4 Октомври, 2012 15:50 2 021 7

Аню Ангелов: Армията не е за пенсионери

  • аню ангелов-
  • армия-
  • раковски

"Никой не влиза в армията с мисълта как да се пенсионира, всеки се стреми да получава заплата по-дълго време“, това каза министърът на отбраната Аню Ангелов на въпрос, свързан с промените в режима на пенсиониране по време на Деня за високопоставени гости на мащабното командно-щабно учение "Траен мир - 2012".

По този начин той коментира информацията, че офицерска легия „Раковски“ готви протести срещу предлаганите реформи в системата за пенсиониране на военните.

Аню Ангелов поясни, че целта на предложените промени е повишаване на възнагражденията с 10%, което е договорено с Министерството на финансите, както и осигуряване на възможност за военнослужещите да служат повече време и да получават заплата по-дълго, до навършване на възрастта за пенсиониране. Той бе категоричен, че това е от полза за военнослужещите и се противопостави на опитите на малка част от личния състав да манипулират дебата за увеличаване на възнагражденията.

Военният министър коментира още, че ще се увеличат компенсационните суми за свободен наем и ще се инвестира в подобряване на инфраструктурата и условията за работа, както и че предвидените средства за капиталови разходи в Бюджет – 2013 г. ще позволят и да се продължи работата по проекти за модернизация.

Министърът на отбраната Аню Ангелов и президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев наблюдаваха днес, 4 октомври, заключителният етап на командно-щабното учение на Сухопътните войски „Траен мир – 2012 г.“ В края на учението президентът даде висока оценка на военнослужещите. „Гордея се с това, което видяхме. Учението е много успешно, премина до секундата, както е по график“, подчерта държавният глава.

На ВИП деня присъстваха и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, висши офицери от Българската армия, представители на местната власт.

В командно-щабното учение на Сухопътните войски участваха близо 900 военнослужещи от състава на бригада „Специални сили“, както и от военните формирования 24 150 – Стара Загора, 24 490 – Асеновград, 22 220 – Сливен, 44 220 – Пловдив, 42 600 – Мусачево, 46 690 – Пловдив и 28 610 – София. Постигнати бяха необходимите оперативни способности и оперативната съвместимост на военните формирования при участие в операция в състава на многонационални съвместни оперативни сили по възстановяване и поддържане на мира.

Учението се проведе под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев - офицер, планиращ учението, и на заместник-командира-бригаден генерал Нейко Ненов, офицер, провеждащ учението.

В хода на учението военнослужещите показаха своята висока подготовка за водене на операции по поддържане на мира като отработиха задачи по заемане и контролиране зоната на операцията; КПП и наблюдателен пост; патрулиране; конвоиране, ескортиране и контрол на движението; охрана на обекти. Бяха проведени и операции по претърсване и прочистване на район, търсене и спасяване.

Усилията бяха насочени и към повишаването на способностите на военните формирования за изпълнение на друга основна мисия на Българската армия - принос към Националната сигурност в мирно време, защита на населението при бедствия и аварии. Бяха изпълнени задачи по подобряване на инфраструктурата - ремонт на пътища и изграждане на мост. Военнослужещите от Сухопътните войски изпълниха и задачи, характерни за оказване на помощ на населението при аварии - дезактивация на район и специална обработка на техника.

Гостите наблюдаваха всички елементи на учението. Те имаха възможност да се запознаят и с маневрените възможностите на танк Т-72, както и с възможностите на: МТЛБ; 122 мм самоходна гаубица; 152 мм оръдие; 120 мм самоходна минохвъргачка и друга бойна техника. Тя беше използвана при изпълнението на задачи за повишаване на тактическите и огневите способности на военните формирования – подготовка за изпълнение на мисията „Отбрана“.

Военнослужещи от бригада“Специални сили“ показаха своите умения при изпълнението на доцелен скок с парашут „крило“ и при спускането по способа „Бързо въже“ и „Външен товар“ от вертолети Ми-17 на ВВС. В учението беше използван и транспортен самолет „Спартан“.

След края на командно-щабното учение започна срещата на министъра на отбраната Аню Ангелов с военнослужещите от Сухопътните войски, които участват в „Траен мир – 2012“. По-късно същия ден, той ще проведе среща и с военнослужещите от Хасковския гарнизон. Министър Ангелов и генерал Симеонов ще участват в тържествената проверка (заря) за отбелязване на 100-годишнината от началото на Балканските войни , която ще започне в 20.30 ч. на централния площад в гр. Хасково.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    1 0 Отговор
    Като армията не е за пенсионери, какво правят там Министъра и неговия зам. министър.Или това не се отнася за умното ръководство на отбраната.
  • 2 калин

    1 0 Отговор
    ами ти какъв си бе дърт каиш такъв как така ще се изказваш така неподготвен ти нормален ли си бе и за какви 10% говориш бе на основна заплата 600 лева на кадрови войник това колко е а? като сложиш данък какво остава
  • 3 СССР

    1 0 Отговор
    къде е тая армия бе бай аню а можеш ли да я сравниш сегашната с тази преди 89г по боеспособност и какво ще стане когато сащ ви въвлече във война и ви го на.ута отзаде а вия напреде срещу смърта тогава ще се види кой за къде е
  • 4 дв

    1 0 Отговор
    Не Аню, ръководството на МО не е за пенсионери.
  • 5 Invisible

    0 0 Отговор
    Браво Аню Ангелов!
    Вие успяхте да направите това, което нито една армия в света не е успяла – разбихте Българската армия!
    И защо лъжите и не щете да кажете на обществото истината?
    Армията е изградена основно от 33-34 набора. За седем от тях условията стават неизгодни след 01.01.2013 г., тъй като в армията не съществува ясна кадрова политика и от години се съкращават места на парче и не се знае дали утре и те няма да попаднат в категория „ресрукториран“ (съкратен). Тази група е около една пета от военнослужещите и представлява основното командно звено на Българската армия и не са само офицери, а има и старшини. В него не влизат генералите и полковниците, които са над 52 години. Следователно и не са най- възрастната група…
    А какво ще се случи, когато трябва да се изплатят и по 20 заплати на тези хора? Бюджета май пак няма да стигне!...
  • 6 Иво

    1 0 Отговор
    То Аню хубаво си ги реди, ама какво да направи един впеннослужещ след поредното съкращение, когато остане без работа и "без пенсия" на 50 години. Кой ще го вземе и на каква работа (според данни от уличната статистика - пазач за 300-400 лв.). Целта явно е една - в България да няма пенсионери, а пък тези дето системата ги е сдъвкала, изсмукала силите им и накрая ги е изплюла - кучета ги яли. Интересно ми е да видя часови с оръжие на пост, гвардеец някой от специалните части, летец, водолаз, и т.н. на 45-50 годишна възраст. Или пък някой който носи очила (повечето мъже след 40-те слагат такива и то не за украса) с противогаз или залегнал върху карта в укритие на слаба светлина (например газов фенер). Аню да пита подчинените си лекари за изискванията за здравословното състояние на офицерите и сержантите и дали те на 50 год ще могат да ги покриват. Да, за определени длъжности може би ще е възможно, ама едва ли за всички. Какво ще правим с окуцелите коне, които няма да могат да достигнат 52-54 години и ще се налага да напускат армията, или ще трябва колегите им да ги носят на гърба си? Аню да не се оправдава, че шепа стари офицери са срещу реформата му, а да пита младите офицери, каква перспектива виждат в службата си и дали няма да се увеличат рапортите за уволнение от тяхна страна (още повече, че голяма част от по-старшите ще бъдат принудени да останат в армията и да запушат длъжностите).
  • 7 Драго

    0 0 Отговор
    г-н Министър, добре, че успях да се пенсиониран преди вашите рефоми и започнах работа в америманска компания, в която получавам достойна ЗАПЛАТА. Даже и не знам колко ми е пенсията. Добре, че не останах да си получам, колкото се може по-дълго предлаганата от вас мизерна "заплатка". За ваша информация всеки американски военослужеш сключва договор с мисълта за по-ранно пенсионитане (20 години) и 50% от последната си заплата (привилегии както ги наричате вие).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове