Last news in Fakti

29 Септември, 2020 09:25 2 138 25

Васил Велев: Имаме ръст на безработицата със 100 000 души

  • васил велев-
  • корупция-
  • бизнес-
  • безработица

Популизмът трябва да бъде разкриван на хората

Васил Велев: Имаме ръст на безработицата със 100 000 души  - 1
Снимка: БГНЕС

За 2020 г. имаме -7% спад на БВП. Ние ще се върнем в 2017 г. като БВП. 2017 г. минималната ни заплата беше 460 лв., 2018 г. - 510 лв. В най-добрия случай ще се върнем в 2018 г.

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев във връзка със замразяването на минималната работна заплата.

"Този популизъм трябва да бъде разкриван на хората. Ние имаме ръст на безработицата с 100 хил. души. Всяка седмица Националната статистика публикува освободените и назначените на работа.

Разликата е 100 хил. души. Това са хора с основно по-ниска квалификация. За тях ситуацията не е добра. Не е добра картината и за хората със средна квалификация. Този популизъм е в полза за малко хора. За повечето реално е във вреда. Ние не очакваме да надделее икономическата логика по време на избори", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към момента сме свидетели на две тенденции - възстановяване на индустрията и криза в туризма.

"Макар и бавно, индустрията се възстановява. Това ще отнеме много време, няма да стане за месец-два. 2022 г. ще се върнем където бяхме в 2019 г. Макар и бавно, колегите започват да се оглеждат за назначаване на персонал.

В туризма и земеделското стопанство се освобождават хора. От 1 октомври имаме уверение на министъра на труда, че схемите 60/40 ще продължат във вида, в който са в момента до края на годината. Всичко това задържа увеличаването на безработицата. Не сме достигнали момента, в който ще спада абсолютният размер на безработицата", обясни още експертът.

Той изтъкна, че производителността на труда намалява с 5,6 на сто.

Велев отбеляза, че Националният съвет на АИКБ е провел среща с Министерството на икономиката, по време на която е станало ясно, че се ускоряват две нови мерки по 78 млн. лв. в подкрепа на бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 войник

    17 1 Отговор
    Гледай на зима само ко иде 70%. Ще има работа само в армията.

    Коментиран от #10

  • 2 500 лв. Заплата

    34 2 Отговор
    Няма млад човек в България който да се съгласи да работи за 500лв на месец
  • 3 смешник

    13 0 Отговор
    Назначените олигарси в затвора !!!
  • 4 Бре

    15 1 Отговор
    Че странно - хем "Бизнесът" от години реве "Няма кадрииии" пък адска безработица :)

    Сега с оправдание за някаква вирусна измислица хем намалиха заплатите, хем взимат пари от Народа за да ги плащат... Че и данъци почти не плащат...

    Концентрират пари, да не мислят, че при война, тия хартийки много ще им помогнат :)
  • 5 Новичок

    17 0 Отговор
    Пфу ,вие замразявайте заплатите и после ревете ,че няма кой да работи.Като напълнихте администрацията с ваши хора с купени дипломи и КПД = 0 ,сега се оплаквате.Пфу...
  • 6 Скриии се бе..

    23 2 Отговор
    Дайте на хората по-100лв на ден или3000 на месец да видите тогава ще има ли безработни!? Ама то само за вашият джоб мислите
  • 7 Дедо Jo

    14 0 Отговор
    И този да каже нещо приемливо.

    А ситуацията е такава заради онези мошенници управляващите, Муфтачийски, НОЩ и прочие балалайки...

    Имало К-19, добре де има и какво от това?
    Има драстично несъответствие между опасността К-19 и мерките!
    Мерките не са за КОВИДА, а за друго - да ни държат главите в пясъка!

    Оставка!
  • 8 да де

    13 0 Отговор
    Ма не така убивате всичко детско в тиквата все ни разправя как цъфтим и сега получава удар под кръста.
  • 9 демагогия

    9 1 Отговор
    Вашите доходи, г-н Велев, с колко паднаха? Обикновено, при войни и други бедствия, богатите стават още по-богати!
  • 10 тенденция

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "войник":

    Те затова, шкембе войвода ще я направи задължителна наборна! Да има какво да ядат младежите....
  • 11 Манипулатор

    6 1 Отговор
    Хубаво се цитират равнищата на минималната работна заплата, но няма данни за измененията в покупателната способност, което си е яко популистична манипулация! Присмял се хърбел на щърбел.
  • 12 Ти пиян ли си

    7 2 Отговор
    Ти как искаш? Да ти работим за 500лв на месец а ти да вземаш по-10 000 хил. Лв. На месец и да пмещиш глупости...! ⛔️
  • 13 ВЕЛЕВ--, Борисов, Сачева, НСИ, казват

    7 1 Отговор
    Че почти няма безработни, който е без работа отива в Чистотата, ако е наш човек създаваме 12 та агенция отговаряща за пътищата или отива в НАП, там все трябват нови кадри!! Колектор ските фирми и ЧСИ също се Развиват много Бурно, за там трябват много кадри, основно Наши хора!!
  • 14 Перо

    8 1 Отговор
    В мутренската стъкмистика,всички негативни факти се укриват! В случая са определили тези 100,000 безработни,на база записани в бюрата по труда,но болшинството безработни ги няма там,защото са били в сивия сектор.
  • 15 Сив маргинал

    9 3 Отговор
    Що тъй бе мазен РОБОнаемател ?
    Що се плашиш от безработицата?
    Нали оревахте за липса на ...работници -щяхте даже да внасяте от чужбина ...
    Ама вие май РОБИ търсите ...да ви бачкат за без пари .
  • 16 един от многото

    9 0 Отговор
    Преди два дни Тиквун се биеше в гърдите , че хората от площадите сеели омраза , а той работни места. И сега изведнъж , безработица.
  • 17 Чочи

    6 0 Отговор
    Ама, как така? Наглия джипкаджия създавал работни места. Няма ли кой да го пита, как Той ги създава. В планова икономика ли сме, като през социализма, та да ги създава Той? И най-важното :защо бърка унищожаването на бизнеса и работните места от самия него и неговата администрация със създаване на такива?
  • 18 питанка

    5 0 Отговор
    нещо не е ясно: борисов и сачева непрекъснато повтарят / до втръсване/, колко много е намалял ръста на безработицата през последните месеци, вследствие мерките, предприети от правителството, в същото време паботодателите твърдят че ръста на безработицата се увеличава и ще се увеличава. на кого да вярваме???????????/

    Коментиран от #23

  • 19 А туй то

    6 0 Отговор
    Значи, според Велев, в България /ще/работят само висококвалифицираните? Като им гледам продукта - сигурност, образование, здравеопазване, строителство, ... . Да им ... квалификацията ( високата :-) . А, възстановяването на индустрията ?! Да не би да сме започнали пак да произвеждаме кибрити, клечки за зъби и кламери?
  • 20 3635

    6 1 Отговор
    Велев, и без пандемията вие ни върнахте с век назад. Принудихте ни да живеем в лишения, ограничения, да оцеляваме ден за ден с позорно ниските заплати, които плащате за 12 часов работен ден, 6 дена в седмицата. Управляващите се биеха в гърдите какъв прогрес на икономиката. "индустрията", на БВП сте постигнали в Бг при ГЕРБ, а в същото време изкуствено държахте МРЗ най- ниската в ЕС.
  • 21 3635

    4 0 Отговор
    Велев, посочи 1 държава в ЕС, в която МРЗ да е 260-270€!!! Даже във фалирала Турция МРЗ е около 400€, макар да не е член на ЕС.
  • 22 3635

    6 1 Отговор
    Омръзна ни опорката с намалялата производителност на труда. Няма причина производителността да е намаляла. Цените на стоките и услугите предостатъчно растат, така че заплатите може да се увеличат. Велев от години говори едно и също. Сега се възползва от пандемията, за да замрази МРЗ. Синдикатите му припяват хорово.
  • 23 Тасева

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "питанка":

    При положение, че на джипкара не може да се вярва за нищо, на кой да вярваме? Попитай който пожелаеш, мачкан ли е бил преди Наглеца и мачкан ли е сега? Сам си отговори кой създава безработицата.
  • 24 3635

    3 0 Отговор
    Нали се биете в гърдите, че откривате автомобилни клъстари, запазили сте стотици хиляди работни места, 60/40 и 80/20 било много успешно. В нашия град от БТ изнесли статистика, че растял броят на новозаетите работни места... няма безработица, даже има глад за кадри, СРЗ расте... к'ви 100 000 безработни?!
  • 25 Тиквата

    3 0 Отговор
    е патологичен лъжец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове