10 Май, 2020 11:48 6 419 66

Рашидов: Сбърках с Банов, извинявам се

  • вежди рашидов-
  • боил банов

Предстои ни сигурно сериозен разговор с премиера Бойко Борисов. Ще го уведомя, защото вече са минати границите и не разбирам за какво е това министерство, каза Рашидов

Рашидов: Сбърках с Банов, извинявам се - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Сгреших и дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох. Това заяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

За първи път Рашидов публично поема вината за избора на Боил Банов като министър на културата и признава, че лично е посочил на премиера своя заместник.

„Светът трябва да се отвори. Ние не сме изолирана част от цялото. Трябва да разбираме това. И аз искам тази година да направя една изложба, но няма да я направя, за да не събирам много хора на едно място“, посочи той.

„Спрях приватизацията на Червената къща. Тя трябва да стане музей. Не може да се дава под наем. Влизам в играта. Трябва да се направи музей на Андрей Николов. Аз прехвърлих от Министерство на културата към Националната галерия да я стопанисва. Един път е отдадена на една фондация, а тя - на една фирма.

Предстои ни сигурно сериозен разговор с премиера Бойко Борисов. Ще го уведомя, защото вече са минати границите и не разбирам за какво е това министерство. Трябва съвсем сериозно да застана и да имам позиция по този въпрос".

"Длъжен съм да премълчавам, когато съм в колективна игра. Ако искам да не си премълчавам, ще напусна, както направих в третия мандат“, посочи той.

И продължи: „Тогава си подадох оставката сам. Отидох при премиера и му посочих кой да е моят заместник, за да продължи да работи институцията. Сгреших! И дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох“, допълни Рашидов.

На въпрос дали има предвид номинацията на Боил Банов за министър на културата, Рашидов каза: „Няма да го кажа направо. Искам да имам някаква хигиена. Направих грешка и съжалявам за това. Душата ми не приема това, което се случва сега в културата. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават“.

Попитан дали иска оставката на Боил Банов, Рашидов заяви: „Не мога аз да искам оставката. Единствено премиерът може да я иска. Аз съм в законодателен орган. Единствено моралът ми на художник ме кара да защитавам. Аз задържах гилдията“.

Държавата трябва да подпомогне свободните творци, защото те са двигателят на културата, каза още председателят на парламентарната комисия по културата и медиите.

„Имам много особено мнение за секторите, които са засегнати от кризата, което не си пасва с мнението на тези, които непрекъснато искат пари. Да искаш пари е едно, а да правиш култура – друго. Особеното е, че политиката за културата отдавна е в малък колапс, защото за културата никога не достигат пари. Държавните институции, свързани с институции като държавните театри, които са 53, са гарантирани, но понякога от тези, които са гарантирани, от тях най-често се чува шум. По-важно е да обясним които са свободните професии в изкуството“, посочи той.

„Свободните професии не са чиновници, които работят в културните институции и структурите, които са свързани с държавата, която гарантира онова, което е държавно. Свободните институции са двигателят на културата и те са онази машина, заради която има културни институции. Министър Владислав Горанов е финансист. Той се извини, че ги нарече маргинали тези, които не са на щат. Той имаше предвид тези, които не се осигуряват и не полезни на обществото и тези, които не плащат данъци. Той искаше да каже, че трябва да се помисли първо за тези, които носят доходите. Той не е длъжен да обича изкуството и да разбира от изкуство.

„Маргиналите в културата са хора, които са паразити в обществото, но Владимир Димитров – Майстора, Пикасо и Дали не са паразити. Имаме на свободна практика чудовищни творци и те не са маргинали. Заради тях има културни институции и Министерство. Тези хора имат толкова нужда, колкото всички останали. Който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство. Културата е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми и природни бедствия се раждат най-великите творби на изкуството. Аз също непрекъснато работя, много силно ми действа пандемията и ми дава заряд. Това е тежка световна криза, светът спря да работи и икономиката рухва. Културата е каприз на лукса. Капиталът като не работи, не можем да говорим за култура“, добави той.

„Културният живот се възстановява бавно, както всичко останало. Културата в крак с цялата икономика ще се събуди. Големите автори, които са лицата на културата, или маргиналите, както някои ги наричат и ги смятат, че са безполезни, са най-големите двигатели на световната култура. Грешно разсъждаваме като говорим за маргинали. Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. Културата е един много широк спектър.

Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Не виждам напоследък големи български поети и художници. Има големи български писатели. Има например един много изявен чешит – Христо Стоянов, който е много див и талантлив. Как да няма писатели? Аз познавам страхотни поети. Ами композиторите, които също са в сянка? Един ден ще берем плодовете на това, че те стоят в сянка. Има нещо много важно. Като видиш лицето, което ти говори, трябва да видиш какво създава – културния продукт“, каза още Рашидов.

„В непрекъснат контакт съм с Мария Габриел. Голям късмет е за България, че има такъв комисар. От 3 дни България има една интернет платформа, където се очаква да се дадат предложения как Европа да финансира бързо сферата на културата. Прави ѝ чест това и работим прекрасно, въпреки че трябва изпълнителната власт да работи с Европа. Министърът трябва да се бори за гилдията си. Не е нужно да искаш министърът на финансите да разбира от култура, нужно е да му покажеш, че ти разбираш от култура, за да не си стиска портфейла, да ти има доверие и да помага“, посочи той.

Глас на отчаянието е гласът на човека на изкуството дотолкова, доколкото е глас на отчаянието има всеки българин, който е под праха на минимума. Един гениален поет винаги ще намери парче хартия да напише гениално стихотворение, един художник ще намери парче платно да направи шедьовър. Тези хора са живи и имат да плащат ток и да купуват храна. Тук е необходима помощта на държавата, защото те са част от българската държава и то една от най-качествената част. Душата им е свободна и създават продукт от който ние имаме нужда. Кризата ще я изживеем заедно“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лили

    90 5 Отговор
    Ама сега ли сбърка? Та този телесна хигиена не поддържа, та духовна.

    Коментиран от #36

  • 2 КАЛИНКО КАЛИНКОВ

    89 3 Отговор
    ВЕЖДИЧКА , ВЕРНО СБЪРКА ! ТИ ПОНЕ ЗНАЕШ КАК ДА ГЕПИШ И ДА КРИЕШ , ТОЯ И ТОВА НЕ МОЖЕ !!!!!
  • 3 Пази Боже

    80 2 Отговор
    "Сериозен" разговор щял да води с Борисов ?!
  • 4 BURN5

    55 1 Отговор
    Правилният израз е не да се извиняваш сам, а да поискаш извинение!

    Коментиран от #9

  • 5 Ръмпези

    68 2 Отговор
    ТО Е НАЙ-ЛЕСНО..ИЗВИНЯВАЙТЕ , СБЪРКАХ...ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ВСИЧКО, НАКРАЯ БАРЦЕЛОНСКИ ЩЕ КАЖЕ-: ИЗВИНЯВАЙТЕ , СБЪРКАХ....ИДЕ МИ ЕДНА ДЪРТА КОПРИВА, ЧИ НАРЕД ПО АЗБУЧЕН РЕД....
  • 6 Култура

    68 1 Отговор
    Безродни субекти с пеликански гуши !
  • 7 габровец от варна

    57 4 Отговор
    Истината е,че в тия министерства всичко си върви както преди 50 години.Неграмотни чиновници,министри-марионетки,службогонци,и откровенни простаци.Това е.
  • 8 Алооо

    62 2 Отговор
    Банов съм !
  • 9 Не е така

    37 0 Отговор

    До коментар #4 от "BURN5":

    Първо се извиняваш, после - искаш прошка.

    Коментиран от #16

  • 10 Доктора

    61 1 Отговор
    Този мултак да говори за каквато и да е хигиена е повече от смешно! Нагли, алчни и долни същества!
  • 11 Николай Колев

    59 1 Отговор
    Веждичка, истинското извинение е едно! Напускаш парламента и политиката! Всичко друго е пунта мара!

    Коментиран от #21

  • 12 главния лизач на герб

    57 1 Отговор
    Не си сбъркал , там всички сте такива.
  • 13 ужас

    63 0 Отговор
    Когато Йончева му изкара кирливите ризи, ти беше най яростният му защитник.
  • 14 Активист на БКП

    37 1 Отговор
    Извиняваш се?!!! И толкова???? В такъв случай се носи политическа отговорност ,бе C2H5OH !!!
  • 15 Шопо

    50 1 Отговор
    Сбъркал??? У ГЕРБ сите сте сбъркани
  • 16 един от стадото

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не е така":

    наистина не е така. Като застанеш пред отчето, първо си казваш греха, после искаш прошка. Трябва да е наясно с ''деянието''. Колкото до Веждито- много му се събра в годините, не знам кой поп ще го опрости, сигурно само един, ясно кой..
  • 17 Даа

    37 0 Отговор
    Ти да видиш ? Сбъркал бил, а колко други назначения направи Рашидов, все сбъркани и жалки ? Фрапиращ случаи бе, когато Рашидов сложи във СЕМ, агрономката, тройкаджия, която грам не разбира от медии, нищо важното е да изпълнява нареждания ??? В крайна сметка се оказа, че ГЕРБ е партията на хора като Пеевски и Рашидов, на пряко подчинение на ДПС, а Бойко им е удобна кукла на конци !
  • 18 Случаен

    34 1 Отговор
    Въпроса е с теб кой сбьрка........
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    29 2 Отговор
    Вежди, щом си се подложил на еднокнижния и венцесланиш Пеевски, да те.... таковам у "твореца"!

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анонимен

    3 29 Отговор
    Вежди Рашидов е голям патриот и му свалям шапка.

    Коментиран от #48

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Решидката

    25 3 Отговор
    Сгреших и дължа извинение на обществото за избора, който направих влизайки в ГЕРБ и подкрепяйки боса борисоф! Простете ми хоар! Искам да остана в политиката и да продължа да карада!
  • 25 оставям 700те хиляди които открада

    19 1 Отговор
    а сега какво бил направил този , че не разбрах ?
  • 26 Намерил

    19 2 Отговор
    към кого да се обърне по въпроси на културата. Нали трябва да отвлече вниманието от въпросите на гражданина Божков.
  • 27 Гарантирано от ГЕРБ

    30 1 Отговор
    Решидоф, Решидоф, всичките министри, начело с борисоф са сгрешен избор - Некадърни калинки, крадци и лъжци, които рушат и грабят България! Боже, Пази България!

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сега пък - голям късметлия

    26 1 Отговор
    тая България с ...Мария Габриел??? Тази женица, която едно удобно легло я изстреля до високи постове с какво точно е късметът на България? Ех, Рашидов, човешко е да се греши, гербаджийско е да се греши постоянно...
  • 31 Айдее

    23 0 Отговор
    Оставка и съд за всичките!!!
  • 32 Моне

    14 1 Отговор
    Дали,Пикасо,извратени еврей,Леонардо,Моне ихиляди ввелики творци роме гъзолиз не сппомменаваш-
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Лост

    21 0 Отговор
    За толкова години нищоработа не е разбрал, че депутат също може да иска оставка. Работел бил в законодателен орган.

    Коментиран от #37

  • 35 бенита жлямбова

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гарантирано от ГЕРБ":

    Хоооп , фаршива новина . Хванах я.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТВК

    16 0 Отговор
    Оправете затворите докато сте на власт!

    Защото ще ви трябват лично...
  • 39 Аха

    13 1 Отговор
    "...Аз съм в законодателен орган..."
    По-скоро си детероден орган или поне на такъв приличаш.
  • 40 ГЕРБ Народните милионери

    13 1 Отговор
    "Аз,аз,аз"... видният мултак Рашидов се изразява в стил Борисов. Защото грандоманията царува там, където има само лъжи и инсинуации. Да, те всички заедно, обединени в някаква "проевропейска формация" ГЕРБ се облагодетелстват и стават милионери, докато народът тъне в мизерия и болести!
  • 41 Алкохолик-професионалист

    12 1 Отговор
    Май сте се скарали на по чашка (бутилка)

    Коментиран от #50

  • 42 Коко

    12 1 Отговор
    До номер 7 ей шлампе бъркаш годините не 50 г. а 30 г. Защото предните 20 г БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ВСИЧКО А СЕГА САМО ЛАПАЧИ КАЛИНКИ И ДЖЕНДЪРЧЕТА СЛУЖЕЩТИ НА ЧУЖДИ държави
  • 43 Коко

    10 1 Отговор
    До номер 7 ей шлампе бъркаш годините не 50 г. а 30 г. Защото предните 20 г БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ВСИЧКО А СЕГА САМО ЛАПАЧИ КАЛИНКИ И ДЖЕНДЪРЧЕТА СЛУЖЕЩТИ НА ЧУЖДИ държави

    Коментиран от #44

  • 44 Знае той

    10 3 Отговор

    До коментар #43 от "Коко":

    ама се прави на три и половина. Типично по габровски.
  • 45 Сашето

    9 2 Отговор
    И двамата сте за зад решетките.
    Това е истината.
  • 46 Гражданин

    9 1 Отговор
    Вежди, четеш ли какво мислят хората?
  • 47 Вежди аго драгото

    11 2 Отговор
    А бе Вежди, ти си невероятен нагаждач, ама като калайджия си!
    Сега ти ще искаш, да те видим загрижен за държавата.
    Нали щеше да мреш? Или това беше номер, докато отпъна парите от КТБ.
    Яде дървото от Доган в КТБ, АМА МЪЛЧИШ ЗА ДОГАН КАТО КОМУНИСТ НА РАЗПИТ.
    Измамник си Андрешкооо, измамник,!
  • 48 Вежди скрий се бе

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Дааа Аго- Драго е голямото добрутро, сега, може и да го назначи Хунтаджията.
    Министъра, трябва да е доверено лице с офшорни зачатъци и да разбира от карти.
    Той този Банов, ги взима все на без коз.
    Вежди ги е наредил, коз до коз ,и двеста от валета.
  • 49 Next

    6 1 Отговор
    Корумпираните рашидови вежди и корумпирания Банов Ало.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Зайко Байко многознайко

    8 1 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 52 Извинявам се

    5 2 Отговор
    – "Дълго ли говоря? Спирайте ме, че аз малко се насосах горе, малко ме хвана така…", "– Навремето имаше журналисти, с които заедно ядяхме, пиехме, заедно повръщахме, заедно ставахме от масата.". "– Все още не сте били камериерки на Ахмед Доган, когато аз съм го хранил с шкембе-чорба", "– Учете, получавайте шестици, защото аз бях тройкаджия и вижте какво ме направиха – министър! (пред ученици от Художествената гимназия в София)", "- Тук, в България, остава онова, което не става и за чеп за зеле!", "– Не може яденето и пиенете да е единствeното, заради което Хомо сапиенс да е създал човека", "– Искам сега да направим един чудовищен концерт в Болшой театър с най-големите ни гласове – от Пендачанска до Гена Димитрова… (Гена Димитрова почина 8 години по-рано);" , "– Ще му дадем от Министерството 100 лв. да се успокои, та да замълчи...Като не иска – да напусне хора. Айде аз ще му дам и от моя джоб още 50 лв. (по повод протеста на певеца Георги Петров);" "– Театрите, оперите и оркестрите са киста в тялото на българския данъкоплатец!" и т.н.

    Коментиран от #53

  • 53 ГЕРБ Народните милионери

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Извинявам се":

    Много си прав! "Мен ме е страх не от министъра на културата, а от културата на министъра!". Това са думи на Радой Ралин.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Усмивката

    2 1 Отговор
    Така е. Кога вземеш да намалиш алкохола , много неща ще вземе да виждаш ясно. Както са си. Амо има да видиш много неща кога се вгледаш и се вслушваш в своя полуидол.Ще ти се иска да не си се раждал.
  • 56 БЪЛГАРИН

    2 1 Отговор
    Така е когато си пиян,сега тази Бойкова мисирка сигурно ще иде курбан
  • 57 Пейсе бюста на Битовен

    1 1 Отговор
    ОБИЧАМ КОЛТУРАТА И БАХУРА!
  • 58 ПРОСТ българин

    1 1 Отговор
    АЛО БАНОВ СЪМ ,.,., ГЕПИХ КОКАЛА,.,.., И НЕ ИМ ВЪРВЯ ПО СВИРКАТА,.,.НА ГЕРБ,.,.,
  • 59 А Ти , не си ли ГРЕШКАТА ?

    1 2 Отговор
    Тенекеджия и Калайджия тичащ из Парламента с Дипломи, , Грамоти , Награди сертификати за Почетен член за Тук и Там. Но за ТЕНЕКЕДЖИЯ а не за ДЪРЖАВНИК и ПОЛИТИК ! Целият Парламент е селски ХОРЕМАГ - КРЪЧМА ! А Илия Павлов с каква титла те УДОСТОИ ПО ЖИЗНЕНО - те тя е туй що си ти ! Когато един мъж на сцена се хвали с туй дето му е между краката - означава , че му е ПРАЗНИЧКА ГЛАВАТА ! Защо още си там , ли питаш? Ами защото всички там сте ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Пачаврите не потъват !

    0 0 Отговор
    Те винаги ИЗПЛУВАТ !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Западните стандарти ,

    0 0 Отговор
    Свободата и Демокрацията - не е за всички ! Премахват се коментарии , прито че отсъстват вулгарни изази и имена ! Това води до РАЗДУХВАНЕ НА ОГЪНЯ !
  • 64 Исках да поставя тема за разсъждение

    0 0 Отговор
    До всеки , защо един работил за службите в сянка днес са под Чадъра а други за други вършели същото - Гюбрето се ИЛИВА ? За едни Сватба а за други бадва ? Защо пак стана " Криво разбраната Демокрация?"
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Невеста

    0 0 Отговор
    Един дол дренки сте, другарю Вежди
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове