Last news in Fakti

14 Юни, 2020 15:19 4 714 26

Има пациенти с COVID-19, но с отрицателни ПСР тестове

  • covid-19-
  • pcr тестове-
  • коронавирус

Според доцент Ангел Кунчев вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест е между 3 и 5%

Има пациенти с COVID-19, но с отрицателни ПСР тестове - 1
Снимка: Shutterstock

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирус у нас вече е 3266 случая, като активните случаи, т.е. тези които в момента са заразени, са 1371, съобщи бТВ.

Останалите са излекувани, а 172 са починали. За последното денонощие имаме 7 нови случая на излекувани. Няма починал с установен коронавирус. Новите случаи за денонощието са 75.

За пациенти с COVID-19, но с отрицателни тестове, съобщават лекари. За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Не винаги обаче всички фактори са налице.

„Като имаше ръст на COVID-19, сме имали случаи, при които моето лично мнение на базата на образните изследвания беше категорично, че това е COVID инфекция, и аз очаквах да излязат положителни PCR тестовете. В 2-3 от случаите тестовете излизаха отрицателни“, разказва д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ "Св. Анна"  в София.

По-ясна картина за състоянието на пациенти с COVID-19 може да се добие със скенер. Именно на него се виждат типичните за болестта промени в белия дроб.

„Инфилтрати тип матово стъкло, които в началото на инфекцията са разположени предимно странично. Такова развитие на интерстициална пневмония в моята практика аз не съм виждал“, разкрива д-р Шарков.

Дори PCR тестовете понякога могат да са неточни. Вероятността за откриване на вируса зависи и от изследвания секрет, показват проучвания. Най-висока е тя при вземането на секрет от белия дроб.

„Като гаранция са един добре обучен екип, добра апаратура, със съответните реактиви. Наивно е да се мисли, че само с едно изследване можем да решим състоянието на един пациент“, казва д-р Ирена Иванова,  нач. клинична лаборатория в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Фалшиво отрицателен тест е възможен, признава и главният държавен здравен инспектор.

„Възможен е, когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка - знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза“, казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест е между 3 и 5%.

От този понеделник до 30 юни влизат в сила мерките, посочени в последните заповеди на здравния министър. Една от тях претърпя редакция вчера след разговор на Българска асоциация на заведенията и премиера Бойко Борисов.

В началото на новата седмица:

-Отварят нощните заведения.

-Остава временната забрана за влизане у нас на граждани на определени държави.

-Маските ще са задължителни само в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения.

-След изписване от болница, излекуваните от КОВИД-19 ще остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само не разбрах

    29 5 Отговор
    Е как установихте , че са с коронавирус тогава.

    Коментиран от #2, #6, #14, #25

  • 2 Винги така правят

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "само не разбрах":

    Говорят объркано, защото са сгафили!

    Коментиран от #9

  • 3 Пешо

    23 8 Отговор
    Пунта Мара ви е цялата работа на вас!
  • 4 ибрахим хаджи ефенди

    26 12 Отговор
    Ако е верно това , че при отрицателен тест PCR си болен от COVID-19 , сигнализирам до каскетурата , че лицето Ангел Кунчев вероятно е болен от COVID- 19 без изявена клинична симптоматика . Следователно същото лице псевдоексперт и лекар със съмнителна репутация трябва да се постави под запрещение за домашна изолация и евентуално амбулаторно лечение като потенциално опасен преносител на заразно заболяване за неограничен срок до второ нареждане . С оглед на високата обществена опасност и всяване на страх сред обществото същият се глобява с 50000 лв.
  • 5 Behemoth

    9 7 Отговор
    Абе вярно ли е ,че като се нашмъркаш с кока в нощните клубове и вируса умирал?
  • 6 ХХХХ

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "само не разбрах":

    Явно правят тестове на секрети о разлини места.
    Стандартния тест е на секрет от гърлото и носа. А там може вируса да го няма. (не един път го писаха и говориха това)
    Пишат за иследване на секрет от белия дроб, той се взима по доста по инвазвни методи. И обикновенно го правят само в болнични условия.

    Коментиран от #10

  • 7 Азззззззззз

    13 4 Отговор
    Оплитат се все повече.
  • 8 Жоро

    13 9 Отговор
    Преди беше военният а сега ангелчо за баламосване и плашене пращат.Иначе все палячовци
  • 9 Рошко

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Винги така правят":

    Те вече и те не знаят какво говорят
  • 10 Дамз

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "ХХХХ":

    Казаха го не веднъж и то не наще специалисти. Влезе ли в аеро(сложно за писане) абе навътре в белите дробове pcr-a не го лови! Но пък тогава си със 100% симтоматика за covid-19
  • 11 До щаба

    6 5 Отговор
    Боли ме kypa кво има.!.
  • 12 хйджц

    5 0 Отговор
    Има 20 човека дето пишат за "вируси" по форуми. Едните са платени, другите нямат друга работа.

    Коментиран от #15

  • 13 Гойко Митич

    6 2 Отговор
    Ние все още нямаме реални тестове са ковид,а всичко е алабала. Когато им е нужно да покрият гафовете на властта или е в услуга на стъкмистиката драскат нужните числа и това е.
  • 14 Епидемиолог

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "само не разбрах":

    По инфилтратите тип матово стъкло!То не е за всеки медицината-иначе да сте станали доктори/

    Коментиран от #20, #21

  • 15 диваните тролове

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "хйджц":

    Са сила и капацитети, те разбират от космонафтика до фируси ,повечето едвам са избутали средно образование, самолен на живо са виждали само в небето но и от тях разбират , просто са уникални капацитети, безделници
  • 16 Хахаха

    3 1 Отговор
    Защо харчите пари за тестове, Кунчев само ще ги погледне и ще каже заразени ли или не, тоя път щабаджиите направо счупиха тъпомера:)

    Коментиран от #26

  • 17 Учуден

    5 1 Отговор
    Не мислих, че има по прости хора от Барселонския, но Кунчев ме изненада, човека се оказа не само око ренген ами и език PCR, Куньо взимай фелдшера гробар и катрана, обличайте раираните униформи и под строй към софийския
  • 18 Психиатър

    2 1 Отговор
    Кунчев като ти гледам симптомите ми изглеждаш на бавноразвиващ се , ако не беше господаря ти Бойко сега щеше да си санитарка във Видин.
  • 19 ввв

    1 0 Отговор
    А вече има и пациенти с COVID-20
  • 20 Пулмолог

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Епидемиолог":

    Бре да му се не види защо ли лекари от цял свят правят тестове вместо да гледат инфилтрати тип матово стъкло или в краен случай да извикат тебе или Куньо на око да определяте заразените. Щом и хора с IQ 50 се пишат епидемиолози бих казал, че поне в Бг медицината е за всеки.
  • 21 Прав си

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Епидемиолог":

    ако си приятел на Боко от фелдшер на момента ставаш професор и шеф на ВМА а ако не си му приятел и да се скъсаш от учене шансове нямаш
  • 22 Карантино

    0 0 Отговор
    Нещата са прости.Всеки един от вас без симптоми,ако се подложи на тест резултата ще е положителен или отрицателен за ваше лично учудване,защото смятате,че сте здрави или болни.По-верния резултат е отрицателния,защото при повече тествания това е резултата.Отрицателен може да получите и при заболяване от грип,но да ви лепнат положителен защото сте болен
  • 23 да така е

    1 0 Отговор
    В парламента колко лекари има защо не отделят по няколко чеса да помогнат за лечение на болните или горките са преуморени от нищоправене
  • 24 КунчоКунчев

    1 1 Отговор
    Айде Ангелчо да си пази евтино закупения апартамент по оная скорошна далавера ... и да не ръси безгръбначните си презумпции...
  • 25 По това което

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "само не разбрах":

    показва изследването със скенер. Обяснено е. Дробовете изглеждат по специфичен начин.Вирусните и бактериални пневмония, чиито причинител е друг дават коренно различна картина на компютърен. томограф. В Ухан в един ден добавиха 15000 заразени без направен PCR. Не е необходим ако има типичните поражения и стъкловидни инфилтрати в белите дробове. Те не се наблюдават при нито една известна досега болест. Вирусът може вече да не е откривам в носоглътката и PCR тестът да излезе отрицателен, а след 1 ден пациентът да умре. А може и още преди приемането в болница.
  • 26 Тъпомерът го

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    чупиш ти. Всеки ден. Заедно с неграмотните ти другарчета. Без грам понятие да имате от медицина се изказвате по всякакви здравни теми и обиждате 100 пъти по-компетентни от вас хора. Но си остават все същите анонимни мижетурки. Нищо повече. Определението, дадено ви от любимеца ви Мангъров ви описва добре "мухъл". МУХЪЛИ И МУХЛЬОВЦИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове