Last news in Fakti

16 Юни, 2020 15:17 4 831 13

Окончателно! Доживотен затвор за Любо Гребеца от „Наглите“

  • наглите-
  • любо гребеца

Върховните съдии са категорични, че няма несправедливост на наказанието

Окончателно! Доживотен затвор за Любо Гребеца от „Наглите“ - 1
Снимка: БГНЕС

Тричленката на ВКС определи доживотен затвор за Любомир Димитров, известен като Любо Гребеца от "Наглите" заради две убийства. Решението, което потвърждава решение на Софийския апелативен съд (САС) не подлежи на обжалване. Информацията е на Върховния касационен съд (ВКС).

Прокурор е информирал съда за действията по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Любомир Димитров и на защитника му срещу решението на Софийския апелативен съд, което потвърждава решение на Софийския градски съд.

С нея подсъдимият е признат за виновен убийството на Юлиян Лефтеров - Кунгфуто (известен и като Кокошката) на 08 януари 2009 г., за което е осъден на 18 години затвор и за убийството на Иван Пайнавелов на 12 април 2009 г. човек, извършил друго умишлено убийство по предходния член, за което не е постановена присъда.

Гребеца е осъден на "доживотен затвор" при специален режим. Осъден е да заплати на двамата гражданските ищци и частни обвинители, конституирани по делото, сумата от по 150 000 лева за всеки.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни. Оплакването за предубеденост на член от състава на въззивния съд, разгледал и решил делото по същество, не е потвърдено.

Върховните съдии посочват, че апелативният столичен съд (САС) законосъобразно се е произнесъл в пределите на обвинението, изследвайки самостоятелно инкриминираното поведение на подсъдимия. В решението на ВКС пише още, че правните изводи са надлежно мотивирани и законосъобразни. Материалният закон не е бил нарушен, а е приложен правилно.

Софийският апелативен съд се е съгласил с обстоятелствата, взети предвид от първоинстанционния съд при индивидуализация на наказанието на подсъдимия за престъплението по чл. 115 от НК, добавяйки към категорията на отегчаващите и проявата на упоритост от страна на подсъдимия Димитров при преследване на престъпния резултат - смъртта на пострадалия Лефтеров.

"Съвкупността от отчетените обстоятелства и тяхната относителна тежест не разкриват очевидно несъответствие с определеното по размер наказание от 18 години "лишаване от свобода" за това престъпление", категорични са върховните съдии. Според тях, предвид установените по делото факти, очертаващи конкретния механизъм на посегателство срещу живота на пострадалия Пайнавелов (хладнокръвно произведен изстрел директно в лявото слепоочие), изборът на отдалечено място и високото ниво на проявление на квалифициращото обстоятелство с оглед краткия период от три месеца, отделящ деянието от предходно извършеното убийство на пострадалия Лефтеров, съдът е мотивирал законосъобразния извод, че извършеното престъпление съдържа белези на изключително тежко по смисъла, който последователно е изяснен в практиката на Върховния съд.

В решението на ВКС се казва: "Посочените обстоятелства безусловно характеризират негативно и личността на дееца, очертана също от данните за предходните му осъждания и последователно предприетите действия, непосредствено след деянието за изкопаване на дупка и заравяне на трупа в нея. Те, наред с подбудите на подсъдимия за извършване на престъплението, са послужили като основание за извода, че целите по чл. 36 от НК не могат да бъдат ефективно постигнати с по-леко по вид наказание.".

Върховните съдии са категорични, че няма несправедливост на наказанието, която да обуславя намеса по касационен ред.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    15 2 Отговор
    Ще има да гребе яко

    Коментиран от #4

  • 2 Не разбрах

    15 1 Отговор
    Хванаха се за работа! Или той е нямал пари да плати?

    Коментиран от #3

  • 3 Вероятно

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не разбрах":

    Баровците дето ги отвлякоха са лобирали да го праснат. Иначе щеше да излезе с условна.
  • 4 Господин Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пурко":

    Бягайте от там, там има само смърт, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е И ЗАРАЗНА! Дано не съм прав......... но едва ли
  • 5 Споко

    5 4 Отговор
    Сега ще излезе Гешев да поясни, че гребеца е осъден на "доживотен затвор" при специален режим в домашна обстановка.
  • 6 Доктор Жозеф Игнасий Гилотин

    11 2 Отговор
    Вкарването на смъртна присъда би било още по-хубаво, но засега доживотният затвор (ако наистина е получил такъв) е малка стъпка към по-хубаво бъдеще в съдебната система.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 fuck T

    1 0 Отговор
    там е мястото и на черепа
  • 9 pbdan

    8 0 Отговор
    Има липса на логика когато осъждат някого да плати 300 000лв. кръвнина, а в същото време с доживотна присъда. Откъде ще ги вземат тия пари - от банковата му сметка ли? Тоя трябва да му дадат кирка и лопата и да работи по строежи, пътища, изкопи. Ако изкарва по 1000лв. на месец, 12000лв. годишно и на вноски към наследниците. за 30г. ще успее да се разплати.
  • 10 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Доктор Жозеф Игнасий Гилотин":

    При смъртна присъда няма да се мъчи толкова, а и не може да изплати кръвнината както съм писал по-горе.
  • 11 незнайко

    3 0 Отговор
    И сега какво ? Доживот ще го гледаме и храним този убиец . Ако на такива им теглят куршума веднага ще се спестяват много дела, но това няма да е добре за прокуратурата . НАМА ДА ИМА КАКВО ДА ПРАВЯТ !!!
  • 12 гост

    2 0 Отговор
    Ако беше Бай Тошо отдавна да са го изяли прасетата.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Само доживот за такива боклуци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове