4 Февруари, 2021 17:53 8 019 49

Д-р Цецка Бачкова за ФАКТИ: Мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провал

  • цецка бачкова-
  • дсб-
  • демократи за силна българия-
  • демократична българия-
  • мерки-
  • ваксинация-
  • провал

''Точно това е причината хората да негодуват срещу мерките и да не ги подкрепят'', допълни зам.-председателят на Демократи за силна България (ДСБ)

Д-р Цецка Бачкова за ФАКТИ: Мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провал - 1
Д-р Цецка Бачкова, снимка: Демократична България

Българското правителство продължава да ''бори'' кризата с пандемията по възможно най-хаотичния начин. Налагат се мерки, после се махат/разхлабват и ставаме свидетели на дежавю вече няколко пъти. Днес от НОЩ ни предупредиха, че ситуацията с коронавируса отново може да се влоши. И ако допреди няколко месеца това беше в някаква степен разбираемо, защото ваксини нямаше, а хората не можеха да издържат дълго да живеят в ограничения, то днес провалът на управляващите няма никакви оправдания. Особено за този с ваксинацията. Наредихме се последни и там. И в Европейския съюз, но и извън него. А освен че се ваксинират ужасно малко хора и перспективата не е никак розова, няма и никаква агитационна и разяснителна кампания.

Относно тези теми - за ''отварянията'' и ''затварянията'' и провалът с ваксинационната кампания, от ФАКТИ потърсихме коментар на д-р Цецка Бачкова, зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ), част от политическото обединение Демократична България.

Д-р Цецка Бачкова е завършила магистратура по политически науки, икономиче­ска политика и гражданско право в университета в Мюнстер, Германия. Тя е зам.-председател на ДСБ и говорител за социална политика на политическото обединение Демократична България.

“Смятам, че не е оправдано точно в момента да се разхлабват мерките, предвид разпространението на нови мутанти на вируса, част от които не се хващат от PCR тестовете, други пък не са покрити от ваксините, които са одобрени за употреба'', започна д-р Бачкова.

''Освен това, виждаме какво се случва в останалите държави в Европа. Там много сериозно се затягат мерките. България остава горе-долу единствената държава, където нещата вървят точно в обратна посока и вместо управляващите да насочат максимални усилия към масово ваксиниране, тъй като това е единственият вариант за създаване на т.нар. популационен, стаден имунитет, България се движи с най-бавни темпове на ваксиниране - отново в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. А и не само държави от ЕС. Например в Сърбия също са преди нас във ваксинирането. Управляващите у нас правят всичко наобратно. Бавна ваксинация, разхлабване на мерките и ако обърнете внимание днес (б.р. вчера, но и днес) вече имаме доста сериозно покачване на новите случаи”, заяви още тя.

''Мерките от края на ноември до края на януари дадоха положителни резултати, но вместо да се стъпи на базата на тези положителни резултати - да закупят ваксини, ако трябва и на по-високи цени, и ударно да започнат ваксинация, през целия период на ваксинация някак да задържат тези по-сериозни рестрикции, те направиха точно обратното. Ако бяха инвестирали в посока на масово ваксиниране и затягане на мерките в рамките на няколко месеца, след това щеше да има трайно задържане на положителните резултати. Има общо настроение, че мерките не помагат, а съсипват живота на обществото. Но мерките за спасяване на затворените бизнеси са абсолютен провал и точно това е причината хората да негодуват срещу мерките и да не ги подкрепят'', добави зам.-председателят на ДСБ.

По отношения на огромния проблем с ваксинацията у нас, а именно бавното ваксиниране и липсата на агитационна кампания, д-р Цецка Бачкова заяви следното:

“Липсата на адекватна информационна кампания е всъщност най-големият проблем с пандемията от самото начало. Първоначално не се обясни на хората защо се налагат тези мерки, а също и кога и при какви случаи тези мерки е необходимо да бъдат затегнати и кога може да се разхлабват. Такива параметри не бяха дадени на хората и те не разбират какво се случва. Сега понастоящем с ваксините е по същия начин. Няма никакви клипове, никакви обяснения - какви са ваксините, колко са вредни, колко безвредни, къде са рисковете, къде са ползите и че всъщност ползите са милион пъти повече, отколкото рисковете. Както и това, че рисковете са горе-долу съизмерими с риска при приемането на което и да е лекарство.

От друга страна, считам за генерална грешка и нещо друго. Когато Европейският съюз определи квоти за всяка една държава членка, а именно, че всяка държава има право да поръча и закупи ваксинационни дози като за 50% от популацията си, което значи, че България имаше право да закупи и поръча като за 3.5 млн. човека, нашата държава поръча ваксини за 1.5 млн. човека. От там идва цялото забавяне, защото първоначалната поръчка, която са направили, е ниска, а отделно и самите компании производители, както виждаме, имат известни затруднения с изпълнението на договорите си, производствения си капацитет и т.н. Това е огромен гаф на правителството ни, скандал, който всячески сега се опитват да прикрият. Може би вече са поръчали големи количества от ваксините, но те все още не са произведени, част от тях още не са регистрирани и въобще не е ясно какъв е планът у нас. Няма ясен разчет до коя дата, горе-долу, каква част от населението ще бъде ваксинирана“.

Липсват и авторитети, които адекватно да информират населението за ползите от ваксините, отбелязахме от ФАКТИ.

“Предвид, че всички знаем, обществена тайна е кой държи медиите, с просто око се вижда кои са доцентите инфекционисти, дори не са епидемиолози, които най-много обикалят студията и всъщност объркват съзнанието на хората с техните противоречиви послания“, коментира тя вметката ни.

От медията ни попитахме и за ситуацията с ваксината на АстраЗенека”. Тя е с най-нисък имунен отговор и възрастови ограничения, които я правят неефективна за една от най-уязвимите групи, а именно възрастните хора. На тази база, много хора се чудят защо правителството ни е избрало именно нея.

''"АстраЗенека" беше планирала да е първата компания, която ще регистрира ваксина. Първоначално всички погледи бяха насочени към нея, но впоследствие при техните проучвания се бе получило объркване, имаха проблеми с дозите и т.н. Предполагам, че това насочване към “АстраЗенека” е било заради очакванията, че тя първа ще регистрира ваксина, както и, доколкото разбирам цената на ваксината на тази компания е осезаемо по-ниска, плюс, че логистиката също е много по-лесна. Но да не забравяме, че също така се появи информация за интереси и лобиране около избора на “АстраЗенека” за България'', даде своят коментар и по този въпрос зам.-председателят на ДСБ д-р Цецка Бачкова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сачева

    45 7 Отговор
    и всички останали калинки се научиха да лъжат като Боко.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 щаб за честни избори в България

    47 5 Отговор
    Боко на съд
  • 4 Българин

    46 6 Отговор
    То всичко направено от Герб е пълен провал.
  • 5 Последния Софиянец

    38 7 Отговор
    Алибегов се крие.Вчера го търсих.Подлога!

    Коментиран от #8, #12, #33

  • 6 любител

    28 17 Отговор
    госпожо къде беше когато иван костов разграби и разпродаде Б-я.от неговото управление до сега тънем в мизерия и нищета оряза пенсиите на хиляди хора.сега си права но всичко лошо за тази страна тръгна от вашето управление.костов и боко тиквата са СЦЗ до живот.

    Коментиран от #21, #26

  • 7 На Боко,

    40 2 Отговор
    всичко е провал,не само ваксинацията!!!Само с чекмеджето ,върви работата.
  • 8 любител

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    ами напълниха му гушата и продаде колегите боклук подлога.
  • 9 Centurion

    16 4 Отговор
    Мерките са провал защото първо сработват бавно и второ обезщетенията са повее от обидни.24 лв на ден е крайно недостатъчно.Хората които ги получават са си смятали и разчели живота за поне 1500 /2000 месечен доход.На тази база те са поели кредити лизинги и прочие!Това са стотици хиляди съдби!Да дават по 1500 лв обезщетения,и ако искат да си държат мерките с години.Но трябва да им е ясно,че мероприятието с ваксинацията няма да се случи и на половина от обема който са замислили!!!

    Коментиран от #20, #44

  • 10 Диверсант

    5 13 Отговор
    Тая доктор ли е, или другарка ??? Колкото са неграмотни мисирките, дваж по неграмотни са политиците.. Най е в час Борисов, когато казва АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ., значи ще се разберем...Някой в България влиза ли в сайта на Световния Икономически Форум..??? Какъв бизнес ви гони, когато светът го преустройват???
  • 11 Народът

    5 10 Отговор
    Aкo им дoйдe aкълa нa Бългaритe и нe ce пoдвeждaт oт вeчe бититe пишмaн пoлитици щe им ce нaлoжи дa пoвтoрят пaрлaмeнтaрнитe избoри прeз 2009 гoдинa.Другa aлтeрнaтивa нямa.В прoтивeн cлучaй Бългaрия щe ce върнe пoнe 15 гoдини нaзaд.
  • 12 Kaде го търси в

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    БРЪСНАРНИЦАТА ЛИ!!!!?
  • 13 Гост

    13 3 Отговор
    Къде бяхте до сега , за да ни давате повече информация?Идват избори и сега се появихте да правите изводи.Бяхте неоткриваеми !!!!
  • 14 Нали тъй

    11 11 Отговор
    Хубаво е, че ДСБ извървя успешно своя път на развитие - от европейска се превърна в проруска, комунистическа партия.
    Вечна дружба с БСП!

    Коментиран от #16

  • 15 Borislav Popov

    8 5 Отговор
    не ги слушай Батко. Бръкни в чекмеджето и печелиш изборите. Проиграно е.....
  • 16 Точно

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Нали тъй":

    Правилно! Друг път за ДСБ към властта няма. Те са най-верният съюзник на БСП.

    Коментиран от #19

  • 17 РАДИО ЕЛТО

    11 3 Отговор
    САЧЕВА БОРИСОВ лъжат
  • 18 РАДИО ЕЛТО

    16 5 Отговор
    герб как се живее с 24 лева САЧЕВА къде са обещаните за бизнеса помощи

    Коментиран от #22

  • 19 Centurion

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Точно":

    Що не,БСП е много по дясна партия от тези долни комуняги от ГЕРБ и Турското БКП!!!
  • 20 Венсеремус

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Centurion":

    Така е другарю! След 4 април нашите от БСП-то ще дават по 2500 лв. на безработните.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Centurion

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "РАДИО ЕЛТО":

    То поне да беше минималната заплата от 650 лв,не ,че и тя ще е достатъчна.Зима е,макар и сравнително мека,но за едно масово жилище са необходими 200 лв за утопление.Как да станат нещата ? Хайде месец се изкарва някак,но то става много,и не му се вижда края.В ход е медийна кампания за обработка и налагане на нов Локдаун.Прокрадва се идеята за по тежки мерки,и поне до средата на Април.Един ден всичко това ще бъде отчетено като терор и геноцид!!!
  • 23 ХайлАдолф

    4 0 Отговор
    Ла ла ла , тра ла ла и калинките на носоклюнчето в действие .......
  • 24 Глупко

    1 0 Отговор
    Сериала е мега як! Хейтърите да си гледат турските ;)
    Тоя е сравним с "наркос"
    А за 6 сезон има материал - ерол е жив, куката е жив, близнака е жив, андонов не видяхме да го погребват! Матин също.... така че....
    Има за какво да се захванат
  • 25 Centurion

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Венсеремус":

    Трудна работа.Комунягата Борисов и неговата шайка направиха страната и финансите и да приличат на обран бостан!!!Външният дълг е увеличен в числа над 300%.Поемя страната с 13% спрямо БВП който е 60 милиарда,днес е над 28% само, че БВП и удвоен,и на заради техни заслуги ,а въпреки тяхното деструктивно и пагубно управление!
  • 26 А кой

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "любител":

    Масовата приватизация и боновите книжки Кой ги измисли? Помниш ли? Кой нарушаваше ембаргото наложено на Сърбия, помниш ли? Купоните за гориво, помниш ли? 2001 гласува ли за тези същите? Гласува. Костов бил виновен, да бе да, че си тури таралеж в гащите да спасява държавата. Неблагодарник ниеден.

    Коментиран от #30

  • 27 Град Борован

    0 5 Отговор
    На тази трябва да проверим дипломата, може да не е истинска?
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    7 2 Отговор
    САЧЕВА е бушон скакви очи гледа ХОРАТА лъжейки слушка БОРИСОВ понеже е координатор на герб ДОБРИЧ а кординатора на герб МОНТАНА ДОБРЕВ сник в нета ПАХТАКОЛ ТТАШКЕНТ ГЕРБ ГО ИЗГОНИХА та САЧЕВА се надява пак да стане депутатка но товаще реши не тиквата а жителите на ДОБРИЧ
    ало ДОБРИЧ ТОЛБУХИН внимавайте за какво гласувате
    САЧЕВА е лисица лъжкиня голяма не и пука за ХОРСКАТА ДРАМА

    Коментиран от #31

  • 29 Иван Матев

    9 4 Отговор
    Ходенето на заведения и ресторанти според мен е излишен лукс и харчене на пари!!
    Сумата която ще дадете за едно скромно ядене спокойно може да си купите продукти поне за една седмица!!!

    Коментиран от #32

  • 30 любител

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "А кой":

    явно си скаран с историята или и ти си забърсал някой трактор и камион като старо желязо по за1лев и 20ст за село.
  • 31 Забелязъл.

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "РАДИО ЕЛТО":

    Сачева е отличен министър и мисли за нас едрите бизнесмени ! Аз получих заради пандемията 796 хиляди лева от нейното министерство ! А ти oxлюв получаваш 270 лева (135 евро) пенсия и с 8 лева на ден можеш да си купиш 1/3 от килограм луканка без нищо друго ! Деница и Бойко са ти сложили чатала на врата със страшен геноцид ! МОР

    Коментиран от #38

  • 32 Centurion

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Иван Матев":

    Човече,ходенето където и да е е въпрос на личен избор.Не решавай вместо хората,те могат сами да преценят какво искат.Аз също не ходя,но не бих се месил.Живота не е торба картофи и буца сирене от магазина!

    Коментиран от #35

  • 33 Анти кръчмофил

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ти Алибегов няма да го намериш ами отивай си търси работа...😂😂😂
  • 34 Иван Матев

    8 4 Отговор
    Те едно време дядо ти баба ти само по кръчми механи и ресторанти ходеха....!!!
    Старите хора са казали г*з глава затрива!

    Коментиран от #37

  • 35 Само да попитам?

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Centurion":

    А кое според теб е живота да отидеш на кръчма и да платиш 5 пъти по скъпо за картофи и сирене пак купени от магазина???

    Коментиран от #43

  • 36 тулупистан

    2 2 Отговор
    Чувал съм от некъде , че в мътна вода пара най-добре се лови . То Бацката и така всичко му е мътно , па и като заразправя за едни раздавани милиони като след рибарлък , значи ги е фанал у мрежичките.
  • 37 Кръчмарските плъхове са най- дебели🐀

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Иван Матев":

    Браво 👍👍👍.
  • 38 Забелязъл.

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Забелязъл.":

    Защо ми ползваш ника умнико?????????????????????????

    Коментиран от #39

  • 39 Забелязъл.

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Забелязъл.":

    Защо ми ползваш ника умнико????????????? Ти да не си този ЕЛТО(КОЗЛОДУЙ) ???????

    Коментиран от #40

  • 40 Забелязъл.коментар 38

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Забелязъл.":

    Да , не съм Козлодуйския но съм Анти ГЕРБ!!!!!!!! И понеже герберите почнахте да крадете никове и ние като вас решихме да ви гаврим и да не ви даваме са дишате !!! С вашите камъни по празните ви кратуни !

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Само да попитам?":

    Всеки сам си преценява!Нещата се менят,днес правиш едно,утре друго.Годините променят приоритетите, всичко има място в живота,и всичко с времето си.Забелязвам ,че има доста хора когато загубят възможността да правят нещо,искат да го забраняват.Нека всеки живее по начин който намира за интересен и за добър,без да пречи на останалите!Това мисля.
  • 44 гостенино

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Centurion":

    сентурионе, според теб, освен " българските граждани" трябва да издържаме и тези където на са си направили правилно разчетите на сметките си.
    Да започнем да раздаваме и пари за да търкат билети от спорт тото , че другите са вече в историята.

    Накратко - като няма работа за сервитьори в джобса има работа за 20 000 позиции
    всички голечи вериге търсят работници - ама там няма бакшиши
  • 45 Жулиен Гаков

    5 0 Отговор
    До госпожа докторката която явно не е оставала без пукнат лев заради простата причина, че всичко е затворено и няма ЗАПЛАТИ!! А тя си взима нейната , тъй като болниците са ПЪЛНИ и сития на гладния не вярва! От короната я умра, я не , но от глад - със сигурност! Банките, ЧЕЗ МЕЗ и куп други КРЪВОПИЙЦИ не отменят сметките а тя ми говори заЗАТВАРЯНЕ! Хайде да си сменим доходите и да те видя как ще виеш като линейка на утре ден ма алоооо ,,умницата" !

    Коментиран от #48

  • 46 Последния Софиянец

    2 3 Отговор
    На този сайт се пускат изказванията предимно на плюещите по управляващите.
  • 47 Бай Курти

    2 0 Отговор
    Който се е осигурявал на реална заплата сега се справя.А ,който е вземал пари под масата-реве.След време същите ще реват ,че им са малки пенсиите или че не им стига стажа.
  • 48 вагнер

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Жулиен Гаков":

    госпожата не е доктор по медицина,а по политически науки и не знам защо политици се занимават с медицински казуси тука вече явно много снърди на измама и то каква.
  • 49 Iwan

    1 0 Отговор
    Защото това е политически, а не медицински въпроц !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове