Цветков

    5 2 Отговор
    Африканска му работа
  • 12 Обективен

    7 6 Отговор
    А Русия защо е на 150 място!?

    Коментиран от #30

  • 13 Журналист

    14 2 Отговор
    Като гледам много политкоректна тази карта - даже хохлите са ги направили с по голяма свобода от руснаците. Някой да е чувал за опозиция в Украйна с различно мнение от управляващите - няма и да чуе.

    Пък нас даже и ни сложили на 111 място - а ние сме някъде при Сомалия и Судан при толкова мисирки.

    Коментиран от #15

  • 14 беге комунизъм

    12 2 Отговор
    в държавата на мисирките е така, вижте че няма друга европейска държава, без диктатурата в Минск, която да е толкова зле, дори в Северна Македония и Албания, го няма това чудо, което го имаме ние
  • 15 Икономист

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Журналист":

    Финансирането на международната организация “Репортери без граници“ от идва от частни групи като Санофи-Авентис, Франсоа Пино, Фондация за Франция, Института „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Sigrid Rausing Trust, Бенетон и Центъра за свободна Куба.

    Стана ли ти ясно защо е такава картата - със "свобода на словото" са тези държави в които соросоидната пропаганда и взела връх.

    Коментиран от #20

  • 16 Другия с коня

    5 0 Отговор
    Когато Медията.е частна собственост, собственика е финансиран от чужда държава,той обслужва интересите на инвеститора.Журналистите изпълняват поставени задачи и ако откажат биват уволнявани.Собствеността определя Свободата на журналистите в една Медия.Кой финансира собствениците на Българските Медии ще отговори Прокуратурата.За това им се плаща...
  • 17 Гаранция

    8 0 Отговор
    че това няма да е новина по Нова Тв, Пик и прочие. Сега не бих сравнявал и с Африка защото там има държави по свободни от нашета кочина
  • 18 Гост

    9 1 Отговор
    Щом арестуват заради апел, хората да излязат навън, не 111-та, ами направо 511-та е България, по свобода на словото.

    Коментиран от #21

  • 19 чичо

    6 4 Отговор
    Тези явно не са чели коментари от ФАКТИ,иначе щяхме да сме на светлинни години пред първото място.
  • 20 Журналист

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    Аха стана ми ясно.
    Значи "журналисти без граници" финансирани от Сорос дават оценка на други журналисти като някои са също финансирани също от Сорос доколко вторите са разпространени в съответната държава.
    Е то тогава пик.бг сигурно е най-свободната медия.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян

    3 9 Отговор
    Тази класация е пълна лъжа -Тук 95 % от коментарите са на плюещи и ругаещи срещу власта позитански платени тролове =и никой не ги спира
  • 23 Ваня

    4 6 Отговор
    Каква свобода на словото искате??? Журналистите говорят каквото си искат.
    Какво им е забранено да говорят??Даже съм разочарована на брифинга задават едни и същи въпроси.Даже има и неадекватни въпроси.
  • 24 Ръмпези

    8 1 Отговор
    НЯМА 111 ...НИЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ...НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЪРЖАВИ СЛЕД НАС..

    Коментиран от #29

  • 25 Ми да

    4 0 Отговор
    и тука журналята да не се прави на ощипана, от 100 коментара без да е нужно 35 са ми ги изтрили, от които поне половината са били с критика към невежеството им. И пак ще повторя, за една журналистка от ZDF, която тече:- Ако не понасяш критика, значи не ставаш за журналист. По-добре се откажи, че са не злепоставяш колегите си !
  • 26 Дайте

    6 0 Отговор
    БНТ на Ахчиева, да видиш как ще дръпнеме в класацията и на паплачта с цензурата лошо ш им стане
  • 27 Гошо

    8 0 Отговор
    Че къде има журналисти в България бе? Тук има само проститутки, мисирки и по някой п€д@л за цвят!
  • 28 .........

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "Журналист":

    Между другото пик и факти са едни от малкото сайтове сьс свобода на словото. Западните джендьри тотално са затьнали в ла*на, но това не е заслуга на Бойко.

    Коментиран от #34

  • 29 чичо

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ръмпези":

    Само това да беше написал е доказателство че не си прав,но едва ли е само тая глупост която си написал.
  • 30 Защото са измислили пропагандата

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Обективен":

    би трябвало да са на 220 място.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Mediite sa na zaplata pri Soros

    2 1 Отговор
    Бългaрcкaтa нaциoнaлнa тeлeвизия ce ръкoвoди oт 100% пиoнкa нa Coрoc-Кoшлукoв.Кaквa e иcтoриятa нa диcидeнтa Кoшлукoв.Пo врeмe нa кaзaрмaтa тoзи индивид пoдcтрeкaвa вoйницитe дa нe cлушaт кoмaндиритe cи,зa кoeтo e нaкaзaн c 8 мeceцa Диcцип.89-тa гoдинa вcички нoвoизлюпpeни диcидeнти ca нa пaлaткoв лaгeр прeд пaрлaмeнтa oргaнизирaн oт ЦРУ.Cлeд пaдaнeтo нa прaвитeлcтвo пo прeпoръкaтa нa ЦРУ и c пaритe нa Джoрч Coрoc.Кoшлукoв a и мнoгo други aктивиcти кaтo нeгo e изпрaтeн в CAЩ`,нacтaнeн в eднa oт рeзидeнциитe нa Coрoc и вкaрaн бeз дa кaндидaтcвa в унивeрcитeт,кaтo пoлучaвa и мeceчнa издръжкa oт 6000$.Тaм ce зaпoзнaвa c нacтoящaтa cи жeнa,кoятo e aмeрикaнкa и дeцaтa му ca oт нeя a тe ca aмeрикaнcки грaждaни.Кoшлукoв имa двoйнo грaждaнcтвo и e грaждaнин нa CAЩ`.Кoй дoпуcнa тaзи пиoнкa нa Coрoc дa ръкoвoди нaциoнaлнaтa ни мeдия...
  • 33 Радо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Просто там още няма вестници,защото първо трябва да се научат да пишат и смятат.
  • 34 Радо

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от ".........":

    Голяма "свобода" има тук- пробвай нещо за върховния дебеловрат и.дианец да напишеш и да видиш дали веднага няма да ти изчезне коментара.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове