Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 17:32 1 975 32

Каракачанов: АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза

  • красимир каракачанов-
  • аец белене

България благодарение на безгръбначни български политици в началото на този век се лиши от свои енергийни мощности, посочи лидерът на ВМРО

Каракачанов: АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза - 1
Снимка: БГНЕС

АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза. Това заяви в Плевен Красимир Каракачанов, предаде БТА.

"Когато говорим за енергийни проекти, когато са направени инвестиции и на едното място и на другото място /Козлодуй и Белене/, въпросът да се връща отново от нулева точка и да започне да се обсъжда, не знам дали е целесъобразно", добави той.

"Изключително много пари са вложени в проекта "Белене". Тук възниква въпросът тази инвестиция, която е част от средствата, които българинът е отделил и то от 30 години насам, че и повече, какво ще я правим?", попита Каракачанов. "Аз не съм се притеснявал никога да казвам това което мисля. Да! има определени външнополитически съображения по тази тема, но аз задавам въпроса: Българският интерес къде е? Някой предлага ли компенсации за едно или друго действие. Ако предлага да седнем и да го обсъдим. Ако не предлага, дайте да си вървим по дневния ред на нашето общество", допълни той. Трябва да имаме следния подход: България да изгражда собствени възможности във всяко едно отношение и да бъде по-сериозен фактор", изтъкна Каракачанов.

"България благодарение на безгръбначни български политици в началото на този век се лиши от свои енергийни мощности - например затварянето на първите четири реактора на "Козлодуй". Задавал съм въпроса кое налага, кое решение, на кой орган, къде в света налага затварянето на първите четири блока на АЕЦ-Козлодуй. При положение че са вложени пари, блоковете са модернизирани, сигурни и Международната агенция за атомна енергия е дала сертификати, че са безопасни и че нямат никакви проблеми. Естествено налагаше го това, че част от държавите на ЕС, една най-вече, беше инвестирала в изграждането на румънската АЕЦ и естествено, че трябва да се "избият" инвестициите. Затова казвам - българският интерес - над всичко! Не трябваше да се затварят. Тогава имаше идея първи и втори блок да преминат на газ - имаше предложение от английска газова компания - не се направи пак по същите съображения - защото българските политици не отстояха интересите ни. Всичко е въпрос на отстояване на българския интерес", отбеляза Каракачанов.

"В едно съм убеден - смятам че е правилно експертите в енергетиката да говорят за това - дали на едно или на две места да има АЕЦ, "Белене" или "Козлодуй". Едно е важно за мен като политик - че България не може да се лиши от статута си на държава, произвеждаща ядрена енергия. Първо, защото има традиция в това отношение и второ - това осигурява енергийна независимост. Би било престъпление, държавата, която изнасяше електроенергия на целия Балкански полуостров, включително държави като Турция и Италия, след 10-15 години да се превърне във вносител - това би било престъпление към бъдещите български поколения", каза още Красимир Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България благодарение на безгръбначни български политици в началото на този век се лиши от свои енергийни мощности, посочи лидерът на ВМРО - ?????
  • 2 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    25 5 Отговор
    За мен торба с л на ти си бита карта дано вземете под 1% и никаква субсидия , затвор за теб и нежната пияна експлозия.....
  • 3 КОТарАК

    26 1 Отговор
    тоя първи влезе в предизборен режим. вчера пак подхвана плочата за мерки и закони за интеграция на ромите , утре очаквам наркомана Джамбазки да почне за казармите да плямпа
  • 4 Беэ да прочета статията

    26 2 Отговор
    Белене за 240 безделници
  • 5 розово

    18 3 Отговор
    АЕЦ Белене нашата гордост.Идват избори трябва да се говори нещо.
  • 6 Детска

    13 1 Отговор
    скоропогиворка " Който лъже и краде , той в затвора бой яде." !
  • 7 Курумпе

    18 3 Отговор
    Каракачанов!Каракачанов....ТИ СИ ЗНАЕШ Каракачанов...само като Ви видя му-три-те на всичките смукачи , дето сте на власт...и ми идват десетки епитети в устата..и мога да Ви храня, храня ..до девето коляно!
  • 8 Гаргамел

    25 2 Отговор
    Мазен г@з си ти агент иван
  • 9 Неделко

    18 2 Отговор
    Защо този индивид се сети точно сега за АЕЦ имаше време четири години ? Иначе е абсолютен пътник , както и сикаджията , леш !
  • 10 Билла

    13 2 Отговор
    Белене
  • 11 Българка

    20 2 Отговор
    Аз не знам какво не е загубена кауза за Каракачана, но той за България и българите е загубена кауза. И естествено, че негови каузи са все големи проекти, от които може да се граби с пълни шепи
    Съд и затвор за агента на ДС и български предател!
  • 12 Кака Мара

    12 2 Отговор
    Е само от Белене не е гепнал и се сети предизборно. Напразно се абиш прасчо
  • 13 АГЕНТА ИВАН И ...,

    13 1 Отговор
    БУДА ( ЮДА ) И още деведесет процента от Шайката са бивши ДС ушенца ... ФАКТ !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТраЛаЛа

    6 2 Отговор
    само си чешете езиците с това белене, ако решат американците да ползват реакторите, може и да стане нещо, ама в козлодуй ........
  • 16 българин

    8 2 Отговор
    Загубена и безсмислена кауза е шкембе войводата, ДС иванчо и сродни нему продажници да не са в затвора за престъпленията си, а да се правят на политици и слуги на народа, вълци в кошарата да пазят стадото. Под дърво и камък "патриотчето" търси да се надупи на лилипутката и да се докопа до ново усвояване и присвояване, този малоумник, както и миризливата теменужка отдавна трябваше да са понесли отговорност и наказание за противодържавните им действия.
  • 17 EUSSR

    1 5 Отговор
    АЕЦ-Белене за мен E загубена и безсмислена кауза.
  • 18 Наблюдател

    9 0 Отговор
    То и Боко ще дойде на този акъл . За пред избирателите преди изборите . Иначе лейди Мустафа го стиска здраво .

    Коментиран от #20

  • 19 Рико

    10 0 Отговор
    Закупеното се продава. Ако се продаде за повече отколкото е купено, на купувачите са раздават ордени. Ако се проде за по-малко-купувачите лично плащат разликата. Ако изобщо не може да се продаде-купувачите се изправят до стената. Отговорност е думата. Във всичко. Че дори и в политиката.
  • 20 Лост

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Казваш ще види къде зимуват раците? На Мустафа под мустаците.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Безпристрастен

    7 0 Отговор
    Веднъж да чуя от Каракачанов изцяло поднесена фактология,без политиканстване, и с посочване на конкретни бивши фактори,който казано на разговорен език ,са буквално за бесене- с главата надолу! Закриването на четирите блока ,е онова ,което тотално довърши остатъците от производство и неговата некокурентност.Там е корена за стремително нарастване на цените за домакинствата.Там е заложено и бъдещото нахлуване на Перки и Волтаци,който доълнително оскъпиха цената.Ако имахме Държавници- не политици,който да бяха казали още през 90-те: Ще ни бъде трудно.Ще живеем в недостиг! Целия народ ще отгладува парите за но ще построим Белене.! Народа щеше да го приеме и понесе. Енергиен център на Балканите, с износ за почти1/4 от Европа.Защото няма алтернатива на по евтино производство от АЕЦ.Само от Турция печелехме над 250 млн долара годишно.Представяте ли си,до момента ако имахме две централи с шест функциониращи блока,от който два ' хилядници". Буквално " удавени" от ел.енергия. Държава, която няма мощни енергиини производства, която няма 100% държавен контрол върху три основни звена: ел.енргия,водопреносна система,банкова система,никога не може да бъде независима, конкурентна и с висок жизнен стандарт.
  • 23 jorj

    5 0 Отговор
    Коментерска торба пълна с ла... ла... ла... и пак ла... .
  • 24 Аааъъъ

    6 0 Отговор
    Безгръбначни политици казваш, така, така... Да не са от същия вид, дето подписаха договор да се закупят на космически цени 8 самолета модел 1967г., а и да се предплатят веднага, при положение, че заводът, който трябва да ги направи, все още не е построен?!? По делата ще ги познаете, библията го е казала...

    Коментиран от #31

  • 25 МАЗНИЯ

    6 0 Отговор
    ПАК, ПАК ОБЪРНА РЕЗБАТА !
  • 26 Кой68

    2 0 Отговор
    Докато се н@туткате ще купув@ме ток от Турция..
    Но да благодарим на САЩ.
  • 27 ПРЕДАТЕЛ

    3 1 Отговор
    В КАРАКАЧАНОВ НИ Е НАДЕЖДАТА ЗА АЕЦ , ДА Я ПРОДАДЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ
  • 28 Влах от Руси

    3 0 Отговор
    Ти си история
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Каракачанов нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене
    Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала.
    Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни.
  • 30 Съни

    1 2 Отговор
    Германия през 2022 година затваря всички атомни централи а ние на 111 хиляди кв километра ще строим 2ра това ще е най голямата грешка
  • 31 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Аааъъъ":

    Другарю, ф 16 били хем от 1967 г., хем на чертежи, разберете се в бригадата от русоиди.
  • 32 Гост

    2 0 Отговор
    Оборудването да се закара в Козлодуй и да се построи нов блок там. Ако това ще е по-евтино.Няма как да си позволим да строим централа за 11 милрд.Няма изплащане това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове