Last news in Fakti

16 Юни, 2020 13:36 2 146 19

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на заразата беше през април,няма да има друг

  • проф. тодор кантарджиев-
  • коронавирус

Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на заразата беше през април,няма да има друг - 1
Снимка: БГНЕС

Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според него разумният човек не се събира на закрито, не контактува, не целува и прегръща приятелите си, които не е виждал по време на карантината.

Проф. Кантарджиев препоръча да се спазват трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос. Морето, когато не се събираме много хора на затворени пространства, е безопасно. Няма страшно да се заразим, освен ако не се съберем 30 души дълго време на място без движение на въздуха. За да се зарази човек трябва да е в контакт с болен човек повече от половин час, на по-малко от 1,5 метра разстояние“, обясни той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че коронавирусът е намалил своята вирулентност и заболяванията вече не са толкова тежки. Той припомни, че пикът на заразата беше третата част на април. Според него няма да се допусне друг пик.

Антителата не са единственият критерий и единствената защита на човека към коранавируса, каза още той. При настоящия темп за седмица у нас се изследва 1 човек на всеки 500 души за коронавирус. По думите му това дава ясна представа за разпространение на заразата. България успя да направи достатъчно лаборатории за PCR, отбеляза той. Не само антителата доказват, че човек е имал контакт с вируса, добави проф. Кантарджиев.

„Даже и да намаляват антителата в организма, при втори досег с вируса те много бързо се увеличават. При следващ контакт със същото заболяване много бързо се реагира и се образуват антитела. Второто нещо, което трябва да знаем е, че при една част от вирусите, много вероятно и при коронавируса, водещ в защитата е клетъчният имунитет, а не хуморалният, който сме свикнали да търсим при някои бактериални инфекции. Антителата не са единственият критерий и единствената защита на човека към този вирус“, отбеляза той

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че повишаването на броя на заболелите в края на миналата седмица се дължеше на обхващането на контактните лица на няколко клъстерни взрива в Северна и Южна България, както и членове на трудови колективи в предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мутра концесионер

    15 2 Отговор
    Само водата от Черно море е безопасна. Тази в Гърция е вредна.
  • 2 що ли не вярвам

    15 2 Отговор
    Че вие махнахте всички мерки вече, и на закрито в зали се събират, и в дискотеки и барове, и без маски в магазини, за каква дистанция и пазене говорим...

    Коментиран от #11

  • 3 Как си

    12 2 Отговор
    Съсипаха е тая държава вече всеки лъже и краде
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Васил

    11 4 Отговор
    Как по точно слънцето е враг на вируса като в момента в Индия е 47С а заразените там се увеличават???

    Коментиран от #17

  • 6 Ееее

    8 4 Отговор
    Ами тоя от къмпинга защо неможа да се излекува от слънцето и водата ами го приеха в болницата на кислородно дишане?

    Коментиран от #13

  • 7 доктор Охболи

    9 7 Отговор
    Никой не спазва никакви мерки. Аз лично очаквам пик след 20 дена. И няма да има клъстери. Не можеш да откриеш контактните лица на 200-300 души в дискотека, хилядите без маски в хипермаркета, а стадионите с огромното крещящо и плюещо множество? Премахнаха мерките и ще има яко измиране.
  • 8 гражданин

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Робот":

    Такива къто теб простаци са за цирка,само,че за храна на лъвовете.
  • 9 Киро

    3 3 Отговор
    Мен адски ме кефи тоя как готино ни лъготи. И ти става едно леко на душата.
    Есента започва втора серия та до май юни догодина. Всичко друго е ала бала.

    Коментиран от #12

  • 10 Не виждам

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Робот":

    нищо смешно. Щом ти виждаш значи нещо ти хлопа.За психодиспансер си.
  • 11 Хайко

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "що ли не вярвам":

    Много добре си свършиха работата тези доктори и Мутафчийски! Нищо не беше затворено в България освен фитнесите, ресторантите, театрите и парковете! На който не му харесва да отиде в Москва, къдато вече трети месец гражданите нямат право да напускат домовете си без уважителни причини и където починалите са двеста пъти повече от България! Тук на ден умират по 1-2, а в Русия по 200, въпреки, че там мерките са сто пъти по-строги. МАНГЪРОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ НЯКАКВИ ИЗМИСЛЕНИ МЕРКИ И ДА ''ГИ СВАЛЯ'', А ТЕ ОТДАВНА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ И ВСИЧКО Е СВОБОДНО! ВКАРАЙТЕ ТОЗИ ЧОВЕК В ЛУДНИЦАТА В КРАЯ НА КРАИЩАТА!

    Коментиран от #15

  • 12 ами нали

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    не искаме да ни плашат. Ако има отговорност в хората може да не е толкова зле. Ама каквото и да каже има едни 20-30 процента, които не вярват, че вируса съществува. Те ще продължават да го твърдят и ако смъртните случаи станат 5 пъти повече. И да се държат абсолютно безотговорно и да не им пука дали ще заразят някого. Само могат да плюят срещу мерките. Дори когато повечето отпаднаха.
  • 13 Не съветва болни

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ееее":

    да се лекуват на море. Когато имаш вече налична инфекция слънцето не е никак препоръчително. Здравите да ходят на море, но да не се тъпчат по дискотеките и баровете.
  • 14 Именно

    2 1 Отговор
    За целия април има 1107 заразени, а за последните 10 дни 755.
    Още 3 дни като последните рекордни и ще минем заразените за целия Април!
    Айде г-н докторът да направи една елементарна сметка кога ще да е бил пикът!
  • 15 Абсолютно съм съгласен

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хайко":

    Ама всичко беше добре, докато не олабиха навсякъде. Как може да си толкова м@лоумен да махнеш маските в магазините и да отвориш всичко изведнъж!? Никъде в Европа го няма това. Уплашиха се с вожда щото идат избори и з@€б@ха всичко...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Heidelberg

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Има предвид прякото слънчево греене, UV-лъчите, солената морска вода, която заради осмотичното налягане пръска вируса на парчета, пясъкът на плажа мога да кажа, че се нагрява на повече от 47 градуса, не случайно не може да стъпи човек в обедните часове при това вертикално слънце.
  • 18 Шопо

    0 0 Отговор
    Евала,бате ! Удари едно Узо в Тесалоники !
  • 19 гост

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера това грип ли е или не ?
    ако беше грип трябваше вече да е отшумял, а това не се случва !
    Какво е това животно ? Да кажат каква е истината !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове