17 Октомври, 2020 12:31 6 225 55

Ивайло Цветков-Нойзи: Не може ли Гоце да е македонец от български произход и да вървим напред?

  • ивайло цветков-нойзи

Зоран Заев и нашият министър-председател Бойко Борисов не веднъж са заявявали желанието си да празнуват заедно Деня на Гоце Делчев

Ивайло Цветков-Нойзи: Не може ли Гоце да е македонец от български произход и да вървим напред? - 1

След като стана ясно, че българо-македонската комисия по историческите въпроси не се договори за Гоце Делчев реакциите не закъсняха. У нас се чудят защо съседите ни толкова упорстват да се примирят с признанието, че Гоце Делчев е с българско самосъзнание. В Северна Македония обаче нещата съвсем не стоят така, въпреки че и премиерът Зоран Заев и нашият министър-председател Бойко Борисов не веднъж са заявявали желанието си да празнуват заедно Деня на Гоце Делчев, коментира Новини.бг.

Темата коментира и Ивайло Цветков-Нойзи. Ето какво сподели той в профила си във Фейсбук:

Добре, де, аз - като наследник на истински българи от рода Лаковски от Щипско (а не некви “северни”) - имам предложение: не може ли да формулираме нещо от сорта, че Гоце е македонец от български произход, и да вървим напред към интеграция на “северните македонци” в ЕС? Щот сме 2020? Ние ще си знаем, че са българи, а не нещо друго, те ще си се мислят за македонци (wink-wink), и ние, като българи, да си даваме сметка, че т. нар. “маке-нация” е като VAR - не е честно, но е там и няма да си отиде.

Ерго, да извлечем възможното най-добро от ситуацията. Без нито за миг да забравяме българската кръв, пролята за тази справедлива, но, уви, неосъществена и вече неосъществима мечта. Щот така сме в нещо като infinite loop - докато омразата (и самоомразата) е обиколила малкия ни балкански свят, любовта все още си обува своите Nike Airs.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МайЕбаха

    12 31 Отговор
    Гоце е чист сърбин и е членувал в КПСС!

    Коментиран от #36

  • 2 беге демокрация

    40 9 Отговор
    дайте му и на Ивайло от хранителните помощи, че съвсем е заслабнал, и от там му страда и дар словото, само глупости е написал, как ще им казваш на македонците че са ГМО, и че не съществуват, а после ще искаш приятелство с тях

    Коментиран от #8

  • 3 БЪЛГАРИН

    60 5 Отговор
    Каква комисия,какви преговори за за историята?Гоце ,Даме,Яне, Самуил и д-р.Са БЪЛГАРИ.Само че се преговаря е падение, прекратяване на всякакви взаимоотношения с бебето Северна Македония.Да си пишат история от тук нататък.
  • 4 JEFF

    22 4 Отговор
    Не, защото той е българин с македонски произход, както много други.
  • 5 коко

    34 2 Отговор
    а ти кой беше, бе, ивайло?
  • 6 Шопо

    53 4 Отговор
    Нема държава Северна Македония ! Това е област Вардарска България !!!

    Коментиран от #34

  • 7 Ще ви питам

    19 8 Отговор
    какво ще правите след 10 -на години, когато руснаците по морето станат 1 милион? Тогава никой няма да си спомня за сегашните продажници и няма да има кой да съдим за национално предателство.

    Коментиран от #17, #27

  • 8 Ха ха

    42 2 Отговор

    До коментар #2 от "беге демокрация":

    Гоце се е самоопределил- БЪЛГАРИН.Утре капитан Петко войвода грък да го пишеме,защото се е бил за свободата на Крит.А Левски е сърбин заради сръбската легия .Странно и защо Гарибалди го смятат за италианец,а Че за аржентинец- борили са се за свобода и обединение не само в родината си.

    Коментиран от #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 До кога

    38 1 Отговор
    Не така, Нойзи, правилното и фактическото е, Българин от македонски произход!!!
    Така и собственоръчно се е определил, ПИСМЕННО... БЪЛГАРИН!
    Истината и само истината!
    Останалото е клекане, предателство и плюене върху сурата!

    Коментиран от #15, #22

  • 11 Алтруист

    24 2 Отговор
    Не може, защото е тъкмо обратното - Гоце е самоопределящ се като българин, но роден в Македония. Не искаме да вървим напред, без съседите да признаят този прост исторически факт. Признавам им езика, признавам им държавата, но историята - не, особено що се касае до неопровержими факти!
  • 12 Винокурова

    5 9 Отговор
    Драги коментиращи, уважаеми българи да сте чували за Кан Котраг? Ами в Македония е бил, така както Алцек в Италия, а Аспарух през качамакия-Румъния та в България.

    Коментиран от #23

  • 13 пройчо

    27 2 Отговор
    Не може !....Георги Николов Делчев е българин.

    Коментиран от #21

  • 14 Сатана

    34 0 Отговор
    Този модел/Нойзи/ с татуираните мръсни пръст чета голем патриот се пише, и стига замърсява българската реч с тия саксонски думи
  • 15 за съжаление

    5 13 Отговор

    До коментар #10 от "До кога":

    Те комунистите отдавна ни плюха в сурата и продължават да го правят

    Коментиран от #48

  • 16 Хайде стига

    11 2 Отговор
    Сте си мерили джуджетата бе.Нашите джуджета най високи в света.Трети страни ви пускат гола кука,и нали сте български каракуди и от две страни- гълтате! Вместо да се обединят ,да гонят големи,геострстегически цели,заради географско място ( ние сме Вход- Изход за цяла Европа) ръгнали да си мерят пишките.
  • 17 пройчо

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ще ви питам":

    Ще питаш ти баба си ,дали ти е сварила лудо биле!!!...Чапкънин и Серсемин ,не си в час по темата.
  • 18 456

    20 2 Отговор
    Какъв е този и*диот? НЕ на Македония.
  • 19 Асан

    3 3 Отговор
    Не може ли чавето да е македонец нищо, че аз съм българин?
    Аз съм българин Айше майка мене е родила
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Винокурова

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "пройчо":

    Така де! И аз казвам същото. Гоце е македонския вариант на Георги.
  • 22 Ангел

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "До кога":

    И г-н Цветков и Вие не сте разбрали, че македонска нация не съществува. Територия отцепена от България и създаването на нова държава не им дава право да изопачават историята. В цял свят съществуват географски местности, живущите в тях определят ли се като отделна нация?

    Коментиран от #49

  • 23 kkk

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Винокурова":

    Чували сме, а и други неща знаем ама к'во от това- нещо променя ли се в случая? Гоце Е БЪЛГАРИН и толкова, човека сам го е написал. НЕ Е ВАЖНО къде е роден, а как се чувства човек- имам роднини пръкнали се из болниците по целият свят (повечето дори са чужди граждани по документи) и ВСИЧКИ до един заявяват, че са БЪЛГАРИ. Не са канадци, австралийци или гърци- всички са БЪЛГАРИ.

    Още да обяснявам ли за недораслите ви мозъчета к'во е положението? Човека САМ се е определил като БЪЛГАРИН, значи е само и единствено БЪЛГАРИН. Съседите от насила отнетите ни БЪЛГАРСКИ ТЕРИТОРИИ могат да се наричат както си искат, могат да се гордеят с хората родили се в земите които населяват, но толкова- Гоце е казал "БЪЛГАРИН СЪМ" и това е, няма какво да се обсъжда повече.

    Който иска приемливо решение, то има само 1 такова- записват го като "българин от македонски произход" и продължават напред
  • 24 Не се карайте

    4 10 Отговор
    Всички сте с турско потекло и турско бъдеще

    Коментиран от #26

  • 25 Добруджанец дебела глава,с български про

    7 0 Отговор
    изход.Носльо,коя соросфондация ти плати да увличаш глупаци и недорасляци,БЕ!?
  • 26 ММ586

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не се карайте":

    Много ти се иска!
    Ако обичаш, "Оди си у Цариград да целуваш на Ердоган краката"!
  • 27 българин

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ще ви питам":

    Защо слагате минуси на коментар № 7 ? От морето съм и ви уверявам , че говори самата истина. Цели масиви , включително и земеделски земи са закупени от руски ( руско-сайрайски фирми).
    Много се джавкате за македонците, но проблема ни е с руснаците.
    Не само промиха мозъците на българите, но и територията се закупува от тях. И тези хора са много по-гадни от македонците, държат се надменно ,живеят по над 20 години в България, но е унижение за тях да говорят на български.

    Коментиран от #37

  • 28 София

    12 0 Отговор
    Лека по лека започват да отстъпват. Преди върло заявяваха че Г. Делчев бил македонец. В момента е македонец от български произход но ако не отстъпваме , накрая ще се съгласят да го признаят за цял българин. В тази " война " може да победим без да се борим - още малко време и те сами ще го предложат.
  • 29 София

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    И Христо Ботев румънец : )
  • 30 Ахаахах

    6 0 Отговор
    Нойзи ли си, щмойзи ли си, не, няма как дс стане
  • 31 мечтател

    6 3 Отговор
    Чудя се , как може в 2020 г. да се създава омраза между братски народи ( един народ даже ) като се скверни по тоя начин името на една достойна историческа личност. И българските "патрЕоти" и македонските са готови и война между народите да предизвикат, с цел да се докопат до власт и министерски кресла.
    Искам Македония да стане член на ЕС и с лични карти всеки да може да се движи и работи и в двете държави ,защото нямаме и съществена езикова бариера. да имаме некорумпирани управници и балканджиите да станем с по-добър стандарт на живот от западняците. Нито сме по-мързеливи, нито сме по -прости, но много лесно се оставяме да ни манипулират политиците.
  • 32 ха ха

    1 2 Отговор
    Не. Не може. Той е или българин, или македонец. Н'яма средно положение.

    Коментиран от #35

  • 33 Хахахаха

    5 2 Отговор
    Кви македонци и кви българи?След 10г няма да има нито българи,нито македонци,само албанци и лилави.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Средно положение

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха":

    Кан Котраг най-добър с копие, Скопие е в Македония. Е, не е ли така?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 АНОНИМЕН

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "българин":

    Вярно! Живеят и по над 30 години и не проговарят на български! Някои от наглост, други щото не им идва отвътре!
  • 38 Аз не виждам проблем...

    2 1 Отговор
    Руснаците да се заселват тука, не 1 милион, а 10 да са, добре е. Единственият начин българинът да се превърне от русофил в русофоб, е да е около руснаците. Предполагам, че за това се изгражда нова партия "Русофили"? За да вземе много гласове от руснаците и русофилите и да ни вкара в Руската Федерация.
    Някой ден, добре ще си спомняте за Левски, ама нема да имате топки... За голф бе :)...
  • 39 Пиринска Македония далеч от Мутристан.

    4 3 Отговор
    СЗ не искам да ме асоциират с корупция,БГ проститутки ,дублиране на банкови карти,корумпирана полиция и прокуратура. Не искам да ме асоциират с лилавите от БГ или романия. Съответно съм македонец , македонско малцинство,признато има в Румъния даже,само в БГ казват,такъв народ няма?! Сърби и българи са най-големите шовинисти в цяла Европа.
  • 40 Фатих Мехмед

    1 3 Отговор
    Не се карайте всички сте турци
  • 41 От чужбина

    6 0 Отговор
    Гоце не може да е македонец, тъй като по негово време не е съществувала държава Македония.
    Той си е чист българин, роден в областта Македония.
  • 42 Чичо Колт

    3 2 Отговор
    През вековете, който не е минал през Балканите, той не си е хвърлял семката.
    Така, че какви българи, сърби, хървати, черногорци, македонци, румънци, гърци, турци, албанци и т.н.
    Врагът не е комшията, а т.нар. Велики сили, които от векове прилагат на Балканите принципа "Разделяй и владей". Всички дрязги тук са музика за техните уши.
  • 43 Басасси

    3 1 Отговор
    Нойзи ли си Мойзи ли си, как можа да профъфлиш такава тъпня?
  • 44 миролюб тиквоеб

    3 1 Отговор
    НЕ МОЖЕ НОЙЗИ, ТИ СИ ТЪПОГЛАВ ЕВРОЛИБЕРАСТ С НЯКАКВИ ДЖЕНДЪР КОМПРОМИСИ В ГЛАВАТА КОЯТО КАКТО СЕ ВИЖДА Е НАПЪЛНО ПРАЗНА
  • 45 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Мда, Гоце македонец, Делчев българин...
  • 46 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,МОЖЕ...ТОЧКА!!!!!!
  • 47 божидар чеков

    0 1 Отговор
    Браво!
  • 48 До кога

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "за съжаление":

    Комунистите отдавна отлетяха горе-нанагоре!
    Декорацията,вместо истинската демокрация и нейните представители-разбойници, те си плюят на сурата, вече 30 години!
  • 49 До кога

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ангел":

    Ясно е написано и казано, българин от областта Македония.
    Както се казва написаното остава, ама трябва да се чете внимателно, и Вие!

    Коментиран от #53

  • 50 Македонец

    1 2 Отговор
    Не познавам българин който ще иска да даде живота си за автономна и независима Македония... както Гоце го направил. Съответно Гоце Делчев е македонец. Българи са Христо Ботев и Васил Левски. Моето уважение към тях. Но те са направили абсолютно нищо за Македония. Няма как македонци и българи да е едно и също.
  • 51 Kънкьор Дружба

    1 0 Отговор
    Ивайло си беше ла...но още от соц време, от когато съм имал контакти с него чрез едно момиче, в което бях влюбен Марина.
  • 52 Не думай

    1 0 Отговор
    Еееее тоз фъфльо на колко години е бе?та вие сте стари като слънцето
  • 53 Ангел

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "До кога":

    Няколко пъти четох и статията и Вашия коментар. Никъде не съществува израза ,,област Македония", така, че не знам кой мисли, като чете или пише.
  • 54 Корн

    0 0 Отговор
    Ето какво казва най-добрият познавач на Македония, посетил и изследвал всичките и кътчета , Васил Кънчов: "Местните и куцовласи, които живеят в пределите на Македония, се наричат сами македонци и околните народи ги зоват тъй.“ Имаме преднационално население с двойна идентинтичност- българи и македонци. Тъй че македонската нация не идва на на напълно празно място , както го предъвкват у нас България твърде малко е владяла областта за да наложи своята идентичност, дейността на екзархията е голяма, но тя не може да замести напълно държавата, среща противодействие от други пропаганди и империята, населението е селско , неграмотно , преднационално, исторически неориентирано . За разлика от Сърбия и Гърция , където политиката е единна държавна, у нас борбата и пропагандата се води от отделена от държавата организация като ВМРО , която влиза в постоянен конфликт с държавната политика, това създава постоянно напрежение и чувство за резигнациа сред водачите. Ето какво пише органът на ВМРО дело през 1902г: " Борбата между България и Сърбия е борба между двама еднакво опасни врагове за Македония, които в освободжението й виждат нейното завоювание.“ да българи са , ама не искат в България . Това не е български национализъм. После идва Балканската : България праща във Вардарска Македония само една дивизия, под команда на сърбите , а сърбите три армии , сърбите са освободители в Северна Македония , нашите ламтят да бързат за Солун. След първата световна маке
  • 55 А бе хора

    1 0 Отговор
    На македонците им се размива фактора Време.Те казват Александър Македонски бил македонец само защото Македонското царство е било на същото место но преди 2500 години.Все едно да кажеш че Константинопол столицата на Византииската империя е турски град ,само защото днез там се намира Истанбул.
    Същото е със Самуил.Гоце и т.н.
    Е това някой трябва да обясни на дебелите македонски тикви дето не увират
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове