ФАКТИ.БГ

Сачева представи четвъртия стълб на Плана за възстановяване

Тя изтъкна, че в следващите 5 години ще заложим на инвестициите за подобряване на работата и повече подходи за иновации

Публикувана: 27 Ноември, 2020 15:00
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1989
Сачева представи четвъртия стълб на Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.

Дигитализацията е основен приоритет за нас. 2/3 от хората у нас не притежават основни умения. Това заяви социалният министър Деница Сачева при представяне на четвъртия стълб от Плана "Справедлива България".

150 млн. лв. са предвидени по плана за възстановяване за хората с увреждания, тези средства са за осигуряване на достъпност и лична мобилност на хората с трайни увреждания, както и приобщаване на тези хора към всички сфери на обществения живот.

Тя изтъкна, че в следващите 5 години ще заложим на инвестициите за подобряване на работата и повече подходи за иновации, както и за използване на технологии от възрастни хора.

"72% заетост на работещите си поставяме като цел с този план, ще разгърнем квалификацията и повишаване на дигитални умения, защото 2/3 от хората у нас не притежават такива умения. Реформата е свързана с обучения, развиване на цифрови умения, създаване на инструменти за обучения за възрастни", каза Сачева.

80 млн. са заложени за обучение за възрастни, организиране на електронни и дистанционни обучение, електронни тестове.

Една от най-големите реформи е свързана със стратегията за дългосрочна грижа, в реформата влизат три основни закона- Законът за социалните услуги, Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания. Основно предизвикателство в осигуряване на грижа в домашна среда, както и за всички настанени в социални институции.

В следващите 5 години ще заложим на иновациите в социалните услуги, ще наблегнем на повишаване на качеството на услугите.

Специален фокус се поставя на дигиталните услуги, това е едно най-големите пера в този план. Следващото най-голямо перо е свързано със социалните услуги. Важно е да се предоставят интегрирани социални услуги, затова сме предвидили да изградим на поне 174 нови такива услуги за поне 5 200 души, каза още Сачева.

През следващите 5 години ще заложим на подобряване на работата чрез иновативни подходи.

Реформите, които са заложени са финансирани не само с евросредства, но и с пари от нашия бюджет, заяви социалният министър Деница Сачева на дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на страната.

В МТСП се разработва стратегия за социалния сектор тя се прави съвместно с професионалисти от сферата, както и представители на МОН. Тази стратегия ще бъде представена през първите месеци на 2021 г., каза още Сачева. В тази система най-важни са хората, именно затова имаме идеи да разширяваме професионалното образование в социалната работа.

"Ние трябва да разгърнем целия спектър на мерки и иновации за да може да сме конкурентноспособни, и по това има много какво да се направи. Приоритет в здравето е психиатричната помощ и лечението на инсулти, особено в условия на пандемия. Важна е дигитализацията и реформата в здравната система. С четвъртия стълб затваряме целия цикъл от мерки за възстановяване на страната", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тая е фабрика за лъжи.
1 Отговор
Оставка.

Оценка:
-2 +37

Гост
2 Отговор
Манете я така, какво става с Марадона и вируса ?

Оценка:
-2 +27

куку руку ку
3 Отговор
Тази, когато и да влезе в затвора, все ще е късно... и не само тя

Оценка:
-2 +33

КОТарАК
4 Отговор
нашият план е да сте в пандиз-палас за минимум 5 години но на секретарите ви/ за вас доживот

Оценка:
-1 +28

ах заглавие :D
5 Отговор
Къде по-точно го "представи'? Къде ѝ е набит този СТЪЛБ и по-важнот Кой ѝ наби на таз жена ЧЕТВЪРТИ СТЪЛБ, след като вече е поела други три!!! 'убaвo e. хoрaтa ce caмoубивaт oт oтчaяниe и мизeрия. пa e 'увaбo. прoпaгaндa зa кoркумa-НEвирocт, a AEЦ-a им цъфнaл. eм'чи 'убaвo йe. ши вa зaтвaрями. 'бaш убaвo e - ГAРAНТИРAНO OТ OПГ"гeрб"

Оценка:
-2 +25

идея
6 Отговор
тази защо не я обесим ?

Оценка:
-2 +26

Сатаната
7 Отговор
Мъка, мъкааа. Господи, верисиите, много моля.

Оценка:
-2 +24

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
hmhmhm
11 Отговор
Красавица ! Нали ? И умница ...

Оценка:
-1 +21

12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД К03ЛОДУЙ
14 Отговор
АМИ ПАК МЕ И3HACИЛИXA

Оценка:
-4 +1

Аспарух
15 Отговор
Наглост,лъжа,безочливост,безотговорност,тъпоегоизъм,безчувственост,ти не си ли родител? Ламтиш за власт с цената на всичко,гъзомийничество,подлизурство-няма да ми стигне българският речник! ИЗЧЕЗНИ-КАЗАХ!!!

Оценка:
-2 +18

Българка
16 Отговор
ГЕРБ ОПГ ОСТАВКИ, СЪД, ЗАТВОР ЗА МНОГО ДЪЛГО!
Кой изготви този план за възстановяване като в ГРОБ има само специалисти по схеми за крадене, а останалото калинки и кухи хралупи?

Оценка:
-1 +16

17
Този коментар е премахнат от модератор.
д-р Мераклиев
18 Отговор
Така искам да и нацепя големия сач...

Оценка:
-2 +7

19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Значи сега
23 Отговор
Високо-планински джентълмени, когато ударите някое "гюлхание" или "хатифе", носещо псевдо-българско име, с плоското на лопатата в лицето, ИМАЙТЕ ДОБРИНАТА ДА СИ ДОВЪРШИТЕ РАБТАТА С ОСТРОТО. Щото иначе глей'ко стаа - слизат недобит в градовте ни и почват "стълбове" да представят.

Оценка:
-1 +9

24
Този коментар е премахнат от модератор.
българка
25 Отговор
Дигитализация!!! Новото бръщолевене на некадърниците. Направо ме обзема ужас, че така ще ни "дигитализират", че настоящият хаос ще ни се вижда рай!

Оценка:
-1 +14

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Ботев
27 Отговор
на този стълб ще ви кълват гарваните очите

Оценка:
-2 +10

28
Този коментар е премахнат от модератор.
29
Този коментар е премахнат от модератор.
Коментара
30 Отговор
Факти, моля не качвайте снимки повече на това нещо... как да прочета статията сега?

Оценка:
-1 +12

Българка
31 Отговор

До коментар #21 от "ГРАД К03Л0ДУЙ":


Вече очаквам да те очистят

Оценка:
-1 +5

българка
32 Отговор
Интересно ми е - какви умения притежава г-жа Сачева /освен да бръщолеви заучени фрази/, както и нейните колеги от ГЕРБ?
За да започне работа един простосмъртен трябва да има образование, стаж, да знае езици, подлагат го на интервюта и тестове и т.н. После го оценяват периодично - поощряват или уволняват.
А що се касае до тези, които решават нашите права, задължения, свободи, определят качеството на нашия живот - те са някакви неграмотни хора, без професия, опит, а освен това се оказват с криминални деяния??? Какъв е този фарс, в който живеем???

Оценка:
-1 +14

Гост
33 Отговор
Сачо Деницов с големите уши....

Оценка:
-1 +12

Мдаааас
34 Отговор
Другарката си избрала да виси от четвъртия стълб от 1000 такива!

Оценка:
-1 +6

Капиталист
35 Отговор
Сачева е Жана Дарк на ''българската парижка комуна'' и трябва да и се каже, че в България не живеят само комунисти и отдавна не е комунистическа страна! Всички фирмаджии трябва да бъдем съпричастни с тези, които ще ги затворят утре. Извинявайте, но в един хипермаркет или на пазар има около 20-30 пъти повече хора в затворено пространство отколкото в един мол и около 120-150 пъти повече хора отколкото в един ресторант или фитнес, или кинозала! Тази наредба намирисва или се прави от неадекватни и малоумни хора! Дo тeзи чиитo бизнecи ca зaтвoрeни oт утрe! Нямaтe мнoгo гoлям избoр! В Бългaрия или умирaтe oт кoрoнaвируc или oт глaд, нo втoрoтo e мнoгo мнoгo вeрoятнo, тaкa чe в пoнeдeлник cи oтвoрeтe рecтoрaнтитe, фитнecитe, cлaдкaрницитe. кинaтa и мaгaзинитe в мoлoвeтe зaщoтo тaкa и тaкa щe фaлирaтe, a пoмoщ нямa дa пoлучитe. Бoриcoв cлeд някoлкo мeceцa щe кaжe, чe ви e пoмoгнaл, a тoй e кoмуниcт кoйтo ce миcли зa дeмoкрaт, вcъщнocт нe прaви рaзликa мeжду двeтe и щe e пoмoгнaл нa вcички кoмуниcти в Бългaрия, кoитo ги мързи дa рaбoтят и тeхнитe ceмeйcтвa, a щe cи миcли, чe ви e пoмoгнaл нa вac! И нe му ce cърдeтe тoй ‘’нe e винoвeн’’ и нaиcтинa cи миcли, чe ‘’ви пoмaгa’’, a тoвa вeчe e oт кoмпeтeнциитe нa мeдицитe! Oтвoрeтe вcички и дa видим кaк щe ви глoбят вcичкитe! Нямaт тaкъв рecурc и нe плaщaйтe дaнъци и ocигурoвки зa дa ce ceтят, чe тeзи милиaрди кoитo ги дaвaт oт EC зa бългaрcкия бизнec нe ca caмo зa кoмуниcтитe и тeхнитe ceмeйcтвa и фирмитe близки дo ГEРБ

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +13

продължение
36 Отговор

До коментар #35 от "Капиталист":


a зa вcички прeдприятия в Бългaрия!

Оценка:
-1 +9

Караконджул
37 Отговор
Ай махнете я тази снимка, пак няма да се спи!

Оценка:
-1 +7

Българин
38 Отговор
Че първите три плана кой ги разбра или къде бяха. Само празни приказки и глупости бръштолевите ама какво да очакваме от мисирки и тулупи.

Оценка:
-1 +3

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Фейдержия
40 Отговор
Какви пет години ОСТАВКА ВЕДНАГА и МАРШ от политиката.....

Оценка:
-1 +5

ядосан
41 Отговор
Ей, тази вещица като я видя цяла седмица кошмари сънувам.

Оценка:
-1 +6

безпартиен
42 Отговор
Тази ако отговори колко пенсионери от бюджета-държавен или общински продължават да са на работа там,където са се пенсионирали,ще я призная за компетентна!Не и идва и на ум,че само в БВР има такива "работещи" около 5000 души на заплата,пенсия+20 заплати заради пенсионирането!Това са по около 2500-3000 лв.месечно на човек и то само на ръководни длъжности!Така се източва пенсионната система ЗАКОННО и никой не иска да го промени!Това го няма в нито една страна от ЕС,САЩ и дори Русия!Тези около 750 хиляди чакащи заплата от бюджетите на страната и общините са си избиратели-те и семействата им!Ще си натискат задниците и ще гласуват под строй!Как не се намери нито един от опозицията или поне един журналист да попита от къде ще дойдат парите в бюджета?Ако е от повишаване на данъците,то ще го отнесе частния сектор!Ако е от нови заеми-пакчастния сектор ще плаща!Та от къде ще дойдат тези пари???

Оценка:
-0 +4

Васил
43 Отговор
Кви стълбове кви пет лева вас следващата година няма да ви има ще оставите една държава във фалит.

Оценка:
-0 +2

44
Този коментар е премахнат от модератор.
менко
45 Отговор
Страшни стълбове в тази наша държава и един от друг все по гнили и по гнили.Здравоопазване- нула,социална дейност-нула,пенсионна-кръгла 0,нула.Кражбата е основния стълб на това правителство!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери