Last news in Fakti

9 Юни, 2020 16:45 4 925 41

Проектантите на "Алепу вилидж": "Стаите" ще бъдат засипани под земята

  • алепу-
  • алепу вилидж-
  • а&а архитекти

Строежът прилича на хотел, защото конструкцията на сградите от курортното селище и противосвлачищната конструкция били интегрирани

Проектантите на "Алепу вилидж": "Стаите" ще бъдат засипани под земята - 1
Снимка: Бетономорие

"Клетките на огромния строеж на плажа Алепу, представян като противосвлачищно укрепление, но изглеждащ като хотел, не са хотелски стаи и ще бъдат засипани под земята. Идеята за интегриране на противосвлачищното съоръжение с конструкцията на сградата е на възложителя "ГБС Турс".

Конструкцията е проектирана от едни от най-опитните специалисти по земна механика и стоманобетонни конструкции в България. Да, строежът се намира в защитена местност, но в защитените зони може да се строи при спазване на предписанията за конкретната местност", заявяват от архитектурно бюро "А&А Архитекти" в профила си във фейсбук по отношение на скандалния обект на морския бряг, предизвикал куп проверки.

Бюрото е известно с това, че негов основател е архитект Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева. От началото на скандала бюрото не афишира връзката си с проекта. За нея се разбра днес от публикация на "Биволъ".

"С оглед на обществената чувствителност към строителството в близост до морския бряг, приветстваме извършването на цялостна и задълбочена проверка от страна на компетентните органи за законността на строежа, и ще им окажем пълно съдействие", заявяват сега от фирмата.

Малко след публикацията на разследващия сайт, архитектурното бюро публикува в социалната мрежа изявление и отговори на 25 въпроса за "Алепу вилидж". На въпроса защо досега архитектите не са разкривали връзката си с проекта, те отговарят: "Първо, защото тече проверка. Второ, защото съгласно договора ни с Възложителя имаме условия за поверителност и неразпространение на информация. Трето, заради злоумишлената негативна кампания от страна на някои медии. Четвърто, въпросите свързани със законността на строителството са извън нашата компетенция".

Ето и другите въпроси и отговори:

1. Какво се строи?

Курортно селище, което заради свлачището се строи на два етапа: изграждане на противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище.

2. Кой го строи?

Собственик на имота е АЛЕПУ ВИЛИДЖ ЕАД, а ГБС ТУРС АД имат отстъпено право на строеж.

3. С кого е сключен и от кога е договорът за проектиране?

Договорът за проектиране е сключен през декември 2017 г. от ГБС ТУРС АД с АиА Архитекти ООД.

4. Как е придобит имотът?

Нямаме представа, не е в нашите компетенции.

5. Има ли свлачище?

Свлачището е регистрирано в Геозащита - Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато става активно и е официално нанесено в регистъра.

6. Активно ли е свлачището?

В периода 2009-2019 свлачището е наблюдавано и изследвано от Възложителя и той разполага със съответните доказателства, че е активно.

7. Може ли свлачището да е активизирано умишлено?

Това твърдение е абсурдно. Никой от участниците в инвестиционния процес няма интерес от подобно действие.

8. Какво представлява противосвлачищната конструкция?

Това е конструкция, която включва изливни стоманобетонни пилоти, стоманобетонни стени, колони и плочи, които са изчислени да поемат земния натиск и да възпират движението на земните маси и теглото на бъдещите сгради.

9. Защо противосвлачищната конструкция прилича на хотелски стаи?

Защото конструкцията на сградите от курортното селище и противосвлачищната конструкция са интегрирани (т.е. действат конструктивно като едно цяло) и следват едни и същи конструктивни оси.

10. Ще се използва ли противосвлачищната конструкция за хотелски стаи?

Не може да се използва за хотелски стаи, защото ще е изцяло под земята. В рамките на конструкцията се образуват празни обеми (пространства), които заместват свлечената земна маса.

11. Защо в противосвлачищната конструкция се забелязват стълби и асансьорни шахти?

Тези стълби и шахти са предвидени за достъп до подземните нива на това съоръжение.

12. Има ли други обекти с подобно решение?

Укрепването на земна основа със конструкцията на сградата е често срещано конструктивно решение. В конкретния случай мащабът на съоръжението е голям заради големия обем свлечена земна маса, която трябва да бъде запълнена.

13. Защо е избрано това решение?

Този вариант е избран от Възложителя като най-удачен от гледна точка на технико-икономическите показатели след анализ на няколко различни варианти.

14. Допустимо ли е подобно съоръжение според нормативната база?

Няма нормативно изискване как да изглежда такъв тип съоръжение. Съоръжението трябва технически да изпълнява зададените цели: в конкретния случай – целта е да възпира земните маси и да подсигури здрава основа на бъдещите сгради.

15. Унищожена ли е природата с това съоръжение?

Не всяка строителна намеса след последиците от активизираното свлачище може да се разглежда като унищожаване на естествен ландшафт, защото свлачището вече беше унищожило естественото състояние на терена преди започването на строителството.

16. Защо не се възстанови теренът с насипване на пръст?

Винаги щеше да има някакъв тип конструкция за укрепване на свлачището, дори и ако теренът нямаше статут на урбанизирана територия и върху него не можеше да се строи.

17. Позволено ли е да се стори в този имот?

Имотът е урбанизирана територия с действащ Подробен устройствен план, следователно може да се строи съгласно параметрите на плана.

18. Кой и как е одобрил Подробния устройствен план?

Нямаме представа, тази документация е част от изходните данни, които ни се предоставят от Възложителя.

19. Попада ли проектът в защитена местност?

Да, попада в защитена зона BG0001001 „Ропотамо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002041 „Комплекс Ропотамо” за опазване на дивите птици.

20. Може ли да се строи в защитена местност?

Да, може, стига да се следват предписанията за конкретната защитена местност.

21. Законен ли е строежът?

Законността на строителството се доказва от компетентните органи. Съгласно действащата нормативна уредба, отговорността за законосъобразното започване на строителството е на строителния надзор и на инвеститора.

22. Какво представлява вторият етап на строителството?

На втори етап се предвижда да бъдат изпълнени телата на курортното селище, които са терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа.

23. Как е одобрен проектът за втория етап?

Този въпрос е извън нашите компетенции. За процедурите по съгласуване и одобряване на проектите отговарят строителният надзор и инвеститорът.

24. Кога ще започне изпълнението на втория етап?

Този въпрос е извън нашите компетенции.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забелязъл.

    58 1 Отговор
    Явно това ще е първият в историята подземен хотел тип бункер нещо като за след третата световна воина.
  • 2 Behemoth

    39 0 Отговор
    Бая пръст ще трябва....интересно как ще я задържат без да засипят плажа...

    Коментиран от #25

  • 3 бобошен

    27 2 Отговор
    По-добре ще е този бетон да бъде засипан с пръст и да бъде утъпкан после теренът.
  • 4 Кинбо

    12 0 Отговор
    Как е п.софиянец нещо неможеш да коментираш така е който говори срещу властта го бъдвът.
  • 5 Роки

    19 1 Отговор
    Тези стаички дали ще ги затрупат или не какво значение има, материалите няма да се слегнат,щом ги разделя няколко ката бетон,мисля си целия да се затрупа,за да се ползва като бункер,замаскирано подразделение на бреговата охрана, така или иначе не може да се отърве от подпочвените води...глупава работа бих казал, като знам, че шофьорския плаж беше най-хубавите плаж по нашето Черноморие
  • 6 секуро

    38 1 Отговор
    От началото на скандала бюрото не афишира връзката си с министърката Екатерина Захариева. ВРЪЗКИ МАЙНА,ВРЪЗКИ! Без връзки в България си никой!
  • 7 1234

    26 0 Отговор
    А как обекта има акт 16 от февруари 2020!
  • 8 демократ

    7 43 Отговор
    Комунистите какво разбират от строителство? Те са строили само концлагери, където са вкарвали най-демократично мислещите и качествени българи, невярващи в комунистическата утопия.

    Партия ГЕРБ за 3 мандата построи 3 Българии, ще построи и четвърта. Народа не иска крадливите и лъжливи комунисти и пак ще гласува за ГЕРБ, защото нищо по-добро не е измислено.

    Коментиран от #15, #19, #32, #37

  • 9 Повярвах

    15 4 Отговор
    и чинията на Бузлуджа не е там с цел да възнася комунизма а е за укрепване на върха...
  • 10 Нещастници

    29 1 Отговор
    Ако нещо ще се засипва под земята, как ще бъде обслжвано от стълби инасансьор не схаващам КОНТЕКСТА!
  • 11 ʰᶦᵍʰ

    31 0 Отговор
    "Да, строежът се намира в защитена местност, но но в защитените зони може да се строи"

    Т.е да разбираме защитена от граждани и запазена за хунтата
  • 12 НАДЗИРАТЕЛ

    27 0 Отговор
    АЗ ИСКАМ ДА СЛОЖАТ РЕШЕТКИ И ПРАНГИ И КОЙТО Е ДАЛАВЕРКАЛ И ВЗИМАЛ ПАРИ И РУШВЕТИ ПО ТОЯ ПРОЕКТ ВЪРЗАН КЪМ ПРАНГИТЕ ДОЖИВОТНО. И РАЗНИ БИВШИ ГЛАВНИ ИНЖЕНЕРИ И КМЕТОВА ТАМ НА ПРАНГИТЕ.
  • 13 Мошеници

    36 0 Отговор
    Аз не знам за 100 м свлачище да правиш стена с асансьор за 1 млн
  • 14 Бат Бойко

    16 0 Отговор
    Това ми е бункера.Ще се крия от народната любов.
  • 15 ежко

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Боко, ти ли си бе?Откога пишеш по форумите?
  • 16 az#Оставка!

    22 0 Отговор
    Имаш за жена ГЕРБава външна калинка - строиш където пожелаеш! А Захариева колко апартамента ще получи за благодарност, а???
  • 17 Сеянин

    23 0 Отговор
    Защо " клетките" на това съображение, не са в обратна на плажа посока! Което е по- логично, без да съм архитект! Или ще сложат дограма на клетките, за да може и " пълнежа" да се наслаждава на морето! Една дига от бетон на 1- 1,5 м дебелина, щеше да свърши по - добра работа! И то не чак толкова висока!

    Коментиран от #18, #38

  • 18 Сеянин

    28 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сеянин":

    Подозирам , че има проект и за яхтено пристанище, под формата на вълнолом!
  • 19 Некомунист

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Криворазбрано демократче, каквото е построено по комунизма още стои, а строежите на герберастите се скапват след две години, защото всичко се прави за да се краде.
  • 20 Усмивката

    17 0 Отговор
    ,,Второ, защото съгласно договора ни с Възложителя имаме условия за поверителност и неразпространение на информация. ".... ето така се работи с мутри. Влезеш ли. Влязъл ли си на техен терен , всичко каквото видиш , всичко каквото чуеш да се говори е тайна. Проверка за камери и записващи устройства

    Коментиран от #22

  • 21 ХА ХА ХА

    18 1 Отговор
    САМИ КАЗВАТ, ЧЕ ТОВА Е САМО ПЪРВИ ЕТАП И ПРЕДСТОИ СТРОЕЖ НА ВИЛНО СЕЛИЩЕ. ВТОРО - КОИ ТОЧНО ИМЕНА СТОЯТ ЗАД АБРЕВИАТУРАТА НА СОБСТВЕНИКА ?????????!!

    Коментиран от #24

  • 22 Да да

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Усмивката":

    МУТРИ ИЛИ МАСОНИ ВСЕ ЕДНО Е.
  • 23 Мда

    19 0 Отговор
    ХАХАХА, вие хептен ни правите на балъци бе! Урбанизирана зона за опазване на защитени диви птици и флора?!? Да няма гугутки там и туристите да ги хранят на тераските си във вилното селище, което явно така или иначе ще се построи?
  • 24 Усмивката

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "ХА ХА ХА":

    Ллавното обвинение на България е заето . Бори битовите престъпници. По кръстовища, чукари и махали.
  • 25 Е, сега

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Ти не разбираш. За целта ще обърнат на 180 °..., толкова са нагли, хвани единия, удри другия
  • 26 0808

    5 0 Отговор
    ... разстрел...
  • 27 хамсал

    12 0 Отговор
    Е не, това е върхът!
  • 28 Ох мамо

    9 0 Отговор
    Пусто дърво, още малко търпенито ще се изчерпи народа ще ви сипе да хапните с лихвите...😉
  • 29 Мариноф

    11 0 Отговор
    Дайте списъка с разпределението на апартаментите и колко къщички за птички ще постройките през втория етап?
  • 30 Ssssss

    5 0 Отговор
    Тъпо парче бг!
  • 31 Жиков

    4 0 Отговор
    А сезира ли се прокуратурата за подкупите от по 5000 евро
  • 32 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Е този демократ има апартаментче в тази ,,подпорна стена", но май ще изгори.Ако не сега , ще му дойде времето да го бутнат.
  • 33 Барон

    7 0 Отговор
    Докога ще ни правят на глупаци тези???
  • 34 Човек

    9 0 Отговор
    Сега разбрах какво е това !Това е огромна крипта за хилядите жертви на коронавируса които яко ще измрат!ГРОБ мислят за всичко!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Питам

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Освен накърнени асфалтови коловози и две , три спортни зали друго какво е построил ГЕПИ... А , забравих . Налепи половината панели с фибран и ги боядиса върху ръждата и мухъла. И евтино излезе. Има няма три пъти повече от реалното.
  • 38 Бай Стою касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сеянин":

    Да, приятелю, би трябвало да е така. Клетките да са на обратно за да може тежестта на земната маса да не позволява подпорната стена да се "гътне" и свлачището да се активира. Номерът е друг и е хитро замислен. Като се уталожат нещата, земната маса се изкопава, клетките се откриват и се слага дограмата.Довършителни работи. И ето ти нови етажи. Между другото като дойде този момент да ми се обадят, имам багер, ще извадя пълнежа от бъдещите стаи. И аз да се хвана в пари.
  • 39 Гост

    1 0 Отговор
    Ангел много е нагазил в това "свлачище". Алчността е гибелна!
  • 40 Определено

    2 0 Отговор
    Там няма свлачище. Свлачището е измислено просто за да имат основание да започнат строителство в защитена зона. Някой от ДНСК срещу голям рушвет е посъветвал инвеститора как може да строят в защитена зона. Гнила история. Смърди.
  • 41 1234578

    0 0 Отговор
    Защото нямаме закони, които да забраняват стоителството на жилищни сгради, хотели, заведения ... например в зоната до 200 м. или 500 м. от вода. Защото няма зони, които во веки веков да са забранени за застрояване и стопанско ползване. Затова ги има тези безобразия.

    Проблема е първо в законите т.е. 240 бандита и после в другите бандити - кметовете и главните архитекти и ДНСК


    Защото архитекти и кметове могат да бавят строителни разрешително с години и да рекетират, изнудват размотавант обикновените граждани. Обекновен гражданин не може да си построи къща 100 - 150 кв. м. или 250 кв.м. А приближените до политици строят замъци по 8-10 етажа и повече етажи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове