Last news in Fakti

30 Май, 2020 14:15 2 652 13

НЕК не е сигурна в реализацията на АЕЦ "Белене"

  • нек-
  • аец белене

В доклада за 2019  г. се отбелязва, че НЕК продължава да изпитва сериозни финансови проблеми, заради регулаторните политики

НЕК не е сигурна в реализацията на АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"Националната електрическа компания" (НЕК) не е сигурна в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", а одиторът ѝ "Ейч Ел Би България" (HLB Bulgaria) смята, че няма надеждни доказателства, че направените от държавното дружество вложения в строежа могат да бъдат възстановени, пише "Медиапул".

Това е отбелязано в доклада за дейността на НЕК и финансовия ѝ отчет за цялата 2019 г., предшестващ данните за първото тримесечие на сегашната година, които отчитат печалба от 13.7 млн. лв. на фона на миналогодишната чиста загуба от 1,26 млн. лв.

Макар това да изглежда подобряване, истината е, че НЕК влачи натрупана загуба от 1,288 млрд. лв. от предходни години.

В доклада за 2019 г. се отбелязва, че НЕК продължава да изпитва сериозни финансови проблеми, заради регулаторните политики, но и заради огромното дългово бреме, което компанията не успява да покрива навреме, трупа просрочени лихви и не може да се измъкне от финансовата яма.

Тя е за над 4 млрд. лв. при капитал на компанията от 1,063 млрд. лв.. Става ясно, че основната тежест са дълговете към компанията майка "Български енергиен холдинг" (БЕХ) за над 2 млрд. лв., сред които е и заемът за погасяване на борча към двете американски централи за купения от тях ток. Само този заем към БЕХ е за 1,254 млрд. лв., а просрочените задължения по лихви са 207,542 млн. лв.

НЕК има да връща и 1.177 млрд. лв. по предоставения ѝ от бюджета безлихвен заем за уреждане на дълга към руската "Атомстройекспорт" за произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". Той е дължим накуп в края на 2023 г. и никой в НЕК няма идея откъде ще се осигурят парите.

Интересна подробност е, че макар управляващите досега да са обявявали публично, че в АЕЦ "Белене" са вложени над 3 млрд. лв., а имаше и твърдения, че са 3.5 млрд. лв., всъщност записаната във финансовия отчет за 2019 г. оценката на активите в ядрения проект е за малко над 2.273 млрд. лв. При това те включват прибавените през миналата година 49.8 млн. лв. митнически и други разходи около оборудването за бъдещата атомна централа.

Одиторът на НЕК отбелязва, че макар разходите за АЕЦ "Белене" да са на практика пасиви, държавната компания е решила да ги капитализира като активи. В тяхната оценка обаче не е призната загубата от обезценка на това оборудване, както и не са включени провизии за възможни бъдещи задължения на НЕК, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене".

В доклада си електрическата компания дори посочва, че смята, че "съществува значителна несигурност за бъдещата реализация на проекта и възстановяването на стойността на тези активи". Одиторът пък отбелязва, че не е бил в състояние да направи надеждна оценка на активите в АЕЦ "Белене", както и не е бил в състояние "да получи достатъчни и уместни одиторски доказателства относно възстановимата стойност на тази активи".

Посочва се също така, че финансовото състояние на НЕК поражда "несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на НЕК да функционира като действащо предприятие". Акцентира се и върху това, че е възможно негативно отражение върху кредитния рейтинг на компанията.

Проектът АЕЦ "Белене", който надхвърли христовата си възраст, отдавна тежи на НЕК. В момента правителството е във фаза на пореден рестарт на ядрения строеж, след като парламентът реши,че трябва да се проведе тръг за намиране на стратегически инвеститор, който да довърши атомната централа.

В поредната фаза на обявеното миналата година процедура се явиха петима потенциални кандидата да участват в проекта. Това са руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската Хидро и атомна корпорация, които искат да участват като акционери, и американската "Дженерал Електрик" и френската "Фраматом", желаещи да доставят оборудване на кредит, който да се изплаща след въвеждането на централата в експлоатация. От тях се очакваха обвързващи оферти до 31 май, но заради пандемията от коронавирус този срок се отложи. Засега не е ясно за кога, като от Министерството на енергетиката казаха, че удължаването се налага, за да може представителите на кандидат инвеститорите да получат физически достъп до пълните данни за проекта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИГУРНИ

    12 3 Отговор
    СА гроб-дпс САМО ВЪВ ВНОСА НА ТОК ОТ турция !
  • 2 Госあ

    8 4 Отговор
    И къв е проблема? Дори държавата може да я довърши на кредит от французите. Ама по малко за асфалт и шадравани ше има. Отделно, може да бъде дадена на руснаците или китайците.
  • 3 Васил

    18 2 Отговор
    Не е сигурна защото няма да има много за крадене.
  • 4 В .В.

    2 7 Отговор
    Има два варианта...Два,,Или се прави ,или не се прави....По добрия вариант ,е ,да не се прави....Защото няма кой да я направи.. Никой няма да инвестира в БГ...И в търсене на такъв,,/инвеститор/кражбите се увеличават....Иначе ядрената енергия ,,е най евтината,и най екологична...
  • 5 Сандо

    17 1 Отговор
    Ами когато слугуваш на чужди началници е така - винаги се услушваш какво иска шефа.А на него не му пука за нуждите на слугите.
  • 6 Мим

    14 0 Отговор
    Крайно време е тази държава да вземе крайно решение и да я построи тази централа ,защото тя ще е необходима и да се използват досега направените разходи ,а не да се шикалкави само,ту тоз ще строи ,ту оня и накрая никой,само трупаме загуби от тази наша мръснишка политика...
  • 7 Гадател

    8 4 Отговор
    Р Овч и Гоце в панделата за разхищение на държавни пари в особено големи размери по случая Белене.
  • 8 радев

    6 0 Отговор
    И защо купихте реакторите?
  • 9 123

    5 0 Отговор
    При строеж на Белене, най добра оферта могат да направи Китайскта компания, те строят един енрго блок за 1.9- милярда солара, но това означава без никакво Българско участие защото тогава цената ще стане тройна. Руснаците правят един Блок за 5.5 милярда долар, от там нататък цените са 2-3 пъти по високи. Ако не се направи белене след 10 години ще плашате много по скъпа енергия и ще я внасяте. Това че България е изнудила едната американска компания да построи нов енегоблок и е поела отговорноста да им заплаща по преференциални цени си са техен проблем , ако са имали и некорумпиран добър менъджер това нямаще да го има сега.Цяла България плаща цената за поставяне на корумпирани, не знаещи,не можещи, лъжливи и крадливи управленски карди, не ви са виновни Американската централа и другите, търсете вината и загубата на пари в хората които наричате калинки и са на много високи ключови места сотговорност за милярди левове.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Атом

    5 0 Отговор
    НЕКадърниците са подведени от Мъдияпул(американците).АЕЦа е супер необходим!!!
  • 12 патриот

    3 0 Отговор
    АЕЦ Белене ще бъде национално богатсво.
  • 13 Васил

    4 0 Отговор
    Цялата работа е спасят въглищните централи в Мини Марица изток заплатите стигат до 4 бона за това е борбата защото ако втора атомна угасват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове