Last news in Fakti

27 Януари, 2021 21:21 5 195 21

Проф. Касчиев: Опитват да прикрият провалите в енергетиката

  • владимир каролев-
  • георги касчиев-
  • аец козлодуй-
  • аец белене

Проектът в Белене в момента няма никакъв смисъл, смята икономистът Владимир Каролев

Проф. Касчиев: Опитват да прикрият провалите в енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството взе решение неизползваното оборудване от АЕЦ "Белене" да бъде използвано за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Накъде поема българската енергетика и какво ще се случи с централите във време на пандемия?

"Това е решение, целящо да прикрие редица провали в енергетиката. АЕЦ "Белене" е оплетено кълбо от неразрешими проблеми. Много е закъсняло решението реакторите от "Белене" да отидат в "Козлодуй" след 8 години и половина." Това заяви енергийният експерт проф. д-р Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Да си признаят откровено, че от тези 3,5 млрд. активите всъщност са много по-малко. Къде са останалите активи? Напът са да забъркат отново каша, както с "Белене", посочи проф. Касчиев.

Той обясни, че рискът инвеститорите да заведат съдебен иск и да съдят страната ни е реален.

"Когато ни осъдиха руснаците за "Белене", само 60 млн. струваха адвокатите", отбеляза той. По думите му не цялото оборудване от АЕЦ "Белене" може да се използва за нов ядрен проект.

"САЩ се отказаха от сделката, защото разбраха, че сътрудничеството между България и Русия е отровно за тях. Омръзнали сме на цяла Европа. Държави, които нямаха ядрена история като Беларус, миналата година пуснаха реакторите", допълни проф. Георги Касчиев.

И заяви, че АЕЦ "Козлодуй" зависи от това дали руската страна ще прояви готовност, защото иначе няма кой технически да разработи оборудването.

А икономическият експерт Владимир Каролев беше категоричен пред Bulgaria ON AIR, че проектът в Белене в момента няма никакъв смисъл.

"Не се знае кой ще инвестира. Когато дойде г-жа Клинтън беше спрян проектът. Не казвам, че ако не беше спрян по политически проблеми, щеше да стане, но вече бяхме направили проучване на пазара. Решението беше, че ако не се намерят пазари, няма да се прави с държавни пари", каза Каролев.

По думите му много правителства са виновни за обезценяването на акциите.

"Само няколко милиона лева се плащаха за PR, не може отново да тичаме по тези пътеки, пак ще ни се смее светът. Трябва да се направи последен опит и ако не стане, да се забрави за това оборудване. Пазарът трябва да реши има ли смисъл, а ние още не сме стигнали до пазарен тест", подчерта икономическият експерт.

И отбеляза, че отново няма прозрачност по проекта, защото според него "енергийното министерство знае, че няма интерес от инвеститорите".

По телефона се включи и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

"Сигурен съм, че ще има правилно държавническо решение, стига всички енергийни експерти да обединят усилията си и да работят в една посока", каза Михов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    58 2 Отговор
    Ако имахме съд ,трябваше поне три затвора да са препълнени само с политици !!

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Гост

    50 2 Отговор
    Нищо не могат прикрият абдалите, всичко е видно и ясно.. Дай на неграмотника да управлява енергетиката и му гледай сеира.. Ена такава от дълбоките родопи близка до сик искаше да купи чез... странна работа ние ли сме тревопасни, те ли са нагли..
  • 3 мутри вън

    38 6 Отговор
    Проф. Касчиев е прав, но неговите аргументи едва ли ще доведат до нещо смислено като се има предвид, че премиер е една първобитна мутра и руско-турска слуга, а министър на енергетиката е видната гербаджийска тревопасна Теменужник Петкова!

    Коментиран от #6

  • 4 Размисли и страсти

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Управляващи и управлявали досега само национални предатели!!! Смъртно наказание за всички тях чрез разстрел,обесване,усмъртяване с хвърлени камъни и т.н...
  • 5 Ако БСП не формира правителство.

    22 16 Отговор
    Ще си пеем няма ток, няма вода и няма живот. България е обречена на сигурна ГИБЕЛ с Лъжепатреотите, Старите и Новите Демократи. Новите Демократи са Най-Опасни, по-опастни от ГЕРБ, защото са част от Олигархията на Божков в Изолация в момента.

    Коментиран от #7

  • 6 БОРИСОВ...ОБЩИЯ

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "мутри вън":

    Лошото е че тиквата е не само руско-турска, а и швабско-краварска подлога. Върти дупе към всеки, стига за него да има изожда. Предишното спиране на Белене предполагам че беше заади влошените жтношения между САЩ и Русия. Но скорошния батак го прави тиквоча по нареждане на англичаните за да се угоди на турците, тяхната електроцентрала да стане лидер в износа на ток в региона.

    Коментиран от #9

  • 7 т-п трол

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ако БСП не формира правителство.":

    Не съм сигурен дали си трол на ГРОБ или на БСП, но ако си на БСП има шанс да имаш самостоятелно мислене (поне така се надявам, щото тия на ГРОБ съм се убедил, че не могат да мислят самостоятелно. Набий си в главата, ако е възможно, че червените не сте нещо по-праведни или умни от синичките и обратно. И имайте предвид че ако не се хванете заедно, а продължавате да се карате кой е по по най, ГРОБ пак ще си уреди мандат с 15% гласове и за още един манднат ще довърши Бъргария.
  • 8 АНОНИМЕН

    15 4 Отговор
    А руснаците от Атомстройекспорт/АСЕ/ и РОСАТОМ гушнаха около 600 милиона евро след като ни осъдиха в Париж през 2016 година! Слава на Румен Овчаров! Слава на Сергей Станишев! Алилуя! Сега каквото и да правим ще е само и единствено с тяхно съгласие! Алилуя!
  • 9 АНОНИМЕН

    27 3 Отговор

    До коментар #6 от "БОРИСОВ...ОБЩИЯ":

    Иcтинaтa e, чe дoйдoхa тримa aмeрикaнcки сенатори при Oрeшaрcки,"нaпляcкaхa" гo и зaминaхa в нeбитиeтo Бeлeнe и Южeн пoтoк! Cлeд тoвa и Бoриcoв и Нaрoднoтo cъбрaниe клeкнaхa! Неотдавна Хeрo Муcтaфa oтидe в Кoзлoдуй и пaк ce рaзмътихa нeщaтa! Нивoтo e пaднaлo дo пocлaник! Бългaрия досега e имaлa caмo тримa нeклякaщи упрaвници : Виденов, Cтaмбoлoв и Cтaмбoлийcки при вcичкитe им чoвeшки нeдocтaтъци! Знaeм кaквo им ce cлучи нa последните двaмa! То не, че Виденов е цъфнал и вързал де ама!
  • 10 0000

    12 0 Отговор
    Този с гласеца явно освен от лифтове,разбира и от ядрена енергетика .само противни индивиди в новините
  • 11 АНОНИМЕН

    19 0 Отговор
    ИCТOРИЯ НA ПРOEКТA AEЦ "БEЛEНE"
    Хрoнoлoгиятa e нa издaниeтo 3е-nеws.nеt
    Същественото е: Aтoмни рeaктoри, пaрoгeнeрaтoри, турбини, гeнeрaтoри, трaнcфoрмaтoри... и вcичкo другo зa Бeлeнe бeшe кoмплeктнa дocтaвкa oт Чeхия нa ШКOДAEКCПOРТ! Cлeд 2000 гoдинa чeхитe бяхa гoтoви дa дoйдaт и рaбoтят c нaши cпeциaлиcти нa AEЦ-Бeлeнe, нo нe би! По времето на НДСВ и Милко Ковачев се прoдaдe чeшкoтo oбoрудвaнe нa руcнaцитe зa цeнaтa нa cкрaп и ceгa рaбoти! Ceгa нa Бeлeнe имaмe плaтeнo дo cтoтинкa руcкo oбoрудвaнe зa 2 eнeргoблoкa пo 1000 МВт и кaквo?! И тoвa ли щe шитнeм зa мeрcи и приличнa кoмиcиoннa зa някoй нaш чoвeк рaзбирa ce?! A възмeзднaтa пoмoщ от Миниcтeрcтвoтo нa eнeргeтикaтa нaд 600 милиoнa eврo oтпуcнaта нa НEК прeз 2016 г.зa дa ce рaзплaти c Aтoмcтрoйeкcпoрт кaк щe ce връщa зaceгa нe ce знae!?
  • 12 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Очаквам още минуси! От истината боли!

    Коментиран от #17

  • 13 КРАДЦИИИИИИ

    13 1 Отговор
    : Опитват да прикрият провалите в енергетиката - ТОЕСТ КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И БСП + ДПС - ДОГАН !
  • 14 Съд

    19 1 Отговор
    Затввор,затвор,затвор-има документи има подписи.
    Липсва само присъда!
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 7 Отговор
    Касчиев, гледай си "горивните пръти" и не се бъркай в неща които не разбираш....
    Някoй мнoгo гo e яд, чe e нaмeрeнo eдинcтвeнoтo вярнo рeшeниe нa прoблeмa cъс закупeнитe рeaктoри ВВЭР-1000.
    Oчaквaм "брaтушкитe" дa зaпoчнaт c нoмeрaтa cи...
  • 16 Батко

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Чафутинът касчиев да се благодари, че руснаците обърнаха ВСВ, иначе родителите му щяха да изгорят в газовите камери на сегашните му господари
  • 17 Цъко

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "АНОНИМЕН":

    Поне един нов блок х1000 трябва да се построи в АЕЦ за да може да замени единия от остаряващите 5 или 6ти.
  • 18 Отворете си очите

    10 1 Отговор
    В Югоизточна Европа живеят поне 100мил. Души, които са около 30 мил. Домакинства, които масово ще преминат на електромобили в следващите 20г. Консумацията на електроенергия ще се вдига с минимум по 2% на година, тоест за нашите реактори ще има нов пазар.

    Коментиран от #20

  • 19 Уйке

    8 1 Отговор
    ББ не е подлога! Той е като лайно в дупка в леда, което се върти според водовъртежа и винаги е на повърхноста! Понеже винаги ще има чужди водовъртежи, крайно време е нашият изстрадал народ да вземе кепчето, да го Загребе и изхвърли на бунището!
  • 20 копи пейст

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Отворете си очите":

    „……………………..нови ядрени мощности в Чехия, Словакия, Словения, Полша, Русия, Италия, Южна Африка. И това са само значимите ядрени проекти………………. за избор на изпълнител за 2 ядрени блока на площадката в Темелин с опция да поръча до три допълнителни атомни реактора в други части на Европа. ENEL започва заедно с EDF предпроектно проучване за изграждане на АЕЦ в Италия. Словения развива интензивно проекта за следващ ядрен блок на площадката на АЕЦ Кръшко. Словакия сключи договор за довършването на блокове 3 и 4 на АЕЦ Моховце. В Румъния понастоящем върви конкурс за избор на консултант по изграждането на блок три на централата в Черна Вода по технологията CANDU. При такъв бум в региона едва ли някой сериозно може да поставя въпроса за икономическата изгода от изграждането на АЕЦ в Източна Европа…………..” - точно заради този бум трябва да се постави въпросът, тъй като произведената електрическа енергия не може да се „консервира в буркани” за зимата.

    Коментиран от #21

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "копи пейст":

    Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток ............ В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове