Last news in Fakti

22 Август, 2020 06:45 2 521 37

Честваме 143 години от Шипченската епопея

  • шипка-
  • епопея-
  • честване

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини

Честваме 143 години от Шипченската епопея - 1
Снимка: БГНЕС

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на президента Румен Радев, патрон на тържествата, ще продължи на историческия връх, предаде Българското национално радио.

След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход. Програмата ще продължи с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка. Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", който призова:

"Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице."

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, посветени на 143 години от епичните боеве за отбраната на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. Желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смяна на системата - власт на Народа

    42 13 Отговор
    „Мутри вън“ е бунт срещу пороците на системата, чийто символ е Борисов

    Коментиран от #2, #9, #17, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сесесере

    12 46 Отговор
    Радев, продажника, долу!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А тумбаците

    30 8 Отговор
    почитат само пачки , кюлчета злато и тлъсти банкови сметки по света - няма Род , няма Родина за тях !

    Коментиран от #31

  • 6 да се чудим и маем

    13 43 Отговор
    за пореден път президентът доказва,че за него правилата не важат - винаги има изключения и той трябва да е от тях, напук на забраните! само си търси повод да произнесе поредното "заклеймяващо" слово и да вдигне юмрука!

    Коментиран от #10

  • 7 Ами ако стане така

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    може и ти да се вредиш... Иначе с това ръчно управление...
  • 8 Лол

    4 19 Отговор
    Това годишнина от първата петролна война ли е?
  • 9 да бе

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "Смяна на системата - власт на Народа":

    нещо много ми звучи като от 60-те г на миналия век! и тогава са размахвали юмруците!
  • 10 И кои са забраните?

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "да се чудим и маем":

    Значи на мачове може да се ходи, но на Шипка - не?
  • 11 1234567899

    7 26 Отговор
    МОМЧЕТО С ЮМРУЧЕТО НА ШИПКА....ДАНО КАЖЕ НЕЩО И ЗА КОВИТО....
  • 12 Глок

    22 6 Отговор
    Герберастите какво ги интересуват тези минали работи!? Да има нещо за усвояване, да го опапкат а това е самодейност за наивници и фигуранти.
  • 13 Чума

    11 8 Отговор
    Герб отговаря мощно - Караянчева открива паметник на Момчил юнак в Златоград!
  • 14 Ммм

    18 1 Отговор
    Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?“
    Ханс-Кристиан Андерсен в своя дневник

    Коментиран от #21, #23

  • 15 Свобода

    25 5 Отговор
    Поклон пред героите, дали си живота за освобождението на България от турско робство и затвор за всички предатели след тях, които ни заробиха отново - това са еничарите в парламента!!!
  • 16 РЕАЛИСТ

    22 7 Отговор
    Оная свиня от Банкя не може да изкачи стълбите и затова не ходи на Шипка. Той ходи само там , докъдето джипката стига.
  • 17 Болшевик е моя татко

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Смяна на системата - власт на Народа":

    И жените Общи както са го мислили Великите Маркс и Енгелс

    Коментиран от #19, #22

  • 18 Копейкин

    8 19 Отговор
    България ще тръгне напред, когато СКЪСА "пъпната си връв" с МОСКВА и спре да плаща "данък Русия"!
  • 19 РЕАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Болшевик е моя татко":

    Би ли цитирал труд на Маркс и Енгелс, където да писали това. Тук не ти е електората на ГЕРБ с по една прочетена книга.
  • 20 1234567899

    1 13 Отговор
    БЛОКИРАЙТЕ И ПАМЕТНИКА ШИПКА....РАДЕВ ДА ДАДЕ НАЧАЛО НА БЛОКАДАТА......С ВДИГНАТО ЮМРУЧЕ
  • 21 Достоевски

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Ммм":

    Но в своите Дневници Фьодор Достоевски е записал и доста странни на пръв поглед мисли относно българите, в които сякаш пророкува за появата на русофобските чувства и идеи в следосвобожденска България. Специално тези откъси от Дневниците на писателя са старателно ампутирани във всичките му български издания – от Освобождението до наши дни. Ето и откъс, съдържащ „кощунствените” слова на гениалния писател: „Спомняте ли си , господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание...Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата война и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население с такава изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Финския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, и цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите и като връх на всичко по три православни църкви на всяка джамия – и ще се бием за вярата на поробените. „Как смеят” – кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещнат едва ли не на колене.

    Коментиран от #27

  • 22 Пунчо

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Болшевик е моя татко":

    Новата джендър идеология е: Мъжете да са общи!
  • 23 Достоевски

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ммм":

    „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещнат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се радват. Не ни се радват на нас. Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво....”Ха, ха у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин. „

    Коментиран от #28

  • 24 Митко Димитров

    6 6 Отговор
    След речта на Ген.Решетников, трябва да участва Слави Трифонов с "Боят настава , тупкат сърца ни" и Президента обединител да призове:
    Мутри,вън! Липсва само манифестация.
  • 25 НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП

    6 7 Отговор
    РАДЕВ ПАК ЩЕ СЕ ОПИТА ДА КОНКУРИРА ДЯДО ВАЗОВ С .....ЦИТАТИ И ПАТОС
  • 26 Митрополит Методий Кусев 1914г

    0 6 Отговор
    За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието? Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи). Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне [...]

    Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство [...] Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...

    1914 г.
    Стара Загора
  • 27 На дедо ви дедо му

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Достоевски":

    Очевидно ти си от тези, които ни убеждават в прелестите на османското присъствие в българските земи и твърдящи, че руснаците са разкопали гробищата около Батак, за да напълнят костницата с черепи за да оправдаят "нахлуването" си в България.

    Коментиран от #34

  • 28 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Достоевски":

    Аха, все едно сега да ги посрещат "бизнесмените" с мерцедесите. Колкото всички живеят като мошениците днес, толкова са живели и тогава... Много ясно, че оялите се чорбаджии не са имали зор... След Освобождението да не би да са ги натирили? Щом Иванчо Хаджипенчович, човекът, който е работил за турците, който обръща вниманието на великия везир върху Левски и който подписва смъртната присъда, после е депутат и тн, въобще не ми ги хвали.... Проблемът на българския народ е, че не наказва пиявиците, затова каквато и власт да дойде, те си смучат...

    Коментиран от #35

  • 29 МОМЧЕТО С ЮМРУЧЕТО

    5 8 Отговор
    БЛОКИРАМЕ И ПАМЕТНИКА ШИПКА......НОСЕТЕ ПАЛАТКИ, ТЕНТИ, КАЗАНИ ЗА РАКИЯ, ЧУШКОПЕЦИ, ЧЕВЕРМЕТА И МАЙЧЕТО ДА ВИ ОМАЙВА.....
  • 30 чичо

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Смяна на системата - власт на Народа":

    Символ е шефа на СИК дето дето е в екипа на Радев.
  • 31 Хайл

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "А тумбаците":

    Даже тиквю го има как целува знамето на поробителите вместо да се поклони пред подвига на освободителите
  • 32 плевен

    4 1 Отговор
    Момчета, никога не се качвайте до паметника с колите. Това е пътя на търговците и официалните лица. Те си имат графици и работно време.
    Докато вървите по стъпалата, наред с умората, ще почувствате от къде е дошла свободата. Трудно някой ще ви излъже кои са ни приятелите.
  • 33 Другия с коня

    2 4 Отговор
    Войната се води от Руския Цар ,институция,която Днешните руснаци разстрелват и унищожават....Нищо общо нямат Царска Русия и Комунистическа Русия.Хиляди от освободителите ни са се скрили в България след 17та година като Белогвардейци,убивани и измъчвани от Комунистите взели властта в Русия.Целия руски Елит -военен,,финансов,интелектуален е Избит...Остават живи Петка и Чапаев,за да има вицове с тях...Царя Освободител,обаче е в центъра на София от признателния Български Народ и хилядите Опълченци,заслужили Свободата си със Саможертва...И не развявайте Червени байраци над тях,да си правите ПиАр...
  • 34 Достоевски

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "На дедо ви дедо му":

    Аз не съм,спори с Достоевски.Явно ти си по-голям
  • 35 Достоевски

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Бачо Киро":

    Всеки си има разбиране.Русофилството в България граничи с идоитизъм
  • 36 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    НИЕ ЧЕСТВАМЕ И ПОЧИТАМЕ И СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ,.......... А РУМЕНОНИНОВИТЕ РАЗЧЕСТВАТ ; ЧЕШЕСТВАТ; ОТЧЕСТВАТ ; ПРОЧЕСТВАТ; ИЗП ........ !!!!!!!!!!
  • 37 Потърпевш

    0 1 Отговор
    Преди няколко години, един приятел (мисля че е от партийните) ме излъга да отида там за 3ти март. Оказа се, че всички са от някакви партии, в самия паметник, е позволено само за техните примати. Бяха го налазили, като кофти обрив. Имаше няколко заблудени, като мен, довлечени от тайните им съмишленици, под предтекст че уж случайно било предложението... и това беше организирано от партиите, предварително. По това което видях, искаха да излъжат малкото останали Българи в България и малцината, приобщили се заселници от 19ти век насам, че тази земя е България и мнозинството тук са Българите - очевидна лъжа. При всичко това, тия примати крещяха "Българино събуди се" и "За България". Младежките им дивизии, също бяха там и крещяха същото, развявайки знамето ни. Втори път, на каквото и да е събиране, няма да отида. Всичко ми стана ясно там. Благодарен съм им. Макар целта им да беше друга - Очите ми са вече отворени. Буден съм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове