Last news in Fakti

8 Септември, 2012 10:29 11 835 18

300 хиляди са нередовните шофьорски книжки

  • книжки-
  • шофьорски-
  • правила-
  • подмяна

От 19 януари догодина, започва издаването на нови шофьорски книжки, намалява се и наполовина срокът на валидност на документите за професионалните шофьори

300 хиляди са нередовните шофьорски книжки, сочи полицейската статистика. Става дума за документи, които са с изтекъл срок на валидност и не са подновени, съобщи БНТ.

Книжките не са от задължителните за подмяна документи и не се знае колко от нередовните свидетелства се ползват.

От 19 януари догодина, започва издаването на нови шофьорски книжки, намалява се и наполовина срокът на валидност на документите за професионалните шофьори. Книжките, издадени преди това, обаче, ще важат 10 години без ограничения и няма да се налага преиздаване. Най-често шофьорите просто не забелязват до кога е валидна книжката им. Така при проверка, пътният полицай ги предупреждава, че трябва да си подновят документа. През последните две години, обаче, броят на неподновените шофьорски книжки рязко е нараснал.

Според Димитър Георгиев - зам.-министър на вътрешните работи, българските граждани, които са с такова свидетелство не могат да управляват тяхното МПС, защо то е с изтекъл срок на валидност. От 30 до 200 лева е глобата, ако управлявате автомобил с невалидна книжка, или пък я използвате за легитимация вместо лична карта, допълни той. От МВР обещават за сега да налагат най-ниската глоба на нередовните, за да не ги натоварват с излишни разходи.

Заради влизането в сила на нова европейска директива от 19 януари 2013 година ще се издава още по-нов образец шофьорска книжка. Като на челната страна на свидетелството, там където е микрошрифтът, ще бъде записано съгласно директивата, че документът е издаден и се изписва на съответния език от държавата, която го издава, какъв е неговият вид. Това, обаче, е само козметичната промяна, целта е повишаване сигурността срещу фалшификация, каза още Георгиев.

По-сериозните промени са в категориите за професионални шофьори. Ще отпадне категорията за тролейбуси, тя ще премине към категория "Д". Другата важна характеристика, която ще бъде променена, е това, че категориите "С" и "Д", които ще сменяват своята валидност на книжката си, на документа за правоуправление на МПС на всеки пет години. Така професионалните шофьори, чиито книжки изтичат скоро, имат интерес да си подновят документите до началото на следващата година, защото ще получат свидетество за управление със срок на валидност 10 години, както е в момента, а не 5 години, както ще бъде от 19 януари 2013.

Всички документи, които са за правоуправление и са издадени до 19 януари 2013 година ще имат валидност, спрамо валидността, която се издава към момента, т.е. 10 години. Тези документи няма да се подменят предсрочно. Следващата новост в шофьорските книжки ще влезе през 2018 година, когато в целия Европейски съюз ще започне да се издават свидетелства с чип, в който ще има биометрична информация за притежателя и неговото шофьорско досие. Все още се дискутира дали в чиповете да е записана кръвната група на шофьорите и съгласието за донорство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 живота

    2 9 Отговор
    шофьор съм от 1990г и никога до сега не съм имал книжка,това са отживелици и законен рекет.

    Коментиран от #5

  • 2 Шоферските книжки са за будалите

    7 1 Отговор
    Най добре да ги направят да се сменят на всеки 6 месеца книжките.Така и постъпленията за обирджиите ще са по големи а и ще има повече работа за знайните и незнайни труженички настанени на държавна софра на гърба на данъкоплатеца закътани в дебрите на разните му службички в полицията.
  • 3 nqmam dymi

    4 0 Отговор
    samo 4e sa zabravili da skriqt EGN na li4nata karta,no vse pak sa q zakrili na talona haha
  • 4 Васил Динков

    1 0 Отговор
    Аз предлагам пък да е на месец,така по бързо и по лесно ще се издават книжките на мургавите събратя които за 1000 лева стават на 10 години шофьори.Пък виж се отворила и някаква си вратичка за нас ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ да не учим де и да не даваме излишни кинти за Различни компетентности и за психо тестове.За да пълним нямамви си джобове.
  • 5 666

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "живота":

    Каруците на село и мулетата по баирите естествено се шофират без книжка.
  • 6 до Васко Динков

    1 0 Отговор
    еее, едно време беше психо тест. Под лупа те гледаха. А сега отиваш, плащаш си и хоп, свежо и топло удостоверение за психологическа годност.
  • 7 натурален българин

    2 0 Отговор
    ами ще ни принудят да си вадим книжки от някоя друга европейска страна където няма да има проблеми с подновяването и с глобите
  • 8 IceHeart

    1 0 Отговор
    По-добре да направят подмяната на шоф. книжки да може да става и в книжарниците, на цветен принтер и малко целофан си готов! Тая държава се чуди от каде пари да изкара, избори идват! Да сменят табелите на колите, сега има вместо БГ знаме, европейското със звездички, тези дето нямат, да си подновят номерата! ужаасссс ОМГ!!!!!!!!
  • 9 живота

    0 5 Отговор
    Карам джип и мотор,и не само че нямам книжка ами и нищо не плащам,че даже и пиян карам,а ти плащай за книжка и други държавни такси,а аз тези пари където ти ги плащаш аз ги изяждам и изпивам.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 живота

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "живота":

    Мнението е към пост 5
  • 11 roki

    1 1 Отговор
    еи бабаитите без книзки само затвор за вас и бои
  • 12 666

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "живота":

    Даже не знаеш как да коментираш някого, затова ставаш смешен, като се самокоментираш. Прибери си джипчето и моторчето в кашончето с другите играчки. Явно си карал само робичка с киреч по строежите и си пил вода от крива геранска кофа заедно със селските говеда.

    Коментиран от #13

  • 13 живота

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    нормално е да сгреша,едвам изкласих 6-ти клас.

    Коментиран от #14

  • 14 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "живота":

    Да знаеш, момче - за всички е ясно, че .ек..жиите като нямат кво да правят, сядат да си дърпат ластика пред компютъра и да дразнят другите Т.е. - не си тайна за никого сред четящите

    Коментиран от #15

  • 15 живота

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "The Bear":

    не се вълнувам от мнението на милиционери.

    Коментиран от #16

  • 16 Ами да

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "живота":

    Ей,едвам изкласилия шести клас! Качвай се на джипчето или моторчето си и се самоубий някъде! Но го направи така, че да няма невинни жертви! От такива като тебе, които пускат мигач (понякога) и мислят, че това им дава предимство, ми е дошло до гуша! Наскоро един такъв ме отнесе, и даже не можа да разбере половин час какво е направил! Няма място за такива бабаити по пътищата!

    Коментиран от #18

  • 17 Зло куче

    0 0 Отговор
    Съвсем сериозно - Най добре ще е при смяна на книжката да се провежда съкратен проверовъчен изпит на листовки и полигон. Че нямам идея колко неграмотни карат коли. За тях пътните знаци са ненужно украшение и никога не са чували за ЗДП. Полигона пък е необходим за тези, които могат да карат само напред и паркирането е "мисия невъзможна"
  • 18 живота

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ами да":

    Че то ако няма невинни жертви има ли смисъл да се самоубивам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове