Last news in Fakti

12 Юли, 2020 11:50 3 969 18

Почина Гергина Тончева

  • гергина тончева-
  • нгдек

Преди дни тя, заедно с писателят акад. Антон Дончев, станаха първите носители на Вазовата награда за духовен принос

Почина Гергина Тончева - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Тази нощ е починала Гергина Тончева, първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК). За кончината на Гергина Тончева съобщи дъщеря ѝ в социалната мрежа.

"Преди броени часове Гергина приключи земния си път. Съобщавам го първо на вас, защото за добро или лошо съдбите ви са се преплели с нейната във времето. Светъл път към вечността, майчице! Сърцето ми спря да бие“, се казва в публикацията.

Гергина Тончева е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в гр. Сандански, а след това българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1960 г. Гергина Тончева постъпва в новооткритата 91-ва гимназия с преподаване на немски език като преподавател по български език и литература до 1977 г., когато е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената класическа гимназия (НГДЕК „Константин Кирил Философ“).

Носителка на орден „Стара планина“ – I степен за изключителния ѝ принос към българската култура и образование. По случай 30 години НГДЕК, е наградена с отличие на СУ „Св. Климент Охридски“.

Преди дни тя, заедно с писателят акад. Антон Дончев, станаха първите носители на Вазовата награда за духовен принос, учредена от трупата на Народния театър.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 перничанин

    30 0 Отговор
    Бог да я прости! Познавах я лично. Съболезнования на роднините. Дано сега НОЩ не я обяви за жертва на корона вирус.
  • 2 Бог да я прости

    37 0 Отговор
    Приноса и към културата и изкуството е на световно ниво.Такива хора вече почти няма.Нека почива в мир и винаги да бъде за пример на тези които могат да оценят постигнатото от нея.
  • 3 Доротея

    15 4 Отговор
    Не ми изглежда като гербераскина! Излъча духовност! При тиквите това се отчита като сериозен дефект и пречи на усвояването !
  • 4 беге демокрация

    2 28 Отговор
    тарикат е бабето, първо си взе наградата, и чак тогава напусна театъра

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Георги Георгиев

    21 1 Отговор
    Бог да я прости и мир на душата й! Каквото и да кажа за нея ще е малко. Велика жена, човек и будител. За мен беше чест и привилегия да бъда нейн учвник.
  • 6 Бай Мънгал

    6 8 Отговор
    Колкото да е умна и почтена, на избори моя глас се оценява 50 лева повече! Мойте деца са 7 пътя повече!
  • 7 Пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "беге демокрация":

    Трагичен си ...Нямам думи!!!
  • 8 Класик

    17 0 Отговор
    "Срам за държава, в която полицаите получават повече от учителите!". Класическият дух си отиде днес. Почивайте в мир, г-жо Тончева!
  • 9 Награда Вазов

    14 0 Отговор
    не се дава на простаци. Поклон... Моите съболезнования към близките за загубата им
  • 10 пенсионер

    2 10 Отговор
    БОГ ДА ПРОСТИ ! направила е много, но забрави да се оттегли навреме. както много други , мислещи се за незаменими. път на младите и кадърните ! калинки, марш на полето с мотиките !
  • 11 Демокрацията е лъжа!

    8 0 Отговор
    Може ли някой да ми каже колко от възпитаниците на НГДЕК са в управлението на държавата и колко от управляващите са възпитаници на помощни училища, спортни школи и школата в Симеоново? Бройката на помощните калинки ще ви покаже, че така наречената демокрация е една голяма лъжа и измама за наивници, докато държавата се управлява от така наречените тарикати и мутри!!!!
  • 12 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "беге демокрация":

    Можеше и да не си такъв простак
  • 13 Емилия

    7 0 Отговор
    Поклон пред тази велика жена и Учителка. Тя оставя безценен пример и плеяда от възпитаници на най- високо интелектуално ниво! Светъл път на Душата й!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    БОГ да я прости животъ е миг от вечностя само миг сме на земята
  • 15 Пенка Гергова

    4 0 Отговор
    Г -жа Тончева си отиде тихо, а беше толкова Велика. Поклон! Почивайте в мир!
  • 16 Мер

    4 0 Отговор
    Днес в страната се говори за протести, политика, катастрофи.... и да, всичко това е важно, но по-важно е, че днес си отиде една велика жена, отиде си една епоха, отиде си едно явление, което в България няма да се повтори никога. Протестите, политиците, Бойко, Корнелия, Божков ще минат и ще заминат, но г-жа Тончева беше една и делото и беше най-доброто нещо, което се е случвало в българската култура.
  • 17 Майя Велчева

    1 0 Отговор
    Госпожа Тончева беше изключителна личност и преподавател! Тя ни очароваше и вдъхновяваше, показваше ни финеса на благородния, интелигентен и одухотворен човек. Оставахме да я слушаме в захлас дълго след биенето на звънеца. Начинът, по който изглеждаше, поведението й, познанията и сладкодумието я превръщаха в еталон за учител по литература. Никога няма да я забравя! За мен беше удоволствие и чест, че имах шанс да я срещна. Тя запали светлинка и ни огря душите. Това, че няма да е вече тук, не значи, че не е жива. Царство й небесно!
  • 18 Майя Велчева

    0 0 Отговор
    Госпожа Тончева беше изключителна личност и преподавател! Тя ни очароваше и вдъхновяваше, показваше ни финеса на благородния, интелигентен и одухотворен човек. Оставахме да я слушаме в захлас дълго след биенето на звънеца. Начинът, по който изглеждаше, поведението й, познанията и сладкодумието я превръщаха в еталон за учител по литература. Никога няма да я забравя! За мен беше удоволствие и чест, че имах шанс да я срещна. Тя запали светлинка и ни огря душите. Това, че няма да е вече тук, не значи, че не е жива. Царство й небесно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове