Last news in Fakti

17 Декември, 2020 17:28 3 989 28

Водата в язовир "Цонево" намаля драстично

  • язовир-
  • цонево-
  • вода-
  • режим-
  • варна

В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени нужди на заводите в Девня ще бъде редуцирано

Водата в язовир "Цонево" намаля драстично - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Драстично е намаляла водата в язовир "Цонево" заради липсата на валежи, съобщи Българската национална телевизия. В момента най-големият язовир във Варненска област е пълен едва 33% от капацитета си. Водоемът е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода в случай на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения процес.

Язовир "Цонево" се използва основно за промишлени нужди и за напояване на земеделски земи. Заради опасността от воден режим по Черноморието, язовирът беше предвиден да снабдява Варна с вода за питейно-битови нужди. Количеството му обаче спада застрашително. Всички се надяват през зимата да има интензивни валежи от сняг, за да се увеличи нивото на язовира.

Важна подробност е, че всеки месец водоемът губи не малко количество от обема си и заради изпарения на водата, като те са повече през летните месеци.

В язовир "Цонево" в момента има малко над 108 млн. куб.м вода, при общ обем от 330 милиона кубика. В този участък сега има само следи,че някога е имало вода.

Ръкавът на язовир "Цонево" до село Аспарухово е почти пресъхнал. Вече се вижда изцяло потопеният преди повече от 30 години стар мост.

"Наистина в този район, в който се намираме в момента, няма почти никакви дъждове и снегове, откъдето да се пълни язовирът", каза Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон Черно море.

За декември близо 4 милиона кубика вода от язовира се подава към заводите в Девня. В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени нужди ще бъде редуцирано със заповед на Министерството на околната среда и водите.

"И дори са ги предупредили да са готови и за техен авариен план, евентуално да търсят друг водоизточник, защото приоритет е ВиК-операторът", заяви Веселин Цонев.

От "Напоителни системи" - клон "Черно море" твърдят, че в случай на водна криза, имат техническа готовност веднага да подадат нужното количество вода от язовир "Цонево" до помпена станция на ВиК за захранването на Варна. За да се използва обаче водата за питейно-битови нужди, е необходимо водното дружество да изгради пречиствателна станция.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 1 Отговор
    Две седмици се счупи да вали бе крадци!
  • 2 ПазарЖик

    42 0 Отговор
    Струва ми се на мен,че така леко и внимателно подготвят варненци какво ги чака.Скоро и в други градове.

    Коментиран от #6

  • 3 Дельо Хайдутин

    28 0 Отговор
    Като няма пречиствателна станция как ще го ползват?
  • 4 Случайно вчера

    24 0 Отговор
    се наведоха към язовира и ........................
    к'во да видиш, водата ненадейно изчезналааа..............
  • 5 Star4e

    26 1 Отговор
    Бойко върни водата крадец.
  • 6 Лошото е

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПазарЖик":

    че си адски прав !
  • 7 Свищов е моят роден град

    14 2 Отговор
    Единственото хубаво нещо в моят роден град е, че имаме постоянно вода и не е спирала от 10 години. Река Дунав в момента е много пълноводна, можем и да изнасяме вода за финансова стабилност на град Свищов. Предлагам на варненци да дойдат да живеят и работят в град Свищов вода има в изобилие. 2 лв куб вода.

    Коментиран от #10, #11, #18

  • 8 Село

    11 1 Отговор
    До капка да свърши ида се приключва хем няма да правят ремонт на стената то и без това парите за това са откраднати.
  • 9 абг

    23 1 Отговор
    Това е заради изсичането на горите.

    Коментиран от #19

  • 10 Свищов на Дунава

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Свищов е моят роден град":

    Поканата се отнася и за бургазлии.
  • 11 Дельо Хайдутин

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Свищов е моят роден град":

    Ако си пийнеш направо от Дунава ще ти дам два лева.ха ха ха

    Коментиран от #14

  • 12 Киро

    11 0 Отговор
    Да, водата е мокра. До онзи ден язовирът беше съвсем пълен. Водата беше чак на територията на Бургаска област. Тази сутрин като съобщи телевизията, водата драстично намаля и вече е под Ченге. Благодаря за страхотната информация!
  • 13 титаник

    19 0 Отговор
    хората преди 2000 години са строили язовири в шри ланка
    тука едни хора освен да се правят на мутри нищо полезно не вършат
    от десетилетия е ясно че назрява воден проблем..нашите хора режат милиони кубици гори..язовирите 99 процента за ремонт и ги точат за да им вървят централите..кажи ми после че тия били управлявали нещо си
  • 14 Свищов на Дунава

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дельо Хайдутин":

    Водата е по чиста от твоята мисъл.
  • 15 Иванчо

    16 0 Отговор
    Преди като нямаше вецове нямаше проблеми
  • 16 Леле

    14 1 Отговор
    Арабите направиха хиляди сондажи в пустинята и потече огромна пълноводна река. А Варна е на брега на морето пък ще ходят жадни. Има модерни инсталации за обезсоляване на водата и промишлените предприятия да си ги изградят ако искат да работят. Водата от язовирите да остане само за питейни нужди.

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И направо

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Свищов е моят роден град":

    и накриво да пийнеш тази си е !
    Доколкото съм запознат - никой дунавски град не пие дунавска вода. От сондажи ви е водата.
    Едно време от дунава се ползваше вода само за поливане.
  • 19 Анализатор

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "абг":

    и заради това, не само !
  • 20 А бе

    12 0 Отговор
    хора, аз немога да се сетя вче какво може още да се открадне !
    Откъде имат толкова фантазия БЕ ?
  • 21 Баш Гост

    11 0 Отговор
    Те, надеждите язовири не пълнят. И все пак перничани няма да са сами в мъката си.
  • 22 Камчия

    7 0 Отговор
    Като махнат веца тогава ще има вода
  • 23 Мазохисти

    11 0 Отговор
    Поголовна сеч, източване на язовирите, воден режим, опасно мръсен въздух, който дишат нашите деца и т. н..... и т. н.... Ние сме си добре, важното е ракиичица да има, водата е за миене, хаха. Най важното е да не разсърдиме Буда, шшшшт тихо. Повечето, дето останахме тук сме безгръбначни страхливци. Всички сме в далаверката, след нас потоп, децата ни да му мислят. Преклонена главица сабя не я сече!
  • 24 трагедия

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Леле":

    То не е само Варна и Бургас ( Камчия). Язовир Ясна поляна също е празен ,но все още не са го видели явно, който захранва огромния к-с Меден Рудник на Бургас и цялото черноморие на юг до Резово и Ситеморец.
    Може би другото лято не вируса , а липсата на водата ще ликвидира скъпите им хотелиери та да мирясат. Лошото е че най -много ще го отнесат местните жители.
  • 25 Памук

    2 0 Отговор
    Язовир Цонево е празен още от юли месц. Пак новина в стил 12 без 10...що за журналистика! Такива новини ги пишете или всеки ден или сравнявайте с нинали месеци.. Проявете малко творчество господаВаля журналисти например: доста и язовир Цонево пак е празен! Никаква мисъл

    Коментиран от #26

  • 26 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Памук":

    Журналисти казваш, та бащицата в едно е прав, като ги нарече мисирки! Имаш пари - купуваш си статия, имаш повече пари -купуваш си весниче, имаш още повече пари - правиш си телевизиика, имаш мнооого кинти - правиш си медия груп...... къде е журналистиката, четвъртата власт,
    КАЗВА СЕ ПРОСТИТУЦИЯ А НЕ ЖУРНАЛИСТИКА
  • 27 Кучегон

    1 0 Отговор
    Аре бе нямали вода варналята, цяло море със сероводород имат, пардон май само със серня е пълно ама пък е течно и щом се къпят там у кочинката значи не им пречи кирта. Да се оправят, га гласуват за Бойко тиквето ни риваха. Га Домус ага им наряза флота гък се не чу, ама той е знаел че Доган че им източи локвата та затуй нали. Абе се някой трябва да е виновен ама не съм чул варненци да са залесили 1милион дървета ,упс на паметника на залесителите май беше писано 1200 000 дървета в Родопите, за справка к.к. Белите брези до Ардино когато навремето лошите социалисти са направили масово залесяване. За сметка на това хотели боол за какво ни е дръвце. Нали да ги сечем и изнасяме е по далавера а последствията.... за справка населението на великденските острови.
  • 28 КЛЪСТЕРА ГЕРП

    1 1 Отговор
    Веднга да свържем язовира с морето !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове