Last news in Fakti

29 Ноември, 2012 15:36 1 167 2

ВМРО пита Плевнелиев защо подкрепя Турция за ЕС

  • вмро-
  • турция-
  • ес
ВМРО пита Плевнелиев защо подкрепя Турция за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

ВМРО остро възразява срещу подкрепата за членството на Турция в Европейския съюз, изразена от президента Росен Плевнелиев при срещата с турския му колега Абдулах Гюл.

Изразяваме дълбоко учудване кой е упълномощил българския държавен глава да изказва подкрепа за еврочленството на Турция. Нито е имало дебат в парламента, нито в обществото по тази тема, коментира председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

По този повод партията иска среща с президента, на която да аргументира позицията си.

Още преди две години ВМРО и телевизия СКАТ внесоха 330 хиляди подписа с искане въпросът за членството на Турция в ЕС да се реши чрез национален референдум. ВМРО дори поискареферендумът за АЕЦ да стане двоен – с въпроса за Турция в ЕС.

В писмото също така се припомня, че в първото си слово като президент на България Плевнелиев е декларирал: „Аз съм за граждански контрол върху дейността на политиците и за формиране на активно гражданско общество в България“. По тази причина ВМРО го призовава „да стои зад думите си и да превърне гражданите в реален фактор, а не просто в инструмент за даване на власт“.

Според партията всяка подкрепа за Турция е безотговорна и за пореден път ангажира страната със самоубийствени действия. Влизане на Турция в ЕС на практика ще заличи единствените граници, които могат да спрат икономическа и политическа  инвазия на 80-милионна Турция, пише в писмото на ВМРО до президента.

В същото време Турция не може да се нарече европейска държава и нейното присъединяване към Европейския съюз не почива нито на културни, нито на икономически основания.

Писмото припомня: „Публичното лицемерие на турската страна стига дотам, Гюл да обясни, че Турция няма да остане безучастна, ако на България й трябва електроенергия. Това е ясна илюстрация за това докъде може да доведе всяка наивна политика на Балканите. Със спирането на проекта „Белене“ партията, която Ви излъчи, направи възможни подобни изказвания на Гюл. Защото съвсем скоро България няма да може да задоволява сама нуждите си от електроенергия“.

„Съветваме Ви да не повтаряте грешките на правителството. Това е и единственият Ви шанс да се утвърдите като политик“, завършва писмото на ВМРО.

Преди време партията поиска оставката на външния министър Младенов, който също си позволи да заяви подкрепа за турско членство в евросъюза.

 

Пълен текст на писмото:

Уважаеми господин Президент,

Съветваме Ви да не избързвате с обявяването на каквато и да било подкрепа за членството на Турция в Европейския съюз. До момента българското Народно събрание не е взело никакво официално решение за подкрепа към Турция.

Според ВМРО всяка подкрепа за Турция е безотговорна и за пореден път ангажира страната със самоубийствени действия. Влизане на Турция в ЕС на практика ще заличи единствените граници, които могат да спрат икономическа и политическа инвазия на 80-милионна Турция спрямо страната ни.

В същото време Турция не може да се нарече европейска държава и нейното присъединяване към Европейския съюз не почива нито на културни, нито на икономически основания.

Именно това накара повече от 300 хиляди български граждани да се подпишат с искане за национален референдум, който да реши въпроса. Тези подписи ни задължават да поискаме среща с Вас, на която да аргументираме позицията си. Припомняме Ви, че в първото си слово като президент на България декларирахте следното: „Аз съм за граждански контрол върху дейността на политиците и за формиране на активно гражданско общество в България“. Призоваваме Ви да стоите зад думите си и да превърнете гражданите в реален фактор, а не просто в инструмент за даване на власт.

Няма как да се съгласим с онази широка усмивка, с която Вие приехте всичко съобщено от Абдулах Гюл. Няма как да не припомним, че Турция се кани да реализира изключително спорен проект на самата ни граница. В същото време Турция откровено отказва да осъществи важните за нас интерконекторни връзки на газопреносната мрежа.

Публичното лицемерие на турската страна стига дотам, Гюл да обясни, че Турция няма да остане безучастна, ако на България й трябва електроенергия. Това е ясна илюстрация за това докъде може да доведе всяка наивна политика на Балканите. Със спирането на проекта „Белене“ партията, която Ви излъчи, направи възможни подобни изказвания на Гюл. Защото съвсем скоро България няма да може да задоволява сама нуждите си от електроенергия.

Съветваме Ви да не повтаряте грешките на правителството. Това е и единственият Ви шанс да се утвърдите като политик.

С уважение: Красимир Каракачанов, председател на ВМРО


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 1 Отговор
    Г-н Каракачанов ,стига сте мътили водата ! Вашата партия ,нищо ,не прави ,само бръщолевите глупости!!! Затова Ботев е написал ,на такива като теб стихотворението ,,Патриот''. Вземи моля те го прочети.Политиката не е за слабохарактерни ! Така или иначе Р.Турция ще влезне в ЕС ,иначе жаргонно казано ,,не си мери пишката със по-големите батковци''!!!
  • 2 муспи

    1 0 Отговор
    gost, турция няма да влезе в ЕС, защото на евреите ще им пречи една 80 милионна биомаса, а при турската броячна системе някъде къв 190 милиона - толкова молби ще постъпят за европаспорти още в началото. Евреите искат между изсраел и Европа да има много княжества от типа на йордания, които ще бъдат под контрол на Кюрдистан, и особено им е смешна мисълта европапрамента да е с огромно болшинство турци и султана да командва Европа, че и да смъмря синедриона?! Евреите биха допуснали много варианти за Новия ред, но фарсова ситуация никога.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове