Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 04:46 6 307 98

2 февруари 1945 г. - Черният четвъртък - Февруари 2021

  • народен съд-
  • българия-
  • терор

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата

2 февруари 1945 г. - Черният четвъртък - Февруари 2021 - 1
Снимка: Архив

Черният четвъртък - така наричат нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Тогава в Орландовци, гробищата на София, под прикритието на нощта, в изровена от бомбардировките яма, с безмилостна жестокост е погубен елитът на нацията.

На 1 февруари са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на ОФ, по нареждане на Георги Димитров от Москва, припомня сайтът „Гласове“.

С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон II - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата.

Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г..

Присъдата над тях е произнесена в 4 ч. следобед на 1 февруари пред 150-хиляден митинг в центъра на София.

Изпълнена е след няколко часа, а протокол от екзекуцията няма. Гроб също няма. Осъдените на смърт са лишени и от утехата да прегърнат за последно родителите си, децата и съпругите си, а те - дори от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. На тази екзекуция липсват прокурор, свещеник. Разстрелвани са един по един. Първият куршум е за княз Кирил Преславски, брат на цар Борис III.

Според свидетелства преди изпълнението на присъдите възникват пререкания кой кого лично да разстреля, като най-големи апетити били проявени именно към него.

Ужасен от хаоса и некадърната стрелба, при която хората падат ранени, но не и убити, професор Александър Станишев, прочут кардиолог и бивш министър на здравето, моли убийците да му разрешат да установи смъртта им, за да не ги хвърлят полуживи в гроба. Накрая убиват него - застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната много бързо след зловещата нощ из София се разнася истината за

избиването на държавниците на България

През следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят това, комунистите правят отгоре бунище.

Царица Йоанна пише в спомените си: „Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се така да отклонят вниманието и народните поклонения. Узна се обаче кого прикриваха тези черни могили. Жени - и млади, и стари, се спираха безстрашно да се молят на тази земя. И аз самата, придружавана от една или друга от моите дами, отивах да коленича край този общ гроб. Носех пълен траур…“

Разстреляните регенти, министри, генерали

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III

Проф. д-р Богдан Филов - световен учен, археолог, регент, бивш министър-председател

Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър

Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето

Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи

Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста „за храброст“ и орден „Австрийски орел“.

Д-р Иван Бешков - 49 г., брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена „За храброст“, депутат, министър на земеделието.

Александър Сталински - виден юрист, министър на правосъдието

Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението

Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите

Павел Груев - началник на дворцовата канцелария

Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро

Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър

Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба

Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия

Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия

Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия

Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.

Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС

Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски

Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на жандармерията

и още 20-ина генерали…

Междувременно са конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи.

Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души.

През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от

25 000 за безследно изчезнали.

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите от периода 1923-1944 г. по време на предишното управление. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души - убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.

Между 1941 и 1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

На 4 февруари 1945 г. се открива Ялтенската конференция с участието на ръководителите на СССР, Великобритания и САЩ Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт.

Съветският ръководител успява да наложи искането си британската и американската страни да репатрират 2,8 млн. съветски бежанци от окупираните от тях територии. От тях 800 000 са избити от съветските власти още при пристигане на съветска територия, а около 1,5 млн. са изпратени в лагерите в Сибир.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти-фатмак

    42 87 Отговор
    И на този ден на национално поклонение пред жертвите на мракобесният комунистически терор....ФАТМАКА си прави реклама показвайки най низките и долни човешки страсти...Румен РЕШЕТНИКОВ си остава съветско котило и днес го доказа като даже и не спомена за жертвите на неговите съпартийци
  • 3 Ццц

    79 26 Отговор
    Наистина трагично, но е пример как се прави революция. Не може до вчера пари и власт да са изцяло в теб, а днес някакви дрипльовци да ти кажат оставка и ти да си ок. Това го казвам с мисъл за 1989г., защото тогава повярвахме, че сме постигнали безкръвна революция и ни беше насадено като голям успех. Историята не помни истински безкръвни революции ние сме прецедент. За това сега 90 % от управлението са членове на БКП, като някои дори изрично са декларирали, че така ще си и остане. И въпреки че същите покрай избори все реват за дядо си, погубен от комунистите, в които се е клел, за да получи пост. Със същият комунистически манталитет, както "успеха" от 19з9г., сега ни повтарят какви големи успехи постигаме в пътното строителство, макар всеки ден да падат камъни и дърве, като при боя на Шипка. Със същият комунистически манталитет ни обесняват как блестящо се справяма с вируса, макар най-големия ни успех накрая ще се окаже, че никой не спазваше мерките и за това болестта се навърлува. Със същият комунистически манталитет ще си го псуваме и пак ще си го изберем, защото ние сме прости ама той е пример, че има и по-зле от нас и за това го обичаме. Когато нацията е била узряла за истинска промяна сме получили Левски. Фактът, че сега е БМБ е еднозначен за нивото ни в момента.
  • 4 крачол

    64 56 Отговор
    Убиха елита на нацията, разграбиха богатствата, нивите на народа, най - лошото, промиха мозъците на хората, нямаше нужда от чип в мозъка, а само страх за да развяваш червени знаменца и да плачеш от радост като севернокореец за вожда си на манифестации

    Коментиран от #13

  • 5 Сатъра на Хана

    41 47 Отговор
    ....... Дядо ми влиза 1922 година в БКП и разправяше как фашистите са се криели по плевници , свинарници , кокошарници и са се преобличали като жени ................
    .... когато на 9 -ти Септември са ги трепали :))))
    ........ Самия той е изключен от БКП 1949 година защото казва на едно Партийно Събрание че "Партиен секретар който не лъже , не краде и не ххе не е истински Партиен секретар" понеже Председателя на Кооперацията и Партийния Секретар крали дървен материал .......
    ........................... Канят го обратно 1956 но той отказва с думите "Аз един път съм подал заявление за влизане в Партията - върнете си ми стария билет " ...... ...... ............................................... Баща ми завърши АОУНСУ ....
    ......................Горд съм че Аз съм Трето Поколение Комунист . .............. А в Основата на Комунизма е Християнството ....... Маркс и Ленин само са добавили че Фашистите като Джолан И Рапона трябва да се трепят - класовата борба

    Коментиран от #8, #49, #89, #95

  • 6 Сатъра на Хана

    35 23 Отговор
    .......... ......... Голям Празник - Сретение на Вси Фашисти Български
    ......

    Коментиран от #7

  • 7 Сатъра на Хана

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "Сатъра на Хана":

    ...... ........Явно на Комунистите не им е липсвало Чувство за Хумор
  • 8 чушкопек

    45 40 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Християнството е в основата на комунизма ли? Затова ли взривихте Света Неделя, затова ли не построихте и една черква, затова ли измислихте Дядо Мраз.....

    Коментиран от #10, #16, #58, #66, #94

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сатъра на Хана

    35 14 Отговор

    До коментар #8 от "чушкопек":

    Христос е казал :Свобода Равенство Братство Справедливост и Да не се страхуваш да умреш за тях ... и го е направил
    .......
    Поповете за развратили учението на Христос и направиха Дон ББоци Ак Рапоне По-Голям Християни от Всички Други Християни :))) Владиката Николай Ролекса ще дъвче тая рядка брада докато я изяде цялата - щото е антихрист
  • 11 Първият Софиянец

    35 14 Отговор
    Комунизма е измислен от евреи и осъществява на практика еврейският модел на живот

    Коментиран от #12, #30

  • 12 Сатъра на Хана

    29 6 Отговор

    До коментар #11 от "Първият Софиянец":

    Християнството е измислено и то от Евреи :))
  • 13 Льохман

    56 21 Отговор

    До коментар #4 от "крачол":

    Този елит не ни ли вкара в съюз с Германия и барабар с нея изгубихме войната? Ако ни бяха оставили на Чърчил сега щеше да говориш сръбски, румънски или гръцки и за никакъв български елит нямаше да ти идва на акъла! На Джугашвили, като го срещнеш на оня свят краката да му миеш и водата да му пиеш!
  • 14 Гфгхй

    52 20 Отговор
    Докато народа е умирал от недохранване и мизерия,министрите и депутати са се угоявали и ходели по почивки и тънели в Охолство.Спомнете си ТЮТЮН!!!

    Коментиран от #26, #36

  • 15 Сега

    33 7 Отговор
    Хунтата по Същия Начин.
  • 16 Ццц

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "чушкопек":

    Принципно е прав. Истинската идея е за утопията наречена равенство, но е реализирана от прости и свирепи хора. Но какво е религията? Всяка следваща стъпва на останките на предходната и в крайна сметка цели подчинение. А струва ми се не това иска силата, твореца, Бог от нас. Днес не ни ли тъпчат пак с думата равенство? С цигани, обратни, всякакви, макар същите те да се гнусят да се нарекат равни с тях? Вчера жената ме помоли да пренеса тежкия багаж. Казах и давай ти нали сме равни, нали сме в ЕС? Нали виждате сами колко нелепа е самата идея, макар да привлича. И то привлича особено нямащите, защото имащите не искат равенство, а точно обратното.

    Коментиран от #18

  • 17 Сатъра на Хана

    31 13 Отговор
    Интересно дали след 4-ти Април 2021 , .....
    Гешев пак ще се преоблече като жена и ще хукне да бяга в Турция ????
    .....
    Трябва да затворим границите още в предизборната нощ

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Елитът

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    и "цветът на нацията" :
    Народният съд се състои от върховни и областни състави. Върховните състави са следните:

    първи – за съдене на бившите министри, регенти и царски съветници;
    втори – за съдене на депутатите от XXV Обикновено народно събрание;
    трети – за съдене на обявените за „провинени“ български експерти по установяването на извършеното от СССР Катинско клане и по трагедията във Виница;
    четвърти – за съдене на „военните престъпници“;
    пети – за съдене на служители в Дирекцията на полицията, Щаба на жандармерията, разузнавателно отделение на Министерството на войната и техните помагачи;
    шести – за съдене на журналисти и пропагандатори на фашистка идеология;
    седми – за съдене на участниците в депортирането на евреите от Беломорието и Вардарска Македония;
    осми – за съдене на фашистките агенти от Софийска област;
    девети – за съдене на прокурори и съдии при военнополевите и областни съдилища;
    десети – за съдене на служителите на БНБ и други банки, както и стопански дейци;
    единадесети – няма данни;
    дванадесети – за съдене на членовете на организациите „Бранник“, „Български национални легиони“, на профсъюзите, симпатизиращи на Нацистка Германия и Фашистка Италия, и др.;
    тринадесети – за съдене на жандармеристите за преследването и разстрелите на партизани.

    От областните състави на този съд 9 са в София. Шестият разглежда дела срещу „профашистки“ журналисти, писатели и общественици, девет
  • 20 Сатъра на Хана

    26 17 Отговор
    За 3-ти Път Правим Грешката да сме съюзници на Немските Фашисти
    .........
    И пак Няма да Завърши Добре за Българските Фашисти и за България :))
    ....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ожги

    32 9 Отговор
    Я, че то тогавашния "елит" много прилича на сегашния "елит" на нацията. И е много символично това за дупката от бомба. Ама я понапишете и какви са били тия бомби кой ги е пускал тука и защо? И дали пък в крайна сметка тия дето са отговорни за дупката не са паднали в нея?

    Коментиран от #43, #70

  • 24 Анти Трол

    20 19 Отговор
    Промитите мозъци още се кефят на комунизма, но явно трябва още време да се осъзнаят...

    Коментиран от #31, #52

  • 25 Ляв плюс

    15 10 Отговор
    Мракобесието на Сталинизма не подлежи на никакво съмнение и е трудно да е опише. Теорията за Класовата Борба е в основата му, която практически се профанира и превърна в "око за око, зъб за зъб", че и по-лошо. Де факто, Сталинизмът беше гробокопачът на Социализма. Тази кървяща рана трудно ще бъде някога излекувана, ако това избщо би било възможно. Всичко зависи от това как ще продължи да се развива "азиатският" модел. Успешното развитие на Китай след потушаването на протестите на площад Тиенанмън показа, че Студената война далеч не е приключила. Та, има ли Социализъм с човешко лице или не? - Без съмнение, Западът ще продължава да хвърля сили и енергия, за да докаже убедително, че няма.
  • 26 Хаджи Хаджи Българин

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гфгхй":

    Ами то сега , да не е по- различно?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    23 20 Отговор
    Т.н. "елит" на нацията ни вкара в съюз с Хитлер, избиваха без съд и присъда ястребинчетата, и над 40 хил. човека, в т.ч. много интелектуалци и писатели за периода 1923 - 44 г. Голяма част от този "елит" взима решение и участва в депортацията на евреи от Македония и
    Беломорието. Когато се опитвате да пишете нещо, не пишете полуистини, а цялата информация! За всички съюзници и помагачи та нацистите има съд и смъртни присъди от Белгия до Румъния!
  • 30 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Първият Софиянец":

    И Библията, като основна на юдаизма, християнството и мюсюлманството е измислица на евреи. Затова управляват Света.

    Коментиран от #97

  • 31 РЕАЛИСТ

    16 7 Отговор

    До коментар #24 от "Анти Трол":

    Защото комунизъм още не е създаден. Това е строй кой отговаря на човешките потребности и закономерно ще се стигне до там. Не е нормално сегашното положение: 20 процента от населението да притежава 80 процента от планетата. Тя е на всички.

    Коментиран от #67

  • 32 Чичо от село

    17 1 Отговор
    Много ми е интересно, ако сега на товарят хората на същите позиции през последните години, плюс парламета и ги откарат в някой дол, където да им пуснат по един куршум в главата, дали пак ще роните крокодилски сълзи! Е все пак не всички!
  • 33 Рибарче

    14 3 Отговор
    Ако са биле като сегашните еничъри и народни предатели са си заслужили застигнато то @ време е и фес Б Борисов ага и циганина Доган да си понесат наказанието
  • 34 Уйке

    24 3 Отговор
    Ако нашите политици преди и сега са цвета на нацията, егати нацията!
  • 35 сикирус

    16 19 Отговор
    В Света няма случай от капиталистическа страна да иска някой да избяга в социалистическа страна. Вие си направете сметката колко е било хубаво в социалистическа и капиталистическа страна. Все още милиони мигранти искат да се устроят в капиталистическа държава. Тук промитите мозъци колкото и да се опитват да хвалят социализма, поне два техни познати са в капиталистическа страна, а не в Северна Корея, примерно. По лошо от социализма няма за човечеството. Не ми трябват измислени вождове и диктатори

    Коментиран от #88

  • 36 Хаххахха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гфгхй":

    Демек като сега мисля че примери не е нужно да давам
  • 37 истинския убиец

    17 13 Отговор
    От баща ми знам(капитан от лейбгвардейския полк на негово величество цар Борис 3),че комунистите идват на власт след ноември 1946 година.Така наречения деветосептемврийски преврат 1944г.,се ръководи от различни фракции,обединени в Отечествен фронт,на който начело е Кимон Георгиев-офицер от българската армия,участвал в два преврата срещу цар Борис и отявлен привърженик на Англия(най големия враг на България).Всъщност,не е имало никакъв преврат.Нали никой не вярва,че шепа въоръжени селяндури от няколко хиляди,могат да направят преврат срещу 450 000 армия,по това време.Армията по нареждане на армейското командване,не взима никакво участие и само наблюдава.Муравиев(м.председател),подава оставка на 10 септември 1944 и започва сформирането на правителство без избори от Отечествения фронт.3-ти украински фронт,минава и заминава посока Югославия за 10 дена,без да има никаква окупация(измислена от жалки русофоби).Личната омраза към царя и българската армия от Кимон Георгиев(министър предсесдател на България по това време)е причина за обезглавяването на Българската армия и българския интелектуален елит.Да не обвиняваме комунистите,за неща,които не са извършили,но има и тяхно участие на мъст,в този процес.Решенията са взети от англофила К.Георгиев.Той е истинския убиец,а не неграмотните мандраджии.
  • 38 no name no face no number

    27 15 Отговор
    Калъв елит бе убити са душманите на народа довели държавата до 2 национални катастрофи, а днес сме пред трета такава. Айде стига с тия глупости , всички знаем каква е била Българив преди 1944 = мизерия
  • 39 no name no face no number

    19 11 Отговор
    Калъв елит бе убити са душманите на народа довели държавата до 2 национални катастрофи, а днес сме пред трета такава. Айде стига с тия глупости , всички знаем каква е била България преди 1944 = мизерия

    Коментиран от #71

  • 40 Радо

    19 2 Отговор
    Само това ли е бил елита на България. Други хора не е имало.
  • 41 резервист

    7 4 Отговор
    Вечна памет на избитите заради политическите си възгледи и борбата за по-добър живот!
    Когато се говори за исторически събития е редно да се излагат и коментират всички факти. В противен случай поколенията ще вярват в половината истина. И омразата и разделението няма да имат край. И който дойде на власт ще злоупотребява с нея, оправдавайки се че имал да си връща.
  • 42 Дърт пее..раст...

    17 6 Отговор
    Един хубав ден в България.Виновните ,,елитници,,си получават заслуженото.. Дано ,все така да е.
  • 43 един от многото

    17 2 Отговор

    До коментар #23 от "ожги":

    То и сега , след четвърти април има доста четвъртъци и доста дупки за запълване!
  • 44 Комуниста

    19 6 Отговор
    Елита от фашисти които заедно с немците си организираха забави и празннестава докато слугите им убиваха най безцеремонно антифашисти!
  • 45 СССР ☭

    21 9 Отговор
    Днес е празник сатрапите царедворци фашаги си получиха заслуженото!
  • 46 Уди Кълвача

    20 4 Отговор
    В цяла Европа е имало нардни стдишища и са избити хиляди нациски последователи в Италия, Германия, Франция не било по различно.
  • 47 Отечествен Фронт

    24 6 Отговор
    Кое е елит, министъра на финансите който е плащал по 1000 лв за отрязана глава на патизанин ли? Или е елит проутчик Йорданов който е заповядал лично растрела на 28 човека от село Ястребино от които 6 деца? Това ли е елита?
  • 48 Манипулацийка

    24 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 25 000 за безследно изчезнали.
    ... избягали в чужбина
    Изобщо целият текст е голяма манипулация.
    Нищо не се казва, че тоя съд ни е наложен от победителите-Англия,САЩ, СССР, Франция, и е имало комисии за наблюдение от тези държави, както и ,че в цяла Европа е имало подобни съдилища.
  • 49 Гост

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Удари една шепа по силни хапчета, може и да отървеш света от себе си!
  • 50 КОНТРАТА

    23 7 Отговор
    Черен Четвъртък зависи от гледната точка и морала. Възмездието не би тряблао да се нарича черно, а светло. Партизаните избити от ,, елита" също бяха хора и то доста повече на брой. Я да питам: само фашистите ли имаха роднини на които да липсват след 1944г Никола Вапцаров и Гео Милев също бяха интелектоалци елит.
  • 51 Хисторик

    27 7 Отговор
    В РБ от 30 години се реабилитира фашизма което е позорно след като РБ е била на страната на нацистите отговорни за смърта на 50 000 000 от ВСВ. Преди 1944г в българия е имало закон на по който са извършвани екзекуции без съд по усмотрение на полицията и жандармерията това е позорно и по късно да наричаш,, Народния Съд "незаконен!

    Коментиран от #79

  • 52 плевен

    6 11 Отговор

    До коментар #24 от "Анти Трол":

    Трудно е да се говори за 20 000 убити. Копирали са болшевишката власт в СССР. Разстреляни са и виновни и невинни. Дадена е воля на омразата на хората от дъното, срещу тези които са успели по един или друг начин.
    Колкото до депутатите и министрите...? Може би сегашните, трябва да знаят, че го има и този вариант- който вкарва народа си във война, маже да си получи заслуженото. Доста символично е, че са зарити точно в яма от бомбандировките.
    И си мисля за Стамболийски. Опитал се е да мине без убити и са му отрязали главата. Той също е предупредил Фердинанд да не вкарва страната във война.

    Коментиран от #54, #98

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бесен Язовец

    15 3 Отговор

    До коментар #52 от "плевен":

    Абе обеща ли им земя немците някакви граници от Аспарухово време и те затова застанали на страната на Оста това им е оправданието! Те затова шпионираха комшиите си партизани и ги топеха в полицията за сребърници и екстри, и заради обещаната земя от Германия абе патриоти направо!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бесен Язовец

    15 5 Отговор
    Как не ги е срам комунистите, родолюбците вкарват Княжество България в две световни войни от родолюбие които загубихме, а лошите комунисти ги съдили и ги копали после в Четвъртък!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 постоль

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "чушкопек":

    Вземи прочети разказа от 1934 г. на Елин Пелин: "Дядо Мраз и баба Виелица" пък след това пиши "демократските" измишльотини!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ЕЛИТА

    18 5 Отговор
    CМЪРТ НA ФAШИЗМA CВOБOДA НA НAРOДA! CЪЩAТA CЪДБA ТРAБВA ДA ПOCЛEДВA И CEГAШНИТE ТEРOРИCТИ УПРAВЛЯВAЛИ 32 ГOДИНИ ЧРEЗ ФAШИЗЪМ И ГEНOЦИД РAЗГРAБВНE НA ДЪРЖAВНA-НAРOДНA COБCТВEНOCТ УМИШЛEНO ФAЛИРAНE НA ЗAВOДИТE И ИЗТРEБВAНE НA 2 МИЛИOНA БЪЛГAРИ ЗA 32 ГOДИНИ.EЛИТ ЛИ ФAШИCТКA ПAСMИHА!КAК УБИВAХТE ЖEНИ И ДEЦA И ГИ НAРИЧAХТE ШУМКAРИ ФAШИCТКИ БЪЛГAРOУБИЙЦИ CЛУЖEЩИ НA ЦAРЯ-НEБЪЛГAРCКИ!

    Коментиран от #80

  • 62 SDEЧЕВ

    6 13 Отговор
    ИМА ПАМЕТНИК НА САТРАПИТЕ ПРЕД ПОЗИТАНО- ЦЕНТРАЛАТА НА БСП,НО НИТО ЕДИН ПАМЕТНИК НА ИЗБИТИТЕ. ВИЕ ПРЕЦЕНЕТЕ ДАЛИ БСП СА СЕ РАЗКАЯЛИ ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. МИР НА ПРАХА НА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ. НИКОГА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА САТРАПИТЕ,ПОНЕ ДОКАТО НЕ ПРЕМАХНАТ ПАМЕТНИКА ОТ ПОЗИТАНО И ПУБЛИЧНО НЕ СИ ПОРЪСЯТ СОЛ ПО ГЛАВАТА И ПОНЕ ЕДНО ИЗВИНЯВАЙ ДА КАЖАТ ОТ ИМЕТО НА БАЩИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ СИ.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 НАРОДНИЯ СЪД

    12 6 Отговор

    До коментар #62 от "SDEЧЕВ":

    НЕВИННИ ФАШИСТИ НЯМА. СЕДЕСАРИТЕ КОГА ЩЕ ЗАНЕСЕТЕ ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА 6ТЕ ОТ ЯСТРЕБИНО? ИКОГА ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ ЗА СКВЕРНА ПЛОЧА ПРЕД НДК?

    Коментиран от #76, #77

  • 65 SDEЧЕВ

    10 0 Отговор
    В КРАЯ НА СТАТИЯТА ИМА ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ. 2.8 МИЛИОНА РУСНАЦИ СА ЕКСПУЛСИРАНИ ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ ОТ КОИТО 800 000 ИЗБИТИ. ХИТЛЕР ПАСТИ ДА ЯДЕ.
  • 66 ДО ФАШИСТА

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "чушкопек":

    ФАШИСТЕ ВСИЧКИ ЦЪРКВИ ДЕЙСТВАХА ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА ,И ПОПОВЕ ПРИСЪСТВАХА В ПАРЛАМЕНТА ИМА ВИДЕОКАДРИ ОТ ТОВА ВРЕМЕ НЕ ЛЪЖИ ,ЦЪРКВИ СЕ СТРОЯХА НЕ ЛЪЖИ АЗ ИМАМ ЦЪРКОВНО КРЪЩЕЛНО ОТ КОМОНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ ЛЪЖЕЦО СЕГА В ХУБАВИЯ ФАШИЗЪМ ЗАЩО СТРОИТЕ РАКЕТИ -ДЖАМИИ?НАЛИ СТЕ ГОЛЯМА РАБОТА ФАШИСТИТЕ КЪДЕ СА ЗАВОДИТЕ КЪДЕ Е ПРОИЗВОДСТВОТО И ИЗНОСА?ЕДИН ЗАВОД НЯМА ТЕРОРИСТИ 32 ГОДИНИ ТЕРОРИЗЪМ!

    Коментиран от #72, #78

  • 67 Човека Коза

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "РЕАЛИСТ":

    Позволи да те поправя. 1% от населението притежава 99% от планетата... Този 1% се състои от еврейски банкерски родове и секти. Ротшилд, Рокфелер и подопечните на тях Б'най Брит и пр. ционисти...
  • 68 Сърп и чук

    4 4 Отговор
    Един път в историята е потърсена отговорност от една престъпна класа! Но, това не е работа на българи и комунисти! Вижте от кой етнос са водещите лица в състава на народния съд и си правете изводите! Нима на запад не ги избесиха?! Бесиха ги така, че фелдмаршал Кайтел еумирал на бесилката 24 минути! Иначе, бяха много горди и въодушевени, когато Червената армия и американските бомбардировачи бяха далеч и обявиха война на демократичния свят! На царя чак му станало неудобно и казал на началника на дворцовата канцелария - ,,Груев, можеха поне да не ръкопляскат!".
  • 69 Хмммм

    4 3 Отговор
    Всяко престъпление трябва да се наказва. Но това става с изтински съд, а не фарса, наречен Народен съд, къдет на обвиняемите не е бил осигурен справедлив процес, защита, обжалване и т.н. Нека напомним, че на Нюрнбергският процес смъртните присъди са били по-малко.
    Отделно, какво общо имат с ястребинчетата и отрязаните партизански глави, лагерите на смъртта - Белене, Ловеч, Скравена, Слънчев бряг и др, гоненията на несъгласните с властта, тоталната цензура, изселванията, превръщането на държавата в затвор, преследването заради близки и раоднини живеещи в капиталистически страни или просто казали нещо срещу властта.
  • 70 Вие

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "ожги":

    въобще прочетохте ли някои от имената и професиите на тогавашния елит.Кощунство е да ги сравнявате със сегашните необразовани и нискочели цървули.

    Коментиран от #90

  • 71 Нищо

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "no name no face no number":

    не знаеш.България е била цветуща държава в 30-те години.Тук са търсили работа "изпадналите германци".Изразът е от тогава.Не ми се търсят и цитират икономически показатели-но сме били първи на Балканите и сред първите 10 в Европа.Няма никакви измислении катастрофи.След всички войни-Балканска,Междусъюзническа и ПСВ,България се е възстановявала и дръпвала напред.Катастрофата е след това-вж.речта на Петър Младенов при избирането му на мястото на Т.Замфиркьов/Живков...

    Коментиран от #83

  • 72 троле

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "ДО ФАШИСТА":

    Изброй църквите строени по време на диктатурата
  • 73 Гаргамел

    6 2 Отговор
    Колко жалко, че Никола Гешев е бил толкова великодушен.....трябвало е да поизтребе повече боклук до 44
  • 74 гост

    5 0 Отговор
    Режимът, който ни съсипа, съсипва ни и до ден днешен. ДАНО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОВТАРЯ, но с този изглупял народ, едва ли!!!

    Коментиран от #86

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 българин

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "НАРОДНИЯ СЪД":

    Не знам на шестте, ама на твоя гроб с удоволствие бих занесъл цветя!
  • 78 българин

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "ДО ФАШИСТА":

    Църквата съществуваше само формално, същото беше и с другите "партии", като ОФ и БЗНС, даже имаха и вестници!?
    Истината е, че се следеше от режима, кой ходи на църква и кой е вярващ и после имаше проблеми!!!!!
    Ходенето на църква, както и църковните празници, като Коледа бяха забранени, макар, че някои хора си ги празнуваха неофициално по къщите, тези празници не бяха официални!
    Пред църквите имаше милиционери и агенти, които докладваха, кой ходи на църква!
  • 79 Гаргамел

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хисторик":

    е па как са пропуснали баща ти да го пернат по тоя закон се чудя само....пропуск!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Чук и Гек

    5 2 Отговор
    Да почетем невинните жертви на режима! Всички на Луков марш!
  • 82 Роза

    2 0 Отговор
    Моето мнение е по-необичайно.Такива политически репресии и "чистки"е имало в цялата история на човечеството и според мен главна причина за тях са вечната човешка алчност и завист.Лакомията за пари и имоти и завистта към по-способните и преуспелите никога няма да изчезнат,докато има хора на тази земя.Това е голата и нелицеприятна истина,за съжаление!
  • 83 no name no face no number

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Нищо":

    Пич не ме занимавай с глупости чу ли, и аз съм учил история, говорил съм със стари хора от различни краища на България, било си е мизерия има си данни можеш да ги постнеш тук и истоната ще лъсне.

    Коментиран от #84

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Георги

    4 3 Отговор
    Ониа елит ако е бил като сегашния малко са истрепали
  • 86 БеллаЧао

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "гост":

    За царския фашистки режим говорим, нали?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Бръм

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "сикирус":

    Капитализмът е това, което е, благодарение на комунистическите и социалистическите движения и държави. Конкурирайки се с тях Капитализмът от Див се превръща в Капитализъм с човешко лице, тоест слага си Маска...Успоредно с това капиталистическите държави, които изначално са по-богати, като бивши колонизатори и грабители на Третия Свят хвърлят огромни средства в борбата с класовия враг. Затова капиталистическите държави "цъфтят" в сравнение със социалистическите, макар и тоталитарни държави, но се виждат наченките на прецъфтяването ;)
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 пръдлев

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Вие":

    не сравнение със сегашните, а с тогавашните седмокласници цървули и убийци
  • 91 Антон

    1 2 Отговор
    "Осъдени на смърт са 67 депутати" - сега, това ми звучи, като едно добро начало!
  • 92 Пионка

    1 0 Отговор
    След войната останоха много буклуци да ни тровят живата и след промените.
  • 93 Айхман

    0 0 Отговор
    Ало Венциславе,пишеш неверни неща. Генерал Никола Жеков умира в Германия есента на 1949г.
  • 94 Християнството

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "чушкопек":

    Християнството е в основата на Християн-комунизма, а взривяването на църквата "Света неделя" е в основата на юдео-комунизма.

    Така както юдеите книжници и фарисеи са замислили в конспирация да убият Спасителя - Бог Исус Христос, - затова че ги изобличава като деца на дявола, така юдео-комунистите рушат християнските църкви първо в Русия (СССР), а след това и другаде.

    Няма по-голям и велик комунист от самия Бог - безвъзмездно създал Човека!

    Исус Христос не се е нуждаел нито от пари, нито от богатства и заедно със своите ученици - Апостолите е живял в комуна, а християн-комунизмът е производен на християнската комуна, но е осквернен и изопачен от юдео-комунистите, последователите на Ленин и Троцки.

    Коментиран от #96

  • 95 Гербо Рома

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Ти тези номера за дядо ти ги приказвай на някой друг,знаеш ли баба ми от мексико е била трафикантка на кока и бандитка служителка на фбр
  • 96 Гербо Рома

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Християнството":

    Дрън дрън та пляс,християн комунизъм и прочее,много неграмотници са се събрали на едно място
  • 97 Гербо Рома

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Тези глупости за религиите са верни само на маса в компания на бараби
  • 98 Гербо Рома

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "плевен":

    Стамболийски ли ти е примера та той е с комунистите другарче
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове