Last news in Fakti

2 Декември, 2020 11:58 2 745 36

Създават Координационен съвет, който да изпълни плана за ваксиниране срещу COVID-19

  • координационен съвет-
  • план за действие-
  • министерски съвет-
  • нощ-
  • пандемия-
  • костадин ангелов

Съставът на новия орган трябва да е готов до петък

Създават Координационен съвет, който да изпълни плана за ваксиниране срещу COVID-19 - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането. „В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

Премиерът Борисов добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. „Така ще има за всеки един човек. "Ремдесивир" също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет също така и Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки. Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖОРО

    43 1 Отговор
    НОВА КРАЖБА..

    Коментиран от #25

  • 2 хлъц

    47 1 Отговор
    Какъв съвет БРЕЕЕЕ? Тези стотици чиновници в това министерство за какво са?
  • 3 Изтодите не спират

    38 1 Отговор
    С натиска и терора над хората!
  • 4 3,14К

    48 1 Отговор
    Един брифиг, един щаб, един план и 100 новини. Все едно ти заливат мозъка с белина.
  • 5 Нема лаба'о

    43 0 Отговор
    Координационен съвет за Националния план за ... . Ох, котьо-о. Още хрантутници на хранилката на вируса.
  • 6 НансиМакълдауни

    3 27 Отговор
    ЕТО ГО БАТЕ - ТЪП НЕТЪП СЪБИРА ПЕРСОНАЛА И ДЕЙСТВА, А НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА Е МНОГО ТРУДНО ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ, НО АКО ИМА ЕДНО КАЧЕСТВО ББ ТО Е ЧЕ ДЕЙСТВА, ЩОТО У НАС ВСИЧКИ СА ВСЕЗНАЙКАВЦИ НО НИЩО НЕ МОГАТ ДА СВЪРШАТ

    Коментиран от #8

  • 7 Миро

    30 1 Отговор
    Ясно, значи още гебберастки ла пачи на Държвна хранилка.
  • 8 Хаха

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "НансиМакълдауни":

    Айнщайн е казал, че най-лошо е човек да е глупав и работлив. Тогава всяка работа се проваля. Като действа Боко Тъпото, какво е свършил досега, освен, че оглавихме всички отрицателни класации по най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, най-голяма бедност в Европа, най-голяма корупция, най-ниски пенсии и т.н.
  • 9 Меринжей

    37 1 Отговор
    "Национален план на Република България за готовност при пандемия"..........състои се от 50% "Пунта Мара" и 50% "Шменти-Капели"!!!!
  • 10 Нямам

    27 1 Отговор
    доверие на Брюксел и ваксините, които ще прати. Без мен в тази далавера.
  • 11 Иванов

    17 1 Отговор
    Проф. Ангелов, да не стане като с фурмите от Абу Даби? Знаеш защо

    Понеже управлението на страната отдавна напомня за действия на мафията, каквото й да се направи, то поражда съмнения. Така е и с Националния план за действия при пандемията от COVID-19. Трябваше да го има отдавна, но нейсе. По-добре късно, отколкото никога, казва народът, но това понякога е с цената на човешки животи…
    И като стана дума за цена, министър Ангелов и националният консултант Кунчев трябва ясно да заявят кой осигурява специалните хладилници и фризерите за ваксините, срещу какви суми и кой посочи фирмите? Защото са посочени и не е имало процедура за обществени поръчки. Това е много важно, защото се говори за прибиране на огромни суми от близки до властта бизнесмени и политици. Кой ще внася ваксините, - е другият въпрос, на който министърът и Щаба дължат отговор.

    В медицинските среди се въртят едно-две имена, свързвани с премиера и корпулентен депутат. Не, това не са митове и легенди, а конкретна информация. Цитират се имена и фирми, които си делят поръчките и милионите. Нашите милиони, г-н министър!

    Дължите тези отговори на обществото! Ако не го направите, ставате част от мафиотизираното управление.

    Не сте забравили онзи самолет, пълен с фурми, нали? И кой ги докара. Същите хора се смеят и потриват ръце, защото чекмеджетата трябва да се пълнят. Ако играете по тяхната свирка, те ще ви потопят един ден. 11 здравни министри за 11 години управление на ГЕРБ – случайно ли е?
  • 12 един от многото

    20 2 Отговор
    Дай им само , центрове , щабове ,съвети и тям подобни глупости да създават и да си мислят , че заблуждават някой , че вършат някаква работа , докато онази с косата , жъне ли жъне1
  • 13 8989

    21 1 Отговор
    Никакъв съвет НАПРАВО ОСТАВКА И КРАЙ,стига толкова!
  • 14 БАЙ Х@Й

    16 1 Отговор
    Комисията за новата КОНСТИТУЦИЯ каква я свърши ??? А и нали ще е ДОБРОВОЛНО !
  • 15 Ганьо

    12 1 Отговор
    Тези на две магарета сламата не могат да разделят, координационен съвет ще създават...
  • 16 Манафоглу

    15 1 Отговор
    Всичко е ОК! Бойко строи магистрали, Ангелов лекува ли лекува и Мисирките плямпат и пеят, а народеца яко мре на стълбите....
  • 17 Браво!

    8 1 Отговор
    Бойко каза: има фризери, няма, започваме ваксинирането!
    Ясно ли ви е?
  • 18 Дедо Йоцо

    13 2 Отговор
    Стадото трепери от ужас и следи внимателно какво ще решат вълците ...
  • 19 Наясно

    9 2 Отговор
    Жалко за истинските лекари у нас, които правят всичко възможно да ни спасяват! Те са жертви на системата!
  • 20 предложение

    18 1 Отговор
    Първи да се ваксинира главният инпектор на държавата Бойко Борисов! Стига да го намерят по гори и планини. Личен пример
  • 21 Има ли кой да си сложи тази ваксина?

    9 2 Отговор
    Просто да попитам, преди да слагаме каруцата пред коня
  • 22 МошеАвраамBank

    10 1 Отговор
    Този Координационен съвет трябва обезателно да си има и под звена към които да се назначат достатъчно хора с хубави заплати към нашата банка .
  • 23 КОРУПЦИЯ

    6 2 Отговор
    министър Костадин Ангелов се похвали, че първите 125 000 ваксини срещу коронавируса вече пътуват към България и ще пристигнат за празниците в края на годината с шейната на дядо Коледа. Думите му хич не са празна хвалба, но далеч не казват всичко - Lupa.bg научи от свои източници, че в три елитни държавни столични болници вече тече подготовка за ваксинация. Като първата стъпка е обособяване на списъци с "правоимащи", които първи ще получат шанс да изпробват чудодейната защита.
    Официално с предимство са обитатели на старчески домове, граждани над 80 години с хронични заболявания, както и медиците от първа линия, борещи се с COVID-19. Според нашите хора обаче изготвящите се списъци са все едно извадени от папката с охраняваните лица от НСО. Започва се с президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кметовете на столицата и други големи градове.
    Очаква се ваксинацията да покрие и техните семейства, както и заместник-министри, председатели на агенции, висши държавни служители до девето коляно. Мнозина от тях вече са изкарали коронавируса, но въпреки това ще им бъдат поставени ваксини заради риска от повторно заразяване.Списъкът е важен, защото въпросните лица ще трябва да бъдат обстойно прегледани в оставащото до присти

    Коментиран от #34

  • 24 А ха,значи

    11 0 Отговор
    Ще гледаме Екзекуторите 2, първата част беше под заглавие НОЩ и то много подходящо. Наистина стана тъмно за доста невинни пациенти.
  • 25 Нещо май

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЖОРО":

    Доброволно , ама по план !?!
  • 26 възмутен

    6 0 Отговор
    ПАК МЕСТЕНЦА С ЯКО ЗАПЛАЩАНЕ НА МОЙ ЧОВЕК И ЕЛЕКТОРАТ ЗА ТИКВАТА!!!
  • 27 СусБе

    10 0 Отговор
    Публични ли ще бъдат разстрелите на отказалите ваксинация или по домовете?! Нелегално ли да бягаме през границата или официално през КПП-тата?!
  • 28 съвет

    3 0 Отговор
    на съветите от тъпака-тиква....
  • 29 любопитен

    6 0 Отговор
    Не първи се ваксинират Министрите , после полиционерите , после медиците ...................да проследим страничните ефекти ! Но не желаем шашми , да ги ваксинират НУЖКИМ !!!
  • 30 Уьо

    2 0 Отговор
    Айдеее още едни ще се гушат и нищо нема да прават а народа си умира. ненаяли се доктори и политици. #Б0КЛУЦИ!
  • 31 СусБеБоко

    3 0 Отговор
    300 грама греяна профилактика е по-добре от 300 кила ваксини и антибиотично лечение... - оди грей ракията и внимавай с мезето че от него понякога боли глава!
  • 32 СНиколов

    2 0 Отговор
    Ваксина чиито производител
    е поискал от ЕС да бъде освободен от
    юридическа отговорност,
    при странични реакции при пациентите
    и е получил такова одобрение от ЕС.
    Ааааа не благодаря.
    Във филмът "Гатака" нямам желание да влизам.
  • 33 pbdan

    1 0 Отговор
    Координационен комитет по български: 1. Избира се председателя и в едномесечен срок той предлага свои заместници, секретарки, изпълнителни кадри до чистачки. След това се назначават на заплата и започва търсенето на подходяща сграда или построяването на нова. Следва закупуване на обзавеждане, техника, Спа център, джакузи, а през това време колективът е на специализация в чужбина. И т.н.
  • 34 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "КОРУПЦИЯ":

    Точно тези които изброяваш , никога няма да се ваксинират .
  • 35 8888

    0 0 Отговор
    Мноооооого ГОЛЯМА ПОЛЗА от този нов съвет!!Да ми дава съвети ли?Ако са като ТИКВАТА,ПКП И ДРУГИТЕ ГРОБ-ари БЛАГОДАРЯ СЪМ!!Вместо да ни дадат обещаните по 40 лева от преди ВИРУСА ЩЕШЕ да има някаква полза и за пенсионерите и за бизнеса,а то съвети???!!ПАК ЛАПАЧИ И НИЩО НЕ ВЪРШЕЩИ!!!Ако се оправдават,че няма пари нали Тиквата каза:ДА НЕ СЪМ ЧУЛ ДА КАЗВАТЕ,ЧЕ НЯМА ПАРИ?!!!ХАЙДЕ НА ПЪРЗАЛКАТААААААААААА!!!!Забравих едно малко въпросче:ЗАЩО НЕ НИ ДАДОХА ПЕНСИИТЕ ТАЗИ СЕДМИЦА?,ЗА ДА ОТПРАЗНУВАМЕ НИКУЛДЕН,А ТЕ ПАК ОТЛАГАТ?!ЕХ ЩАСТЛИВИ СМЕ НИЕ,АМА МНОГООООООООО!НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СИ КУПИМ РИБА И ЗА ПОМЕН ЗАЩОТО ТЯ НЕ СЕ ПРОДАВА НА ЧАСТИ ИЛИ ЕВЕНТУАЛНО ДА ТЪРСИМ ПО КОФИТЕ НЯКОЯ И ДРУГА ИЗХВЪРЛЕНА ГЛАВА ЗА МААААЛКО ЧОРБИЧКА!!ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!
  • 36 СусБе

    1 0 Отговор
    И нова шайка чиновници ще цицат от бедния народ а в змяна нищо и половина... даже и половина от нищото може да е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове