Last news in Fakti

25 Януари, 2021 15:26 2 721 20

Проф. Чорбанов: Колективният имунитет започва вече да сработва

  • проф. андрей чорбанов-
  • колективен имунитет

Той поясни, че вирусът се движи различно сред отделните етноси и групи

Проф. Чорбанов: Колективният имунитет започва вече да сработва  - 1
Снимка: БГНЕС

Вече започва да сработва колективният имунитет... Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така. Това коментира пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Той подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

„Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен“.

В предаването „12+3“ проф. Чорбанов допълни:

„По брой ваксинирани сме доста назад... В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините“.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

„В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено... Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    2 29 Отговор
    КАКЪВ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ таЧОВЕК е единица

    Коментиран от #19

  • 2 И тоя Вакса..

    2 36 Отговор
    Чорбалив оратор..
  • 3 Чарбаров

    21 6 Отговор
    Правилно
  • 4 ЕС Натовец

    2 14 Отговор
    Сработва във ваша полза, че съм отпуск у Уайоминг и си пия биричката, а спартана нема кой да го кара.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 др Гей Билтс

    2 35 Отговор
    Тези професори с какви само грозни фамилии са ги избирали - Мангъри, Чорби, Катинаре, ужас.
  • 7 Работник ама не съвсем

    31 0 Отговор
    Дано сработи и имунитета срещу поробителите преди да сме измрели.
  • 8 Пак тоя леш_пер

    6 35 Отговор
    Аз не му вярвам на тоз из_мек_яр.

    Коментиран от #9, #16

  • 9 психодиспансера

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пак тоя леш_пер":

    Аз не вярвам най вече на хахото Семкаджиев.
  • 10 чиляк

    40 2 Отговор
    добре че от време на време излиза някой умен доктор и да каже нещо нормално и човешко.че от клакьори и мижитурки ни дойде до гуша
  • 11 КОВИД20

    16 0 Отговор
    Трият ме, защото само съм написала латинска сентенция!!!
    Представете си в какви времена живеем.
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    14 2 Отговор
    герб мутрите сеят психози страх депресират ни стресират ни
  • 13 мнбв

    7 22 Отговор
    Сработи затварянето на училищата, градините, заведенията, моловете... Това сработи. Колективен имунитет засега няма.

    Коментиран от #17

  • 14 хахахаха

    7 2 Отговор
    Бантустан - блато/страна на "доценти"/"професори"/"експерти"...

    "Към 24 януари данните показват, че за последното денонощие са били ваксинирани 18 души, с което общият брой на имунизираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози."

    ХАХАХАХХАХАХХАХХХХАХХХХАХАХАХА. Е затова сте си по кошарките попръцковци ... Защото сте по-по-най.
  • 15 хахахаха

    10 0 Отговор
    "управляващите в България и лицата, оторизирани да управляват пандемията от Ковид-19, повтарят как ваксинацията върви по план.
    Ваксинацията наистина върви по план - по техния Национален план, в който няма поставени срокове."

    Всичко е "по план" бантускотове, корабът потъва "по план".
  • 16 Ами ако искаш

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пак тоя леш_пер":

    Тогава , вярвай на " Бащата на Нацията" ,

    ИМПЕРАТОР

    Бойко Борисов, работи в момента ,

    под прикритие ,

    като Премиер ,

    на Република , България?????
  • 17 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "мнбв":

    Детски градини и училища до 4 клас, както и частни школи си работят от 4-ти януари. Реално затворени са само ресторанти, дискотеки, фитнеси, големите ученици и студенти не ходят на училище и лекции. За сметка на това големи магазини си работят, всички спортни клубове провеждат тренировки, вкл. с деца, на открито и закрито, безкнижника се среща предизборно и вози в жипката си различни хора... никой никакви "мерки" не спазва и реално пикът беше един - от края на октомври до средата на декември, когато много хора изкарахме вируса! Професорът е на сто процента прав, а е единственият българин, който посещава международни конференции за ваксини и епидемии! За разлика от хирурзите и ортопедите в НОЩ!
  • 18 Васил

    1 11 Отговор
    И този е едни измамник търсещ пет минути слава като Мангъра.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нашия

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Въпроси":

    добре го поита,но помоли и Чобана да затвори прозореца на Овертон-той знае какво е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове