Last news in Fakti

21 Декември, 2020 11:45 3 865 46

Новият щам на коронавируса май от септември е в България

  • коронавирус-
  • мутация коронавирус-
  • доц. нина янчева

Засяга основно хора под 60г.

Новият щам на коронавируса май от септември е в България  - 1
Снимка: БГНЕС

Новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства все още, че той променя тежестта и хода на пандемията. Увеличава се основно скоростта на разпространение. Има данни, че тази разновидност вече е засечена в Дания, Холандия и Австралия, което означава, че от септември насам може да е достигнал и България. Тази разновидност на болестта обаче не обезсмисля ваксината срещу COVID-19. Това стана ясно от думите на доц. Нина Янчева, ръководител Катедра „Инфекциозни болести “ в Медицинския университет София пред бТВ.

Това което има като информация е, че този щам е познат от септември. Това, което е алармирало учените във Великобритания, е, че от 41 до 50 седмица на тази година броят на заболелите се е увеличил значително и когато анализират пробите им установяват,че над 50% от тях са в следствие на този щам, обясни тя.
Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем според анализите на лабораторните резултати...

Мутации има в коронавируса и досега не е доказано, че те променят хода на пандемията и тежестта на заболяването. Сега различното е скоростта на заразяване, изчислена на база модели и анализи на учените. Но това, което е ясно, е че заболелите са млади хора – под 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването при тях не е по-сериозна, няма по-висока смъртност. Така или иначе данните са още малко и все още ги натрупваме, обясни доц. Янчева.

Достигнал ли е до България и Европа? Вероятно е достигнал. Има данни, че в Холандия, в Дания , в други – Австралия. Интересното е,ч е във Великобритания има много голям консорциум UK Genomic Consortium , които правят тези анализи – те имат много голяма база от данни и затова при тях излиза по-рано информацията, подчерта тя.

Експертът обясни, че тази мутация била изненада за учените, защото станала по-бързо от очакваното: "Реално, най-много такива анализи (бел.ред. на щамовете на коронавируса) се правят във Великобритания, но анализите са върху 5 до 10% от всички заоблели от вируси и се разчита генома на заразата. Този щам не е толкова нов, но се увеличават заболелите. И това, което също алармират учените е, че като цяло се знае, че коронавирусите мутират.

Но мутират сравнително по-бавно – например, 4 пъти по-бавно от ХИВ вируса или 2 пъти по-бавно от грипните вируси. Смята се, че тази мутация е по-бърза, приема се за необичайна мутацията на – според едни данни 23 бази, според други – 29", коментира още експертът.

Това, което искам да кажа, е, че може би като компенсация за това, че може би се забавиха реакциите на всички институции след като се знаеше, че има вирус в Китай, и по-късно се обяви въобще проблема за целия свят, сега мерките са много по-агресивни и бързи. Знаете, че в Дания минали я месец, само при 200 души, е изолиран нов щам – доказан при 12 от тях – че има връзка с резервоар норки – се избиха хиляди норки, коментира още доцентът.

За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината реално подобно на естественото заболяване, води до организиране на клетъчен имунитет, т.е. не се очаква тези мутации в 2 и няколко бази да променят това, на фона на съществуващите над 20 000 бази в организма, подчерта доц. Янчева. Ето още аргументи защо това е така: "Тези мутации водят до промяна на начина на прикрепване на клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ваксината. Точно Европейската агенция за контрол на заболяването трябва да събира тези данни и да ги публикува на сайта си", уточни тя.

"В нашата страна антиваксиналните течения са доста широко застъпени. Не знам каква част от населението се убеди, че тази болест може да протече тежко и ваксината е единственото средство, което би могло да ограничи и да контролира пандемията", каза доц. Нина Янчева.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това стана като сериала Династия

    27 3 Отговор
    Приказка без край.Коя вълна бехме 3867ма?
  • 2 Георги Тертер

    46 2 Отговор
    Имам чувството , че живеем в някакъв филм на ужасите от няколко месеца насам......;)
  • 3 Новия щам

    19 4 Отговор
    Ся ко ще прайте старите чипове 😂
  • 4 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    А добър ден!
  • 5 Дарете

    11 5 Отговор
    в сандъка на църквата и ще ви напръскат със светена вода против лудост и отрова за мишки!!!!
  • 6 ахааа

    27 3 Отговор
    Засяга основно хора под 60-годишна възраст. Значи хората над 60 г. да не се притесняват - ха ха ха, ей жалки сте вече с тези измислици и лъжи. То бива бива ама вие направо къртите от .................ей бегай че ша те ......................
  • 7 Българка

    24 3 Отговор
    Как като статията основно се опира на "може би", авторът е сигурен, че новият щам, който "може би" е в България от септември не обезмисля ваксинирането?
  • 8 Atomic

    19 3 Отговор
    Нека американските и британските военовъздушни сили да пуснат няколко телрмоядреди бомби над Лондон, югоизточна Атглия, също и в държавите, където е открит новия щам. Така разпространението ще спре.
  • 9 Охлю

    11 2 Отговор
    А септември ше бъде май
  • 10 ВИНЕТУ

    16 3 Отговор
    Аз разбирам от щамове и ще ги инспектирам !
  • 11 ТаУмВзе

    12 3 Отговор
    Може да се хвърли боб, да гадаем на кафе и карти. Великата система, тука има чекмеджета, а там има некви роби.
  • 12 един от многото

    15 3 Отговор
    И новия щам си го имаме от септември и миналата година от ноември и декември пишеха за някакъв нов , непознат грип. Ха познайте какъв е бил? Но в България по принцип за всичко се лъже и маже , така , че кой да ти каже?
  • 13 Миризлив пор

    5 2 Отговор
    Имайки в предвид какво става в Англия и Италия искате да кажете че ни чака и нас?
  • 14 Аз40

    2 2 Отговор
    Сещате ли се за "Безкрайна история" на Енде? Там беше "Нищото", то бе тайнствената сила разрушаваща "Фантазия" (АКА България). Не може да се опише как действа, сякаш си сляп, докато го гледаш.
  • 15 Петьо Петров

    14 5 Отговор
    Според заглавието септември ще бъде май. Станаха за смях всички светила,и наши и чужди. Тази копира думите на Джовани Реца, италианския здравен министър и не е важно ,че няма собствено мнение. То вече от трагедия се превръща в комедия,жалко,че ние сме потърпевшият декор. В началото на годината вируса беше абсолютно неизвестен като щам никому. След няколко месеца се оказва,че от няколко години се работи в/у SARS и MERS. Ами да се строяваме като на манифестация и да блееме дружно. Отвратен съм!
  • 16 Аве Майн Кампф

    13 3 Отговор
    Ха ха , а сега да видим дали новата ваксинка няма да се окаже с изтекла давност спрямо новото щамче ....... та с ваксини, и без ваксини - същата работа
  • 17 Ники

    8 2 Отговор
    Какво стана??
    Сигурен бях че учениците от БАН ще го открият първи ?
  • 18 Учуден

    12 2 Отговор
    В България думите "доцент" и "професор" да не означават "гадател" защото може би, вероятно, май и т.н. не са научни термини
  • 19 от щаба на ГЕРБ

    12 1 Отговор
    Затваряме България до след изборите и за "благото" на народа ние ще пускаме пюлетините вместо вас да не се заразите в избирателните секции - вече са напечатани и попълнени.

    Второ забраняват се всякакви избирателни машини пак за "благото" на народа - не може всеки да ги пипа и да сеят зараза - ако много настоявате ние пак ще гласуваме вместо вас.

    Стойте си в къщи (да не се заразите) пък ние ще направим изборите без вас (както до сега).
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Centurion

    9 1 Отговор
    И сега да питам,ваксините покриват ли новият щам???
  • 22 Министър Ботокс

    10 1 Отговор
    Вируса май ще изчезне през януари, но може би ще го има до лятото, а вероятно ще си живеем с него дълги години, но не е много сигурно. Заявявам това най-отговорно като човек с много научни степени.
  • 23 един от стадото

    6 1 Отговор
    абе в Албиона не беше ли лабораторията за тия гадости..
  • 24 гост

    12 1 Отговор
    Може ли някой да ми каже , ЗАЩО така са се ЗАГРИЖИЛИ наште убавци за нас ?
  • 25 Ваш Борис

    4 1 Отговор
    Аз и моят нов приятел covid 20,
    Поздравяваме всички българи с предстоящите празници!

  • 26 Алфа Ромео

    7 2 Отговор
    Ей голям зор да ни набият съмнителните ваксини, цар Боко каза че мерките остават и през 21г. докато не набият ваксина на 70% от хората.
  • 27 Преболедувал

    4 2 Отговор
    Бързо ме хвана като куршемчето де я бегам от него то оди по мене ай ле ле!
  • 28 Ганьо

    3 5 Отговор
    Ганьо пак е номер 1!
  • 29 Ееееее

    7 1 Отговор
    Те септември го откриха в Англия, ама " май от септември той вече е в България"??? Дари не е от август...? Или от февруари??? Било по- бързо разпространението...ами по- бързо ще е дори и от стария щам, защото става геометрична прогресия, а и има хиляди и хиляди хора - нерегистрирани въобще.
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Така ли...АУУУУУ,АУУУУ и кой щам на нещото ме нападна преди месец???Сега не съм спокоен,карате ме да се Притесня....Как ще я карам???Само на Червено Вино-МАГУРА ли да бъда!Между другото...Това е разкошна Българска изба и Страааахоотни вина правят!Най вероятно за вси Медийни щамове най добрата ваксина ще е да изхвърля компове и тв приемници!Но...понеже трябват за Крастата криптовалути ще мина на Домашна ,червено вино Магура смесени заедно с малко билки от балкана и маааалко черно пиперче на прах!Да живее новия ковидко 20!
  • 31 Васил

    5 0 Отговор
    Кога направиха изследванията че пишат тази статия като знам че на нашите учени доверие не трябва да се има повечето с купени дипломи или изкуствено накичени титли.
  • 32 Създателят

    5 0 Отговор
    Приготвил съм ви и други щамове.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 от империята

    11 1 Отговор
    Явно, от империята на злото, милиардерите от остров Давос,не са си направили сметката добре,и понеже в САЩ`почти няма пенсионери,ефекта от икономия на пенсии е минимален.Не е така обаче в останалата част на света.След като разкараме пенсионерите,ще трябва да разкараме и потенциалните такива с втората мутация,а третата мутация на вируса,ще бъде предназначена за най малките,защото досега няма и един регистриран случай на дете,боледувало от Ковид 19.Децата са само преносители,както всичко което пипаме в магазина или на работа.Тогава картинката ще бъде пълна и мечтания 1 милиард богоизбрани ще се радва на безсмъртие.Само че си задаваме един въпрос.Толкова ли е зле положението с пренаселването на планетата,че ще трябва да фалира всичко живо,като почнеш от Банките и стигнеш до държавите.Тотална глобализация.Кой ще работи и кой ще плаща данъци и кои ще бъдат оставени за популация.Другия момент е че държави като Китай и Русия,ще си запазят населението,защото няма да ползват генетичните ваксини а ще разчитат на органично.Какво правиме тогава.....
  • 36 Възмутен

    11 0 Отговор
    Еха,видяха в цял свят че хората се дърпат от измислената ваксина и се появи сега пък нов щам за да ги прибутат на населението и после казват че това не е измислено и дошло от небето.Трябва да си много закупен за да вярваш в тази манипулация.Как за остановиха толкова бързо че ще действа и на новия щам на никой не е ясно
  • 37 Гост

    7 0 Отговор
    Ами здрасти, бай Георги.... Че то от октомври някъде започна бързото разпространение на вируса! Вече много го изкарахме тоя ингилизки щам и както се вижда - започва да затихва, дори и без "безценните" им ваксини! Дори до края на януари съвсем ще изчезне или ще има единични случаи.... Ако не ни пуснат нов вирус до тогава!
  • 38 ЗАМИСЛЕТЕ СЕ

    11 0 Отговор
    ЗАЩО СЪЗДАТЕЛЯТ НА ВАКСИНАТА , КОЙТО Е НА 59 ГОД. ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ Е ВАКСИНИРАЛ???????? ПОТРЕС!!! ВСЕКИ ИСТИНСКИ УЧЕН ПЪРВО ИЗПИТВА ВЪРХУ СЕБЕ СИ ТОВА, КОЕТО Е СЪЗДАЛ!!!
  • 39 Последно

    2 0 Отговор
    От май или от септември ?

    Коментиран от #41

  • 40 Аз Негодника и Архангел Михаил

    4 0 Отговор
    Колко много хора се прое..ха за пари...КУНЧЕВ като си толкова загрижен за хората,защо лекуваш хората на СТЪЛБИТЕ на болниците...една трета от данъците ни, не ти ли стигат ,ненаситно курумпе...70% да се ваксинират,а ТИ НЕ...На колко оценяваш тая твоя жалка душа,30 сребърника...Кой празник ще празнуваш ТИ на 24... раждането на МОМОН ли...
  • 41 Гео Милев

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Последно":

    "Септември ще бъде май..."
  • 42 Шамара

    0 2 Отговор
    Не се притеснявайте мангъра ще ви излекува с чайчета и супички!

    Коментиран от #43

  • 43 Смешник

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Шамара":

    Ти остави Мангъров и бегом под строй, с цялото семейство да се ваксинираш,белким се отървем, от некачествен генетичен материал.Мангъров още от началото, е абсолютно прав за всичко и има толкова сиво вещество,колкото ти,фамилията ти о още 3 генерации от твойта фамилия не можете да съберете.Смешник.Ако ти опукам един шамар,друга песен ще запееш.
  • 44 щетите са

    2 0 Отговор
    Абе, нека някой да ми каже,как първата вълна заразяваше само хора над 60.Втората сега от септември е за хора под 50,а третата сигурно ще бъде само за децата.Това не може да бъде естествен вирус,след като сам определя кой клетки да атакува(само зададените).От клетката на човек се извлича ДНК и се определя на каква възраст е.ДНК-то за възраст се разпознава от вируса.Е нека някой сега да ме накара да се ваксинирам със същото биооръжие,от което е направен и вируса.Няма как да повярвам,че един път са пуснали вирус,за да намалят населението и сега са се очовечили и искат да го спасяват.Икономиката навсякъде се срина,дори и да спечелят милиарди от вируса,щетите са непоправими поне още 10 или 20 години.За какво са им милиарди,като няма къде да ги инвестират или да ги харчат.
  • 45 СусБе

    1 0 Отговор
    И така се не разбра - от Май или от Септември...?! Щото от доста време ви споменуваме с блага дума майчетата та за това!
  • 46 Може би

    0 0 Отговор
    Може би смъртоносният, може би вирус Ковид 19, може би има, може би втори щам, може би във Великобритания и може би у нас, май , може би от септември и може би заразява, може би предимно, може би лица под 60 години, МАЙ ?
    Актуално, точно и аргументирано от СЗО и другите подобни банкерски организации.
    Ще ви кажа просто и ясно, няма как една вирусна култура , както и да е конструирана да заразява избирателно по - младите, просто защото логиката на контаминацията е - заразяването е по - лесно и бързо при по - слаб организъм. Затова обикновено ударът е върху лицата със слаба имунна система и придружващи заболявания.
    С други думи не се шашкайте, а ако все пак решите да се ваксинирате, за Бога братя, не го правете с боклука на САЩ...намерете си друга - руска, китайска, само не тоя маймунгенетичен,нестабилен при стандартни за ваксина температури, субстрат.