Last news in Fakti

24 Септември, 2020 20:40 5 058 72

МВР предаде на Анкара политик, преди съдът да реши за убежище

  • селахатин юрюн-
  • политическо убежище-
  • хишар узсой

Съпартийци му определиха действието на българските власти като „международно пиратство“

МВР предаде на Анкара политик, преди съдът да реши за убежище - 1
Селахатин Юрюн

Нов случай на предаден от МВР турски гражданин. Той е върнат на Анкара, след като е излежал 9-месечна присъда в наш затвор за незаконно влизане в България. В родината си той е бил политик и кандидат-кмет в кюрдски град, съобщи бТВ.

Съпартииците му определили действията на българското правителство като „международно пиратство“.

Това е Селахатин Юрюн. В края на миналата година търси политическо убежище у нас. Това става няколко месеца след местния вот в Турция, на който се е явил като кандидат за кмет на градчето Шърнак-Улудере.

Шърнак е размирен район, където често турските власти влизат в сблъсъци с бунтуващи се кюрди. Юрюн е член на прокюрдската и опозиционна Демократическа партия на народите.

У нас молбата на Юрюн за закрила е отхвърлена от Държавната агенция за бежанците.

„От датата на влизането в сила на решението, лицето вече не е в производство за международна закрила и не се ползва с правата на търсещ международна закрила, сред които и правото да пребивава на територията на съответната държава“, казват от Държавната агенция за бежанците.

Турският гражданин обжалва решението пред съда, който определя, че жалбата е редовна и допустима.

Но 11 дни преди да се проведе заседанието на административния съд, насрочено за 29 септември - МВР връща Юрюн в Турция, прилагайки Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

„От извършените проверки в информационните масиви, за лицето е установено, че е с отказан статут на бежанец. За евентуално висящо дело не сме уведомени нито от него, нито от негов защитник“, казват от МВР.

„Това изявление показа, че тази държава и правителство са тотално банкрутирали. Нещо, в което е замесено Министерството на правосъдието, а Министерството на вътрешните работи да не е наясно, това е като виц“, казва Хишар Узсой - депутат в турския парламент и член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

"Това е тотално незаконен случай на международно пиратство. Българските власти се държат като гангстери“, допълни Хишар Узсой и уточнява, че съпартиецът му Юрюн е вече в затвора в Одрин.

„Властите в България мислят, че са над закона. (...) Не знам какви мръсни сделки имат с президента Ердоган, но цената не трябва да бъде плащана от вече пожертваните кюрди“, каза още Хишар Узсой.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    52 4 Отговор
    Щом Доган каже и каквото каже
  • 2 Оракул

    17 70 Отговор
    Ще го върне щото Турция ще ни окупира на секундата.Влиза аскера от Одринският гарнизон е в София на жълтите павета до 2—3 часа.

    Коментиран от #11, #16, #24, #47

  • 3 Майна

    72 7 Отговор
    ТОВА САМО ИЗВЕРГИ МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ.
  • 4 Типично

    36 14 Отговор
    за БКП /ДС милиционерщината , действаща безнаказано и до днес !

    Коментиран от #13, #22, #29

  • 5 Behemoth

    28 2 Отговор
    Е как да не си горд ,а ....отивам за байрака!

    Коментиран от #12

  • 6 ХАДЖИЖЕНЧОВ - ПАСИВНЯКА ЛИ МУ Е

    5 30 Отговор
    АДВОКАТ?!?💄😂

    Оххх КОТЬООООО
  • 7 РазБойко

    35 3 Отговор
    Аз ги чакам само да пристъпят с двата крака в България и веднага ги пращам султана, а той ме черпи с кебап.
  • 8 Наблюдател

    47 3 Отговор
    Щатско и Турция дерибействат в България с позволение на режима в. София.
  • 9 СЛАВИ ТРИФОНОВ

    56 4 Отговор
    Само аз ли имам чувството, че живеем в тъп виц?

    Вчера Бойко Борисов летя с хеликоптер и се хвали пред някакви саудитци с „Балкански поток“, който е „Турски поток“ и „е хубав, ама не е готов“. Повтарям – не е готов. Не знам с какво точно се хвали министър-председателят, но тоя „Балкански поток“, който в България трябва да е с дължина 485 километра, щеше да е готов най-късно до 13 юни. Щото се строи по 5 километра на ден. Така излъга в началото на годината самият Борисов. И аз ви казах, че лъже. Още тогава сметнах, че ако се стори по 5 километра на ден, до 13 юни България ще има газопровод не от 485 километра, а от 1200 километра. И се усъмних, че явно се строи на зиг-заг. Със строителство от по 5 километра на ден, днес България трябва да е построила газопровод с дължина 1710 километра. При нужни 485 километра. Излиза, че великият строител Бойко Борисов трябва да е построил не само българската част, но да е построил и газопровода в Сърбия и Унгария, да е стигнал възможно най-крайната точка на газопровода – хъба в град Баумгартен в Австрия и смело да строи тръбата напред към дома на Ангела Меркел в Германия. “Дискавъри” трябва да снимат това.
    Днес новия тъп виц на Борисов е, че дронът на президента, който снима в спалнята му всъщност не било дрон, а “прекрасна госпожа”.

    В Деня на българската независимост главният прокурор излезе с поздравителен адрес в туитър като обяви, че на 22 септември 1908 г. България е станала "първата национална държава в ЕС". Е

    Коментиран от #63

  • 10 между народноТО

    11 7 Отговор
    пиратство ми като знаеш че е опасно за убежище, по тези земи защо не ритна коня към Германията там те чакат с топла питка?
  • 11 Гост

    21 34 Отговор

    До коментар #2 от "Оракул":

    Какви два часа ? Ако турчалята атакуват след 40 мин. ще маршируват по жълтите павета и ще къртят паметника на цар освободител. Наще самолети и танкове са в музеите.

    Коментиран от #36, #70

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вълчева

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Типично":

    И Орешарски,него Що го пропусна?
  • 14 Мафиотска диктатура

    36 3 Отговор
    Къде разчита на съд и адвокат този човечец. Каквото каже мафиота Боко, това е.
  • 15 Наблюдател

    8 4 Отговор
    Станислав Трифонов днес се клел, че и той ще е натовец. 😯
  • 16 Шопо

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Оракул":

    Само където трябва Одринският гарнизон да пошляпа във водата от трите язовира строени със военно-стратегическа цел при Кърджали! ,, Кърджали,, ,,Студен кладенец,, и ,, Ивайловград,, които ще потопят Одринско във 15-20 метра вода.

    Коментиран от #18, #48, #52

  • 17 СЛАВИ ТРИФОНОВ

    33 2 Отговор
    Всичко е пълен смях.Единственото тъжно е ,че водата в язовирите свърши,защото хората си мият повече ръцете заради Ковид 19.......Това съобщиха "големите" глави от управлението.......
  • 18 Гост

    13 8 Отговор

    До коментар #16 от "Шопо":

    Тия пресъхналите язовири ли имаш предвид ?

    Коментиран от #25

  • 19 оня с коня

    8 32 Отговор
    Тъпите Кюрди не можаха да разберат СЛЕД ТОЛКОВА ВЪРНАТИ НА ТУРЦИЯ ,че България НЕ ГИ ИСКА?А някой да ги е Канил?Дреме им на тях за БГ,която им е необходима Единствено като Трамплин за Зап. Европа!какви биха били обаче ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА НАС?Ами ако сега НЯМАМЕ ЕЗОБЩО Мигранти,НА МИГА може да заприличаме на Гърция,Италия,Германия,франция и т.н.- Ердоган изобщо няма да ни Бави- просто отваря Шлюза!И да се обясни на Кюрдски на тия преминаващи Кюрди в БГ:"Мили сте ни,но ние сме си ПО-МИЛИ!!!"

    Коментиран от #27, #39

  • 20 Све

    21 2 Отговор
    В България ИНСТИТУЦИИТЕ НЕ ПОЗНАВАТ И НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ !!!!! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ????? И НАШИТЕ ДЕЦА НЯМА ДА МОГАТ ДА ИЗПЛАТЯТ ЗАЕМИТЕ И ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА , КОИТО ГЕНЕРИРАТ ТЕЗИ ИДИОТИ
  • 21 Перо

    10 0 Отговор
    Бате Бойко_/_със200
  • 22 тиква е

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Типично":

    на власт!Гробари....
  • 23 Каквото повикало, такова се обадило

    17 3 Отговор
    След като има молба за политическо убежище, най-коварното решение на Боко е да го даде на тези, от които човека бяга. Можеха просто да го експулсират до границата - Румъния, Сърбия, Македония или Гърция. Подлостта на Боко няма граници. Затова и мустакатия шмекер си седи в Белград и му е през оная работа. Затова и Боко като падне, някой ще се сети да го закара и остави при неговия приятел Йоца Амстердама.
  • 24 Хаджи хаджи Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Оракул":

    България не е завладяна от Османската Империя, през 1463 - 64 с физическа сила! Имперската политика винаги е била , една и съща! 1. Завладяване на интересите от вътре- кой да отвори портата на крепостта! 2. В България , по това време има 5 самостоятелни царства, две от които, влизат в съюз с Османците! Четете кои са?????? Основен закон за инвазионна имперска политика е, крепостта да се завладее от вътре! Тези процеси се наблюдават от 20на години! Някои експерти са го проспали или продали! Цитат- Тихата Инвазия на Исляма няма да се изпари, никога, защото това е залегнало в историята, на тази религия! Днес на това му казват- Коорпоративно мислене!

    Коментиран от #43

  • 25 Шопо

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Същите! Но те имат статут на водни обекти и са пълни на макс ! Разходи се и провери...
  • 26 JEB

    8 0 Отговор
    гешев гарантира сигурноста на лицето и
    справедлив съд
  • 27 А ние знаем ли

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Може, но ако пускаме само кюрди, Турция на момента ще затвори границата, което е вариант с доста неочакван край!
  • 28 Важното

    1 2 Отговор
    Е една държава да има пари, за да си плати за защитата на силни армии и велики държави, за момента! Не с територии, защото земя не се износва амортизира! К,во стана, при “ голямата екскурзия “ ? Виетнам и Израел казаха, че ще ни защитат с хора и авиация , вторите ... Тюркия се подмокри... А тогава , Виет Нам имаше най-боеспособна та армия. Пекин, за часове, го окупираха...
  • 29 тнт

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Типично":

    Какво БКП?Тях отдавна ги няма!Има милиционери подкрепени от ЕНП!Та значи хора внимавайте и за кого гласувате за ЕП и в държавата си!?Това е ужас без край ,какви европейски ценности щом крепят един сикаджия на власт?!
  • 30 Интересът

    2 0 Отговор
    Клати фесът
  • 31 JEB

    5 0 Отговор
    много е готино че като ги понатиснеш престъпниците и те продължават да доказват колко са невинни
    продължавайте в същият дух господа до момента в който постнат колко лица са изчезнали безследно в ТУРЦИЯ
  • 32 JEB

    2 3 Отговор
    ако смятате да продължавате и тука така
    ще има стрелби наистина и отговорноста е ваша
  • 33 ррр

    15 1 Отговор
    Простите милиционери трябва да се научат ,че докато не каже съда ,г.за си не могат до почешат! Баце обаче от съд не се трогва, той е самодържец-пехливанин и им дава фалшива увереност ,че ще им се размине.Няма да ви се размине нито на вас ,нито на него!Оплетохте конците! Оставка Гешев!
  • 34 big

    11 0 Отговор
    В някои случаи, властта поставя съда пред свършен факт, независимо, че така или иначе пак ще реши както мафията нареди! МВР са си проститутки на мафията!
  • 35 Ярак

    12 3 Отговор
    Подло племе е българското вече и Европа го знае, това където се случва не е от вчера, а от 10 години!

    Коментиран от #69

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Когато се скарат козата и зелката,ние незабавно заставаме на страна та на козата!Искаме да разберем какво е то-защото в повечето случаи сме в позиция на зелка!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 898

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    След като съдът ти е казал,точка!Нали сте демократи другари гербаджии,или милиционери защото е по-лесно!Не виждате ли ,че изложихте цялата държава пред целия ЕС!Кой ще ви приеме на сериозно оттук на сетне! Бежанците и без това не искат да стоят тук и бягат през глава!Необразовани сте като пожарникаря!ОСТАВКА!
  • 40 JEB

    3 0 Отговор
    бих казал че ние в БЪлгария ползваме 50 калибър и самоуважение
    ако искате да го оспорвате нека заобиколим легитимното правителство и да почваме да стреляме направо
  • 41 JEB

    0 0 Отговор
    още утре може да обявим война ако искате и да ви филетираме
    турските гащи
  • 42 JEB

    4 1 Отговор
    не сме приятели няма да бъдем никога
    ще обесим бб на дърво какъв е проблема хлебарки ??
  • 43 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хаджи хаджи Българин":

    Къде можем да намерим повече информация за думите ти ?
  • 44 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Фатмак":

    Истанбул е 3 пъти колкото население от БГ.
  • 45 ррр

    14 0 Отговор
    Днес сутринта гледах някаква гербаджийка зъболекар!Тя била шеф на комисията по външни работи на РБ!?!Мааарш от кораба калинки!Идиоти,дипломати да сте виждали да слагат пломби!? Махайте се вече!
  • 46 JEB

    0 0 Отговор
    по голяма цел по добре
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Оракул

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шопо":

    Кои язовири бе ,Шопов?Тия изброените са жабешки гьолове,всеки по поречието като му трябва вода да прави ток “бецален” една чанта с пари и водопроводчикът му пуска 50000 кубика вода.Тия стратегии са били едно време,кой ще заповяда сега?Каракачанов или Борисов?Мани тия пинизи.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 JEB

    0 0 Отговор
    не сме приятели
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 JEB

    1 0 Отговор
    няма как да ни страхувате първоначлно щото ще ви взривим всичките
    ако искате да крадете умирате
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 JEB

    3 0 Отговор
    романтиката умря сега ще си платите за кражбите
  • 58 JEB

    1 0 Отговор
    кой си ти да ми задаваш въпроси
    ??
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 chi

    6 1 Отговор
    Така е щото ГЕРБ счупиха държавата...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Stéphanie 🎲

    4 7 Отговор
    Браво на Турция! Да живее великата държава Турция и нейните роби!!! ще искате да живеете там... но не заслужавате
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Аскета, каскета и рушвета с к.рвета

    7 0 Отговор
    А БЕ КАКВО ПРАВИ "ПРЕКРАСНАТА ГОСПОЖА" В ПОКОИТЕ НА БОРИСОВ? ВЪРТИ СИ Д.ПЕТО КАТО ПЕРКА НА ДРОН, ИЛИ МУ ЛЪСКА РАЗКЛОНЕНИТЕ РОГА? А МОЖЕ БИ Е ПРОФЕСИОНАЛИСТКА И ПРАВИ И ДВЕТЕ ЕДНОВРЕМЕННО?
  • 65 hard worker

    7 0 Отговор
    А когато Доган предаде на турците цялата ни агентура...това що го забравяме...светла им памет на повечето от тях...
  • 66 А ЧАЛАМБА с масло му правиш?

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Баи босан":

    От благовонното ли му слагаш, или загряваш свинска мас?
  • 67 Връщайте кюрдите незабавно

    1 2 Отговор
    Усетят ли, че тук са добре дошли ще почнат да взривяват децата и жените ви и да искат автономия. Вижте колко е "спокойно" навсякъде където живеят кюрди.
  • 68 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Мутропитек долен тиняк! Щом съдействаш на панислямиста Ердоган, ще приключиш повече от зле. И не само ти. Доминото вече падна. ИЛИ НИЕ НАРОДЪТ, ИЛИ ТАЯ СГАН ГЕРБЕРАСТКА! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 69 Български син

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ярак":

    Нещо бъркаш поганец, подло и страхливо племе сте вие турчалята и съвременните потурчени еничери. Това че сте направили някаква сделка с еничерите от Герб си е ваш алъш вериш но внимаваите, защото в страната не сте на почит и бих ти разбил физиономията поганец. Не те харесвам открито и те мразя искрено. Мамк. ви и скапаният ЕС където ни натъпкахте
  • 70 Едва ли

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ердоган няма да пусне мигрантите насам. Само плаши. Той не би съсипал територията, която счита за своя. Освен това той даде гражданство на хиляди бежанци в Турция, за да ги направи свой електорат.
  • 71 Турчин

    4 1 Отговор
    Българите искали кюрдски терористи . Колко искате 2-3 милиона или в повече имаме ги доста .
  • 72 Osman

    4 2 Отговор
    Въпросният Юрюн има влязла в сила присъда в Турция за членство в терористична организация,пропаганда на тероризъм и сепаратизъм в полза на ПКК и активно съдействие в бунтовете в Щърнак,Улудере,Джизре,Диарбакър и още няколко града които подстрекавани от прокюрдската партия ХДП и военното им крило ПКК се опитаха да обявят независимост през 2015 година. Същият влиза нелегално в БГ където е арестуван и затворен в затвора в Казичене. Всеки терорист раноили късно и където и да се намира ще бъде издирен и върнат в Турция. Няма милост,няма прошка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове