Last news in Fakti

31 Октомври, 2020 20:10 4 758 28

Иван Гешев във филма за рода му: Не бягам, а се бия

  • иван гешев-
  • филм

Във втората част главният прокурор коментира международни политически теми и не пропуска да поговори за себе си и своите качества

Иван Гешев във филма за рода му: Не бягам, а се бия - 1
Снимка: БГНЕС

Разсъжденията му пораждат проблеми заради записаното в Закона за съдебната власт, според който магистратите трябва да са деполитизирани. Образът му пък влиза в тотално противоречие с този на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която отказва да отговаря на въпроси извън нейната компетентност и позиция, пише Frognews.

Филмът се появява в момент, в който преговорите между България и Република Северна Македония сякаш буксуват, а от правителството зависи дали ще бъдат блокирани преговорите за членство на съседката ни в ЕС.

На фона на всичко това главният прокурор Иван Гешев призна - възприемал се като българин от Македония, а страната ни трябва да има твърда позиция и да защитава националния си интерес.

“Аз възприемам себе си като българин от Македония, като македонец по мъжка линия. Не правя разлика между тези две неща. Те помнят как майките им и бащите им са насила карани да се записват македонци. В резултат на политиката на тогавашната комунистическа партия. Така че, ако в нещо може да бъде обвинявана най-много тогавашната власт след 9 септември, то е позволяването да се дебългаризира Македония и да се смени с кръв, репресии, бой и с пропаганда българското самосъзнание”, разсъждава Гешев, цитиран от “Дневник”.

“Това естествено не означава, че ние трябва да имаме някакви претенции към държавата Северна Македония. Не можем да ги имаме, защото живеем в друго общество. В края на Втората световна война преобладаващо е било българското самосъзнание. Факт е, че сега немалка част сега смята, че са представители на една млада нация. В това няма нищо лошо. Всеки може да се определя за какъвто иска. Ние живеем в свободен свят, в демократична Европа”, продължава главния прокурор.

“Въпросът, който за мен е болезнен, е да не се краде историята. Трябва ясно да се каже, че ние имаме обща история, която свършва 44-та, 48-ма. И когато се прецени от историците, че Гоце Делчев и всички, които те казват, че са македонци, са хора, които са писали за себе си, че са българи, че са с български произход, че семействата им са останали в България и че към онзи момент ситуацията е била такава. Една трета от всеки българин в момента са бежанци от Тракия и Македония. А по време на всичките войни и въстания жителите на Македония са бягали в България. Не са бягали в Сърбия, не са бягали в Гърция, те са бягали в България. Това е достатъчен факт”, смята още държавният обвинител.

Той бе категоричен - става дума за общата история.

“Аз съм съгласен с това нещо, че България трябва е по-твърда и да защитава националния си интерес”.

Освен да коментира историята обаче, Гешев успява да рисува и собственият си образ:

“Е, аз въобще не мога да си помисля за предаване. В смисъл..., как да кажа, това ако, както ви разказах за рода си - няма такива дет да са се предавали. В рода има съратници на Левски - това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО, след 9 септември - военни, служители на службите за сигурност, учители. Общо взето, от такъв край произхождам. Не бягам, а се бия”.

“..Аз изглеждам малко по-агресивен, отколкото съм. Нещо несправедливо ме кара да реагирам. Стремя се да правя това, което са правели предците ми - да обичам страната си и да искам тя да е силна”.

"Стремя се, ако съм допуснал грешки да се поправям. Това е начинът да се развиваш. Без промяна няма прогрес. Надявам се България след 50 години да е силна и да е възстановена. Трябва да разберем, че всички сме българи и имаме общ интерес. А той е именно България да е силна, икономически и военно стабилна. Това, което прокуратурата може да свърши, е да намали краденето”.

"Аз не мразя богатите. Българинът мрази богатите. Това е народопсихология. Аз разбирам тази омраза заради това, което се случи след 89-та година.

“Помня времената, в които на 90% всички бяхме равни - кола на изплащане, апартамент на изплащане на ниски лихви и евентуално можеше и вила. Тогава се построиха заводи, някои от тях ги откраднаха, защото това е точната дума, други ги нарязаха за скрап, станаха милионери, качиха се на едни коли, които струват милиони, не си плащат данъците и примерно майка ми и баща ми, в случая, ако не са децата им да им помагат, няма как да се издържат”.

“Нямам против никой богат човек, стига да си плаща данъците и да спазва закона. Има една голяма прослойка, която просто не спазва законите, тъй като има пари. Много хора се притесниха, много хора уплашихме. Но продължаваме нататък - ще направим каквото трябва пък да става каквото ще”.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хей ГЕШОВ

    56 10 Отговор
    Вълкът единак като остарее става за смях на кучетата!

    Коментиран от #22

  • 2 Хората ще

    71 9 Отговор
    Повярват в теб Гешев, когато арестуваш Бойко Методиев Борисов и Делян Славчев Пеевски. Те съсипаха България през последните няколко години. Иначе ще потънем заедно със тях!!!!
  • 3 розово

    27 3 Отговор
    Нямам против никой богат човек стига да си плаща данъците и да спазва закона. ИМА ЕДНА ПРИСЛОЙКА КОЯТО НЕ СПАЗВА ЗАКОНИТЕ ЗАЩОТО ИМАТ ПАРИ.Много хора се притесниха много хора се уплашиха.Ще направим каквото трябва да става каквото ще.КРАСИВО. Дали ще...?

    Коментиран от #28

  • 4 Петьо Петров

    37 6 Отговор
    За да и9нюма диалог,кажете колко осъдихте,а също така колко трябва да изплатим обезщетения за неправомерните ви действия!Всичко останало е милиционерска демагодия!
    Бъдете здрав,за да отговаряте за действията си. И да,нас не ни е страх от милиционерщината ви! И да сгрешите адреса ми, Кьовеши няма да сгреши вашия!
  • 5 Петьо Петров

    6 3 Отговор
    и9нюм-има*
  • 6 РЪМПЕЗИ

    42 7 Отговор
    ЕМИ ИЗЛЕЗ ПРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И СЕ БИЙ...БОЖЕ ГОСПОДИ...КАКВИ НЕЩАСТНИЦИ РАЖДА НАШАТА МАЙКА ЮНАШКА...
  • 7 Защо така?

    32 7 Отговор
    Чист шисофреник.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 5 Отговор
    оставка мутри

    Коментиран от #14

  • 9 Лост

    38 7 Отговор
    То хубаво, че в рода ти има поп Партений Гешев. Лошото е, че от теб само партенки слушаме.
  • 10 А бе

    37 6 Отговор
    Бегай оттук скапан корумпиран каскет, без капка достойнство.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 факт

    27 5 Отговор
    ТОЯ НЕ СТАВА!!!
  • 13 Тапата

    7 9 Отговор
    Гешев, откажи се да преследваш олигарсите, мафиотите, юмручетата и жълто- паважните им визионери и ще се радваш на обичта им. Заслужава ли си ? Така си преценил - действай!
  • 14 Ха ха ха ха

    4 18 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мутрите ги подкара г-н Гешев скоро и в твоя град.
  • 15 баба ви от бг

    5 1 Отговор
    забравил, да каже кой ги е мачкал от шипитата в македония, които се правят днес в швейцария подтискани и взимат социални !!!!Има истински македонци от 1991 в Базел! толкова почтени като нас, българите!!!
  • 16 Само Гешев

    11 20 Отговор
    Мачкай Гешев, мафията в затвора. Всеки който нарушава закона да бъде наказан.
  • 17 тук някой много мръсно лтжи!!!

    14 6 Отговор
    този не е роден в България!!!!!! какви простотиии говори!!!! ние, Българите, боклук, сме били толкова богати, че даже римляните крали, боклук, после турците крали, после боклук, тъпите готи, после един път 32 т злато 1878, после Фердинанд избягал до аржентина с бг. архивите, боклук македонски със странна фамилия, или не знаете какво значи гешев там????????убиецът на Вапцаров!!!!бил, бил " ченге" Убиеца на Вапцаров! този малоумник къде е купил диплома? в скопие ли ????????

    Коментиран от #24, #26

  • 18 дядо ви от бг

    18 3 Отговор
    къде е филма за рода му с къси носове?????? Всички знаем !!!!от 1 ви ноември моля ,факти" бг" покажете произхода на тази карикатура! Къде е учил, къде е работил, понеже не знае бг. законодателство !!!!!!
  • 19 1944

    14 2 Отговор
    то така и тиквата може да се бие с двайсе назобеняка около него.
  • 20 Шопо

    8 3 Отговор
    Я па съм от племето струмяни ,но насила ни накараха да се пишеме шопи при Кан Кубрат !!!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    мутра
  • 22 Алчно ченге

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хей ГЕШОВ":

    Гешев пропусна да каже , имало ли е артисти в неговия род, че е син на човек от ДС съсипъл ,съдбата на стотици го знаем много отдавна.
    Върви силно в коловоза на баща си , дерибейския.
  • 23 Джеро

    4 0 Отговор
    Само това, дето някой не бяга е лош сценарий...
  • 24 123

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "тук някой много мръсно лтжи!!!":

    Златото от 32 тона е от резерва на БНБ и през 1961 отива в Москва. през 1878 не е плащано.
    През 1878 много млади българи бяха изпратени в руските военни училища, а най-способните - също във военни академии.
    Руската армия също е доставила голямо количество техника и провизии на българите. Русия активно доприня за създаването на ВМС на България.
    Разходите, направени от руската каса за поддържане на Временното руско управление, трябваше да бъдат възстановени от бъдещото Княжество България и Източна Румелия. Сумата, натрупана по този начин, се наричаше „окупационен дълг“. Българите са го плащали нередовно и окончателното му уреждане за Княжеството е отнело почти половин век.
    Окупационният дълг на Източна Румелия преминава към Княжество България след обединението на България през 1885 г. Планът за плащане не о съществен,след войната дългът е отписан по споразумение между кабинета на Александър Стамболийски и болшевишкото правителство на Съветския съюз
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ОлигУфрен

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "тук някой много мръсно лтжи!!!":

    Пий си хапчетата, че фантазиите ти са станали болезнени! Как ги събра тези три неща в едно-България, 1878г. и 32т. злато!?
  • 27 Ткзс

    1 0 Отговор
    Малеее....Биткаджия
  • 28 Баце

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "розово":

    Дрън дрън. Нали се гуши в сарайчето на Баце. Голям цървул е тоя. Нищо няма и да направи, нали Баце и Шиши го туриха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове