Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 08:52 2 027 23

Държавата търси над 10 000 преброители

  • преброители-
  • контрольори-
  • преброяване

На обученията кандидатите ще бъдат инструктирани и да спазват физическа дистанция

Държавата търси над 10 000 преброители - 1
Снимка: БГНЕС

Националният статистически институт търси повече от 10 хиляди преброители, които да обикалят от врата на врата, за да интервюират хора за „Преброяване 2021”.

От необходимите около 23 хиляди към момента кандидатите са наполовина – едва малко над 12 хиляди. Ще трябват и още 6 хиляди контрольори, които ще обобщават събраните данни.

Макар и да има места, където са събрани необходимите хора, то все пак статистиците отчитат, че на преброяването през 2011 г. са имали дори възможност за избор. Тогава кандидатите са били в пъти повече спрямо свободните места. Сега – въпреки че заплащането е увеличено два пъти – има недостиг, съобщава бТВ.

„Освен ситуацията, която в момента имаме с COVID-19 - може би значение има и това, че за 10 години са се променили доходите на хората и тяхната заетост. Така те нямат такъв голям интерес към тази 2-седмична работа”, коментира пред телевизията Магдалена Костова, директор „Демографска и социална статистика” в НСИ.

За да дадат шанс на повече хора, институтът удължава срока за кандидатстване. Но все пак голямата надежда преброяването да не е поставено под риск е в онлайн регистрацията. Всеки човек ще може да се преброи физически – с интервю пред анкетьор, но и онлайн – в специален портал. Затова „Преброяване 2021” е на два етапа – в последните 10 дни на януари и първата половина на февруари.

Недостигът на хора е основно в големите градове. В някои райони на столицата към момента са кандидатствали под 1/5 от необходимото. Магдалена Бонева обаче е преброител ветеран.

Събира данни през 2001 г., 2011 г., а сега ще участва и през 2021 г.

На обученията кандидатите ще бъдат инструктирани и да спазват физическа дистанция, така че да не се превръщат в евентуална опасност за разпространение на заразата.

„До тогава, дай Боже, ситуацията да е отшумяла, а ние дори да сме си изградили антитела, така че да не се притесняваме”, отговаря Магдалена на въпроса ни дали не се притеснява от това, че за 14 дни ще се срещне с поне 250 души в стотици домове. А провеждането на най-мащабното статистическо изследване у нас – преброяването – е уредено със закон. И ако е нужно промяна на датите за провеждането му, ще бъде необходимо да бъде разписано в нови законови текстове от депутатите.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    21 0 Отговор
    Ко ша прайм?Овцете ли ша броим?
  • 2 choko

    35 0 Отговор
    Не разбирам защо е тази простотия нали в мвр ни има данните на всеки 10 години?!

    Коментиран от #21

  • 3 Аноним

    13 1 Отговор
    С този Ковид е най добре млади хора да обикалят домовете на хората и със здрави крака, че сигурно си е бая ходене.

    Коментиран от #13, #22

  • 4 Дали

    28 0 Отговор
    Дали, ще разберем колко са избягали за 11 години Геноцид от Бойко. Според мен на тази територия са максимум 5.5 милиона население.
  • 5 гост

    25 0 Отговор
    Бе кой луд ще ги пусне в дома си при такава ситуация. Особено в домове с възрастни хора.И ко у.....ми ще ми броят? Няма нужда.
  • 6 Жоро

    16 1 Отговор
    Аз ще се преброя електонно няма да ги пусна
  • 7 Данъкоплатец

    15 1 Отговор
    За какво са ни преброители - и без това преброяването е пунта-мара шменти-капели стъкмистика! Само хабиме милиони за нашите партийни фирми, а резултатите от сега са вече написани! Пък и имаме най-много милиционери на глава от населението, които непрекъснато реват за повече пари без да работят и да участват във ВСИЧКИ криминални престъпления! Да ги юрнат без заплащане да ни броят! Освен това целия криминален контингент се е писал платен "преброител" - за да огледат какво има по домовете и после да ти дойдат "на гости"! Не пускам преброител в къщи и за да не ни лепне някой вирус, бактерия, бацил, мръсотия, .......
  • 8 Ооо

    11 0 Отговор
    Дали пак ще има въпроси от сорта - имаш ли хладилник, телевизор и други подобни??? Че малко е цирк това!
    3/4 от информацията, която събират е налична в общината по район или в НОИ. Останалата 1/4 е безполезна. Кметовете да си преброят селата! Това ще е достатъчно показателно за всичко!
  • 9 Да извършим и

    11 0 Отговор
    преброяване на дивите зайци.
  • 10 Лост

    16 0 Отговор
    Сега е момента да се пишем роми и после да си търсим правата като българско малцинство.
  • 11 Държавата си го търси

    15 0 Отговор
    В бг няма държава от 1993 някъде, приемането в НАТО и ЕС не промени този факт. Плащате данъци и осигуровки напразно.
  • 12 Русенец

    11 0 Отговор
    На кой му се ходи из катуните, че и в условията на пандемия? Луди ли са тия? Щом за тия пари няма желаещи, значи трябва да се позамислите къде бъркате.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русенец

    11 0 Отговор
    Да накарат електората да брои, ама те могат само до 10. Изгониха всички кадърни, работни, съвестни и почтени трудещи се от България. Подиграваха се с труда им, с образованието им..... Подхвърляха им трохи. Казваха им - "Като не ти се работи за 400лв, заминавай си! На портала чакат 20 за твоето място". - Е, де ги ся тия 20? Пратете ги те да броят, а не само да прибират социални помощи за многодетни семейства, докато трошат кошчетата из парковете. Дойде време да разберете, може ли Ачо да храни държава.
  • 15 4758

    4 0 Отговор
    С този ковид ще ходят по къщите ли бе? Няма кой да ги пусне. През 2010 г гласувахме по интернет.
  • 16 Оня с рикията

    3 0 Отговор
    Ако за две седмици ми дадат 3000 лева участвам. Ама нейсе...
  • 17 335с

    5 0 Отговор
    Няма да се преброявам, бандитската държава иска да знае колко българи са останали та да ги съсипе по-ефективно!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    2 0 Отговор
    Тия къде не им достигат са винаги за районите с преобладаващо неуко и катунен начин на живот,постоянно търсяткато учители и в случая преброители.Учители не достигат за турскоговорящите села и градчета.Как пък не успяха за 70 години да ги образоват?И кой луд ще ходи по маалите да брои непреброимото,например 30 души регистрирани на адрес на трафопост!
  • 21 Глей ти

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "choko":

    Избори идват. Трябва да се знае, колко народ е избягал от България. Колко мъртви души има. Все пак някой трябва да пусне бюлетина вместо тях.
  • 22 пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аноним":

    Младите хора заедно с ковид 19 да ходят по къщите на пенсионерите и за им решат проблема с пенсиите.
  • 23 никой

    2 0 Отговор
    Търси , търси , но какво плаща ??? Това да трамбоваш зимата от врата на врата ................ ще подхвърлят трохи 700 лв . на броячите , а каква е беля и разправия да си вземеш парите .............ИКОНОМИЯТА е майка на МИЗЕРИЯТА . Икономии ,икономии . По изборите , хората стоят по 18 часа в секциите и пред ЦИК , за по 50 - 100 лв. +сандвич с 500 мл вода .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове