Last news in Fakti

7 Юни, 2020 19:10 4 691 53

Цацаров: Полфрийман да ти поиска оставката е комплимент

  • джок полфрийман-
  • оставка-
  • убийство-
  • комплимент-
  • сотир цацаров-
  • прокурор

Аз не се срамувам от нищо от това, което съм направил, каза Цацаров

Цацаров: Полфрийман да ти поиска оставката е комплимент - 1
Снимка: БГНЕС

Ако трябва да съм честен, да ти поиска оставката Джок Полфрийман, си е комплимент. Това заяви бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който в момента оглавява Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

„По време на моя мандат се развиха немалко събития, свързани с наказателно производство срещу Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, защото през 2012 г. за първи път бе постановен отказ за трансфер. Моят предшественик – проф. Борис Велчев, отказа трансфер към Австралия, по искане на Департамента на главния прокурор на Австралийския съюз”, заяви Сотир Цацаров в интервю за Нова телевизия.

По думите му оттам–нататък нещата е поел именно той. „Всъщност, при един разговор с проф. Велчев, на мен ми стана ясно, че той каза, че не ми завещава един горещ картоф, защото този картоф вече не е горещ. Той го е разрешил, но този проблем ще възниква и ще нараства – все повече и повече”, допълва Цацаров. „Имаше предвид целия международен натиск, на който той е бил подложен. До немалка степен признавам, че тогава го погледнах с известно недоверие. Впоследствие разбрах, че колегата е бил абсолютно прав”, посочва  бившият обвинител номер едно.

През 2012 г. обаче се случва и още нещо. „Джок Полфрийман вече е в затвора. Именно тогава той създава Българското затворническо движение за рехабилитация. Малка подробност, малка – но много важна, че това Сдружение е създадено с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския хелзинкски комитет”, обяснява Цацаров. И допълва: „После идва 2013 г. за първи път тогава Калин Калпакчиев - съдия, става „Човек на годината” в класацията на Българския хелзинкски комитет. Е, не на първо, на второ място”.

През месец юли 2013 г., Цацаров отказва за втори път трансфер на Джок Полфрийман. „Както Ви казах – първият отказ беше на проф. Велчев. Това беше много, бих казал, запомнящо се време”, коментира той. По думите му посещенията на австралийските дипломатически представители тук са били буквално ежеседмични. „Искането, не казвам натиска, възпитаното дипломатическо искане той да бъде изпратен да изтърпи наказанието си, или по-скоро да изтърпи, да доизтърпи това наказание, бе изключително силно”, допълва Цацаров. „На всичко отгоре, пак по това време, бе издадена една книга – в Австралия. Мисля, че заглавието ѝ беше „Кошмарът на един баща”. Авторът, мисля, беше Белинда Хоукинс. Тази книга представи българското правосъдие, оставете българските главни прокурори, мен и Велчев, като общо взето символ на тоталното беззаконие, което бе упражнено по отношение на Джок Полфрийман”, казва бившият обвинител номер едно.

„Разбира се, веднага след моя отказ последва веднага позиция на Българския хелзинкски комитет, подписана от Красимир Кънев. Още помня думите в тази позиция. Отказът ми бе наречен „видим произвол”, посочва още той. И обяснява: „Всъщност, моите мотиви на отказа бяха, че тогава той не беше изтърпял дори една четвърт от своята присъда. Нямаше каквито и да е данни за неговото поправяне, не беше изплатен нито лев от обезщетението, присъдено на пострадалите и освен това нямаше никаква гаранция, че след пристигането в Австралийския съюз, той нямаше да бъде помилван, с което тази сага да приключи по възможно най-позорния начин за българското правосъдие и най-болезнения начин за пострадалите”. През 2015 г. Джок Полфрийман беше номиниран за „Човек на годината” от Българския хелзинкски комитет. „Едновременно с това, като номинация, съществуваше и оглавяваното от него затворническо сдружение за рехабилитация. Мисля, че общественият и медиен скандал, който се вдигна тогава, принуди Българският хелзинкски комитет да оттегли номинацията на Джок Полфрийман”, коментира Сотир Цацаров.

Така стигаме до 2016 г. „Калин Калпакчиев, ще кажа защо споменавам името на съдията, бе провъзгласен за втори път за човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Пак през 2016 г., Българският хелзинкски комитет издаде своя годишен доклад . Един от авторите на доклада е съдията Весислава Иванова”, казва още Цацаров. На 19 септември 2019 г., състав на Апелативен съд – София, председателстван от Калин Калпакчиев, с членове съдиите Весислава Иванова и Виолета Магдалинечева, постановява отмяна на акта на Софийски градски съд и освободи условно предсрочно Джок Полфрийман. „В производството пред Апелативния съд бе представена и характеристика на осъдения Джок Полфрийман, подписана от Красимир Кънев - шеф на Българския Хелзинкски комитет. Мисля, че фактите говорят сами по себе си”, посочва Сотир Цацаров.

На 24 септември той поисква възобновяване. „На 8 октомври 2019 г., въпреки политическата кампания, която се разрази по този повод, отказах прокуратурата да поиска прекратяването на Българския хелзинкски комитет пред съда. След това последва едно писмо на председателя на Върховния касационен съд. Той нарече ставащото с Джок Полфрийман, и, разбира се, моето искане за възобновяване „произвол и беззаконие”. В това писмо, мисля, каза, че България е прекрачила отдавна границите на беззаконието. Иначе моето искане по възобновяване на казуса нарече „един елементарен от правна гледна точка казус”, коментира още Цацаров. На 28 май 2020 г. Върховният касационен съд се произнася и оставя искането на Цацаров без разглеждане. Запитан за определения от него като „дипломатически натиск” и дали тогава е имало нещо конкретно, което му е направило впечатление, Цацаров отговори: „В началото – през 2013 г., тези ежеседмични срещи, на всякакво ниво, с доста настоятелни искания, когато ги комбинирате с книги,с ежедневни писма, дори с обаждания по телефона от австралийски граждани, и прочие, то си беше цялостна кампания”.

И допълва: „Не съм отказал, защото трябва да упражня някакви жестоки правомощия или по някакви такива подбуди, че този човек трябва да си остане в затвора. Отказал съм, защото той е убиец, осъден, с влязла в сила присъда. И защото един такъв акт в никакъв случай няма да донесе не удовлетворение, той няма да донесе нищо добро в душите на пострадалите. Не че това ще им върне загубата”. „Е, ако трябва да погледна Джок Полфрийман, и да погледна, честно казано нямам силата да го направя, родителите на убития, аз ще избера техните права, а не цялата тази кампания, която се разви”, категоричен е Цацаров. Запитан защо се стигнало дотук, той отговаря: „Моето обяснение – защото малко или много Полфрийман тук щеше да бъде проект – това затворническо сдружение. Не отричам правото на сдружаване, нито защитата правата на лишените от свобода. Но това затворническо сдружение, щеше да бъде един елемент от проект с активното участие на Българския хелзинкски комитет. Поредният реализиран проект, на който такъв като него щеше да стане емблема.Просто не прецениха цинизма, дори на предложението да го номинират за „Човек на годината”. Преди дни ВКС отказа да преразгледа делото. На въпрос дали той приема това като атака, Цацаров отговори: „Аз като главен прокурор, имам право на такова искане. Никой отнапред не може да каже, че искането е основателно или не. Следователно да се спекулира с това, че едва ли не това е критика към състава на Върховния касационен съд – не, не е”.

„Единствената въпросителна, която аз поставям, е осем месеца ли бяха необходими, за да се постанови това решение, което г-н Лозан Панов нарече „елементарен от правна гледна точка казус”, запита Сотир Цацаров. „Аз посочих ясно фактите за свързаност между Джок Полфрийман, Българският хелзинкски комитет и двама от съдиите, които са участвали в съдебния състав”, категоричен е той. И допълва: „Независимо има или няма връзки, влияния, всичко друго. Всичко това поражда някакво съмнение. Съществува ли съмнение, има съмнения и в справедливото решение” „И най-сетне - по отношение искането на Джок Полфрийман – ако трябва да съм честен, да ти поиска оставката Джок Полфрийман, си е комплимент”, посочи още той. „Аз не се срамувам от нищо от това, което съм направил. Напротив. Ако сега, би следвало да повторя всичкото това, пак щях да откажа трансфера, пак щях да поискам възобновяване”, убеден е Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    72 8 Отговор
    И Полфриймън знае какъв ''професионалист'' си
  • 2 Азз

    73 7 Отговор
    Още малко като се пораздруса дръвото,едни от първите гербави маймуни,които ще се пльоснат ще е цацарката...
    Поне няма да го заболи,че ще падне на меко...
  • 3 evard

    74 7 Отговор
    Дебла и корумирана свиня
  • 4 объркан

    11 24 Отговор
    Комунистите на какви позиции сме тук?

    Коментиран от #11, #43

  • 5 Не го четох

    43 6 Отговор
    според мен е безмислено....ако беше казал нещо истинско през тези 7 години щях да проявя интерес.

    Коментиран от #9

  • 6 1122

    45 4 Отговор
    Ти ставаш само за тоалетна хартия. Меко казано.
  • 7 Behemoth

    49 8 Отговор
    Полфриимън се прецака много яко....просто не е знаел че в България е нормално група хора да бия един човек ,намесил се е и ето го резултата....иначе Цацата Ко да ги коментираш....

    Коментиран от #19, #20

  • 8 Поредните

    17 1 Отговор
    общи и неангажирращи приказки , с 99 врати и прозорци за изход , в зависимост от властта на деня !
  • 9 и аз не го четох

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Не го четох":

    и аз така. Не ми се четат празни говорения.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 444

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "объркан":

    На страната на закона!
  • 12 Мислим правилно

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "и аз не го четох":

    дано ,, стадото ,, се събуди. Успех.
  • 13 Българан Европейски

    19 5 Отговор
    Разликата е, че крив-прав Джок Полфрийман е поискал СЕГА възобновяване на делото и вероятно ще го получи. Иска да е оневинен от съда. Нека съдът реши. Ако го оправдае, Цацаров е юридически труп. Какъвто е отдавна с неприримата си борба с корупцията по високите етажи на властта и довелите негови обвинения до присъди.
    Нула. НУЛА. Н У Л А . Чети, бе, Цаца. Нула.
    Забавното е, че наесен ЕК ще попита Борисов: Защо искате средства, като нищо не сте свършили по Съдебната реформа?

    И тогава, миризлива Цацо и близнака ти Данаил Кирилов ще бъдете обявени за заклети престъпници срещу държавата. Лично от ББ.
    Не се надявайте на консулски служби. Свършиха от бандити.

    ...
  • 14 РЪМПЕЗИ

    26 3 Отговор
    ЦАЦАРОВ, ТИ СИ ЕДНО ОТЕГЧЕНО ОТ ЖИВОТА СЪЩЕСТВО...СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ СИ ЗАДАВАШ ЧЕСТО ВЪПРОСА-: АБЕ ЗАЩО БЯХ ТОЛКОВА СТРАХЛИВ; ОТГОВОРА Е ЗАЩОТО СИ ТАКЪВ ПО РОЖДЕНИЕ...

    Коментиран от #21

  • 15 Борислав

    11 1 Отговор
    НЕ Е КОМПЛИМЕТ, ОБИДНО Е ЗА ДЪРЖАВАТА...
  • 16 О я стига глупости

    9 4 Отговор
    Още един нагъл плуж.ек изпълзя и започна да точи лиги.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антимилиционер

    4 9 Отговор
    Каква узмет са западните селяндури. Браво, че е полежал 10 г. в БГ затвор. 👏🍾😍
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Майна

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "РЪМПЕЗИ":

    Съгласен съм, поредния компрометиран , жалко, че е Майна

    Коментиран от #27, #29

  • 22 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алоуууу":

    Не за всички за тези , които го заслужават ама те са доста
  • 23 123

    8 2 Отговор
    То на тебе който и да ти поиска оставката е комплимент ама за него щото хората те плюят а ти си мислиш че дъжд те вали
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха

    2 1 Отговор
    Toва кученце не спира да лае...
  • 26 Гоцев

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Антимилиционер":

    За съжаление си прав....Всички такива изроди Калпакчиевци Къневци Пановци трябва да да ги приберат на мястото на Фрийман за дълго...Абсолютни антибългарски за трепане
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Behemoth

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Антимилиционер":

    Изглеждаш интелигентно момче .....начетено и ерудирано...да живей България!
  • 29 Бонев

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Жалко, че и ти си майна
  • 30 Миии

    1 0 Отговор
    Боже и аз исксм да съм в бяло...
  • 31 Дано има Господ

    11 0 Отговор
    А гордееш ли се с това,че доразруши следствието и унижи следователите,които са вече една шепа хора,като им махна категорията им на труд!?
    С това ще те запомним, както и с Шпиц-командата ,която беше разкомпирирана.
  • 32 мазник

    11 0 Отговор
    Мръсна мазна Масонска св иня. Успешно прикрива другарчетата масони докато крадат и лъжат и в крайна сметка ограбват българите. Добре е да знаете сектанти долни че ще отговаряте за грабежите си. Христос е казал " обаче горко ви на вас който камила поглъщате а комара изцеждате" Трепери масонска св иня.
  • 33 Дедо Муньо

    10 0 Отговор
    Аз не се срамувам от нищо от това, което съм направил, каза Цацаров!
    За мен е достатъчно , да видя, какви хора ни управляват! Гл. Прокурор - единствен кандидат! От бивш главен прокурор, пак единствен кандидат, за председател, на антикорупционна комисия! Тези са на папски длъжности, и са готови, да напуснат институциите, като парите! Посмъртно!
  • 34 Мирослав

    12 0 Отговор
    Не вярвайте на нито една дума на Цацаров. На нито една!
  • 35 Пешо

    12 0 Отговор
    Сотире, на колко години стана член на БКП?
  • 36 Фактъ

    11 0 Отговор
    А , като ти поиска оставка българският народ е заради твойта корумпираност и сервилност към властта .
  • 37 добре угоен китаец

    4 0 Отговор
    преди 1889 г имаше държава, но през тези 30 г, гадната прослойка от бкп-ченгета,партийци на високи постове трансформираха политическата власт в икономическа /мутренския период/ та сега мутрите са на власт.
  • 38 8978

    6 2 Отговор
    Цаци, благодари на Гештапо.

    Измести те от поста на найпродажен и покупен глаДен прокурор.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българина

    5 0 Отговор
    За него всичко е комплимент, дори, когатому казват, ЧЕ Е МАЗНА и БЛАЖНА Звиня.
  • 41 Защо бе

    5 0 Отговор
    Цацаров,обикновенните хора очакваха от теб законност,нищо друго.А ти си затвори очите.
  • 42 ГГГГ

    1 0 Отговор
    ХУБАВЕЦ -ИЗМАМНИК
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Неам думи

    4 2 Отговор
    Вече ударихме дъното и копаем надолу. Щом едно НПО като БХК командва тук, без нито един български гражданин да е гласувал за тях, и убийците изкарва на свобода и дават по телевизията- пиши я тази държава бегала...

    Коментиран от #45

  • 45 За съжаление

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Неам думи":

    се спонсорира от черепи, скелети, василевци, калпакчиевци, пановци и тем подобни антибългари, които трябва да са в каторга доживот
  • 46 Българин

    2 2 Отговор
    Може ли един австралийски цървул, бивш затворник без разрешение за пребиваване в РБ да иска оставката на Главния прокурор на РБ???
    ТОВА ЗНАЧИ ЛИ, ЧЕ ВСЕКИ ЕМИГРАНТ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД МОЖЕ ДА ИСКА ОСТАВКАТА НА АВСТРАЛИЙСКИЯ ГЕНЕРАЛЕН ПРОКУРОР??? СМЕШНО, НАЛИ???
  • 47 Чак пък комплимент

    3 2 Отговор
    Полфрийман има открит, честен поглед. Престъпник никога не може да гледа така. Не е направил опит да избяга, има право да се защитава. Въпросният Монов е бил наркоманче и е имал татенце с влияние. А Цацаров - всички знаем, че беше просто един изпълнител на волята на бате Бойко и изобщо не е толкова морален, колкото се прави. Аз лично съм на страната на австралиеца.

    Коментиран от #53

  • 48 хайко

    3 0 Отговор
    Цацаров не се срамува от нищо, щото е опериран от срам.
  • 49 ЧИСТО ЛУД

    2 0 Отговор
    ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В ГЕРБ. .ПОКАЗВАТ ДЕЙНОСТ И ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ОБЩЕСТВОТО. .УЯДОХА СЕ И ПОЧНАХА ДА ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ. .ДАНО БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ДА СЕ СЪБУДЯТ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ
  • 50 А ПАК ТАЗИ ПЕСЕН

    2 0 Отговор
    ЩЕ СЕ ПЕЕ ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ ВЪРВИ. ..В БЪЛГАРИЯ ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ НА ВСЕКИ 50 ГОДИНИ И ПРОГРЕС И ПОУКА НЯМА. .ДЪРДОРЕНЕ. .
  • 51 Ене

    2 0 Отговор
    Корупцията оглавява борбата с корупцията
  • 52 Bai nudals

    1 0 Отговор
    Ти малко доблест нямаш ли,Цацаров.Още когато излезе записът "ти сам си го избра"трябваше да хвърлиш оставка. Сега и който да тие поиска ще бъде комплимент за теб.
  • 53 Форест

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Чак пък комплимент":

    Ти си от някое продажно НПО или от анти българския хелзинкски комитет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове