Last news in Fakti

11 Август, 2020 15:23 4 523 46

Адвокати: ВСС да освободи Гешев и да се разпусне

  • иван гешев-
  • всс

Състоянието на българската прокуратура е пряка последица от работата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, пишат юристите

Адвокати: ВСС  да освободи Гешев и да се разпусне - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

В своя позиция от фондация ”Български адвокати за правата на човека” настояват за незабавно свикване на заседание на Висшия съдебен съвет, на което да започне процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, както и после 20 членове на ВСС да се оттеглят.

"Настояваме за независимо правосъдие и за ефективен контрол върху дейността на прокуратурата , разследващите органи и полицията", се казва още в позицията на адвокатите.

Ето целия текст на позицията на фондация “Български адвокати за правата на човека”

Протестите на българските граждани в последния месец са предизвикани от корупцията в България, усещането за липса на справедливост и за върховенство на правото. Функционирането на българската държава като правова е невъзможно без създаването на достатъчно гаранции за осъществяване на независимо правосъдие и за ефективен контрол върху дейността на прокуратурата, разследващите органи и полицията.

За постигането на тези цели:

Настояваме за незабавно свикване на заседание на Висшия съдебен съвет, на което да започне процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. От встъпването му в длъжност главният прокурор многократно извърши действия, които накърниха престижа на съдебната власт, включително и чрез извършването под негов контрол на противозаконно огласяване на данни, събрани чрез специални разузнавателни средства. Съгласно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, това е основание за неговото освобождаване от длъжност.

След освобождаването на Иван Гешев, настояваме за незабавното подаване на оставка от всички членове на Висшия съдебен съвет, които са гласували за избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Въпреки многократните предупреждения от страна на политически партии, държавни органи и неправителствени организации за липсата на професионална компетентност, морални качества и достатъчно гаранции за интегритета на Иван Гешев, Висшият съдебен съвет го избра на поста главен прокурор, за което трябва да понесе отговорност.

Състоянието на българската прокуратура е пряка последица от работата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който до настоящия момент не е предоставил на българските граждани задоволително обяснение за участието си в ЦУМ-гейт и относно фактите, огласени в записите на министър-председателя. В качеството си на председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров все още не е предоставил и обяснение за отказа от иск в размер на над 350 милиона по делото в Софийски градски съд срещу Цветан Василев и свързаните с него дружества. Обществото следва да бъде информирано и дали КПКОНПИ е платила държавната такса върху отказаната част от иска (над 14 милиона лева). Настояваме за незабавното информиране на българските граждани по тези въпроси и за незабавната оставка на Сотир Цацаров в качеството му на председател на КПКОНПИ. Настояваме за незабавни законодателни промени, които да приведат ЗПКОНПИ в съответствие с европейското законодателство и правовия ред в Републиката.

Настояваме за незабавни действия от Народното събрание за отмяна на разпоредбите в българското законодателство, с които бяха създадени специализираните наказателни съдилища и прокуратура. През периода на тяхното функциониране се потвърдиха всички опасения, изразени при тяхното учредяване, че част от дейността им е насочена срещу правовия ред в Република България. Напомняме, че с измененията в ЗМИП от февруари 2020 г. на тези органи бяха предоставени правомощия по искане и налагане на обезпечителни мерки по реда на ГПК, с което беше нарушен чл. 119, ал. 3 от Конституцията на Република България, който забранява учредяването на извънредни съдилища.

Полицейското насилие в България остава нерешен проблем, въпреки над петдесетте решения срещу България на Европейския съд по правата на човека, в които се установява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека във връзка с полицейско насилие. Заради неизпълнението на тези решения от българската държава настояваме за незабавната оставка на правителството.

Настояваме президентът на Република България незабавно да започне процедура за изменение на Конституцията на Република България в частта относно съдебната власт, за да се преодолеят констатираните системни проблеми и да се създаде годна конституционна основа за утвърждаването на правовия ред в Република България.
 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едуард Сноудън

    99 15 Отговор
    ИЗМАМНИКА Гешев се наака!
  • 2 Както прогнозира

    68 12 Отговор
    Госпожа Фандъкова, скоро и двамата в небитието.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Весела Коледа

    17 53 Отговор
    Още малко и безплатен концерт на Алла Погачова май ще поискате, ааа??

    Коментиран от #46

  • 5 ГешеФ

    7 48 Отговор
    Аз съм шефа. Аз командвам.
  • 6 антрашпиц

    41 10 Отговор
    Няма ко да настоявате,ами излезте като нормални хора на площада и протестирайте!!!Това е начина.

    Коментиран от #45

  • 7 ПЕК

    68 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Адвокати: ВСС да освободи Гешев и да се разпусне.Най доброто решение поне за сега и го подкрепям. Колкото по рано толкова по добре за целата ни съдебна система и народа.

    Коментиран от #13, #28

  • 8 Майна

    54 9 Отговор
    НА 17 СЕПТЕМВРИ БОРИСОВ Е ПРИЗОВАН ЗА РАЗПИТ ОТ БЕЛГИЙСКАТА ПРОКУРАТУРА...ГЕШЕВ, КВА СТАНА СЕГА...?????

    Коментиран от #11, #15, #16

  • 9 Да да

    32 9 Отговор
    И ДИСТАНЦИОННО И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. ИСЧИСТВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ 800 000 МЪРТВИ ДУШИ ГОТОВИ ЗА МАШИНАЦИИ НА ИЗБОРИТЕ. КОЛКОТО ЛИЧНИ КАРТИ ТОЛКОВА ИЗБИРАТЕЛИ. ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 75 - 85 % . БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО Е ГАРАНЦИЯ ЗА РАЗВИТА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА .ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. МЛАДИТЕ НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ИЗЛЪЖАТ И ВАС. НА БЪЛГАРИЯ МЯСТОТО Е ПРИ РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ. ОТВОЮВАЙТЕ СИ БЪДЕЩЕТО. БЕЗРАЗЛИЧИЕТО ХРАНИ БЕЗЗАКОНИЕТО.
  • 10 Разбираемо

    25 14 Отговор
    Прокурорите объркват работата на адвокатите на дс
  • 11 А в

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    ... Барселона кога ще ходи?

    Коментиран от #14, #38

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КЕП

    6 15 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕК":

    Ееееее щом ти го подкрепяш.....хахахахаха друго крепиш ли им....за един приятел на ррристо иванов питам??? Хахаха
  • 14 Майна

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "А в":

    АБСОЛЮТНО ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сигурно

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Ще дава обяснение за Евро субсидиите за къщите за гости и офшорките на Мильончева
  • 17 Оффффф

    36 8 Отговор
    Много добро предложение. подкрепям!
    Оставка за каскета и за онуй нещо Борисоф.

    Коментиран от #20

  • 18 Хооооо хоооооо

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Канна ли ти каза???? :))))))))
  • 19 Каскет

    24 7 Отговор
    Взе да ми стяга каскета...ще си взема още отпуск и после два месеца болнични
  • 20 Отечествен Фрръчилов

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Оффффф":

    Ааатака подрепяй, че си е...ло ммм!!!!!
    После ще говорим, че сега записват....хахахахаха
  • 21 Майна

    26 7 Отговор
    НА 17 СЕПТЕМВРИ БОРИСОВ Е ПРИЗОВАН ЗА РАЗПИТ ОТ БЕЛГИЙСКИТЕ СЛУЖБИ ВЪВ ВРЪЗКА СУС ЗАПЛАХИТЕ КЪМ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА. ПО СЛУЧАЯ РАБОТИ И ЕВРОПОЛ. НАРОДЕ, ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТИ...!! ТОВА ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ СВЕТА, КОЛКО ГО ,,ПОДКРЕПЯТ,, ТОЗИ ДИКТАТОР

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аз,стига ли ви

    11 18 Отговор
    Помечтайте си,ама първо обяснете защо толкова ви плаши Гешев. Май има и адвокати,объркали конците. Като им знам тарифите...

    Коментиран от #27

  • 24 Ива

    18 7 Отговор
    Браво ! Вън дясната ръка на мафията и мутрата от СИК ! Какво са виновни Иванов и Президента това че искат да спрат бухалките и антиконституционнатс партия ДПС и осъденият лъжец , крадец и убиец ? Българи добре е , че осъзнахте кои , как и защо ви управляват !

    Коментиран от #29

  • 25 Майна

    14 4 Отговор
    Ламбовски е щял да даде ценна информация за ЗАКУПЕНИ ИМОТИ НА ЕДНИ ДВАМА.... ЕДИНИЯТ ОТ КОИТО ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА...ВСИЧКО ВЕЧЕ ИЗЛИЗА КАТО ИНФОРМАЦИЯ...ПО-КЪСНО ЩЕ ГО ПРОЧЕТЕТЕ...НАРОДЕ, ВРЕМЕ Е ЗА ..БАРИКАДИТЕ..!!!!

    Коментиран от #30, #41

  • 26 Byg

    7 19 Отговор
    Те , прокурори , следователи и съдии излязоха с открито писмо в защита на прокуратурата и Гешев в частност. Обвиниха фигуранта и мишката христо в оронване на престижа и дезинформация , или иначе казано откровени лъжи по адрес на независимата власт на съдебната система . Крайно време и на двамата интриганти , действащи против законно избраните прокурор , правителство и премиер да им се потърси сметка, те са си чисти превратаджии с ония платените трима глупаци. Да си ходят , превратаджии и лакеи на олигарси вън , оставка , оставка или там каквото е
  • 27 Гешев ни плаши

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "Аз,стига ли ви":

    защото изпълнява поръчките на мутрата от СИК , който е осъден лъжец , крадец и убиец ! Този индивид е нагъл милиционер и ортак на престъпници от антиконституционната про-турска партия ДПС и бухалка в ръцете на мафията срещу неудобните ! Протести до края на беззаконието !
  • 28 Димитър

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕК":

    Затвор за цацата и всички политици
  • 29 Тримона

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ива":

    Именно защото се осъзнаха и затова са толкова "много" на площада!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Майна

    18 5 Отговор
    ДНЕС ГЕШЕВ ,ЗАЕДНО С ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ БОРИ ,,БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ,, В ДЕТСКИ ЦЕНТЪР ,,БИБЕРОН,, В СИЛИСТРА.. ТОВА БЕЗ ВСЯКАКЪВ МАЙТАП...ВЕЧЕ И ГОСПОД НЯМА ДА СЕ СМИЛИ НАД ТЯХ!!!
  • 32 възпитаник

    17 0 Отговор
    оставка,ревизия и затвор за целия герберски позор мафиоти мр----
  • 33 Давам само акъл!

    15 2 Отговор
    Каскетче,бегай у Дубай или Щатите,вземи и Боко,не забравяй ,че той та избра,въпреки протеста с/у тебе, пред съдебната палата,а мутрите те охраняваха!
  • 34 chi

    15 3 Отговор
    ВСС да не се правят на улави а да се съберат и освободят Гешев. Те когато го избираха знаеха много добре какво можеше да се случи. Вината е изцяло тяхна и да си поемат отговорността.
  • 35 МАФИЯ

    5 10 Отговор
    АДВОКАТСКО ПРАВОСЪДИЕ. БОЖКОВ- ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
  • 36 Писна им и на адвокатите

    11 5 Отговор
    Чест и почитание на адвокатурата.За чиста и свята република,умряха мн.достойни българи през 1876г:Коприщица,Панагюрище,Батак,Перущицаи т.н.,не преклониха глави пред ятагана. От 4 ревлюционен к-т. Боко не знае това-не е чел,милиционер е!
  • 37 ВСС

    9 2 Отговор
    НЕ СА МАЛКО АДВОКАТИТЕ-МИЛИОНЕРИ,А ТАКИВА ГИ НАПРАВИХА ОЛИГАРСИТЕ ЗА ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ.
  • 38 Kris51

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "А в":

    Твърдят, че имал призовка за Барселона за 20 август. Не знам вярно ли е, все неназовани източници се посочват.
  • 39 Крис51

    4 2 Отговор
    Първо да арестува Борисов. Последният материал в "Афера" е повод за няколко обвинения. Ако се потвърди, разбира се.
  • 40 Гост

    6 0 Отговор
    Да! От ВСС и от всички върховни, градски, областни и районни съдилища с тези състави Няма нужда. Да се разпуснат всички заедно с прокуратурите
  • 41 M M

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Майна":

    Катунарче,много ефтин трик!Няма да мине номера!Ха-Ха...
  • 42 Marinov

    1 0 Отговор
    Подкрепям вашите искания, Дерзайте и успех!
  • 43 Оставка на виновните

    2 0 Отговор
    Оставка на Цацата и Гешефта! Те са виновни и за КТБ! Защо управляващите от толкова дълго време, не могат да приберат Цв.Василев от Сърбия? Не е защото не могат, те изобщо не искат да го приберат, защото знае много тайни, които уличават Пеевски, Мавродиев и Борисов, а Цацаров и Гешев са ги прикривали! Прочетете https://fakti.bg/razsledvania/500670-peevski-kupil-kashti-na-borisov-i-mavrodiev-na-p-v-halkidiki-zaradi-zaslugite-im-pri-falita-na-ktb-snimki
    и тогава ще ви стане ясно,че главния Гешефт и Цацата също са много вътре и един ден ще си получат заслуженото!
  • 44 Бат Вальо

    1 0 Отговор
    Да, и САЩ да признаят, че техни астронавти НИКОГА НЕ СА СТЪПВАЛИ НА ЛУНАТА !!!
  • 45 Прокорор

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "антрашпиц":

    Абе още малко ще искат и оставката на борисов ще излезе че та са го избрали
  • 46 €-то

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Весела Коледа":

    Ще ти се,взимайте си червените и пътя,ГЕРБ-БСП-ДПС ОПГ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове