Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 15:26 8 523 29

Димитър Стоянов: Моделът "КОЙ" не се изчерпва с Борисов, Пеевски и Доган (ВИДЕО)

  • димитър стоянов-
  • биволъ-
  • bird.bg-
  • брюксел за българия

''Имаме нужда от административна реформа, имаме нужда от работещи институции. И основният модел, който може да доведе до тези реформи, е моделът на активното гражданско общество'', категоричен е разследващият журналист

Димитър Стоянов: Моделът "КОЙ" не се изчерпва с Борисов, Пеевски и Доган (ВИДЕО) - 1
Димитър Стоянов, кадър: Онлайн разговор с ''Брюксел за България''

Разследващият журналист от "Биволъ'' и Bird.bg Димитър Стоянов говори пред българите в чужбина от ''Брюксел България". В интригуващия разговор Стоянов разказва за същината на разследващата журналистика, трудностите в работата на разследващия журналист, за репресиите от страна държавата, гражданското общество и какво трябва да променим у нас, за да бъде България нормална, цивилизована и демократична държава.

Ето и част от казаното от Димитър Стоянов:

"Разследващата журналистика е екипна работа. За това големите разследвания, вероятно след Уотъргейт нататък, са правени предимно от екипи. 99.9%. За да сме успешни ние трябва да сме добър екип, да сме единомишленици. Това е съществено важно. Ако ме бяхте попитали преди протестите от миналото лято - дали нашата работа си струва усилията, най-вероятно щях да ви кажа, че не си струва. Само че миналата година аз видях как нашата работа като бумеранг се завърна и улучи корумпираната клика право в главата. Не мога да отрека, че изпитвам огромно удоволствие от този факт и съм много удовлетворен'', заяви Димитър Стоянов.

''Темата за ''Догансарай'' се работи от 2014 г. Трябваше да дойде 2020 г., Христо Иванов да акостира с една надуваема лодка на плаж, който е изключителна държавна собственост, за да се отвори кутията на Пандора, да се завърти колелото, самозабравилите се институции да започнат да правят серия от грешки и в един момент да има десетки, дори стотици хиляди хора на площада, които не са доволни от корумпирания начин, по който сме управлявани. Аз съм благодарен, че бях на тези протести, защото видях стотици млади хора и не толкова млади, които ми казаха: "Ти си онзи. Ние сме тук заради вас"", продължи разследващият журналист.

"Разследващата журналистика, журналистиката, протестите, това са лица на една и съща монета. Това са нарича граждански контрол. В административното право журналистиката има своеобразни контролни функции. Безспорно това, което ние правим е важно, но много по-важно е как ще реагират хората. Вие казахте "обикновени хора", но няма обикновени хора. Нещата зависят от всеки един от нас. Видяхме, че гражданската реакция на това, което се случва, е много важна. Споменахте за разследванията на прокуратурата. Последните двама главни прокурори са обект на няколко наши разследвания. Последната двама главни прокурори са резултат от корупцията в съдебната власт, в изпълнителната власт, липсата на разделение на властите, липсата на демокрация. Още в разгара на "Яневагейт" стана ясно, че изпълнителната власт разпорежда на съдебната, после и от записите, които изтекоха това лято. Недопустимо е един премиер, или който и да е политик, да разпорежда някой да бъде смачкан, да бъде опраскан. Ние, колкото и да пишем, няма да има никакъв резултат, ако няма ответна реакция от гражданите. Гражданското общество е най-важното, другото е пълнеж, дори нашата работа е пълнеж. Ние просто даваме основание на гражданите да упражнят своето право на контрол", обоснова се той.

"Да, ние сме поставени под систематичен тормоз. Всички, които фигурираме в екипа на "Биволъ", сме обект на разследване, срещу нас върви проверка като организирана престъпна група. Така твърдят информирани източници. Това вероятно се случва, за да бъдат телефоните ни на контрол. Това е недопустимо, ние не извършваме престъпления. Да кажеш истината, да я покажеш, да я докажеш, това е граждански дълг. Това е журналистически дълг. А ние сме третирани като престъпници. Много добре знаем защо е това, знаем, че нещата няма да се променят, докато ние не започнем като общество систематично да се борим с корупцията. Има няколко основни предпоставки. Първо, прозрачност на медийната собственост, пълна прозрачност и яснота на финансирането. Защото определени медии, които редовно са осъждани за клевета, получават едно много добро финансиране от правителството и по европейски проекти. А те водят една антиевропейска политика и реторика. Донякъде вина за ситуацията с медиите в България има Европейският съюз заради начина, по който се изразходват европейските средства'', коментира още Димитър Стоянов.

"Поведението на Бойко Борисов е на ръба на здравата психика. Този начин на говорене на човек, който харчи бюджетни средства, пък си мисли, че той ги раздава, и всъщност той ги раздава, пилее бюджетни средства, хвърля пачки от джипа, това е някаква характеротопия. Само че дори да го изведем на площада и да го убием с камъни, това не е решението на нашия проблем. Бойко Борисов е част от един порочен модел. При предните протести той беше наречен моделът "КОЙ". Този модел не се изчерпва с Бойко Борисов, не се изчерпва с Делян Пеевски, не се изчерпва с Ахмед Доган, не се изчерпва с високопоставените функционери на Държавна сигурност, които стоят зад тях - тези, които дърпат конците на задкулисието, не се изчерпва с Младен Михалев, нито пък с Христофорос Аманатидис-Таки. Това е един модел, който е ясен, и той може да бъде преборен не със санкционирането на отделни личности. Дори и да вкараме за 20 г. в затвора Бойко Борисов, това няма да реши нашите проблеми. На първо място ние имаме нужда от съдебна реформа. Нелепо, но факт. Имаме нужда от административна реформа, имаме нужда от работещи институции. И основният модел, който може да доведе до тези реформи, е моделът на активното гражданско общество. Ако хората са непреклонни, ако те се борят всеки ден за своята съдба, а очевидно ние трябва да се борим, защото не ни оставят друг избор, това ще се случи. Ние имаме най-многобройната прокуратурата, която ни дава правосъдие с най-ниско качество в Европа'', обобщи разследващият журналист и добави, че институциите са задръстени от хора, които нищо не вършат.

"Като цяло, ако българинът не гласува и ако не промени ситуацията, в която се намира сега държавата и ако не промени управлението, го чакат далеч по-лоши години. Не мисля, че ще имаме апатия, защото българинът вече е гладен, българинът е уморен, българинът е обеднял и иска това корумпирано управление да си ходи", допълни Димитър Стоянов.

Той заяви също така, че щетите, които ГЕРБ са нанасяли на държавата в годините назад, сега излизат на показ, виждат се реалните последици.

Целия разговор на хората от "Брюксел за България" с Димитър Стоянов можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ботев

    81 6 Отговор
    За начало герб и дпс на боклука , после събираме народни сили и продължаваме.

    Коментиран от #24

  • 2 БОЗА

    93 7 Отговор
    ""Пoвeдeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв e нa ръбa нa здрaвaтa пcихикa. Тoзи нaчин нa гoвoрeнe нa чoвeк, кoйтo хaрчи бюджeтни cрeдcтвa, пък cи миcли, чe тoй ги рaздaвa, и вcъщнocт тoй ги рaздaвa, пилee бюджeтни cрeдcтвa, хвърля пaчки oт джипa, тoвa e някaквa хaрaктeрoтoпия."

    Престраши се някой да го каже на глас... ;-)
  • 3 сила

    78 7 Отговор
    държавата ни се ръководи от болен човек.....всички си трайкат и се правят че не виждат.....Тони Филипов го написа ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ТРЯБВАТ ГРАЖДАНИ,НЕ ПУБЛИКА......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 еду

    61 10 Отговор
    точно в десетката! браво!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 2121

    61 9 Отговор
    Олаф посочи за основен виновник Бойко Методиев Борисов.Това е истината.Президентът Румен Радев и Президенството нямат вина Това ОЛАФ го знаят.Прочетете чужд печат поне знаем езици а Борисов дори български език не знае/ ,а не манипулираните писания на мисирките в нашата страна.
  • 8 Българка

    43 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На първо място ние имаме нужда от съдебна реформа."
    Ако в България има разследващи, които работят спазвайки върховенството на закона, а не като бухалки, то те ще прочистят гнилите ябълки и от властта и от задкулисието!
    Първата и най-важна крачка е да си освободим държавата от мафията и завинаги изхвърлим от властта шайката и я изпратим на бунището.
    Иначе статията е в десятката! Наистина когато казваш и показваш истината, ставаш неудобен на мутрите. И по техните правила те разследват , разсипват и третират като престъпник.
  • 9 Хмммм

    43 2 Отговор
    Корупцията няма цвят и партийна принадлежност. В основата и днес са много закони, приемани в последните 30г, които умишлено създават условия за корупция, За да се приемат такива закони самите депутати са имали интереси, което значи, че са били корумпирани. Тук трябва да добавим и законите, позволили заменките "кон за кокошка", ощетили държавата с милиарди, законите позволили приватизацията на държавни предприятия и фирми с активи за милиони, срещу пари за семки и т.н. Всичко това е корупция по най-високите етажи. Корупция е имало винаги и тя е във всички държави, но за да се намали до минимум, трябва да се направят 3 неща:
    1. Цялостна реформа на съдебната система. Тя е най-корумпираната и политически зависима (също вид корупция) система у нас. Без работеща правосъдие нищо не може да се направи.
    2. Нови строги и приложими закони за корупцията. Държавните служители уличени в корупция да губят стажа си за пенсия в държавното учреждение и да не могат никога да бъдат на държавна работа отново. Даващите подкуп да получават по-високи присъди от получаващите.
    3. Пълна ревизия и промяна на законите от последните 30г, позволяващи корупция.
    Нужно е и всички ние да се борим с корумпетата, а не само да викаме "долу корупцията", пък когато искаме да направим нещо по втория начин да си плащаме.

    Коментиран от #11

  • 10 Важи в пълна сила

    5 32 Отговор
    за БСП, нищоправеца радев, и куп още подлоги на престъпници като божков!
  • 11 Хмммм

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хмммм":

    Някакво корумпе ми е сложило "-" :)
    Чакам и други и ще правя статистика :)
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    29 4 Отговор
    герб дпс вън от парламента съд за всички съсипали МАЙКА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #13, #21

  • 13 РАДИО ФИЛИПС

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "РАДИО ЕЛТО":

    Браво РАДИО закичи на антената знамето на мира!
  • 14 РАДИО ЕЛТО

    22 2 Отговор
    БОЙКО е двуличник наглец сикаджия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стойко

    22 1 Отговор
    В неделя в 34 минутно интервю по БНР Васил Крумов Божков даде обширни и интересни факти. Божков информира за смразяващи кражби през 11-те години управление на ГЕРБ. От Еврофондове , от рекет на фирмите , от нагласени обществени поръчки , от данъците на гражданите , от глоби и милиарди от ДДС. Също така Божков информира как от 4 години е плащал рекет на ГЕРБ. Не "такса спокойствие" а рекет за да продължи да съществува . И когато накрая са му поискали половината бизнес и не се съгласил направо са му взели целия. Божков каза също така ако не са били тези милиарди кражби през тези години минималната заплата сега би била 1500 лв.а минималната пенсия 800. Също така обясни как е давал рекета на пиарката на Борисов , и как има смразяващи и неоспорими доказателства . И както каза "И аз ставам като политиците и ще ги покажа в подходящия момент". Става интересно и епилога предстои!

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Така е

    21 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    Борисов не може да се противопостави срещу ДПС, Доган и Пeeвски и тяхната бухалка Гешев! Те му заповядват от ясно по ясно е ! Да не мислите че много му се занимаваше да обявява война на Божков и да му изземват бизнеса Пeeвски и Доган! Но ако се противопоставеше те щяха да го смажат! Не че Божков след време няма да го приключи , но Борисов избра по малкото зло защото Божков ще направи това напред във времето а Доганя и Дебелия щяха да го смажат на момента! Да не мислите че искаше да се занимава и с Бобокови с международен бизнес с компаниите си МОНБАТ и ПРИСТА ОЙЛ. Те самите казаха че дебелия е сложил чатала на врата на Борисов и го принудил за атаката срещу тях. Да не мислите че преди 5-6 години много му се занимаваше и с Гриша Ганчев та държаха сина му Данаил 6 месеца в ареста а Ганчев старши обвиниха за заплахи срещу шефа на НАП и депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов. Чак когато прехвърли 220-те декара дюни на дебелия спряха да се занимават с него. Да не мислите че много му се занимаваше с Арабаджиеви които в собствения си хотел Маринела приеха гостите в Българското председателство на ЕС а после ги удариха. Няма да ми стигнат символите на коментара да изброя всички ...Но накрая Борисов ще опере пешкира и той вместо кукловодите си ще плати за всичко...
  • 19 Гешев

    17 1 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯта е задължителна. Зад 30 годишният преход стоят съвеЦките милиционери от ДС, чийто продукт са
    Беров, Симеон, Орешарски, Станишев, Буда Борисов, Илия Павлов и наследника му Пееевски, Доган(агент Сава, Сергей) Красимир(агент Иван)Каракачанов, (Гоце)Първанов, Болен Сидеров, Жоро Унгареца и т.н........
  • 20 Пич

    7 1 Отговор
    И Първанчо се саморазкри днес.
  • 21 Иван4о

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "РАДИО ЕЛТО":

    + БСП(БКП)
  • 22 Хмммм

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    Ако някой знае за извършено престъпление и не информира съответните органи, това също е престъплени.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Справедлив

    5 0 Отговор
    "Само че дори даГо изведем на площада и даГоУбием с камъни, това не е решението на нашия проблем" .
    Ама как, даже напротив, това ще даде ясен знак за следващите, които искат да крадат какво ги чака!
  • 27 Slavi Chafadarov

    0 4 Отговор
    Говорете и пишете каквото си искате,но е факт че Борисов е най-добрият политик в България
  • 28 тоа

    0 0 Отговор
    тоя журналист ме изкефиии!
  • 29 Асан

    0 0 Отговор
    Необходими са КРУМОВИ ЗАКОНИ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове