ФАКТИ.БГ

Червен светофар за Борисов

След катастрофата край Своге през август 2018 г., при която загинаха 20 души, правителството си изми ръцете като създаде ДАБДП

Публикувана: 21 Април, 2020 14:50
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 31417
Червен светофар за Борисов
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 134 гласа.

На 8 април 2020 г. Институт за пътна безопасност публикува анализ на пътнотранспортния травматизъм за първото тримесечие на 2020 г., отчитайки въведеното извънредно положение.

На 10.04.2020 г. бяха оповестени три случая на ПТП, в два от които шофьорите са управлявали МПС с превишена скорост и след употреба на алкохол. В тази връзка ИПБ реши да бъде сформиран юридически екип, който да извършва постоянен мониторинг на случаите на тежки ПТП. Експертите ще наблюдават развитието на досъдебните производства, ще бъдат в съдебните зали при разглеждане на делата, ще следят законодателните предложения, касаещи безопасността по пътищата, ще участват активно с предложения и становища, ще задават въпроси на отговорните институции и ИПБ ще информира обществеността.

На 15.04.2020 г. ИПБ подготви и изпрати на министър-председателя предложения за мерки, които да бъдат предприети от правителството за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм по време и след извънредното положение.

На 19.04.2020 г. жестоката катастрофа, при която бе убит журналистът Милен Цветков, повдигна отново въпросите за факторите, довели до поредната жертва по пътищата.

Един от тях е активното бездействие на държавата и неглижирането на необходимостта от холистичен подход и адекватни, работещи мерки за осигуряване на най-високо възможно ниво на пътна безопасност.

След катастрофата край Своге през август 2018 г., при която загинаха 20 души, правителството си изми ръцете като създаде ДАБДП. След повече от една година Агенцията може да се „похвали“ само с назначени чиновници, призиви, констатации и видео клипчета. Няма предприети мерки, няма направени работещи предложения за намаляване на жертвите на ПТП. Това разкрива липсата на експертиза, което вече е превърнало ДАБДП в поредната паразитираща на гърба на данъкоплатците административна структура. Целта на създаването на Агенцията бе да има работещ инструмент за провеждане на активна политика за пътна безопасност. Основни задачи следваше да бъдат координиране на действията на множеството институции с правомощия в областта на осигуряване безопасността по пътищата, приемане и изпълнение на план за действие, включващ мерки за превенция и добри европейски практики и упражняване на ефективен контрол.

Друг фактор е пренебрегването на сериозността на извършените предходни нарушения. Анализ на ИПБ показва, че при 90 % от случаите на тежки ПТП се установява, че извършителите са имали множество по-малки нарушения в миналото. Има фрапиращи случаи, при които срещу водач с над 50 нарушения, не са предприети мерки за забрана за управление на МПС.

Ненаказуемостта на деянието и избягване на правосъдието поощряват извършването на ПТП. Всеки ненаказан случай насърчава безотговорното и престъпно поведение. Обективното и неповлияно от фактори, извън законовоустановетите, разследване на ПТП, справедливото прилагане на Закона, спазването на прогласения в Конституцията принцип за равенство пред Закона са от съществено значение за намаляване на убийствата по пътищата. За съжаление, не са един или два случаите, при които освен жертви и почернени близки, остава и усещането за безнаказан произвол.

ИПБ посочва примери:

Август 2011 г. 21-годишният син на прокурор убива двама души в София. 8 години по-късно, през ноември 2019 г. САС постановява условна присъда от 1 година и поровина с 3-годишен изпитателен срок. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС. Делото – е пример за бавно правосъдие.

През 2015 г. в Пазарджик 27-годишен прегазва с джип „Хамър“ 70- годишен пешеходец. Установени са: превишена скорост, употреба на наркотици (амфетамин) и алкохол и липса на правоспособност за управление на МПС. Присъдата е 3 години и половина затвор.

Април 2017 г. Дванадесетокласник от пловдивска елитна гимназия, шофиращ джип „Тойота“, убива 61-годишна жена на пешеходна пътека в Пловдив. Присъдата: 2 години и 8 месеца затвор и 5 г. лишаване от право да управлява МПС.

Юни 2018 г. – Силвия Зорова, управляваща джип „Мерцедес“ причинява ПТП, при което има един убит и един ранен. Не се открива информация за досъдебно/ съдебно производства.

Законодателството като фактор.

От 5 години се говори за промени в ЗДП, за приемане на нов закон, уреждащ административно-наказателната отговорност и др., но до момента няма резултат.

Фактор е и популизмът и приемането на заканодателство „на парче“ и под обществен натиск, след поредното тежко ПТП.

През март 2019 г. , след поредния случай на убийство на млад човек на пешеходна пътека в Приморско от употребил алкохол и избягал от местопроизшествието шофьор, народни представители от „ОП“ внасят проект на Закон за изменение на НК, с който се предлага увеличаване на размера на наказанията за шофьори, предизвикали катастрофа след употреба на алкохол и/ или наркотици или от която е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е без правоспособност да управлява МПС или на пешеходна пътека. Предложението е санкцията, предвиждаща от 3 до 15 години лишаване от свобода да бъде увеличена на от 5 до 15 години. До момента предложението не е разгледано дори в парламентарни комисии.

През декември 2019 г. народни представители от ГЕРБ, ВОЛЯ, ДПС и ОП внасят законопроект за допълнение на НК, с който се предлага употребата на наркотични вещества или техни аналози преди управление на МПСда се установява по „надлежния ред“, а именно – по реда на Наредба № 1/ 2017 г. за реда за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта и/ или употребата на наркотични вещества или техни аналози. Приемането на предложението би довело до ограничаване предметния обхват на нормата на чл. 343 б, ал. 3 от НК, до декриминализиране на случаи, при които употребата на наркотични вещества или техни аналози е доказуема с всички допустими от НПК доказателства и доказателствени средства и до ненаказуемост на деянието.

Към настоящия момент предложението е разгледано на заседание на Комисията по здравеотазване и е прието с 20 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“.

Становища по двете по-горе законодателни инициативи няма представени от институции с правомощия в областта на БДП, включително и от ДАБДП, въпреки че разработването самостоятелно и/или участието в разработването на нормативни актове, свързани с безопасността на движение по пътищата, организация на движението, развитие на транспортната инфраструктура, намаляване на пътнотранспортния травматизъм, състоянието на автомобилния парк и подготовката на водачите е първото правомощие, посочено в Устройствения правилник на Агенцията.

Потреслото цяла България убийство на най-светлия християнски празник Великден извади на повърхността всички горепосочени проблеми, с които държавата ще трябва да се справи, ако не иска невинни граждани да умират по нелеп и жесток начин на пешеходни пътеки, тротоари и не при нарушаване, а при спазване на пътната сигнализация.

Крайно време е червената лампичка да светне за тези, които допуснаха с бездействието си и некомпетентността си обществото ни да загуби един истински журналист, а две деца да останат без баща.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 134 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бисер
1 Отговор
Доживотна присъда,без право на обжалване,за такива лекета!

Оценка:
-4 +196

Последния софиянец
2 Отговор
На Владимир Вазов всяка вечер си правят гонки. Сега няма задръствания заради кризата и синчетата на властта се разпищолиха.

Оценка:
-9 +162

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Герб работят активно
4 Отговор
В създаване на паразити - чиновници и мутри! Целта на Герб е заличаването на държавата до 2030 година. Тогава партия Герб ще се разпусне, защото Б. Б. ще се пенсионира

Оценка:
-35 +170

а бе цървул
5 Отговор
светна червения светофар за малките червени олигофренчета и това е за последно

Оценка:
-97 +50

Ръмпези
6 Отговор
БОРИСОВ НЕ СПИРА НА ЧЕРВЕН СВЕТОФАР...ЗАБРАНЕНО МУ Е ОТ ОХРАНАТА , ЗАЩОТО ДО НЕГО МОЖЕ ДА СПРЕ НЯКОЕ КАВАЗАКИ И НАЛИ ЗНАЕТЕ КАКВО ГО ЧАКА..

Коментиран от #50


Оценка:
-23 +140

цумбрум
7 Отговор
" правителството си изми ръцете като създаде ДАБДП" Правителството прави само хранилки за своите си хора-връзкари. До днес събитията това показват.

Оценка:
-13 +139

Снайперист
8 Отговор
ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

Оценка:
-13 +60

Тях червеното знаме роди ги
9 Отговор
Червения светофар от комунисти с партиен билет в джоба,не важи!

Коментиран от #14, #48


Оценка:
-29 +44

10
Този коментар е премахнат от модератор.
те ми да да
11 Отговор
Закони има и сега, въпроса е че не се прилагат или заобикалят, като причинителите се откупуват и това е! Всеки с 2 лв повече в джоба е ",мутра", "батка" или БоКопомазан! Поредният случай не е нищо по-различно !

Оценка:
-9 +87

Бой&ко
12 Отговор
От три до 15г Шел да лежи в панделката наркоманчето. Закона ако беше затвор от 14 до 15г без право на обжалване Милен Цветков щеше да е жив сега.

Оценка:
-6 +98

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Червен еврейски интернационал
14 Отговор

До коментар #9 от "Тях червеното знаме роди ги":


Чифутите са в основата! Комунизма е тяхна идеология а те са ,както в САЩ,така и в Русия.....Впрочем тези двете са една и съща държава а противопоставянето им е ТЕАТЪР!.....Назначените от тях по държави,просто изпълняват-ЗАПОВЕДИТЕ ИМ!

Оценка:
-17 +30

ЗАЩО БОЙКО ГУЗНО МЪЛЧИ
15 Отговор
червен светофар на тиквата и зад него с бясна скорост червен локомотив.

Оценка:
-17 +80

чичо
16 Отговор

До коментар #3 от "az #Победа75":


Семейното ти възпитание,а не ГЕРБ.

Оценка:
-18 +31

17
Този коментар е премахнат от модератор.
ВЛАСТ НАГЛОСТ
18 Отговор
Станислав Сатлиски, Йоско, Каратанчев, Местан, НСО с Караянчева... да изброявам ли още , къде са присъдите и убийците. За каво я хрантутим тая нагла Невидима Съдебна ВЛАСТ. Няма нужда от нови закони и закончета като ТЯ не ги спазва. Нужно е рязане на месо до кокала, сваляне на всички тоги и връщане на заплати, бонуси , лапачка. Иде техния ред на ешафода ! Хидрта изяжда България с бездействието си.

Оценка:
-9 +88

Дето не разбираме
19 Отговор
Ами те се наши хора. Какво да правим като другите все им се пречат на пътя.😂

Оценка:
-6 +50

Отчитане на дейност
20 Отговор
През празниците по булевардите в София редовно се състезаваха коли и мотори, вдигайки невъобразим шум. Във време на призив стойте си у дома, властите не успяха да създадат условия за нормален престой у дома на хората живеещи до булевардите. Ако в този период можеха да спрат от движение нахалниците и да им отнемат книжките за винаги, може би щеше да има някаква полза от "строгите" мерки. Но за пореден път се пропусна този шанс.

Оценка:
-6 +63

Пепа
21 Отговор
Тъп тъп -Българин

Оценка:
-5 +23

Гост
22 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Предложението е санкцията, предвиждаща от 3 до 15 години лишаване от свобода да бъде увеличена на от 5 до 15 години."
Някой, компетентен, може ли да ми обясни защо трябва да има такъв голям интервал в присъдите? И не е само в този случай, масово е! Винаги на това съм се чудел! Че това е 5 /пет/ ПЪТИ разлика! Разбирам да е 10-20 -50%, но 500% разлика за едно и също деяние ми се струва като основа за корупция!

Оценка:
-2 +58

шам фъстък
23 Отговор
Червен светофар ми светна,мамо,гумата се спука! Гледам през стъклото само,късам се от скука!

Оценка:
-8 +16

Левски
24 Отговор
Времето ражда своите водачи и герои! Та не е ли време да се появят новите Левски,Ботев ,Бенковски и да поведат своя народ в битка за възраждане! СТИГА робство от наши чорбаджии и чужди изедници! Преди 144 г е бушувало Априлското въстание! Помнете и си взимайте поука!

Коментиран от #27


Оценка:
-14 +56

Политическа статия
25 Отговор
Що за идиотска статия? Какво е виновно правителството, че поради дрога или техническа причина едно момче не е спряло на червен светофар? Критикувайте правителството за неговите грешки а не само заради критиката!

Коментиран от #41


Оценка:
-63 +19

26
Този коментар е премахнат от модератор.
27
Този коментар е премахнат от модератор.
Нещо за
28 Отговор
Местан не видях никъде.

Оценка:
-0 +26

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Наблюдател
30 Отговор
Нещата се повтарят което пък за пореден път доказва че управляващите нямат никакво намерение да вземат адекватни мерки, както законодателни така и смислени за контрол по пътищата!

Оценка:
-5 +34

Трябва
31 Отговор
Този Институт за пътна безопасност е една безмислена структура!Той е излишен и трябва да се закрие.Просто намериха работа на некадърния някога ръководител на столичния КАТ.

Оценка:
-3 +34

Вида
32 Отговор
А бащата на президента? Криха бай Георги цяла седмица. После стана "невинен" и пострадалия му се ИЗВИНИ.

Коментиран от #39


Оценка:
-14 +24

невярващия
33 Отговор
Докато тази некомпетентна МАФИЯ ни управлява не ни чака НИЩО ДОБРО. Където и да погледне човек и където и да бутне то само ВОНЯ. Здравеопазване-воня, Образование-воня, Правосъдие-пълен застой, Вътрешно министерство-а сега кво ше праим? Пътища-голяма воня / батко на братко /и т.н. МАФИЯ ВЕЛИКА ВОДИ, НАШИЯТ ВОНЯЩ СТРОЙ.

Оценка:
-5 +36

Кака
34 Отговор
Братя Българи, настава време , да се приключи с Герб и сие!

Коментиран от #45


Оценка:
-6 +33

Кака
35 Отговор
Братя Българи, настава време , да се приключи с Герб и сие!

Оценка:
-8 +27

Кака
36 Отговор
Братя Българи, настава време , да се приключи с Герб и сие!

Оценка:
-8 +22

Йокин
37 Отговор
Каквито и закони да напишат, няма ефект. Всичко идва от акъла, не си ли оправим самосъзнанието, нищо неможе да ни спаси.

Оценка:
-3 +23

Йокин
38 Отговор
И всеки път като загине някой невинен, ставаме съпричастни, я свещи ще палим по прозорците, я тока ще гасим. ДОКОГА. ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВА, НЕ ГОВОРЕНЕ. 30 кусур години, само говорим, говорим. Действия нула.

Оценка:
-2 +33

Велин
39 Отговор

До коментар #32 от "Вида":


ааписът го има. Глефай го и коментирай. Човекът с количката се включи "по диагонала" и беше закачен от автомобила.

Оценка:
-4 +3

40
Този коментар е премахнат от модератор.
uwofufekufl
41 Отговор

До коментар #25 от "Политическа статия":


къде приеха млади водачи да нe им се позволи да карат спортни коли ?

Оценка:
-0 +6

Ben
42 Отговор
И тази агенция са едни лапачи на пари.и този наркоман и психопат Милчев защо го изгониха от кат.само некадърници са се настанили в тази пътна агенция по безопасност.

Оценка:
-0 +12

Гост 1
43 Отговор
Да вземат пример от Румъния! Там закона е железен превишена скорост, за минаване на червено за неспиране на пешеходна пътека полицаят на място ти нарязва книжката разминава се с полицейска кола и караш с превишена скорост полицаят те догонват и те спират

Оценка:
-0 +13

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Eistee
45 Отговор

До коментар #34 от "Кака":


Како, сестро българко, време е по-скоро да си пиеш лекарствата. Че нещо те избива на агресия. По повод и без повод. Статията е, за съжаление, поръчкова. Има интересни елементи в нея, както и рационално зрънце и ако беше списвана обективно, щеше да си спечели бурните ми адмирации. Но в сериозна статия, третираща проблеми на живот и смърт да се използва всеки абзац да се плюе по правителството е смешно. Цялият труд "олеква" и нормалните хора започват да разсъждават със съжаление за евтината журналистическа чест и професионализма за продан на авторката. Жалко. Личи си, че хвърлен труд, но е залудо.

Коментиран от #47


Оценка:
-8 +2

Мите
46 Отговор
В тая полицейска държава колко средства се влагат за всички видове полиция и служби.съд за едни има за д-р. Не.Питам се при комунизма такива средства ли се харчеха.че имаше и съд и лагери( да оставим че имахме 200 военни самолета и най модерните ракети) Питам се днес много мои сънародници и политици не трябва ли да са в лагерите? Защо убитата журналист Ка от Русе вече е в историята?

Оценка:
-1 +5

Жорж Ганчев
47 Отговор

До коментар #45 от "Eistee":


"Поръчкова статия". Ами защо не си видиш отрицателния вод господине,колко човека те одбряват? За да харесвам това управление,означава че съм от тарикатите които направиха милиони за сметка на народа! Тези гербаджии не са друго освен съдистите които 10 г. умишлено държат заплати и пенсии на ниво което е пълна гавра с човешките права и достойнство.Нима 200-300 лв.пенсия не е гавра? Кой може да живее с толкова пари? Или щом си вече възрастен,по-добре е да мреш? За какво "спасение" от вируса говори Борисов след като над милион възрастни са подложени на геноцид от него !!! Хората искат да сме в ЕС,да имаме молове,метро,магистрали,магазини,но когато не можеш да си купиш хтана и лекарства,що за европеец си? Вероятно има стотици хиляди заразени според Д-т Мангъров,но при 46 починали,за каква "чума" говорят и наложиха тази масова психоза и ограничения все едно сме безмозъчни говеда? Само за един месец вредата е към 15 милиарда лв.и срината икономика,заради един от поредния грип! Носете маски,но те не предпазват и могат да причинярчт бактериална бронхопневмония!И....защо тогава да ги харесвам заради това което причиняват ???

Оценка:
-3 +1

Факт
48 Отговор

До коментар #9 от "Тях червеното знаме роди ги":


За герб !

Оценка:
-0 +0

волен сидеров
49 Отговор
Господин Борисов-обръщам се директно към Вас-Уважавам Ви много ,защото сте мъжко момче.Спрете да се слагате на Световните лидери-Те не са това което са....опитайте се да разберете.Предполагам ,че ЗНАЕТЕ,но да Ви припомня.Скубете ги колкото можете Но давайте на народа-той изнемогва.Ние сме БОГОИЗБРАНИТЕ-за да оцелеем добре правите за да ни запазите без значение етнос и вяра.Всички са Българи.Действайте Хитро и Разумно.Бог да бъде с Вас....игнорирайте мафията...народа е по важен...мафията ще загуби всичко и то скоро...

Оценка:
-0 +1

Видин
50 Отговор

До коментар #6 от "Ръмпези":


До друг спя прокорора не е на мотор но други ще срелят

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.