Last news in Fakti

13 Август, 2020 15:16 3 165 29

Шофьори на джипове искат на Рилските езера

  • рила-
  • джип-
  • разходки

А шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки, се готвят за протест

Шофьори на джипове искат на Рилските езера - 1
Снимка: БГНЕС

От този четвъртък, 13 август, се забранява качването на джипове край Рилските езера. Това става чрез специална заповед на министъра на околната среда и водите.

А шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки, се готвят за протест, тъй като според тях тази забрана нарушава правата им. Пътят, който те използват, е общински, съществува от 80-те години на миналия век и не може да им бъде забранявано да се придвижват по него. До този момент не е имало проблем да се качват с джипове до Седемте рилски езера.

Клиентите им са хора, които ги е страх да използват лифта, шофьорите не са плащали данъци за своята дейност и не издават касови бележки, защото "нямали основание". Цената за курс до Рилските езера или обратно е 15 лева. Средно правят по два курса на ден.

"Искаме да работим законно и да плащаме данъци и лицензи, но не знаме защо не ни позволяват. Искаме да знаем на какво основание ни спират", посочват шофьорите.

Припомняме, че в края на юни месец туристи завариха багер в близост от езерото "Бъбрека" в Рила. След бурно възмущение работата на тежката строителна техника бе спряна, като по темата се изказаха и премиерът Борисов, и вицепремиерът Томислав Дончев, за когото се знае, че е запален планинар.

От Национален парк "Рила" обясниха, че са започнали рехабилитация на пътеките в района, както и спасяването на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток, включително и с джипове.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да си имаме уважението

    28 9 Отговор
    Само джипът на Баце има правото да гази наред.

    Коментиран от #4

  • 2 Споко

    29 6 Отговор
    Баце там ще направи еко пътека- магистрала за 1 млрд и после комунистите 50 години няма да могат да го боядисат, нищо че след 5 се разпада.
  • 3 Емил

    11 16 Отговор
    А така! Сега да видим кой съсипва природата и кой бизнеса! Еко-талибаните ли ще победят или бизнесиграчите! Аз залагам на талибаните - имат човек във властта (Тома Белев)!

    Коментиран от #23

  • 4 Емил

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "да си имаме уважението":

    Баце ходи там с хеликоптер! Джиповете са за ахмаците!
  • 5 Анонимен

    30 0 Отговор
    Който е ходил на езерата е виждал и въпросните шофьори. Всеки сам да прецени кое е по-опасно: лифт или пътуването по черен планински път с такива индивиди.

    Коментиран от #27

  • 6 гено

    31 0 Отговор
    дрискайте им в джиповете бе, на тези тъпоглавци. който иска да ходи по рила да ходи пеша. селяндури, като искат да работят да стават таксита. забрана и затвор за такива тарикати с джипове.
  • 7 Кой68

    29 0 Отговор
    Пълни простотии...Като ги е страх да използват лифта-пеш.Така ще се разходят ходом и ще се насладят на природата......
  • 8 миро

    29 0 Отговор
    е тва е българската простотия, тъпоглавец с джип.селски тарикат и пишман туристи. по планините пеша, тези търтеи с джиповете да стават таксита.
  • 9 Вик от джипа

    17 1 Отговор
    Ходете пеша,да ва ева в простите кърджалийски пОтки!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сила

    3 4 Отговор
    факти вие добре ли сте просто питам
  • 12 СТРАХ

    9 0 Отговор
    САМО ВИЕ НЕ СТЕ ЗАПЛАШИЛИ С ПРОТЕСТ. ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО МЯСТО - КЕФ ТИ ПРИ ПАРАШУТИСТА,КЕФ ТИ ПРИ ПИНОКИО.
  • 13 незнайко

    9 3 Отговор
    Разходка с джип само ако е електрически и по определен маршрут. Толкова е лесно да приемат тази промяна. Тогава превозвачите няма да има как да се оплакват, но дупе да им е яко с покупката на такива машини !!!
  • 14 Човек

    17 0 Отговор
    Тези с джиповете са егати наглеците. Понеже съм ходил два пъти там и зная. Така наречетите “джипове” са на средна възраст 20-25 год. , качват колкото хора се поберат и правят 1курс за около 20 мин. Лъжат хората като ги оставят на около километър под последната лифт станция и после пеша по най-голямият баир. За касови бележки и данъци и дума не може да става. Според мен е въпрос на време да стане някой сериозен инцидент и после ще обясняват , че са качили пътниците на стоп😀😀😀
  • 15 Рошко

    8 3 Отговор
    В абсурдистан нищо не може да ме учуди, и на мусала дига хотел да построятсма да е с формата на тиква
  • 16 Не плащай данъци и не спазвай правилата

    4 12 Отговор
    Защото всеки си прави каквото си иска...!! Лумпени блокират безнаказано кръстовища, чалагари лежат безплатно и спят по площади, ОТРОВНО ТРИО вечер в центъра бият шумни барабани , а протестиращи си пият бирата и разпъват шатри и палатки където си искат по тротоари, че защо тогава и собствениците на джипове да не взимат примери от тях и да си паркират на Рилските езера...??!
  • 17 Вуте

    15 0 Отговор
    Тия си живеят на гърба на туристите. Официално са безработни. Получават помощи и не плащат лев данъци и осигуровки, защото...никой не им е искал. Всичко става с благословията на кмета. Без него нищо не се прави. А сега ми кажете от коя партия е кметО на Сапарева баня?
  • 18 За мотиката

    5 1 Отговор
    Много пара изкарват нормално е да надигнат глас и те, сега вместо да возят и прибират нали трябва да работят някъде.
  • 19 златния лифт

    4 5 Отговор
    Явно пречат на собствениците на лифта (що ли никой не ги проверява тях ), като им подбиват цените
    на лифт за двупосочен билет на 4 членно семейство оставих повече отколко ни струваше горивото за да отидем две семейства от Бургас до там.
  • 20 Съдията Дред

    14 0 Отговор
    Значи години наред крият данъци и осигуровки, сега плачат, че ги спират да осират планината. От Дупница до хижа "Пионерска" има асфалтов път със свободен достъп. След това - леви, десни, раз, два , три, все пък сме в планина. Това, че кашкавал туристите няма да могат да постват селфита от езерата, не е проблем.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Венци, ти виждал ли си през живота си БАГЕР??? Това на снимката е колесно тракторче с прикачна обратна лопата...
  • 22 Ван дер Любе

    11 0 Отговор
    Има места където е ходи пеша. Ако на туристите не им се ходи - има ресторанти в ниското. Това е положението. Какво има да протестират.
  • 23 Екоталибан

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    "Екоталибаните" нямат шанс срещу "бизнесиграчите", става ли въпрос за кинти е ясно кой ще спечели. Но да ти обясня, ако ти се гледат бетон, и джипове ходи по морето, то и без това там природа не остана, но вече започват и на планините да посягат, а някои не искаме да направят цялата държава на бетонни бункери.
  • 24 Шумахери

    0 2 Отговор
    Те не могат по път да карат адекватно, ще ми карат на рилските, айде легайте си..
  • 25 браво за забраната

    5 0 Отговор
    На основание, че смрадливите ви джипове замърсяват и унищожават безценна природа! Пътищата са за поддръжка на лифтове и за спасителни екипи - никъде по света не задават въпроси защо им забраняват да унищожават с коли природата, а дори милионери се качват в планините с файтон или специални влакове и лифтове! Аман от селяндури печалбари, които нямат грам принос за нищо а само лапат от унищожението на природата! Браво за тази забрана - отдавна беше време!
  • 26 Чочо

    1 0 Отговор
    Събирайте му 20% от оборота и ще ви пусне момчета.Доказано е от митници и предприятия за горене на боклук.Лошото е , че на него все му е малко.
  • 27 NikNay

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Най-хубаво е все още прехода от Паничище до езерата пеш с кратка почивка на Скакавица.
  • 28 Пит

    2 1 Отговор
    Сменяш джипката с мулета и всичко е готово.На мацките страшно ще им хареса със специално седло и мъжко да е мулето
  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    По-добре с каруци. Най-екологично е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове