Last news in Fakti

24 Юли, 2020 17:10 4 321 28

Христо Иванов със сигнал до СГП за Иван Гешев

  • иван гешев-
  • христо иванов

Действията на Демократична България идват след решението на Конституционния съд

Христо Иванов със сигнал до СГП за Иван Гешев - 1
Снимка: Архив

Отворен сигнал до Софийски градска прокуратура подаде днес Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов. В сигнала се посочват основанията, поради които срещу главния прокурор трябва да бъде започнато наказателно производство и се призовават всички прокурори да извършат обективна, всестранна и пълна проверка на изложените обстоятелства и да предприемат необходимите действия.

Действията на Демократична България идват след решението на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

“Преди време пресцентърът на Главна прокуратура обяви материали, добити с използването на специални разузнавателни средства. Има специални текстове в НК, които криминализират използването на материали със СРС за цели различни от съдебното производство. Гешев ги използва за пропаганда.” - обясни Иванов и допълни, че за момента това е най-простото престъпление, за което Иван Гешев може да бъде разследван.

Иванов се обърна към всички български прокурори и специално тези, които са компетентни в Софийска градска прокуратура с призив да се сезират, да направят проверка, да упражнят своите правомощия и “да покажат, че в България има достойни прокурори, които не се страхуват да разследват главния прокурор”.

Христо Иванов допълни, че познава лично такива прокурори и знае, че много от тях симпатизират на протестите и усещат срама от действията на настоящия главен прокурор:

“Време е да покажат лицата си, да напуснат омертата и да покажат на целия български народ, че има прокурори в България.” - зави Иванов. 

Съпредседателят на Демократична България се обърна и към народните представители:

“Призивът ми към парламента и към всички политически формации там, които откриха, че могат да задават въпроси на Гешев, сега, следващият тест за тях, били те от управляващи или от опозицията, е дали ще настоят и дали ще се преборят за върховенството на парламента в българската система от власти и дали ще се преборят за правото на парламента да задава въпроси на Гешев относно това как той прилага държавната наказателна политика по конкретни дела, или ще приемат унижението този нахален тип да им размахва статистика и да откаже да им отговори за конкретни драматични потъпквания на конституцията и на закона, които той извършва практически всекидневно. Българският парламент не може да сведе глава пред тази бухалка.”

Иванов повтори исканията на Демократична България за оставка на Борисов и Гешев и изпревари въпросите, свързани с факта, че като основание за производството срещу главния прокурор, в сигнала се посочва публикуването от негова страна на специални разузнавателни средства, свързани с президента: 

“За пореден път видяхме как прокуратурата бие онези, които са нейни опоненти. Ще има хора, които ще кажат “Защо президентът е във фокуса на вашата дейност?”. Затова на тях искам да им кажа - когато съвсем скоро Гешев покаже Борисов с белезници, тогава по същия начин ще настояваме Борисов или който и да е друг да получи законен процес. Нашата борба не е срещу един или друг, нашата борба е за правова държава за всеки български гражданин, независимо какъв е той.”

Изказването на Борисов, че “Христо Иванов мечтае да стане прокурор”, Иванов коментира така:

”На премиера най-големият му страх е, че Христо Иванов щял да стане главен прокурор. Моята мечта е в България да има професионален прокурор главен, от средите на българската прокуратура, има такива прокурори и от това го е страх Борисов. В България политици не бива да стават главни прокурори. Аз съм политик и затова никога не ми е минавало през ума да ставам главен прокурор. Но и главни прокурори не бива да стават политици. Особено в стилистиката на Гешев, който не просто политиканства, а сопаджийства. Това е български политически термин от времената, когато със сопи са се разправяли с опозицията. Сега прокуратурата е превърната в такава сопа и затова той не е главен прокурор, той е сопаджия.”

Иванов завърши изказването си с думите:

“Един ден българското правосъдие ще изглежда точно толкова красиво, колкото изглежда тази сграда, за всеки гражданин. И ние ще бъдем горди с държавата си.”


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    29 12 Отговор
    В момента в който го проснаха на земята и го арестуваха на сарая, не разбра ли че със сигнали не става има само един изход!
  • 2 Христо Иванов оставка

    22 41 Отговор
    Христо Иванов да отговори дали е вярно следното:
    Бил ли е свързан с ДС чрез своите роднини? Вербуван ли е като таен агент на КГБ и внедрен в политиката на България за да разрушава и разединява Дясното пространство и съботира членството на България в ЕС и НАТО, като действа с маската на десен и борец за правда и свобода но всъщност да изпълнява конспиративна, подривна и саботьорска дейност в България. Като част от плана влиза изцяло овладяване на Съдебната система, за да се контролира и компрометира правосъдието в страната с цел насаждане на негативизъм и отчаяние в гласоподавателите и недоверие от страна на ЕС, с цел откъсването на България от ЕС. Затова и той сега е толкова бесен защото след като успя да овладее до някъде Съдът със своите поставени лица, Прокуратурата му се изплъзна . Затова организира свирепи и вандалски атаки преди и след избирането на Иван Гешев за главен прокурор. А също така създава и работи с НПО организации за съботиране на приемане на Европейското законодателство. И в същото време се съюзява на протести с Русофили, анархисти и социалисти.

    Коментиран от #7, #10, #15

  • 3 Кольо

    16 40 Отговор
    Тоя чичка баят си е повярвал...
  • 4 КОТарАК

    26 11 Отговор
    тровете ги отвсякъде , не им давайте миг покой-няма значение кой от кои е-да се обединим срещу врага , после всеки по пътя си
  • 5 ПЕЕВ

    11 24 Отговор
    СПОНДЖ-БОБ ГО Е СТРАХ ЧЕ И НЕГОВИТЕ КИРЛИВИ РИЗИ ЩЕ ИЗЛЕЗАТ НАЯВЕ.
  • 6 Лъжъцът

    20 32 Отговор
    Проваленият министър с отнети адвокатски права, неразбиращ от правосъдие, продал се на олигарси да ги защитава, както винаги Христо Иванов веднага е хванат в лъжи некомпетентност и манипулации. Веднага го разобличиха

    Коментиран от #14, #21, #28

  • 7 Мъка

    27 11 Отговор

    До коментар #2 от "Христо Иванов оставка":

    Интересно ми е дали ви плащат за фейк пропаганда. Това е като копи-пейст.
  • 8 ха ха

    22 26 Отговор
    тая невестулка Христо Иванов няма да се спре да рови дупки...

    Коментиран от #16

  • 9 неееее

    22 6 Отговор
    Ако от 1600 проКурОра не се задейства никой-това чудо веднага да се закрива!

    Коментиран от #26

  • 10 Густо, майна!

    18 14 Отговор

    До коментар #2 от "Христо Иванов оставка":

    Мале, тва наркотиците не прощават... Какъв пост заема цитирания, та да говорите за негова оставка?! Тва тиквите за разбъркани от наркоти, семки, бонбонки! Благодаря, че демонстрирате неадекватността си, дори и като тролове! Дискредитирате се дори и като професионални плювачи!
  • 11 Гневен

    13 19 Отговор
    Те от тоя пинокио и от тая злобар РАДЕВ ми писна.Единая лъже другия излъчва злоба и жлъч и си мислят като направят служебно правителство няма да има протести много се лъжат.Хората са готови.Хиляда платени протестър ще ми решават съдбата не са познали.

    Коментиран от #17

  • 12 Гешев Каренин

    15 11 Отговор
    Толкова нагло и цинично поведение от управляващата клика, не съм виждал.
    Днес Гешев станал "докторя" - в люпилнята на некадърниците и фолк певачки Благоевград, там завърши и Пеевски - ден посетена лекция не е имал, там завършват половината неграмотници от ГЕРБ в управлението.

    Поредното херойство на Гешев наградил бившия министър.
    Те ни храчат в лицето.
    И искам да знам има ли този човек 4 милиона франка в швейцарска банка.
    Преди 20 г казах, че университетите дипломират Дебили, които извън БГ 7 клас няма да завършат.
    Лошото е, че и СУ на Юридическия след 1989 му падна нивота, и бвсяка сричаща бяла патица го завършва.

    Съд, оставка и затвор.
  • 13 Здрасти

    8 15 Отговор
    Да вярно е и никога няма да ви отговори. Целта ми е постът на Гешев но за там трябва ум но на Иванов му липсва. Доста е писано за него прочетете сами ще разберете отговор не чакайте
  • 14 Здрасти

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "Лъжъцът":

    Мн точно казано.
  • 15 Ха-ха

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Христо Иванов оставка":

    Адвокат с отнети права Защо за изнудване на клиенти или корупции мн
  • 16 Миньор Перник

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Влязъл е във вашата хралупа и дълбае ли дълбае.
  • 17 Горския

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гневен":

    Като ти писна хващай гората, перушан, а не се напъвай да пишеш.
  • 18 Гешев, побързай,

    6 2 Отговор
    бай Ставри не обича да чака!
  • 19 Е те тия

    5 9 Отговор
    Са най-големите врагове на България,като тоя,син на рускиня-мелезак.
  • 20 Преоблякъл се Илия и па от Тия

    5 9 Отговор
    Майката на Хр.Иванов:Името на Мария Бойкикева излезе тези дни от забвение, но не заради мястото, което заслужава в дискусиите около 10 ноември. А заради най-малкия ѝ трети син – министърът на правосъдието Христо Иванов.

    Изглежда беше търсен „информационен повод”, за да се припомнят известни моменти от неговата биография. Преплетени с изказване на майка му, че Ахмед Доган – тогава Меди Доганов, е несправедливо осъден.

    Думите на интелектуалката Мария Бойкикева, казани на митинг в Пазарджик през далечната 1989 г., са напълно резонни. Тя е първият председател на легендарния Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Понастоящем е пенсионер, а с политическа дейност се занимава главно в кварталния клуб на БСП.
  • 21 лъжещ

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Лъжъцът":

    Недей да лъжещ бе профан.Х.Иванов сам си подаде оставката, като правосъден министър,заради Борисов и мафията,която не искаше закони,които ще ги осъдят за корупция.

    Коментиран от #24

  • 22 Преоблякъл се Илия и па от Тия

    4 7 Отговор
    Христо Иванов е роден през 1974 година в София в семейството на Любомир Иванов и Мария Бойкикева. По майчина линия принадлежи към голям български род от Македония.

    Баща му Любомир Иванов е строителен инженер, член на БКП, работил като проектант и ръководител на отдел в „Заводпроект“ в София.

    Майка му Мария Бойкикева е родена през 1932 г. в Москва.
  • 23 Кой68

    3 6 Отговор
    Тоя като правосъден министър какви ги сътвори? Провален айдукат и доказал се неадръник се изкара най-големия борец за правда със още един като него....
  • 24 Ти лъжеш,

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "лъжещ":

    Бойко го изрита за некадърност
  • 25 Емануил

    5 0 Отговор
    Г-н Иванов е абсолютно прав!
    Законът е над всички!
    Каскета трябва да бъде съден!
  • 26 народ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "неееее":

    Закривай прокуратурата!
    И без това полза народна от нея няма!
  • 27 Политолог

    0 3 Отговор
    Христо Иванов тотално изперка, всяка вечер е на инструкции при ген.Атанас Атанасов и Иван Костов в Драгалевци
  • 28 Провален министър ли

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лъжъцът":

    -да, ама на кого? При Него има ли други, освен провалени министри? А Той самият - звезда...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове