Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 10:26 1 618 8

Недостиг на кръвна плазма и опашки от желаещи да дарят

  • кръвна плазма-
  • коронавирус-
  • лечение

Кръвна плазма може да се дари на две места у нас, но и двете са в София

Недостиг на кръвна плазма и опашки от желаещи да дарят - 1
Снимка: Shutterstock

Недостиг на животоспасяваща кръвна плазма и опашки от желаещи да дарят. Такава е ситуацията през последните дни на фона на призивите хора, преболедували коронавируса и създали антитела, доброволно да даряват плазма, съобщи Нова ТВ.

Стигна се дори до случаи, при които хора да бъдат връщани, защото не са били записали предварително. Това допълнително усложнява ситуацията, тъй като даряването отнема два часа. Кръвна плазма може да се дари на две места у нас, но и двете са в София – във ВМА и в Националния кръвен център.

„Пропуск в създадената организация не мисля, че има. Вчера дойдоха 50 човека, върнати са тези, които не отговарят на изискванията за дарители на кръвна плазма. Това са около 15-16 човека. Общо до 19 часа са дарили 21 души, няма върнат човек”, обясни директорът на Кръвния център д-р Николай Николов.

Има места, където могат да се разкрият още центрове за даряване на плазма, но липсва персонал, който да е обучен да борави с апаратурата. Най-голяма нужда от кръвна плазма имат много лечебни заведения от почти цялата страна, но преди седмица огромна заявка е имало от Шуменската болница.

„Александровска” болница е една от тези с най-голям брой пациенти с коронавирус. Там обаче кръвна плазма не може да се дари.

„Нашият въпрос е защо в страната има само два апарата за даряване на кръвна плазма. В Германия например в един регион с 3 млн. жители има 100 апарата. Тези апарати не са скъпи, но е взето решение те да са на стойност от 50 хил. лв. Стар, но работещ струва 10-15 хиляди лв.”, заяви д-р Павлина Михайлова от Сдружение за лечение на коронавирус с кръвна плазма. Заедно с Българския лекарски съюз Сдружението поде инициатива за популяризирането на подобен вид лечение.

Според нея персонал може да се обучи лесно, за това от Сдружението апелират в отворено писмо до премиера и министъра на здравеопазването във всеки областен център да бъде разкрит пункт за даряване на плазма.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българоубийци

    14 1 Отговор
    7 месеца имахте да се подготвите. България се подготвяла за война за една година и се е справяла... За 7 месеца трябвале да купите 28 медицински хеликоптера 28 машини за плазма за всяка областна болница и да приемете закон, който излиза излекуван от държавна или общинска болница дарява кръв за плазма.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Моамар

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българоубийци":

    ТЪРСЕТЕ КОМЕНТАР ОТ СТАНИСЛАВ БАЛАБАНОВ ОТ 7/8 КОЙТО ИМАШЕ ЗАДАЧАТА ВСЕКИ ДЕН ДА ТОРМОЗИ МУТАФЧИЙСКИ И ЗАРАДИ КОЙТО РАЗПУСНАХА МЕРКИТЕ, НО ТОВА ИСКАХА И ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ МАСИТЕ / ДОБРЕ ОБУЧЕНИ ОТ МАНГЪРКАТА / = ИМАТЕ КАКВОТО ИСКАХТЕ
  • 3 Гост

    9 1 Отговор
    Цяло лято имахте да подготвите здравната сисмтема да изградите някаква стратегия , а вие го проспахте !!!! Сега олеле неадекватно правителство !!!!! И продължавате да не правите нищо ама от телевизионните ви мерки!!!
  • 4 Трябвало е ама

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българоубийци":

    В провинцияте не се предвижда да има живи хора и затова всячески всичко е оставено на самотек дорде сички там измрът от самосебе си без да се прави нищо свързано с възпрепятстването на този процес...това са етапи от 1989г насам и всеки етап е свързан със измирането на хората в провинцията защото там няма да има живи хора ..така е при капитализма за 5 човека на село нема да има аптека болница магазин лекари и кмет..бегето нищо не произвежда а само консумира и прави далавери и сичко е съсредоточено в града държава софия и още 5 6 по големи окръжни града

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Адженда 21

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трябвало е ама":

    БГ е планувана да е град държава. Останалите територии ще са гроски области. Политиците отдавна са си продали душите на Лукавия и нас в Казана.
  • 7 беге демокрация

    3 1 Отговор
    е той Мутафчийски каза че яко ще се мре, ама не каза защо, сега лека полека започваме да разбираме какви ще са причините за това мрене, и самата инфекция ще е някъде към десето място в списъка
  • 8 Санитар

    2 0 Отговор
    Тази истерия с кръвната плазма е изцяло насочена към кръводаряването и не е свързана с ковид.Все още тъпчат хората с антибиотици профилактично срещу бактериалните инфекции.С ковид се бори само имунната система произвеждайки необходимите антитела
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове