Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 07:50 31 062 76

Даниела Петкова: Прехвърлянето на пенсиите в НОИ е като телефонните измами

  • даниела петкова-
  • баддпо-
  • нои-
  • пенсии

''Не може на основание на лъжи да препоръчваш на гражданите да ощетяват сами себе си'', категорична бе тя

Даниела Петкова: Прехвърлянето на пенсиите в НОИ е като телефонните измами - 1
Даниела Петкова, снимка: Дарик

''Приканването хората да си прехвърлят парите за пенсия в НОИ е като телефонните измами''. Това заяви Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), пред „Дарик“. По думите ѝ в момента сме свидетели на опит за масова измама на българските граждани, които са подвеждани доброволно да си прехвърлят натрупаните средства в НОИ.

„От един месец се активизираха говорители, чиито действия могат да се оприличат на опит за масова измама на българските граждани относно техните пари във втория стълб. Всичко, което тези говорители казват, е лъжа. Първо, доходността не е отрицателна. Второ, таксите не са високи, а са 1% от активите. Не може така безогледно да се лъже! След всяка лъжа тези хора развяват по една хартийка и казват: „Прехвърлете си парите!“. Не може на основание на лъжи да препоръчваш на гражданите да ощетяват сами себе си. Това прилича много на начина, по който действат телефонните измамници“, заяви Даниела Петкова. По думите ѝ защитниците на НОИ правят опити за насаждане на омраза. Поради тази причина Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване вече се е свързала с адвокати, които да защитят правата им.

Петкова добави, че 90% от хората ще загубят, ако си прехвърлят парите в НОИ. Освен това, веднъж прехвърлени към държавата тези средства не се наследяват, както е при частните пенсионни фондове, които изплащат цялата сума на наследниците. Разчетите на БАДДПО показват, че най-високата пенсия от втория стълб за пенсиониращите се догодина ще е в размер на 173 лв.

„Чрез този закон от години се борим парите, които са в универсалния фонд, да се плащат на хората, а не да се прехвърлят в бездънния джоб на държавата“, категорична е Даниела Петкова. Тя обясни още, че доходността за тази година вече е положителна и е преодолян сривът на борсите вследствие на пандемията от коронавирус.

„Толкова е много натрупаната положителна доходност в предходните години, че тези проценти от първото тримесечие на тази година просто намаляват малко натрупването. До момента всичко е компенсирано. Доходността вече е положителна за тази година“, увери Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната

    70 21 Отговор
    измама спрямо гражданите ни !

    Коментиран от #70

  • 2 Дааа

    85 5 Отговор
    Кой прав и кой крив не знам но хората да потърпевши.
  • 3 БАЙ Х@Й

    132 19 Отговор
    Самият "съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване" е ИЗМАМА ! Защото те не дават ДОПЪЛНИТЕЛНО, а част от онези 20% които биха дали НОИ !
  • 4 цербер

    69 6 Отговор
    „Толкова е много натрупаната положителна доходност" ТОЛКОВА МНОГО Е......
  • 5 ЛЛЛ

    133 16 Отговор
    Пълни глупости. Накрая ще фалира тази пирамида и хората както винаги ще са ощетени

    Коментиран от #46

  • 6 Сара

    105 21 Отговор
    По-добре да мълчат тази госпожа и подобни. И в НОИ са същите. Вече няма полезен ход за никого и за нищо. Поне държавата е гарант за пенсиите.
  • 7 перничанин

    49 38 Отговор
    Незнам кой е прав и кой крив, но са ме учили да не нося всички яйца в една кошница. Освен НОЙ ме осигурянат в още 2 пенсионни фонда , а за по-сигурно си внасям и по сметка по 80лв месечно вече 12 години.

    Коментиран от #10, #25

  • 8 Охо Бохо

    105 15 Отговор
    По големи измамници от частните пенсионни фондове няма. Достатъчно е да се разровиш малко и да попадне особено в САЩ на откраднати пенсионни фондове и как бъдещите пенсионери пият по една студена вода.
  • 9 Бай Курти

    123 8 Отговор
    Такаа . Един въпрос към госпожа ПЕТКОВА при фалит на някое от частните пен. дружества гаранция има ли на парите или пиеш студена вода .И Защо някои от ръководството на тези фондове получават заплати между 100000/200000. НОИ едва ли ще фалира
    Ако и вие дадете такава гаранция хората ще се върнат при вас

    Коментиран от #69

  • 10 Охо Бохо

    88 5 Отговор

    До коментар #7 от "перничанин":

    Да не те плаша, ама една позната така постъпваше и така и не доживя ни пенсия, ни влога да си харчи. Не е важно колко взимаш, а колко време ще ги получаваш

    Коментиран от #28

  • 11 пострадал

    101 14 Отговор
    Не ги слушайте. Това са едни отракани мошеници. Прехвърляйте в държавното. Тези обирджии карат коли за по 150 000. От къде ги имат тези пари.

    Коментиран от #40, #45

  • 12 въпросче

    38 10 Отговор
    А ние,внеслите в НОИ какво да правим,като преди една година ни накараха да си ги внесем? Тогава Даниела Петкова, членка на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) я нямаше, та да ни посъветва. К во прайм ся?

    Коментиран от #15

  • 13 препис

    67 11 Отговор
    "Тези обирджии карат коли за по 150 000. " И карат сигурно с 200,както кара Баце през бюджета на държавата.
  • 14 мъкаааа

    41 15 Отговор
    Баце обира пенсионерите с по-малките пенсии от 1200. Техните пари отиват при тези с 1200-те лева. От първи януарий. Там той кара с 200,ъъъъъ с 20%,де!
  • 15 234

    31 6 Отговор

    До коментар #12 от "въпросче":

    Стойте си в НОИ
  • 16 гост

    81 5 Отговор
    Вият като вълци на месечина. Явно е голяма хапката и народа ако почне да прехвърля в НОИ ....сбогом гергино. Дотук от всички изказващи се не чух един смислен довод защо да не си прехвърли човек парите на държавата,само увъртания и полуистини и убеждения че държавата е ,,лошата" в случая.Само забравят че годината е 2020, а не 1997 .

    Коментиран от #21

  • 17 гост

    74 5 Отговор
    Не дами и господа. Пенсионните дружества не са виновни. Виновна е нашата държава, която им е дала възможност да работят така чрез закона!
    Проста трябваше да бъде записано в закона всяка година доходността от Универсалните фондове трябва да е мининум колкото годишната инфлация.
    Така щеше да е частно. А пък на който пенсионен фонд не му изнася да се откаже и толкоз.

    Коментиран от #57

  • 18 БАЙ Х@Й

    58 11 Отговор
    ДВА факта за ЕДИН наивник на средна възраст 1. нормално бихте работили 45г ( над 500 месеца) и за това време НОИ прибира пари и от Вас и от работодателя за Вашата пенсия! А при средната продължителност на живота у нас бихте получавали пенсия 8г ( около 100 месеца ) ! Така при взети над 100'000лв бихте видели около 40'000 !

    Коментиран от #20, #75

  • 19 Бай Ганьо

    64 9 Отговор
    Видяхме преди години УПФ Доверие как без малко не фалира и хората да пият по една студена вода, макар че изчезнаха пак доста пари. Тези УПФта са си чисти пирамиди и в даден момент ще започнат да фалират и парите ще изчезнат пак някъде... Другото което е, че събраните ни пари си ги въртят както си пожелаят и им носят лихвидност и доходност. Колкото до НОИ, не мисля, че държавата може да фалира, така както щеше да фалира Доверие или всеки друг частен фонд!
  • 20 БАЙ Х@Й

    50 9 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й":

    Факт 2. Допълнителните фондове не дават ДОПЪЛНИТЕЛНО! НОИ Ви спира 20% от пълната пенсия , а те Ви дават ЧАСТ от тези 20% !
  • 21 qwerty

    50 9 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Доколкото съм запознат от догодина ще трябва да започнат да плащат пенсии, а ДЕНГИ НЕТ!!! Това е целия проблем. На позната чичо ѝ в Харисбърг, Пенсилвания работеше след навършване гадините за пенсия, защото фондът, в който си е внасял години на ред $$$$ бил инвестирал лошо и фалирал. Сещайте се тук каква простотия ще бъда в деня, в който отидеш с документите и си поискаш парите???? Тези дни наближават за много хора-кандидат пенсионери. 2021 година ще е под знаменателя избори и фалити на пенсионни дружества
  • 22 Вярно е само

    72 6 Отговор
    С тази разлика, че телефонни измамници го играят частните фондове. Уж доброволно пък задължително ни накараха да им даваме едни пари всеки месец с обещание за взимане на нещо евентуално в бъдещето. Пък тяхното си е сигурно - лапат големите пачки всеки месец.
  • 23 Антигерб

    64 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Доходността вече е положителна за тази година

    Не знам колко е положителна доходноста и колко "малки" са таксите но от години парите ми в тези фондове само намаляват - даже и с процента на инфлацията не ги компенсират.

    Самото създаване на тези фондове беше една далавера за наши хора - поредната вратичка в закона да могат нашите хора да забогатяват чрез законна кражба на народа. И тези фондове се справят много добре - крадат като за последно.

    Задължително доброволно осигуряване - като чуя този оксиморон и ми става зле но кое не е така в кочината която живеем - застраховки, винетки, здравни и пенсионни осигуровки - всичко е направено за ограбване на народа.
  • 24 Insolence

    51 6 Отговор
    Естествено, че фондовете са сериозно притеснени. Ако масово хората ги напуснат, те ще фалират. Май забравиха финансовата криза от 2008, когато години наред доходността им беше отрицателна. Тепърва това ни очаква и то в пъти повече. И защо питам аз ни удържат комисионни? Те оперират с нашите пари, за да печелят от тях. Освен това в НОИ държавата също дава определен процент за пенсията на всеки осигурен, но това частния пенсионен фонд не прави, още един начин за получаване на по-ниска пенсия от фонда. И не на последно място същите пенсионни фондове се борят тези пенсии да не се наследяват. Така, че избирайте.
  • 25 висок

    35 5 Отговор

    До коментар #7 от "перничанин":

    Знам, че балъците няма да свършат. Ти си доказателството. Събери си извлеченията от 12-те години. Събери всички суми от колона 1-ва, месец по месец , после сравни с последния ред на последното си извлечение!!!! Тогава говори за доходност.

    Коментиран от #30

  • 26 Гост

    62 4 Отговор
    Лъжеш булка.... гледам си писмото от фонда за 2019та ..... такса обслужване е с 0.5% по-голяма от лихвата....
  • 27 Комунист-Ленинец

    52 13 Отговор
    Искахте демокрация-имате я...със всичките и "прелести"...

    Коментиран от #39

  • 28 перничанин

    21 15 Отговор

    До коментар #10 от "Охо Бохо":

    Прав си, на кой колкото е писано. Просто не вярвам на никой чак толкова, че да си дам всичките осигуровки на него. Жокер, управлението на Жан Виденов и срива на банки, НОЙ и цялата държава. Може и частните да фалират, гаранция няма.

    Коментиран от #41

  • 29 Г Марков НЕ ни занимавай със себеси

    17 2 Отговор
    И какво си писал за Унгария!!!! Никой него интересува!!! Достатъчно Проблеми има в България Нерешени, Нени занимавай със твойте такива!!!
  • 30 перничанин

    21 11 Отговор

    До коментар #25 от "висок":

    За доходност никъде не съм говорил.Казвам само, че вярвам на НОЙ толкова, колкото и на другите айдуци. За мен по-добре е на няколко места по малко, от колкото всичко на едно място и като фалира или си смени политиката да духам супата.
  • 31 Стар пенсионер

    30 0 Отговор
    Има ли нещо и някой в тази държава, в които човек да е напълно сигурен и да вярва? И аз казвам: НЯМА! Бъдете здрави, бъдещи пенсионери, и мислете с главите си!
  • 32 Осигурен

    17 31 Отговор
    Не задължително доброволно", а "задължително допълнително" осигуряване! Къде виждате оксиморон?
    Като толкова ви е страх от фондовете, прехвърляйте в НОИ!
    Аз в тази черна дупка, повече от необходимото по закон, няма да наливам! Истината е в личната партида, където ми е ясно какво точно има!

    Коментиран от #63

  • 33 Росен

    45 6 Отговор
    Тая не е ли бившия шеф на НОИ, която я изритаха заради източване на системата през фалшиви пенсии.
  • 34 Некой

    39 7 Отговор
    верва ли и на тази специалистка? Питайте я колко взема за найното ефективно управление. Манекенка.
  • 35 Adolfo

    39 3 Отговор
    Бъркат ти в кесията, как да не врещиш? 20,30 пари ще давате, но точно толкова ще им отрежат, от държавната пенсийка Получава се парадокс. Математика за първи клас, 0 лв ли искаш или 30 да не ти отрежат? Няма смисъл от втора пенсия бе хора, за тези с минималните заплати, всичко е на загуба. Само ТАЗИ И ТЕЗИ КАТО НЕЯ, СПЕЧЕЛИХА ПАРСАТА ДА СИ ИГРАЯТ С МИЛИАРДИ!!! ПОПИТАЙТЕ Я КАКВА ЗАПЛАТА ЛОЧИ ВСЕКИ МЕСЕЦ? А БОНУСИ ДАЛИ ВЗИМАТ?
  • 36 Симеон

    17 22 Отговор
    ХАйде всички, които искат да си прехврърлят парите в НОИ да помислят. В НОИ няма лични партиди. Т.е. парите, които прехвърляте там не се наследяват от вашите близки, докато в частните фондове е така. Освен това няма доходност и дефицитът на НОИ вече е 5 млрд. лв. ... сега да видим кой ще фалира и кой не!
  • 37 ke da

    11 22 Отговор
    Само в бившите соц държави съществува такъв проблем! Прухвърлете го в ной, че Баце, Пеевски и компания да си напълнят шкавчетата! Най-безнаказано се краде от държавното, от частното НЕ! НЯМА ДА ГО ПРЕХВЪРЛЯ ДОРИ КОМУНИСТИТЕ ДА МЕ ЗАПЛАШВАТ ФИЗИЧЕСКИ! ФАКТИ ЩЕ ГО ТРИЕШ ЛИ - АМА ...!!!
  • 38 Порно

    30 5 Отговор
    Тая сама си противоречи. НОИ ти реже 20% , ако си във фонд. На максималната пенсия това са 300 лева. Тия дават 173 макс. Или 127 лева загуба. Такива са пропорциите и на по ниските суми.

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 един българин

    18 7 Отговор

    До коментар #11 от "пострадал":

    А В ДЪРЖАВНОТО КРАДАТ С ПЪЛНИ ШЕПИ И НЯМА КАК ДА ГИ ХВАНЕШ, И ПРАВЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА ТОТАЛИТАРНА АНТИЧОВЕШКА, ЖИВЯХ ТРИДЕСЕТ И КУСУР ГОДИНИ В ТАКАВА КОЧИНА - МЕРСИ!
  • 41 Уыт

    30 4 Отговор

    До коментар #28 от "перничанин":

    Дааам ама държавата заеми ще тегли и пак ще раздава пенсии а я виж дали някой ще даде заем на пенсионен фонд та да изплаща пенсии....единственото "хубаво" на тези фондове е ако вземеш да умреш преди пенсия и преди фонда да е фалирал та децата ти да наследят събраните пари!
  • 42 Стругар

    36 3 Отговор
    Бизнесът в БГ се е доказал, няма нищо по-алчно, жестоко, безцеремонно и бездънно от неговата алчност. Така че си помислете пак дали в държавния фонд не е все пак най-добре.
  • 43 aman

    18 9 Отговор
    И защо си мислиш, че държавата не дава на фондовете да плащат пенсии - за да може ей такива коментари и недоверие да има и да карат хората да си прехварлят собствените пари в пробитата каца на НОИ. 16 милиарда пари на българските граждани, които всяка година растат и Бате Бойко и другите лапачи, не могат да им сложат ръка... Колко магистралка и комисионни ще им падне...
    Затова до последно ще мамят хората и ще ги настройват срещу собствените им спестявания. Много хитро, като за банкянкски селянин
  • 44 някой

    13 5 Отговор

    До коментар #38 от "Порно":

    300 лв. от 40 годишна пенсия, за която е плащана вноска от над 16% - 173лв. е 19 годишна пенсия, за която е плащана под 5% вноска.
    Май не си противоречи!

    Коментиран от #68

  • 45 Медицинска сестра

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "пострадал":

    Кой контролира какво се случва в частните пенсионни фондове и ако някой контролира дейността им по какви показатели се извършва контрола,?
  • 46 Медицинска сестра

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "ЛЛЛ":

    И държавата може да фалира.Тогава какво?
  • 47 Верно ли

    19 6 Отговор
    Бе тея хубаво ще фалират, ама Сачева иска и тези пари да вкара в бездънната каца, та да си имат с чекмеджето. Е нема да им ги дам!
  • 48 глупости

    14 15 Отговор
    добре де, правиха им стрес тестове на тези фондове преди няколко години и то от европейскиянадзор и нищо нередно не откриха, КФН всеки ден контролира какви ги вършат и за нищо нередно не информира, банките попечители също ги контролират и те нищо такова не казват, следват одиторите..... кой наистина иска да излъже, че има някакви нередности, че чак и парите ги нямало. Не вярвам всички тези горните да мълчат, ако ги няма парите. Лъжат ни наистина безогледно, за да се прехвърлим в НОИ и така наистина да си загубим парите.
  • 49 Най

    25 2 Отговор
    Високата доходност(?) евентуално 173 лв.Но Най висока от всички останали.Нещо от познатото ни до повръщок понятие,Средна Работна Заплата.Има го,но валидно за депутат,министри и други чантаджии. Аз се пенсионирах през 2014.По системата на НОИ.Нямам втори " доброзорен фонд".Колега с който постъпихме в един и същи ден,на еднаква длъжност, се пенсионира 3 г след мен.Има втори фонд.Аз от НОИ получавам със 148 лв по голяма пенсия.Той трябва да чака до 2021г, ( почти 4 г) с минус 148 лв месечно.Ако беше само в НОИ, щеше да получава по голяма от мойта пенсия.Логично,защото е имал по висока заплата от мен цели 3 години.Иначе,кой както си реши.Ваша воля! Но риск от фалити е огромен.Поне филми и книги сте чели.Освен реалните новини назад .

    Коментиран от #50

  • 50 хайде сега

    15 15 Отговор

    До коментар #49 от "Най":

    Риск от фалит на пенсионен фонд в България няма защото е отделно юридическо лице от управляващото дружество. Само управляващото дружество е частно, пенсионния фонд не е. Четете КСО. Ако фалира управляващо дружество, КФН прехвърля съответния пенсионен фонд за управление на друго пенсионно дружество.

    Вашият колега е умен човек защото 4 години е изкарал със 148 лв. по-малко, но от 2021 ще започне да получава по 173, които всяка следваща година ще се актуализират и увеличават и ще достигнат до над 300 лв. месечно, а вие ще си останете с тези 148 лв. повече само. И кой печели, ако и двамата доживеете до дълбоки старини, което искрено ви пожелавам!
  • 51 Ivaan Kostov

    20 4 Отговор
    Не знам къде е истината,но преди години имах проблем с вноските по втория пенсионен фонд и когато отидох в въпросното дружество от там ми обясниха че първо вноските отиват в НОИ и ако НОИ благоволи ги прехвърля при тях.Така че с чиста съвест през 2021 година ще си прехвърля партидата в НОИ като ще храня лешпери поне да са едни
  • 52 Пламен

    28 0 Отговор
    Това го казва член на УС на пенсионните дружества. Все едно кучето да си даде кокала.
  • 53 Станимир

    25 5 Отговор
    Прехвърлих направените от мен вноски от частен фонд в НОИ през 2016 г.Пенсията ми се увеличи със 120 л.в.Загубите ми от престоя на средствата в тези измислени фондове за 4 г-от началото на 2012 г. са приблизително 4500-5000 лв.Така,че тази кукумявка,каквото и да разправя,не и вярвам!
  • 54 Йо Несбьо

    18 2 Отговор
    Чехите се усетиха и закриха втория стълб на пенсионното осигуряване още 2014. Стана им ясно, че доходността е твърде ниска, таксите твърде високи и така не става. В момента имат изцяло доброволен 3-ти стълб, към който държавата ти внася 500 лв годишно, ако ти се осигуряваш с повече от 1500 лв годишно напълно доброволно отделно от вноските за пенсия. Работодателят също в много случаи внася по вашата сметка 2% от брутната ви месечна заплата. 2 000 лв бруто х 2% = 40 лв. месечно. 10 години х 12 месеца х 40 лв = 4 800 лв. Има и лихва във ваша полза. В общи линии нещата не са идеални, но пенсиите са сравнително високи и проблеми като този с НОИ няма. Разбира се, печели този, който пести, инвестира и не харчи излишно. Останалите ще трябва да помислят внимателно какво ще правят с ниските си пенсии, когато вече не са способни да работят... А в България моделът е жестоко сбъркан, но поне се тръгва в някаква посока - имаш жилище, получаваш пенсия, можеш да преживяваш някак, макар и много скромно...
  • 55 Мстенли

    18 2 Отговор
    При по-задълбочен поглед върху таксите, които осигурените плащат, се вижда, че те реално са доста по-големи. За да бъдат направени точни изводи, е необходимо по-сериозно проучване, но произволно взети извлечения по индивидуални партиди от УПФ "Алианц" и УПФ "Доверие" за 2003 г. показват, че таксите върху дохода от инвестиции за повечето месеци в процент са двуцифрено число и достигат 37% за първия и 24% за втория фонд. Според отдела за обслужване на клиенти на ПОД "Алианц" тези резултати се получават, защото всеки месец се облага с такса не само постъпилият инвестиционен доход, а цялата сума по партидата, и такава е практиката при всички ПОД. ..(.извадка от анализ на финансов експерт-българин работещ за Морган Стенли).Който умее да чете-умее.Който не-ще духа таратора.Да изстине

    Коментиран от #56

  • 56 леле

    2 7 Отговор

    До коментар #55 от "Мстенли":

    E те това как си го съчини, не е истина само. Дай го този "експерт". Таксите за законово регламентирани.
  • 57 Хохохо

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Няма как да бъде записано колко да бъде доходността на фондовете, но може да бъде записано, че фондовете се издържат единствено с процент от доходността, а не както е сега, с процент от ежемесечната вноска+годишна вноска.

    Коментиран от #66

  • 58 1927

    10 6 Отговор
    17 милиарда има във частните фондове и държавната мафия иска да ги прилапа....
  • 59 Атанасов Кръъъ

    16 1 Отговор
    Насила сме в тези частни фондове! Никой не ни попита, искаме ли!? Частник = БАНДИТ!!!!!
  • 60 Христо Бонев

    13 0 Отговор
    А да държиш парите си в тези пенсионни фондове е равносилно на само инквизиция, 2015 година получих писмо от фонд" Доверие", че имам 12 000 лв по сметката, а 2016 получавам, че останали 9 000 лв, всеки да прецени, какво трябва да направи, аз ги прехвърли в НОИ!
  • 61 2222

    13 2 Отговор
    Парите в частния фонд растат като сума, но от години темпът на този растеж спада драстично. Като си взимат таксите всеки месец също, то как да остане нещо за теб. Нещо, което да има някаква стойност при нарастващата инфлация.
    Като си вземат разходи, заплати (добри), палати, коли и т.н., какво остава?
    Фондът може и да фалира, и губим парите. Няма как при изпразнена партида, тя да се понапълни отивайки в друг фонд.
    Сега фондовете се борят да премахнат наследяването на сумата при смърт. Не се знае какво ще стане.
  • 62 Бах

    11 3 Отговор
    Всички прехвърляйте в НОИ . Държавата нвма как да фалира , за разлика от всичко частно - бандитско . Дори и да има затруднения държавата взима заеми . Типичен пример е ТИКВАТА , тегли заеми за глупости !
  • 63 Мария

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "Осигурен":

    А мислиш ли че нещо има в нея ? Всеки месец ми одържат 50,00 лева - за 12 месеца 600,00 лв. В края на годината ми изпратиха писмо от фонда и салдото ми е увеличено със само 180,00 лв. Къде са ми останалите 420,00 лв не пишат и не казват ?

    Коментиран от #65

  • 64 спиш ли

    4 0 Отговор
    ДП: Защото, г-жо Беновска, никой не ми е задавал персонално въпроси колко получаваме.
    ИБ: Ето, аз Ви задам въпрос.
    ДП: Мисля, че би трябвало да Ви е неудобно да ми задавате този въпрос.

    ИБ: Защо? Питайте ме аз колко получавам!
    ДП: Защото, ако живеем в демократична държава, личното пространство, личният живот, личните финанси са нещо, което е защитено по закон.

    ИБ: Абсолютно съм съгласна. Но понеже около Вас стана един ажиотаж, че Вие сте някакви страшни богаташи, че 200 000 ... И всички осигуряващи си казват: „Аха, те значи с тези 200 000 на месец си купуват по 5 апартамента", според техните представи... В крайна сметка няма нищо да получавате, каквото и да получавате. Не ми отговаряйте!
    ДП: Знаете ли откакто беше публикувана тази шокираща информация, но не защото са ни питали, неизвестно откъде...

    ИБ: Защо не ги съдите?
  • 65 смях

    0 4 Отговор

    До коментар #63 от "Мария":

    Това, че ви удържат от заплатата не означава, че работодателят ви ги превежда в НАП, а ако ги превежда и НАП реши да си приспадне някакви стари задължения на вашия работодател вие може и да не получите никакви вноски нито в ДОО нито в УПФ. Това е държавата - използва фондовете и вашите вноски, за да си събира вземанията, а най-гадно е когато ви ги преведе, но после ви ги сторнира. На мен ми се случи няколко пъти.
  • 66 Пежо

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хохохо":

    Е,точно така би трябвало да бъде-процент от реализираната доходност.А не е,защото този бизнес е създаден в интерес на някого друг,а не на обикновения човек.Дали и всеки може да се вреди на висока позиция,като въпросната честна госпожа,също лесно ще се сетите...
  • 67 1122333

    6 1 Отговор
    Скъпи съграждани, не губете и секунда, а прехвърлете партидите си в НОЙ. 20 години да няма промени в тези частни фондове и хиляди неясноти, накрая ще имате жълти стотинки. Аз направих прехвърляне в НОЙ.
  • 68 Порно

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "някой":

    Бъркаш подхода. Не ме интересуват техните сметки , а какво се взема от тоя , дето е плащал. Пък и няма как да се сравнява разходно приходната система на НОИ с капиталовата на фондовете. Затова всеки си гледа личния интерес.
  • 69 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Курти":

    То НОИ е фалирало. Затова се дофинансира от данъците ни. А парите от частните пенсионни фондове могат да изчезнат единствено със съдействието на държавата (Комисия за финансов надзор).
  • 70 учуден

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Поредната":

    Защо държавата не изплаща, парите , на наследника на починалия, това е грабеж посред бял ден.
    Във Швеция, държавата си плаща сумата, след смърта на ,наследника, на този , който е посочил починалия.
    Този документ, се изготвя с влизането на лицето в пенсия.
  • 71 Гост

    5 0 Отговор
    Това тук преброяване на идиотите ли е?
  • 72 П..Петров

    2 0 Отговор
    В НОИ е истината.Да им се направи независим одит.
  • 73 Петя

    5 0 Отговор
    Може ли тези господа от допълнителните задължителни фондове да открият приемна, където да може да отидем и да ни изчислят пенсията.
    Така всеки ще направи воя информиран избор къде да са му порите.
    До момента само приказки и всички сме объркани.
    След като ми изчислите пенсията ще реша да си оставя ли парите при вас или ще ги прехвърля в НОИ.
    Но май не ви стиска да го направите, защото тогава ще лъсне голата истина какви сте.
  • 74 Охо-Бохо

    3 0 Отговор
    Доколкото си спомням госпожа Петкова има над 300 000лв месечна заплата. Вие си направете сметката тази мениджърка каква дейност развива и не адвокати,ами Папата и Господа ще наемат да си защитят интереса. Ако е грешна информацията за месечната заплата да опровергаят
  • 75 Памет

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й":

    500 се отнася към 100 с фактор 5:1
    Т.е. при 100 000 вложени ще се получи 20 000,а не 40 000
  • 76 Пешо

    0 0 Отговор
    Доброзорното "допълнително" осигуряване беше натрапено от МВФ и Световната банка през 1999 г. И преди това имаше допълнително осигуряване, но доброволно. Има го и сега. Само че не достигаше доверие. Има само едно условие, за да даваш пари на някакво дружество половин век, докато дори най-големите частни фирми си сменят собствениците на 2-3 години, фалират, разделят, събират, а законите се пишат от лобисти на същите тези пирамиди, и условието гласи: да си медицински удостоверен идиот. Тъй като идиотите се оказаха дефицит, частните фондове останаха бедни, нямаха пари да купуват реклама и политици, чрез които да манипулирт същите тези идиоти, поради което МВФ въведе насила, чрез ограбване на общественото осигуряване, уж свободната пазарна "пенсионна система". Зачената с изнасилване, цялата схема се оказа рахитична. Започне ли да изплаща пенсии, издава жален писък и фалира.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове