4 Юли, 2020 13:53 2 738 16

След аварията в „Свилоза“: Предприятието остава затворено

  • свилоза-
  • взрив-
  • красимир дачев

Собственикът Красимир Дачев обясни, че подмяната на гръмналия котел ще струва над 100 млн. лв.

След аварията в „Свилоза“: Предприятието остава затворено - 1
Снимка: бТВ

Все още не е ясна точната причина за експлозията на котел в предприятието за целулоза „Свилоза“ в Свищов. Това заяви в „Тази събота“ по бТВ бизнесменът и собственик на завода Красимир Дачев. 

Инцидентът беше преди 5 дни. По думите му паниката е предизвикала непремерено изказване на кмета на града, който е преувеличил мащабите на случилото се. „Това беше много хубав лакмус, защото веднага реагира министърът на екологията – прати хора, гл. секретар на МВР изпрати гражданска защита. Беше много хубав тренинг“, каза още бизнесменът.

Дачев посочи, че през годините са имали няколко производствени аварии, а в случая става дума за пробит котел с пара. Той обясни, че в момента предприятието не работи, а загубите възлизат на няколко милиона. Бизнесменът посочи, че ще минат месеци преди да възобновят дейност.

„Въпросът е дали да ремонтираме котела или да купим нов, новият струва между 100 и 200 млн. лв. Това е сърцето на завода“, каза Дачев и допълни, че въпреки трудната ситуация – служители няма да бъдат освобождавани. 

Той уточни, че благодарение на тези работници е било възстановено предприятието. Относно COVID кризата, Дачев коментира, че не се е възползвал от държавните програми за обезпечаване на бизнеса. 

„Имаме опит от предишната криза, където бяхме повече 10 месеца, без да работим. Тогава пак не освободих хора  Това са хора с квалификация, аз ги ценя, те ценят мен – гледаме в една  съща посока. Аз не виждам нищо странно и случайно в това, което става, защото така работя, откакто съм влязъл там“, уточни Дачев.   

Бизнесменът коментира и комуникацията на Пламен Бобоков с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Той е на мнение, че е абсолютно нормално предприемачите да търсят контакт с управлението. 

„За търговия с влияние са необходими пари, къде видяхте пари в този случай? Има ги и такива неща, някъде, но в дадения случай не сме изправени пред такава хипотеза. “, посочи той и добави, че ако е имал нужда – и той е звънял на министър-председателя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BESAME

    11 1 Отговор
    Красимир Дачев призна, че и той е звънял на премиера само така се оправяте! :(
  • 2 русенец

    14 2 Отговор
    На това лайно пък кой му подари завод? И защо? Не питам как така всеки добитък в Бг може да си чати с президента или с Тиквата, да се свети името му, и защо?!

    Коментиран от #13

  • 3 Кое му е нормалното

    7 2 Отговор
    Било нормално предприемачите да търсят управниците. Това е нормално само на тази територия и някои страни от Централна Африка, братчед.
  • 4 VVV

    9 1 Отговор
    Те били професионалисти обаче котела гръмнал .И са чудил дали да го сменя .Ми той или е за смяна или те не са професионалисти ;)
  • 5 Радо

    9 0 Отговор
    Ченге от КДС навремето, като повечето бизнесмени у нас - джандари и мутри, това е дереджето в скапаната ни татковина.
  • 6 Най големия

    9 0 Отговор
    на Балканите комбинат- не завод,а комбинат за производство на сулфатна ,избелена цеулоза.Това беше Цеулозата.Носеше милиони във валута.Съзнателно блокираха производство, контрагенти,за да се появи спасителя.Но нещо не съм доразбрал,или греша.Че спасителя е продал още през Април мажоритарния пакет на мамалигарски комшия.Сега участва като член в борда.Та ще се окаже,чемамалигара е нахлул тук.Същия има същата дейност и там.А нашия е от бързо мислещите,и явно е решил да закрива седянката,преди да му засвирят " ръченица"

    Коментиран от #16

  • 7 Колчо

    9 0 Отговор
    Дачев, сега ще се потвърди какъв # капацитет# си-парашутист и долен подмазва^ ч!
  • 8 Критичен

    4 1 Отговор
    тоя е голям бизнесмен, как сладко говори .......
  • 9 плевен

    5 0 Отговор
    Съд под налягане гърми само по една причина. Не са сработили предпазните клапани. Това е технонадзорно съоръжение, което се следи много внимателно. Не вярвам да е заваръчен шев.
  • 10 АНЕНЕРБЕ

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Имаме опит от предишната криза, където бяхме повече 10 месеца, без да работим. Тогава пак не освободих хора

    ЯСНО Е, ЧЕ И СЕГА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С РАБОТАТА , А НЕ СЪС СТРУВАЩИЯТ КОЛКОТО КОСМИЧЕСКА РАКЕТА КОТЕЛ.

    СПОКО - бюджета пак ще ви спаси.
  • 11 Чичо

    6 0 Отговор
    Помни ли кога за последно е сменял котела след като Ванче му хариза завода? Преди 20 тина години помня разправяше, че по-добре било да построи нов цеулозен завод. Тия приказки сме ги слушали вече. Вероятно остатъците и от този завод ще отидат на скраб, като повечето от измислената преватизация. Жалко за хубавият завод дето носеше милиони приходи навремето. Оставиха го да се съсипе, то трябва и планови ремонти
  • 12 А туй то

    6 0 Отговор
    Преди няколко дни обясниха, че аварията е ''рутинна''-каквото и да значи. Сигурно, че котелът е консуматив, който си гърми от време, на време.
  • 13 Проверката е за други

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    То, да е само той, с мед да го нахраниш, ами 99% от така наречените "заводаджий" са като него, лижат мажат, та пушек се вдига.
    Струвал котела 100 000 000 , той "колко плати за завода?
    - Провери ли Гешев ,тази "Свилоза, нали това, щеше да му е медения месец ?
    Или, тези без заводите, бяха по-удобни за омаскаряване?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пей сърце Дачев е невинен

    2 0 Отговор
    Стари тарикатски номера...!!! Когато разходите и загубите на завода са повече от печалбите , колко му е да гръмне един стар котел който струвал над 100 млн. лв. и да се получат свежи пари и милиони от застраховката...!!!
  • 16 васил

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Най големия":

    всичко е вярно което сте написали специалистите от ремонта се изнесоха да работят в зимнич на чокоя който стана и почетен гражданин на свищов , а за дачев - фалира ямболската банка първа дружка на фатит собствена яхта за почивки в гърция въртолет за да не чака на светофарите парвенюто си остава парвеню от овча могила
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове