ФАКТИ.БГ

Малинов за "Турски поток": Малка балканска победа над големия атлантически егоизъм

От днес тръгва природният газ по газопровода „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток

Публикувана: 2 Януари, 2021 09:27
156 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8166
Малинов за
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 78 гласа.

От днес тръгва природният газ по газопровода „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Този проект, от който България ще печели, макар и много по-малко отколкото би печелила от проваления „Южен поток“, се осъществи много трудно. Чужди интереси направиха всичко възможно да го блокират, но като по чудо не успяха. Извоювахме малка балканска победа над атлантическия егоизъм. Това казва Николай Малинов - председател на ПП "Възраждане на отечеството" и председател на НД "Русофили", съобщи Евроком.

Точно в този ден е добре да си припомним някои факти от българската газова одисея.

От 2000 до 2019 година България транзитираше годишно около 15-16 млрд. м3 газ и печелеше от транзитни такси по около 200 млн. лв на година. Това средно претеглено прави близо 17 млн.лв на месец. Нашата нерешителност обаче, нашите недалновидност, кариеризъм и алчността на определени политици, съпроводени с жажда за потупване по рамо от силните „доброжелатели“ на България, дадоха като резултат постоянно мятане от едната посока в другата и проектът „Южен поток“ бе закрит завинаги.

Със закриването на този значим газов проект (който гарантираше на страната ни надграждане от 3.94 пъти по-голям транзит през наша територия, а именно 3.94 х 16 = 63 млрд. м3/годишно) България загуби около 790 млн. лв годишни приходи от транзитни такси.

Възползвала се от нашата несъобразителност, Турция обаче спечели, като успя да добави вместо нас допълнителни потоци природен газ, които да преминават през нейната територия, достигайки огромните обеми от 75 – 80 млрд. м3 годишно.

Примерите от историята ясно показват, че губят дребните и малодушните, които са си въобразили, че „всичко могат и всичко знаят“.

И как постъпи Русия, след като ние провалихме „Южен поток“?

В газовия отрасъл, както и по всички останали важни за Русия въпроси, тя има предварително разработени по няколко стратегически варианта. След закриването на „Южен поток“ той почти моментално се преобразува в два други проекта – „Северен поток – 2“ (2 тръби х 27.5 = 55 млрд. м3/г) и „Турски поток“ (2 тръби x 15.75 = 31.5 млрд.м3/г.).

С много усилия България успя да направи така, че едната от двете тръби на „Турски поток“ да премине през нейна територия в посока Сърбия, Унгария и Австрия. Не бива да пропускаме факта, че като се извади консумацията в страната, за транзитиране през територията на България, ще останат около 12 млрд.м3 годишно, и то при условие че втората тръба на „Турски поток“ бъде максимално натоварена – нещо, което с изключение на кратки периоди от време на практиката трудно се реализира.

На фона на годишния транзит от около 16 млрд. м3, реализиран от 2000 до януари 2020 г., и на фона на погубения „Южен поток“ с капацитет 63 млрд. м3 годишно, не е трудно съвсем безпристрастно да се разкрият и видят фактите в истинската им светлина: благодарение на своята външна политика, България загуби не само огромни приходи, нещо повече – тя увеличи своята енергийна зависимост, защото станалият спасителен за България „Балкански поток“, за да достигне до България, преминава през територията на съседна Турция, където газът моментално става турски, а ние съответно – зависими от Турция.

В продължение на гореказаното, разчетите на експертите показват, че към днешна дата при потребление на страните от ЕС от около 500 млрд. м3 годишно, към 2025 г. Европа ще се нуждае от годишен допълнителен внос на около 50-60 млрд. м3 природен газ, а към 2035 г. – на внос от около 80-85 млрд. м3 годишно.

Дори и ако разглеждаме съществуващите песимистични прогнози, предполагайки, че търсенето на природен газ в Европа въобще няма да расте, а ще намалява във времето, то към 2025 – 2030 година, поради драстичния спад на местния добив, Европа ще има нужда да внася допълнително най-малко 70-80 млрд. м3 природен газ всяка година. И тук е мястото да отбележим, че този огромен обем не е напълно договориран и не е обезпечен нито чрез транспорт, нито чрез адекватна инфраструктура.

Ако бяхме анализирали тези прогнози с по-голяма загриженост за интересите на нашата държава, ние никога нямаше да допуснем провала на „Южен поток“. Нещо повече – след допускането на тази грешка във външната политика на България, ние допуснахме и втора – изградихме ново трасе от 474км., което ни струва около три пъти повече, отколкото би струвало изграждането на 150 км. от Ихтиман до Димитровград (Сърбия) с тръба с по-голям диаметър и реконструкции на някои компресорни станции в Южна България – това би ни позволило за проекта „Балкански поток“ да използваме южната част на нашата газопреносна система по направлението „Турция – (Сърбия)“ с по-малки инвестиции и с по-кратки срокове за изпълнение.

Въпреки множеството медийни изяви и рафинирани ПР-акции, ние все по-ясно и по-ясно разбираме колко би могла да спечели България и оттук цяла Европа, ако „Южен поток“ бе реализиран в тази си пълнота, в която бе проектиран. С всеки изминат ден всичко това ще става все по-разбираемо на все повече и повече хора….

И все пак денят, в който тръгна газ по газопровода „Балкански поток“, е добър ден за българските интереси. А България, Сърбия, Унгария и Австрия заедно постигнаха малка победа над големия атлантическия егоизъм.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 78 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ТаУмВзе
1 Отговор
Нещо що. Ердоган държи кранчето.

Коментиран от #9, #88


Оценка:
-9 +69

Ангелинка
2 Отговор
Турски поток и Северен поток 2 ще бъдат нарязани на скраб скоро. Чичо Джо няма да остави така нещата,

Коментиран от #26, #52, #58, #73, #79, #126


Оценка:
-188 +40

tost
3 Отговор
Новината не е интересна, искам да разбера какво е направил днес БиБитко за,, доброто,, на народа. Нашия бог, слънце............

Коментиран от #11


Оценка:
-21 +99

1234
4 Отговор
Съюзниците винаги могат да го бомбардират, барабар с Дебилите около него, само и само да ни върнат "енергийната независимост"!

Оценка:
-24 +72

Sofia
5 Отговор
Русофил = Комунист

Коментиран от #28, #45, #46


Оценка:
-110 +94

Някой
6 Отговор
Въпреки, че смятам този газопровод за една положителна за страната ни инвестиция, също така нямам съмнение, че новите ни презокеански братя няма да го оставят без последствия. Дали ще са под формата на някакви санкции или пък по-директна намеса ъв ветршните ни работи (за справка Югославия и отделянето на Косово),тепърва предстои да видим.

Коментиран от #37


Оценка:
-20 +82

7
Този коментар е премахнат от модератор.
ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА
8 Отговор
ЗА ШПИОНИТЕ!

Оценка:
-15 +59

tost
9 Отговор

До коментар #1 от "ТаУмВзе":


Тя и мойта ме държи за,, кранчето,, обаче аз не се оплаквам.

Оценка:
-6 +26

Жоро
10 Отговор
След 1878нищо добро не сме видели от Русия,за разлика от любимата им Сърбия.

Коментиран от #59


Оценка:
-107 +68

Мноооого
11 Отговор

До коментар #3 от "tost":


повече отколкото руските ти братя и БСП!

Коментиран от #113, #128


Оценка:
-39 +26

чичо Мичо
12 Отговор
РАЗБРАХ ПОЛЗАТА ЗА БЪЛГАРИЯ,НЕ РАЗБРАХ ТАЗИ,ЗА СЕВЕРОЗАПАДНАТА ТАКАВА,НЯКАКВА.......?...

Оценка:
-11 +38

Анализ в стил
13 Отговор
Я камилата,я камиларя

Оценка:
-5 +15

Спокойно
14 Отговор
Стига сте писали за този Турски Поток, защото Българоубиеца не може да спи, след като Вучич св похвали, че всичко е готово. До последно слушаше океанските си господари и ги лъжеше и мамеше, както прави с нас. Кога Българоубиеца няма да се похвали с такъв огромен проект ? Кога ? Откакто е готов дума не е казал ! На 1ви Януари, когато Вучич направи откриването, нашият тръгна с посланика на Азербайджан да показва азерския газ и да говори за интерконектора с Гърция, разбира се който го държат американците. Та така са го хванали по бели гащи Вожда, че се чуди към Путин ли да се обърне, към Щатите ли.

Коментиран от #85, #96


Оценка:
-16 +78

гост
15 Отговор
България ЗАГУБИ 790 милиона НО !!!!!! Бойко ТИКВУНСКИ обаче си ги прибра в шкафчето само и само ДА НЕ БЪДЕ осъществен Северен поток !!!!!!Боли го сайдера за народа !!!!!!! Мутра ДОЛНА ЗАТВОР !!!

Коментиран от #136


Оценка:
-24 +81

16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
ЖлъченМЕХУР
22 Отговор
А само преди няколко години една ТИКВА се хвалеше , чее спрял руските проести у нас , като спира АЕЦ Белене и Турски поток !

Коментиран от #34


Оценка:
-9 +65

галяма спасиба
23 Отговор
Мата Хари от Банкя, този лъжец и крадец, трябва да бъде съден и за държавна измяна, освен всичко друго. За да остане да краде се надупи на краварите и заради него пропускаме половин милиард ползи за държавата

Коментиран от #61


Оценка:
-13 +66

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
25 Отговор
Николай Малинов е национален предател и острие на Путин в България. За него водещото е само Руският интерес. Наистина жалък предател.

Оценка:
-86 +60

Мазньо
26 Отговор

До коментар #2 от "Ангелинка":


Кой АМгелинке ще ги нареже,Хънтър Байдън ли....

Оценка:
-6 +43

фашист
27 Отговор
по принцип най-лесно е на този да му се откаже регистрация от цик
но предлагам да изпратим по ясен сигнал в москва и да бъде регистриран под условие един глас там да се брои за половин

Оценка:
-31 +16

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Jacques Yves Moineau
29 Отговор
Пак ще го кажа за криворазбралите ''русофили'': Южен поток беше замислен като схема за крадене от България. (какъвто е и Белене). От тези ' потоци' ще спечели всеки друг, но не и България. Само един пример: всичйи тези милиарди печалби описани в статията, са изчислени и договорени при пълен капацитет на тръбопровода. Какво става ако утре Русия спре газа през т.н. Балкански поток или намали капацитета наполовина? Ще стане това че България ще започне да губи. Нещо повече, ще трябва да плащаме неустойки. Така че помислете добре....

Коментиран от #83, #104


Оценка:
-57 +28

С нашите пари
30 Отговор
Путин анексира територии и плаши целият свят с хиперзвуковите си ракети.

Оценка:
-50 +16

Jacques Yves Moineau
31 Отговор
И между другото този Н. Малинов трябва да бъде съден за национално предателство. Русофилството по принцип ( както и всякакво друго -филство) не се занимава с политика. А този т.н. русофил си е чист предател

Коментиран от #42


Оценка:
-61 +30

123
32 Отговор
Алчносат и глупоста на Българските политици и приятелите им крадци олигарси са причина за всички злини от 30 години.790 милиона загуба от транзинтни такси няма след като никога не е имало такива такси. Това загуба на възможност за потенциални такива газово преносни такси.И България е зависима от доставките на Русия и Азербейджан,от Турция зависи дали ще мине през нейните тръби, ако тези двете страни спрът доставките на газ нищо не зависи от Турция.Транзитните такси за газ се заплащат на всеки 100 км , дали искат Българите да им се заплаща за 150 км превоз на газ такса или за 474 км?

Коментиран от #35


Оценка:
-11 +22

гоу хоум йенкис
33 Отговор
Една прекрасна новина за началотона един прекрасен ден.

Оценка:
-10 +18

34
Този коментар е премахнат от модератор.
35
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
36 Отговор
Този предател малинов трябва да бъде изритан от България.

Коментиран от #56


Оценка:
-39 +34

АНОНИМЕН
37 Отговор

До коментар #6 от "Някой":


Нaврeмeтo при Oрeшaрcки дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк /добри или лоши бяха проектите е все тая, но това си е страховито месене в управлението на "независима"държава/ зaминaхa в нeбитиeтo! Наскоро Херо Мустафа американския посланик беше в АЕЦ-Козлодуй засега не се знае точно за какво! Явно вече нивoтo e пaднaлo ниcкo дo пocлaник!

Оценка:
-4 +44

38
Този коментар е премахнат от модератор.
1944
39 Отговор
този еничар още ли не е в затвора?

Оценка:
-23 +22

патока
40 Отговор
с патока се случи следното нещо..тия 3 милиарда вместо да отидат за здравеопазване и образование..сега като инвестиция в народа и за народа отидоха директно в руските подизпълнители..проекта ще се изплаща 20-30 години и повечето от вас няма да го видят изплатен
да не говорим че след това приходите от такси ще отиват за да покриват дефицита в БЕХ и реално от тия 3 милиарда лева няма да има никакъв ефект за народа..за стратегическите недостатъци няма да говорим..просто ББ си плати от държавният бюджет да стои на власт..ето това се случи

Коментиран от #44


Оценка:
-27 +16

41
Този коментар е премахнат от модератор.
42
Този коментар е премахнат от модератор.
патока
43 Отговор
след 20-30 години България ще е богата страна и тия 200 милиона годишно няма да ги виждаме..случи се следното нещо платихме много пари сега..пари които можеха да отидат за хората в това трудно време за нещо на практика безполезно за нас и полезно за всички останали
честито прекарване..продължавайте да мислите с долната част на гърба си

Оценка:
-22 +11

яко ни лъжат
44 Отговор

До коментар #40 от "патока":


ТИ ТЪРСИ МИЛЯРДИТЕ ПРЕДПЛАТЕНИ ЗА 8 САМОЛЕТА НА ХАРТИЯ. И ПОСЛЕ МАЙ ПРЕДПЛАТИХА ОЩЕ 8 КОИТО ЩЕ ПОЛУЧИМ УЖ, МЖЕ БИ АМА НА ДАЛИ 2035ГОДИНА. РЕАКТОРИТЕ НИ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ СА НАПРАВЕНИ И ДОСТАВЕНИ НА ПЛОЩАТКАТА АМА КРАВАРИТЕ СТОПИРАТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА 12 000 КИЛОМЕТРА ОТ ФАШИНГТОН. КАЖИ НЕЩО ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ? ИКАТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛИ А НЯМА ДА ИМАТЕ С КО ДА Я ЗАРЕЖДАТЕ.

Оценка:
-12 +36

pepy
45 Отговор

До коментар #5 от "Sofia":


"Русофил = Комунист"

Или с други думи - БОЛШЕВИК...

Оценка:
-25 +64

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Проблема
47 Отговор
на България е, че зависи от собствените си политически к@рви, които се чудят на кого по-напред да се отъртят, вместо да гледат националния ни интерес

Оценка:
-6 +23

48
Този коментар е премахнат от модератор.
!!!?
49 Отговор
Този кремълски шпионин Малинов се радва на изгодата за Москва от "турски поток", а не че е загрижен за интереса на България...иначе нямаше изобщо да коментира темата !!!?

Оценка:
-28 +34

патока
50 Отговор
самолетите ще дойдат в срок..ти не бери грижа там

Оценка:
-23 +26

PATRIOTA
51 Отговор
ДПСТО/герб КОМАНДВА ТУК И СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕХНАТА РОДИНА И ИНТЕРЕСИ НА ТУРЦИЯ ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАТ, А ТУРЦИТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ ПОДАРИХА,, ЮЖЕН ПОТОК "НА ТУРЦИТЕ И СЕГА ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ТУРЦИЯ.

Оценка:
-10 +20

Тиберий
52 Отговор

До коментар #2 от "Ангелинка":


Чочо Ви Джо само може да се тюхка Никой вече не може да спре Русия Всеки опит ще доведе до ответен удър от страна на Русия Без ресурс икономика не се прави Русия без Европа си може Европа без Руските ресурси не може

Оценка:
-13 +35

ИнжКурольов
53 Отговор
Ако Турския поток направи 40 км завой в Черно Море и излиза на
Българския бряг като Български поток.
....
Обаче за това трябва про-турските политици като Боцко и Ахмет да гризнат оловото

Оценка:
-10 +18

Куресте
54 Отговор
Петър Младенов беше прав танковете трябваше да дойдат 1990г!

Оценка:
-12 +27

55
Този коментар е премахнат от модератор.
ПКП
56 Отговор

До коментар #36 от "Българин":


Ми ходи ритай бе! кК'во ми се плючниш само?

Оценка:
-11 +2

УСАНегър
57 Отговор
Аз съм неграмотен като мюслиманин имигрант в Германия,
обаче понеже сме американци и германци
.... вие в БГ сте нашите роби

Оценка:
-16 +5

Чичо Ти Жо....
58 Отговор

До коментар #2 от "Ангелинка":


.....скоро ще пукне...

Оценка:
-8 +12

59
Този коментар е премахнат от модератор.
Бесен Язовец
60 Отговор
Балканопитеците от 30 години са забравили що е туй нац интереси и как се отстояват.

Оценка:
-24 +21

61
Този коментар е премахнат от модератор.
СССРБарета
62 Отговор
Путин ба м.....та на комисионните на Байдън през куропционната схема в Украйна!

Оценка:
-28 +20

Bingo
63 Отговор
България първоначално нямаше нужда въобще от Южен поток щото и без това си имахме тръбопровод, през който се транзитира успешно достатъчно количество природна газ. Това, че руснаците решиха да заобиколят Украйна си е лично техен проблем и за това проекта в българския участък трябваше сами да си го платят, а не да ни дават заеми с високи лихви за да им го построим. Руснаците добре си направиха сметките така, че с няколко корумпирани български политици да си спестят милиарди от транзита и строежа, но не съобразиха, че когато се сменят правителства идват нови корумпета, които взимат кинти от другия полюс.

Коментиран от #135


Оценка:
-12 +13

pepy
64 Отговор
Болшевиките винаги се гордеят с болшевишкото си минало, наследство, традиции, възгледи и т.н... но във ФАКТИ обаче набиват минуси, когато наречеш някого "болшевик"... има нещо сбъркано... или пък кремълофилството води до някакви аномалии, отклонения и т.н...

Оценка:
-15 +49

JEB
65 Отговор
цялата работа е че болшевиците са гладни и ако не им се бутне ще се сгънат като балон
..нищо той китай ще им оправи величието много скоро

Оценка:
-12 +18

66
Този коментар е премахнат от модератор.
Да 2021
67 Отговор
Да прав е...

Оценка:
-13 +2

Рус
68 Отговор
САЩ ги е яд че Русия няма да им прекара газ през Аляска затова ни правят мръсно

Оценка:
-19 +13

ЗАЩО
69 Отговор
Защо никой не споменава думата " диверсификация"???? Защото е против руските интереси!!!О хо хо!!!

Коментиран от #80


Оценка:
-8 +14

ИнжКурольов
70 Отговор
Турския поток за 2 месеца може да бъде обърнат да влиза в България
и тогава Ердоган и неговите сатрапи в България го духат.
.....
Но Руските никога няма да го направят докато го смучете на Чичо Сам

Коментиран от #72


Оценка:
-8 +15

Пешо
71 Отговор
Газопровода трябваше да бъде изграден за да върнат парите откраднати от дядя Путин. И мутрю лъжеше и едните и другите. Само има една малка подробност, Русия и Америка винаги ще се разберат, но няма да позволят някой да им се подиграва зад гърба. Слагайте пуканките...

Оценка:
-8 +9

Бесен Язовец
72 Отговор

До коментар #70 от "ИнжКурольов":


Няма как да стане турците винаги са били тарикатии са гледали изгодата, а тук не е сигурно кой ще дойде да командва и ще продава нац интереси за лична изгода.

Оценка:
-1 +11

иво
73 Отговор

До коментар #2 от "Ангелинка":


те и Русия от 100 години я режат ама все с дръжките на ножовете си остават

Оценка:
-10 +14

Антикомунист
74 Отговор
Като трябваше да са 150 км. само по Южен поток,що струваше към милиард лв,бе тай Бай Руснак да си избие подводното трасе за наша сметка .Да платите с транзитни такси за 15 .год.Толкова беше изгодно ама за Газпром.

Оценка:
-12 +10

a bee
75 Отговор
Всяко хлапе знае коя фирма построи
потока. Защо никой не споменава за
:от кой се охранява (их там неть) а ?

Оценка:
-4 +14

Амавиенезнаетели?
76 Отговор
Бойко Борисов е послушник на щатите и само раята в бг го мисли за богоизбран и някакъв велик политик, а всъщност си е най-обикновена селска мутра

Оценка:
-11 +23

77
Този коментар е премахнат от модератор.
Грогу
78 Отговор

До коментар #34 от "Липсва Ви,":


Ако можеше да те върнат в 1800 г. да поживееш при ту...ците , за да разбереш какво е да си роб . Е , тогава сам няма разбереш , кога си отишъл на пътя да чакаш руснаците да дойдат .

Коментиран от #110


Оценка:
-11 +16

79
Този коментар е премахнат от модератор.
Умник
80 Отговор

До коментар #69 от "ЗАЩО":


Ами защото към Сърбия, Унгария и Австрия познай какъв газ тръгва:))

Оценка:
-2 +3

Седесарят..
81 Отговор
Малинов -Премиер!!...Правя си инсталация на газ на ранчото ми,щом ще потечат от всички страни ,газ....Рф, Азерски,катарски,турски,африкански.Вода,вадя от хидрофора..Нищо няма да плащам на Герб...Напълно съм диверсифициран..

Оценка:
-8 +9

Тодор Живков
82 Отговор
Тук Борисов го наби с повече от 200, т.к. откраднатите пари са повече от евентуалните печалби (ако не ги откраднат и тях) до края на века. А този дето стиска ръката на убиеца от Русия се радва, т.к. и той като Борисов е готов да продаде няколко живота, за да се уреди.

Оценка:
-12 +4

EdinotBG
83 Отговор

До коментар #29 от "Jacques Yves Moineau":


Ми кой ги е договорил тези условия? Тиквун или някой от неговите капацитети.

Оценка:
-4 +9

българин
84 Отговор
Тази продажна, прокремълска мутра, този гнусен предател докога ще се разхожда на свобода, че и словоблудства на воля, срам и позор за прокуратура, съд и държавност на територията на червената мафия!

Оценка:
-19 +23

85
Този коментар е премахнат от модератор.
Бесен Язовец
86 Отговор
Северна македония и русофилите в България ...никаква разлика. Психясали зомбита без род и родина. Отвращават ме.

Оценка:
-19 +25

Просто Язовец
87 Отговор
Обичам Ахмет , Обичам Аллах
и Бойко Борисов - неговия ляв ташххак

Оценка:
-10 +4

Искаме отчет
88 Отговор

До коментар #1 от "ТаУмВзе":


България,
нищо не е направила и нищо няма да спечели ,
печели Русия ,Турция и Сърбия.

Не , будалкайте народа!

За Проблема с "Делян Пеевските, разходи" по Южен Поток,
никой не говори ,че изчезнаха 2 милиарда лева ,
които РУСИЯ , БЕШЕ ВЛОЖИЛА ВЕЧЕ ,
сега с този Турски поток "компенсираме" Русия .

Но , ако го строи фирма от Белорусия ,
кой плаща на тях и колко????

Искаме отговор ,къда са парите,
които Русия вложи в Южен Поток???????????????

Коментиран от #109


Оценка:
-7 +13

Бесен Язовец
89 Отговор
Седерастнята изпадна в изтерия руския газ минава през територията на РБ и ще има печалби в руската хазна. Соросите оново загубиха играта Набуко умере!

Оценка:
-21 +13

pepy
90 Отговор
Руския газ защити и гарантира суверинитета на ЕС!

Коментиран от #95


Оценка:
-39 +11

Баро
91 Отговор
Руската газ" най-евтината,най-качестврната" поредната лъжа на руските клакьори. Питайте Украйна защо Русия им плати милиарди неустойки за пренос на газ, защо води с посредничеството на ЕС дела за високите цени на газа от Газпром. Питайте Литва защо си докара американски супертанкер за втечнен газ и спря руските доставки. А относно кранчето на Турция ще кажа,че Турция ни е съюзник в НАТО, а Русия- враг #1.

Оценка:
-16 +17

92
Този коментар е премахнат от модератор.
Баро
93 Отговор
Само да добавя литовците са кравешки слуги също както поляците затова и населението на Литва и Полша се топи също както бг населението дружбата с америте води неминуемо до демогравски срив.

Коментиран от #98, #103


Оценка:
-15 +12

Спокойно ребята,
94 Отговор
Байдън вече не си спомня, за коя тръба става дума и на кой поток точно.

Оценка:
-12 +13

pepy
95 Отговор

До коментар #90 от "pepy":


"Руския газ защити и гарантира суверинитета на ЕС!"

О, адаш... За много години... Ето че пак се засякохме във ФАКТИ...

За руския газ обаче не си наясно... Повече газ - повече деньги за безаналогови оръжия за масово унищожение...

Оценка:
-14 +40

Бивол
96 Отговор

До коментар #14 от "Спокойно":


Българоубийците от "Позитано" не могат да си простят, че Бойко прецака и руснаци и американци. Каквато и печалба да носи преноса по тръбата тя ще е чиста. А цената няма значение, който предлага по-евтин газ, той ще ни продава.Русофилите да мълчат. Както ни плащат , че Турция може да ни врътне кранчето, така и ние можем да врътнем кранчето на Сърбия. Вече ще зависят от нас, натовския алианс.До модератора: като си изтрил 85, защо не изтри 14?

Оценка:
-8 +12

97
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
98 Отговор

До коментар #93 от "Баро":


То населението на Русията не се топи? Глупава пропаганда руско гъзоблизче.

Коментиран от #102


Оценка:
-10 +18

Йорго
99 Отговор
Абе хора американците така саго стегнали за гушата борисов че няма накъде.квото кажат това става.и тои слуша иначе няма власт няма герб.

Коментиран от #107, #118


Оценка:
-8 +9

Дядо Мраз
100 Отговор

До коментар #92 от "Дизел":


Дай Боже! Дизел, от твойте уста в божиите уши.

Коментиран от #105


Оценка:
-0 +3

Русофилистик
101 Отговор
ТЪПАНЧЕВ, ЗАЩО ТАКА?: "щe ocтaнaт oкoлo 12 млрд.м3 гoдишнo, и тo при уcлoвиe чe втoрaтa тръбa нa „Турcки пoтoк“ бъдe мaкcимaлнo нaтoвaрeнa – нeщo, кoeтo c изключeниe нa крaтки пeриoди oт врeмe нa прaктикaтa труднo ce рeaлизирa."

Оценка:
-2 +4

Бесен Язовец
102 Отговор

До коментар #98 от "Българин":


Сега българин ли си, а ориентирай се към Казуар или pepy. Топят ти малкото мозъчни клетки на тебе от менте алкохола с който се наливаш!

Оценка:
-14 +5

103
Този коментар е премахнат от модератор.
104
Този коментар е премахнат от модератор.
Комунивирис
105 Отговор

До коментар #100 от "Дядо Мраз":


Путин си отива, БСП загива, Радев- самоубива. Спете спокойно деца.

Оценка:
-12 +14

ГРАД КОЗЛОДУЙ
106 Отговор
Да е жив и здрав Борисов и да продължава с мащабни проекти.

Оценка:
-11 +12

Стършел
107 Отговор

До коментар #99 от "Йорго":


Колега, абсолютно си прав, но "умния" Ганьо няма как да те разбере.

Оценка:
-3 +1

108
Този коментар е премахнат от модератор.
Отговор:
109 Отговор

До коментар #88 от "Искаме отчет":


Парите откраднати от Южен поток са в чекмеджетата на Георги Първанов(голям шлем),Орешарски,Румен Овчаров, Сергей Станишев и вся осталная сволочь.(от Швейцарските банки).

Оценка:
-9 +14

И аз да кажа
110 Отговор

До коментар #78 от "Грогу":


Ти може да си бил роб, твоя воля -да се броиш за такъв! Аз не се смятам за потомък на роби. Вазов, който все пак е съвременник, го е нарекъл "иго"- ти по-умен и разбиращ от него ли си? Не казвам, че е било хубаво за подчинените народи, но моите предци са имали собственост, плащали са данъци и са можели да пътуват където поискат- на хаджилък в Ерусалим, или по търговия във Виена, Букурещ, Берлин. А как са посрещали руснаците има разни спомени- справи се с дневниците на Утин примерно. Естествено християни славяни е изглеждало по- желано, естествено е било копнежът да се отхвърли турското господство. Но да ми натякват 150 години как трябва да съм благодарен, че царят им искал да владее Проливите...мерси!

Коментиран от #115, #145


Оценка:
-5 +8

111
Този коментар е премахнат от модератор.
112
Този коментар е премахнат от модератор.
мдда
113 Отговор

До коментар #11 от "Мноооого":


Само, че БСП са капиталисти на САЩ!

Оценка:
-4 +4

JEB
114 Отговор
такава партия ще имаме само когато в СССР имат българска
въобще не си губете времето да му публикувате на тоз мазните лъжи
..ако го видя лично ще го заключа в някой контейнер за боклук тоз парцал

Оценка:
-7 +15

Бико
115 Отговор

До коментар #110 от "И аз да кажа":


Дневниците на Утин, как мога да ги намеря и да ги прочета. Моля, информирай ме.Привет,благодаря за хубавия коментар-отговор.

Коментиран от #134


Оценка:
-2 +1

герп=БКП
116 Отговор
=мутра

Оценка:
-4 +4

Бойко тиквата
117 Отговор
Балкански поток.
Измишльотини на ТОЛУПА.
Има един поток и това е ТУРСКИ ПОТОК.

Коментиран от #119


Оценка:
-4 +11

Йорго
118 Отговор

До коментар #99 от "Йорго":


Ама видя ли това за врата на Бойко. Той е толкова голям,че не е възможно някакво стискане. Сега Бойко плати дълговете на Тръмп от чекмеджето си и оня не го закача.

Оценка:
-4 +3

Румен Кауна
119 Отговор

До коментар #117 от "Бойко тиквата":


Балкански поток ми отряза мераците. Няма как да стана премиер, на есен ще пада патките в Славяново.

Оценка:
-4 +10

Вълко Червенков
120 Отговор
Малинов е рускенефска продажна,рубладжийска подлога.Всичко което казва и пише,обслужва Фалиралата Сибирско-Азиатска Фекална Дупка.Това за което съжалява е,че България не се хвана на въдицата на Плешивото Кремълско Запъртъче и му прецака пъклените планове да зароби българският народ за десетилетия напред.

Оценка:
-9 +15

Курнинова
121 Отговор
Да живее ГЕРБ, гробокопача на комунизма в България.

Коментиран от #123


Оценка:
-5 +11

стоян георгиев
122 Отговор
малката победа на българия е даване на три милиарда лева на путин и компанията за газопровод дето си го имаме!единствената необходимост на тва трасе е да се избегне украина ,което красавеца не спомена интересно защо?цифрите дето ги е дал са му спуснати от руските служби по стар обичаи на този тип патриоти и са далеч от истината разбира се.като цяло вноса на руски газ през последните 20 години е един и същ ,та няма как да доидат бомбастичните цифри,които този патриот вади.затова и южен поток бе секретен както и сега балкански щото ако извадеха истинските цифри се вижда ясно че не излиза сметката.

Оценка:
-8 +10

Да живее
123 Отговор

До коментар #121 от "Курнинова":


Сега чакаме и аеца:)

Оценка:
-5 +4

124
Този коментар е премахнат от модератор.
125
Този коментар е премахнат от модератор.
126
Този коментар е премахнат от модератор.
Господа
127 Отговор
Не забравяйте, че в Сърбия, Унгария и Австрия чакат същия газ каквато искат и в Германия и ако ни беше заобиколила тръбата друга песен щяхте да пеете тук, с тока е същото, яко се пишат глупости тук с ток от руски реактори, ама след време да не ходят пак в Москва да се молят този път не тръбата да не ги заобикаля ами за проблема с аеца:)

Оценка:
-10 +12

Меринджей
128 Отговор

До коментар #11 от "Мноооого":


Повече какво? Повече откраднал? За това не се съмнявам!

Оценка:
-1 +1

129
Този коментар е премахнат от модератор.
130
Този коментар е премахнат от модератор.
131
Този коментар е премахнат от модератор.
Здрав пръч
132 Отговор
Чичо ти джо вече го е н..а.л..а.п...а.л под.водно китайския и смуууче ли смууууче.....

Оценка:
-7 +4

133
Този коментар е премахнат от модератор.
И аз да кажа
134 Отговор

До коментар #115 от "Бико":


Преди две години по интернет ми ги поръчаха от Германия, интересното е, че се водеха изчерпани тук- изглежда някой не иска да се познават

Оценка:
-0 +1

АНОНИМЕН
135 Отговор

До коментар #63 от "Bingo":


Човешката памет е къса!
Заради това, че Русия и Щатите се сритаха за газовите тръби на Джо Байдън в Украйна за малко да изгърми азотно-торовия завод в Димитровград през гадната зима на 2008-9 година! И други поразии станаха! Сега Байдън ще влезе в Белия дом! За мен и едните и другите не са цвете за мирисане, ама няма как другояче! Трябва да живеем някак с тях!
Ти си на ход да напишеш нещо умно!

Оценка:
-13 +5

Дедото
136 Отговор

До коментар #15 от "гост":


Неграмотните нямат почивен ден. Статията от Николай Малинов обвинен в шпионаж в полза на чуждата държава Русия е изключително манипулативна и лъжлива. Южен поток бе един голям руски корупционен проект и не ние българите го спряхме , а това го направи президента Путин, много мразещ българите и техните неподчинение. България като членка на ЕС е длъжна да има няколко източника на газ, а не само един източник Русия, както му се иска на другаря Малинов и неговите другари с фуражки и петолъчки на челото от партийката Възраждане за отечеството. Тяхната партия трябва да се казва Русия за отечеството. Предателска партия която ще обслужва на 100 процента руските интереси колкото и да се крият зад патриотични слова и красиви думи. Гръцката връзка с газопровода е стратегическа за България и ще осигури още един източник на газ. Терминала в Александропулис се зарежда с газ от три страни ОАЕ, САЩ Бахрейн, но тези неща се крият или премълчават. Как се казва потока няма значение,важното е че газта е руска,а ние колко ще получаваме от транзитните такси никой не знае истината. Малинов руския шпионин лъже като циганче за тези суми. Засега е ясно едно България заплати около 3 милиарда лева за да обслужи руските интереси за този транзитен газопровод и продължава да е зависима от Русия за газ, петрол и тн. Включително високите цени. Най скъпата руска газ плаща България от всички страни членки на ЕС и е време да го проумее всеки българин този факт. България плаща скъп данък Руси

Оценка:
-12 +17

pepy
137 Отговор
Всеки обича да се хвали...


Оценка:
-1 +26

Димитър
138 Отговор
Лошото е че в европейска България виреят или се създават само руски партии с български имена. Института за анализи и прогнози към президента Путин бълва непрекъснато нови партии които да обслужват руските интереси, поставящи в зависимост България. А рубладжии като Николай Малинов с лопата да ги ринеш. Хем богати , хем национални предатели. Интересно защо няма продължение на заведеното дело от прокуратурата срещу другаря Малинов за шпионаж в полза на чуждата държава Русия или ще му се размине от страх на нашите другари от путиновия режим. На такива наглеци като Малинов мястото им е в затвора или да бъдат изгонени от европейска България, а не да я цапат и мърсят с присъствието си.

Коментиран от #143


Оценка:
-11 +18

Казуар
139 Отговор
Руският шпионин Николай Малинов изглежда не се страхува от българското правосъдие.

Оценка:
-9 +15

На Амбразурата
140 Отговор
Скоро ще усетиш Големия Атлантически змей с едно око

Оценка:
-4 +4

Кси
141 Отговор
Абе, не било победа, той боко да тъпче шкафа, нали това в стила на твойте хора

Оценка:
-4 +6

ЛЛЛ
142 Отговор
Прав е Малинов - много грешки се допуснаха. След това правителство ще ни трябва някое, което да стопли отношенията с Русия, спазвайки националния интерес

Оценка:
-19 +8

Русия е враг на България
143 Отговор

До коментар #138 от "Димитър":


Нещата се нареждат в положителна посока и България ще се ги изрита тези национални предатели русофилите. Всяко нещо си иска времето. По изразителната загуба на изборите през пролета на русофилската банда БСП ще ускори този процес.

Оценка:
-10 +14

ДА ПИТАМ НЕЩО
144 Отговор
Тая Русофилска гнида се показа от нафталина пак

Оценка:
-7 +14

Грогу
145 Отговор

До коментар #110 от "И аз да кажа":


Чорбаджийският ти произход обяснява презрението ти към руснаците .Вазов и Талев също така много добре описват , колко добре са си живеели чорбаджиите с тур...те и са издевателтвали над бедните българи наравно с тур....ите , а понякога са били и по-лоши .На тях освобождение не им е трябвало . Имало е и чорбаджии родолюбци , но това , което пишеш показва че вашата фамилия не от тях.

Оценка:
-16 +7

Логика
146 Отговор
Щом господарите на Кремъл печелят - България винаги губи!
Без значение за какво става дума - от газ до игра на шикалки.
Великият руски народ заслужава демокрация и нормално ръководство.

Оценка:
-8 +14

147
Този коментар е премахнат от модератор.
148
Този коментар е премахнат от модератор.
Мимчят
149 Отговор
Простият бълг.народ разбира добре,че много загубихме от спирането на южен поток,за сметка на янките,ама това неможа да го разбере нашата върхушка,защото немисли за народа,а за собствения си джоб.....Явно тия янки им напълниха гардеробите за да провалят проекта....

Оценка:
-18 +8

150
Този коментар е премахнат от модератор.
ПЕНКО
151 Отговор
ЕДИН АМЕР ЮКАН СКИ -"НА ЦИ ОНАЛЕН ГЕРОЙ" НА САЩ - НАП АЛМ АДЖИЯ ОТ ВИЕ ТНАМ /УМР ЕЛЯК / ДОЙДЕ -И НАД УПЛ ЯЦИТЕ НИ ПРЕЧ УКАХА "Ю ЖЕН ПО ТОК" -ЗАРАДИ "НЕШЪНЪЛ ИНТЕРЕСТ -ВРЕКС -ПЕКС-МЕКС -Ю СА" !?!? НА КАКВО ЛИ СА ГОТОВИ НАШИТЕ " НА ГЪ З Л ЯЦИ " ЗА НЕ ШЪНЪЛ ТЮР КИШ ИНТЕРЕСТ !?!??!?!?

Оценка:
-13 +2

152
Този коментар е премахнат от модератор.
бай хасан
153 Отговор
руски трол вземай си партушините и беж при таварищ путина от такива родоотстъпници България няма нужда

Оценка:
-7 +12

Тъжно
154 Отговор
Що за екземпляр трябва да си, че да драпаш парите от транзит на газ да отиват в Полша и Украйна вместо в България? Русофоб или банален продажник? Впрочем двете от край време вървят в комплект.

Оценка:
-4 +6

хави
155 Отговор
кажи му на банкянския тиква,чи от 4 линии на ЮП сити вече ,ако бея,постраени ,след изплащането им за 10 години ,имаме 20 години печалба од над 400 млн годишно!!!
и ша оди на съд за спрените проекти!!!

Оценка:
-5 +2

pitkp
156 Отговор
русофил = дибил

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Проф. Божидар Димитров
Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров с коментар пред бТВ за отношенията ни с Македония
България не е признала македонския език. Държавите не признават езици, защото не са лингвистични институти."

Още бисери
ТОП 5