Last news in Fakti

11 Декември, 2020 10:10 1 626 31

Проф. Кантарджиев: Януари очакваме първия ваксиниран в България

  • проф. тодор кантарджиев-
  • ваксина

Около 48% медици заявили желание да си поставят ваксината

Проф. Кантарджиев: Януари очакваме първия ваксиниран в България - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия и да престанем да ходим с маски”, добави професорът, цитиран от Нова ТВ.

„Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната кампания за всички останали имунизации”, категоричен беше проф. Кантарджиев.

Според него е необходимо 70% от населението да си сложи ваксината срещу COVID-19.

Кантарджиев обясни, че на 29 декември трябва Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват.

Той коментира и процента, около 48%, медици, заявили желание да си поставят ваксината.

„Това е пак висок процент, но е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират - са убедени, че като работят с болни от коронавирус са прекарали инфекцията. Това е доста вероятно”, добави професорът.

Проф. Кантарджиев отново посочи, че всеки има право на индивидуален избор и да решава дали да се ваксинира, или не.

„В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина дойде в два момента. Когато се каза истината, че не предпазва на 100% и когато казахме, че ваксините няма да стигнат”, каза директорът на НЦЗПБ.

Относно фазите на ваксинация и поставянето на ваксината на служители във ферми за норки той обясни:

„Много е важно те да бъдат имунизирани, защото човек, ако заболее от коронавирус, даже и леко, вирусът може да зарази норките. При тези животни заболяването не минава като при хората. Те се заразяват обикновено през храната. Много е опасно, когато вирусът премине от човек на животно, защото може да се получи мутация и да ни върне вируса по различен начин”, разясни проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ержо

    21 4 Отговор
    Ялате тиквички да ва ваксинираме с истинска анадолска ваксина
  • 2 Фактология

    28 1 Отговор
    Кантарджиев подарявам и моята ваксина..
  • 3 Ганьо

    16 1 Отговор
    Кой Януари...?
  • 4 Дай ПРИМЕР. БЪДИ ПЪРВИ

    29 1 Отговор
    Сьс Семейството си.
  • 5 ПСР

    24 1 Отговор
    ....и това ще е....Бойко Методиев БорисоФФ!!!!
  • 6 Да но

    22 1 Отговор
    Първият си ти,И моята дарявам на вас за по сигурно двойна доза.
  • 7 бай Спарчу

    21 0 Отговор
    Първен да надупчат сите полЮтици и министерски съвет с фамилиите, па ний не бързами.
  • 8 Лелеее

    25 0 Отговор
    Бий си я и не ни занимавай ....
  • 9 Аз40

    19 0 Отговор
    Стига глупости. Няма значение кой е първи, защото няма да му инжектират същото като на другите.
  • 10 Селски

    16 0 Отговор
    То до януари ще останат ли живи хора ?
    То и да останат с тези м е н т е ваксини ще ги доуморите
  • 11 бахо

    27 0 Отговор
    Кантар,оди да се надбягваш.Убийците на българите сте вие-съд и затвор за вас!ББ,ти,оня пингвин министъра на здравето и цялата шайка!Лекарите не искат да си слагат ваксина.Предполага да са умни хора.Защо ли не искат?УБИЙЦИ!
  • 12 Лелеее

    20 0 Отговор
    Бий си една от австралийските със СПИН , една от хамерските с течен алуминий и накрая за по сигурно една от тази с която “ваксинирахте “ човечеца скочил от 6я етаж в Пирогов ...
  • 13 Цирк

    25 0 Отговор
    Смешен палячо на хранилка що глупости изприказва
  • 14 рекърд

    21 0 Отговор
    Хайде като дойде ваксината всички в купом от тиквения щаб барабар с най-голяма тиква Боко да идете първи да се ваксинирате.Ако нещо стане с вас загубата няма да е голяма.Дайте пример на народа като станете опитни зайчета.

    Коментиран от #16

  • 15 Стига вече

    10 0 Отговор
    Дай пример! Няма да останат лекари.
  • 16 Селски

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "рекърд":

    Те и да почнат да се ваксинират показно ...
    Да не мислиш че ще си бият ваксина ?
    Ще си бият примерно витамин С и ще кажат че са се ваксинирали и колко им е гот и колко добре се чувстват и че тряя сички да се ваксинират . Ха ха

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Гост

    14 0 Отговор
    Селският хитрец бай Шиле умело избягва да отговори дали и той ще си боцне ваксината, както и на децата и внуците си! Тайно се надява да е от 30 процента неваксинирани, но яростно агитира всички други да се боцкат...
  • 18 Спас

    4 0 Отговор
    От къдя го чакати, бре?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Когато се

    7 0 Отговор
    Каза,че ваксините( за грип) не предпазват на100%,, и когато се разбра, че е недостигат""...Схващате ли,защо оървоначално няма да" достигат" като доставка.Изкуственият дефицит,създава огромно търсене! И яко увеличават натиска.. Минимум 70% .А гихичко ,пред себе си : С останалите 30% ще се справим лесно! С помощта на тези 70% и рестрикции от шефовете им по месторабота.Оня- министъро ненапразно заяви: Ние не можем да задължаваме.Но нямаме право да спрем Работодателя да изисква ваксина.!? Дано истерясалите хипохондрици,се окажат по малък процент.Иначе,ще се случи същото като" доброзорното" пенсионно осигураване.Всични под ножа!
  • 22 2559

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Селски":

    Затова с нашта ваксина, която ще ни дадат. Публично всеки си избира един от управляващите и си дава ваксината да му се бие. Разбира се с приятел, който може да бие ваксини.
  • 23 chi

    5 0 Отговор
    Чували подготвихте ли?
  • 24 Процесор Вучков

    4 0 Отговор
    Една злобарка може да си бия, но ваксина не.
  • 25 Охо Бохо

    7 0 Отговор
    Предпочитам парцал на устата, пред отрова в кръвта.
  • 26 Просветен илюминат

    6 0 Отговор
    Когато има брифинг по телевизията всеки стои с маска и я сваля като говори след което отново е слага.Забележете как изглеждат другите седнали с маски и как все едно свалят маската защото им пречи да говорят и след това пак си запушват устата.
    Много символика има във всичко това погледнато отстрани.
  • 27 БАЙ ШИЛИ

    5 1 Отговор
    НА ТОЗ ИСКАМ ЛИЧНО МОЯТА ВАКСИНА ДА МУ ИНЖИКТИРАТ!МОЯТА ИЛИ НЯКОЯ ОТ ТЕЗИ КОИТО ДАВАТ НА НАСЕЛЕНИЕТО НЕ ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗСТВОР ИЛИ ПЛАЦЕБО.
  • 28 Анкетьор

    7 1 Отговор
    Тоя човек добре ли е?
  • 29 JEFF

    7 0 Отговор
    През февруари двама , март трима и така ... до края на света.
  • 30 Julia

    1 0 Отговор
    Ей изрод, ваксинирай първо себе си , сина ти , и новороденото ти внуче гадино долна
  • 31 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ЧЕСТИТО -ХА ХА ХА ХА -БРАВО НА ПРОДАЖНАТА НИ УПРАВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове