Last news in Fakti

9 Юни, 2020 15:08 3 659 22

Инженер: Строежът на "Алепу" е само 125 метра, нищо страшно

  • алепу-
  • инж. красимир маринов-
  • шофьорски плаж

Няма да изчезне плажът отпред, успокоява Красимир Маринов

Инженер: Строежът на "Алепу" е само 125 метра, нищо страшно - 1
Снимка: БГНЕС

Справка в Регистъра на свлачищата показва наличието на две свлачища в района на плажа "Алепу", където се намира спорният строеж, като в документите е указан и типът на свличане. Тези свлачища са регистрирани през февруари 2009 година, казва пред БНР инж. Красимир Маринов, гео и хидроинженер.

„Двете свлачища са в края на така наречения шофьорски плаж, където брегът се издига нагоре и става абразионен, защото пясъчната ивица изклинва, намалява нейната ширина и вълнението започва да предизвиква срутване“, обяснява експертът.

Той уточнява, че съществува Наредба 12 от 2001 година за проектиране на геозащитни строежи, сгради и съоръжения в свлачищни райони, която третира начините за укрепване на свлачища.

„В тази наредба има цяла глава, посветена на укрепването на свлачища със самата конструкция на бъдещите сгради. Такива случаи (като този на Алепу – б. а.) има реализирани на много места в страната. Това не е нещо, което се прави за първи път“, казва инж. Маринов.

Той е категоричен, че такъв тип обекти обичайно се реализират в две фази – първо се укрепва свлачището - с изграждане на укрепителни съоръжения, след това се отчита ефектът от тях чрез геодезичен мониторинг. Чак след като се установи, че свлачището е спряно, се изгражда съответната сграда.

Според Маринов до момента изграденото съоръжение е сграда или част от такава, която проектантите са преценили, че може да поеме хоризонталните сили, които се образуват от свлачището.

„Нищо страшно няма да стане. Няма да изчезне плажът отпред. Това съоръжение по никакъв начин не оказва влияние на самия плаж. То е в неговия най-долен край и обхваща само 125 метра. Там няма проблем и с екологията, макар че влиза в комплекс „Ропотамо“, който е защитена зона по Натура 2000, защото не се нарушава предметът и целите на опазване на тази защитена зона, които са публикувани и всеки може да ги прочете“, коментира още инж. Красимир Маринов.

Според него този казус може да се реши, без да се стига до съда и е пресилено да се отива към събаряне.

„Има такава практика – сградата със своето тегло като цяло да укрепва свлачище“, потвърждава пред програма „Хоризонт“ инж. Светлана Николчева, заместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че изобщо не става дума за брегоукрепване, каквато дезинфомрация се разпространява в момента. Както „Труд“ съобщи в понеделник, брегоукрепване и укрепване на свлачище са две съвсем различни дейности.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЪРП

    45 2 Отговор
    КРАСИМИРЧО, ИНдЖИНЕРЧОООФФФ.........МАЛКО ЛИ СИ ПОДМАЗВАЧО-ЛИЗАЧЕВ, А????????.......НИЩО СТРАШНО
  • 3 Хахахаха

    30 2 Отговор
    На този ингенериус да му го.............. само 20 см .! ХАХАХАХА ХАХАХАХА какво ще разправя после.... И така на цялата Шайка
  • 4 Zizi TOP

    27 2 Отговор
    Има такъв вид окрепващ строеж със сгради където има разрешение за строителство, но не и в забранени територии!
  • 5 Лекар БГ

    42 4 Отговор
    Строежът-хотелът-подпорната стена или изобщо там каквото е,не е спорен,а безобразен.
    Само едни 125 метра.После още едни 250 метра.И така,докато всичкото се подпре с мноооого бетон,паркоместа,чадъри и шезлонги,чалготека,нЕколко весели кръчмета и антураж от миски с джуки и мистъри с ланци.Така се случват нещата,другарю инженер.
  • 6 856598

    9 23 Отговор
    Браво на инжинера, кво като изникне хубав хотел, ай стига сте ревали само, от ревлювци пари не може да изкараме вече, дето да се обърнеш рев и зълзи от мързеливи хора
  • 7 свински черва

    21 1 Отговор
    мъжлето на екатерина захариева навярно е проектанта на "подпорната стена"
  • 8 Чъки

    25 1 Отговор
    Това инженерче адвокатче ли се явява на фирмата с незаконния строеж? Значи на всяко свлачище хотелче!
  • 9 инженере инженере

    25 2 Отговор
    Значи, ако ти влезе 12.5 см , нищо стращно?
  • 10 Мариноф

    17 3 Отговор
    Вземи си изяж дипломата, ако имаш такава! И да върнеш парите за изнесения рецитал не забравяй!
  • 11 Ники

    23 2 Отговор
    То по принцип това което казва е вярно ... проблема обаче е ... там че всичкото това нещо от самото начало е било с цел да се направи хотел на място на което не е разрешен .. и в последствие .. много грубото лъгане от страна на всички как това не е това дето се вижда !!!!
  • 12 инжинер

    19 0 Отговор
    нема страшно, остават още десет етажа нагоре, няма да са хотел ще спират вятъра от морето
  • 13 наглеци

    18 0 Отговор
    Може ли и за мен едни 125 метра, нищо страшно, нали
  • 14 Последния Софиянец

    25 0 Отговор
    Добре че ни взели Беломорието.Да има сега къде да ходим.Иначе и него щяха да съсипят.
  • 15 Роки

    11 0 Отговор
    Те на Трифон зарезан свлачище грамадно не го пипат,пък тук паднали две камъчета от лятното лв вълнение и скачат да укрепват с нещо,което мяза на хотел, не на брегоукрепване...както го виждам - плаче си за едно цунами.
  • 16 Абе щом

    11 0 Отговор
    е на наше момче всичко може. И птички ще пеят и ще се кръстиме подпорният хотел да е здрав. С колко звезди ще бъде. Прекрасно място в защитена зона! Красота! Явно комисионната е много добра!
  • 17 Т688

    13 2 Отговор
    Ей, Красимир Маринов, възмути с изказванрто си много хора. Отвращаваш мен и всички българи-родолюбци. Ти си срам и позор.
  • 18 Румен

    10 2 Отговор
    Абе взрив няма ли за тоя строеж? Купете бе
  • 19 Рошко

    10 1 Отговор
    А бе колко пъти да ви го пиша, бетонирайте от влашко до турско и да се приключвам с въпроса
  • 20 Стоян

    5 8 Отговор
    Абе за кой я пазите тая природа бе? Не виждате ли, че българите изчезваме като народ! След 100-150 години няма да има един българин! За кой искате да я запазите, за ромите, или бъдещите африканци, като негра и араби! Но това не важи само за България, и Франция я чака същото, и Белгия, Дания, Швеция!
  • 21 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Очевидно предстои да открием че имало много свлачища за укрепване с хотели по Източната граница на мафията!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове