Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 14:17 4 056 32

По следите на парите от здравните ни вноски

  • дсб-
  • цецка бачкова-
  • пари за здраве-
  • здравни вноски-
  • демократична българия

Крайно време е, прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорност за откраднатите спестявания за здраве на българските граждани

По следите на парите от здравните ни вноски - 1
Снимка: Демократична България

Докато здравната система на България е в колапс, със задлъжнели болници и без необходимия медицински персонал, парите за здраве, които Българите внасят, потъват в непрозрачни канали и злоупотреби, пишат от Демократи за силна България (ДСБ), част от политическото обединение Демократична България.

В опит да проследим как се събират, управляват и изразходват парите от здравните вноски на българските граждани, в края на 2020 г., заместник-председателят на Демократи за силна България г-жа Цецка Бачкова, съвместно със здравния екип на ДСБ, зададе серия от важни въпроси към отговорните институции.

Въпрос 1:

В края на 2010 г. целият наличен резерв на НЗОК в размер на 1.4 млрд. лева беше национализиран и прехвърлен по сметки на републиканския бюджет.

Поискахме да бъде предоставена публична информация за какво са изразходвани тези средства и ако не са изразходвани, къде се намират в момента?

И до днес отговорните институции отказват да дадат ясен и честен отговор пред обществото! Според отговора на НЗОК, средствата са били включени в преходния остатък на централния бюджет за 2010 г. и като такива са били елемент от формирането на бюджета за следващата година. Дали с тях са изплащани пенсии или са били похарчени на общо основание, не става ясно. Със сигурност обаче са били щедро раздавани от първо лице и с гръмко и широко отразяване. Такъв винаги е произходът на милионите, които хвърчат от прозореца на премиерския джип.

Какво можеше да се направи с тези средства, ако те бяха налични в резерва на Здравната каса в условията на пандемия:

  • Да се осигури допълнително заплащане на ВСИЧКИ лекари в страната, по 3000 лв., за 12 месеца;
  • Да се направят по 2 безплатни PCR теста за ВСЕКИ пълнолетен български гражданин;
  • Да се оборудват ВСИЧКИ болнични легла в страната с нови апарати за обдишване;
  • Да се закупят 6 медицински хеликоптера;
  • Да се закупят поне 1000 нови оборудвани линейки;
  • Да се закупят по 2 хладилника за съхранение на ваксини (до -70 градуса) за ВСЯКА община в България.

Крайно време е прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорност за откраднатите спестявания за здраве на българските граждани!

Тези пари можеха да спасят животи!

Въпрос 2:

Съгласно чл. 53, ал. 3 от Закона за здравето 1% от постъпилите в бюджета средства от акцизи върху тютюневи изделия и спиртни напитки се използва за превенция на социално значими заболявания и финансиране на програми за ограничаване на злоупотреба с алкохол, цигари и наркотични вещества.

Попитахме отговорните институции колко са средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизи и какъв е размерът на финансираните по този член от закона мерки и програми през 2019 година?

Според отговора на Агенция „Митници“ през 2019 г. от акцизи върху тютюневи изделия и спиртни напитки в държавния бюджет са постъпили близо 3 млрд. лв. От тях по програмите за превенция са изразходени едва 185 хил. лв. Къде са потънали останалите средства до лимита от 1%, или 30 милиона, остава загадка.

Въпреки пълното отсъствие на активна държавна политика в областта на профилактиката, обосновавано именно с ограничените финансови ресурси, се оказва, че пари има, но липсват желание и способност те да бъдат инвестирани в полза на хората.

При наличие на политическа воля и добра организация значителен финансов ресурс от акцизите, вкл. при по-висок размер отчисления, може да бъде инвестиран в работеща система за профилактика и превенция, която да подобри здравния статус на българите и да облекчи болничната помощ.

Въпрос 3:

Колко плаща НЗОК на НАП за събиране на здравноосигурителните вноски на българските граждани?

Звучи нелепо, но е факт. Оказва се, че само през 2019г. Здравната каса е платила на НАП такси в размер на 5 058 000 лв. за събиране на здравноосигурителните вноски на българските граждани.

През същата година над 30 милиона лева допълнителни възнаграждения са раздадени на служителите на НАП за постигнати резултати. Бонусите са на фона на безпрецедентния теч на лични данни от там през същата година, заради която на НАП беше наложена глоба в размер на 5 милиона и 100 хиляди лева.

Оказва се, че всеки месец 0,2% от събраните от гражданите средства за здраве отиват за чиновническа услуги, извършвани от държавна агенция, която е на бюджетна издръжка! За последните 15 години средствата, които са изтекли от вноските ни за здраве по това перо възлизат на около 50 млн. лв.!

Пътят на парите в България е дълъг и сложен, именно за да няма прозрачност и проследимост къде изчезват и в чии джобове потъват.

Въпрос 4:

Колко са внесените от страна на държавата здравни осигуровки за държавните служители през 2019 г.?

Докато частният бизнес всеки месец внася в НОИ осигуровките за своите работници, държавата като работодател отказва да предостави каквато и да било информация и отчетност за внесените здравни осигуровки на държавните служители. Още повече, на наше питане по ЗДОИ, както НАП, така и Министерство на финансите отговарят, че не обработват и не разполагат с данни за това!

Това поражда сериозни съмнения дали осигурителни вноски за държавните служители изобщо постъпват в бюджета за здраве или работещите в реалния сектор солидарно плащат за всички и понасят цялата финансова тежест. Така, както бизнесът отчита своите приходи и разходи, е редно да го прави и държавата. В противен случай излиза, че тя не е коректен платец, а работодател, който не плаща осигуровки за служителите си, реално е в „сивия сектор“!

Във времена на пандемия и здравна криза, в които бизнесът изнемогва, много производства са свити до критичен минимум, а услугите и туризмът са на командно дишане, вместо да увеличава с 30% заплатите на държавните служители, държавата би следвало коректно и прозрачно да внася в бюджета за здраве вноските си за тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    44 5 Отговор
    Да започнат от Деница Сачева ‼
  • 2 честен ционист

    37 2 Отговор
    Парите от пенсионните ви вноски са по-интересни. То е ясно, че здравните са откраднати. Достатъчно е да се огледаш в амортизираната болнична помощ и полевия й вид. Достатъчно ни я показваха през пандемията, на какво е заприличала.
  • 3 Христо с теб сме

    22 6 Отговор
    Цяла Бългатия е с теб около 2000 000 души

    Коментиран от #8

  • 4 poredniq

    30 2 Отговор
    държавата не внася нито лев за държавните паразити, които пак гласуват пак за тях ,боико им вдига и заплати и какво ли не това е самата истина .
  • 5 ТаУмВзе

    7 9 Отговор
    Щом калинките на временния гербераст ицко плъха питат, е ясно. 00 ефект. А ицко, защо мисирките не го питат, от къде е кинтажа му?

    Коментиран от #25

  • 6 Гост

    20 1 Отговор
    Въпроси, въпроси, въпроси.... Без нито един конкретен отговор и без да се потърси каквато и да е отговорност от служителите с делегирани права да отговорят на поставените въпроси, да оставим настрана тези, чието задължение е да контролират въпросните отговорни служители! Кучетата си лаят, керванът си върви! Така ще е, докато сме беззъби!
  • 7 Binka Bungova

    18 2 Отговор
    А защо здравната осигуровка е задължителна за всички ? Данък здраве е задължителен за всички - работещи, безработни. Защо за безработните е задължителен ? Защото един безработен издържа със здравния си данък поне 5 калпака , които не плащат такъв вид данък. Поздрави от Доминикана , Пунта Кана
  • 8 Бай Дончо

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Христо с теб сме":

    И Байдън и Байдън е с теб, ама наушим.
  • 9 народен съд

    7 2 Отговор
    Първия четвъртък след 04/04 , в метрото , защото липсва яма от бомбардировки , всички депутати министри , без изключение!
  • 10 Димов

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Къде са потънали останалите средства до лимита от 1%, или 30 милиона, остава загадка. ------- Потънаха в боният кораб, който смело ще ни брани от десетки самолетоносачи.... ако въобще на някой му се занимава да ни напада.
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    12 3 Отговор
    Не са само от здравните вноски, а от всичко. Спираме да им се подчиняваме и приключват. Не са нужни никакви избори, а един прост и елементарен акт е това. Акт на воля, протест и задължение. Нарича се гражданско неподчинение. Умират от страх всички като го чуят. Малцина могат да го проумеят, че това е над закони, конституции и въшкари с власт.
  • 12 Димов

    11 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тези пари можеха да спасят животи! ------- Можеха, но някой предпочете да си уреди живота с тях.
  • 13 Димов

    12 2 Отговор
    Значи, заради течът на данни от НАП, били ги глобили с 5 млн лв, но и ги наградили с 30 млн лв?!?! Е, ако така ни голобяваха всички.....
  • 14 Димов

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: както НАП, така и Министерство на финансите отговарят, че не обработват и не разполагат с данни за това! ------ Е, това вече е абсурдно! Няма нито едно учреждение, структура, фирма...... дори майсторска задруга, която да не си води подробно деловодство за направените разходи, вноски, плащания и т.н. Който го е казал това, е крайно нагъл лицемер.
  • 15 Софиянец

    7 3 Отговор
    РЕВИЗИЯ НА ШКАФЧЕТА!!! във едно шкафче са сигурно..
  • 16 Димов

    10 2 Отговор
    "дaли ocигуритeлни внocки зa държaвнитe cлужитeли изoбщo пocтъпвaт в бюджeтa зa здрaвe или рaбoтeщитe в рeaлния ceктoр coлидaрнo плaщaт зa вcички и пoнacят цялaтa финaнcoвa тeжecт." -------- Да позная ли? Мога и от раз, без жокер.
  • 17 Русенец

    12 2 Отговор
    Отлична статия. Браво! И както винаги съм казвал: само неплащането на данъци и сивата икономика, ще обезкървят паразитите и ще помогнат на работещите.
  • 18 Моя близка

    6 2 Отговор
    всеки месец плаща 34-35 лв здравни вноски, отделно фонд безработица, други,трети- с данъка отива на 130-140 лв удръжки.На фиша бруто над 950, накрая чисто около 700 лв.Това е при ниския таван на заплащане.Над 64 х дембели, пишман войници в комплект с ушевите, получават сега,с новите им " извоювани" проценти средно 1900 лв нетно.Става въпрос за най редови полицай.Защото освен ДОД,не плаща стотинка други удръжки.Но съответните министерства ги превеждат в НОИ.До стотинка.За здравни и социални, означава над 5-600 лева месечно.Такива ми ти работи Минке!

    Коментиран от #22

  • 19 Българка

    7 2 Отговор
    Респект за работата, коята вършат от ДБ! Те последователно и систематично показват недъзите на престъпното управление на боковата глутница! Цинично и мерзко! Здравеопазването е в апокалипсис, България водеща по смъртност, българските граждани без достъп до КАЧЕСТВЕНО здравеопазване, а здравните вноски раздавани за бонус и заплати на послушните калинки , обслужващи мафията!
  • 20 Българка

    10 2 Отговор
    Защо прокуратурата не се е самосезирала до сега? Отговор- защото няма жертвен агнец от опозицията или екипа на президента, за да си избършат с него г за
  • 21 Христо с теб сме

    6 2 Отговор
    Смело напред
  • 22 Русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Моя близка":

    От тия 700 лв чисто, махни 20% ДДС на всичко, което купиш с тези пари. Останаха 560 лв. От тях ще дадеш 100 лв за бензин, от които 55% са мито и акциз - т.е. едни 55 лв са за мито и акциз на горивото ти за месеца. Останаха 505 лв. Плати си данъка на колата - 150/12=12 лв/месец. Плати си и данъка на апартамента - още 150/12=12 лв/месец. Винетка още 8 лв/месец. ГО още 22 лв/месец. Остават ти 450 лв в ръцете, от 950 лв бруто. Честито! 55% от приходите ти отидоха в държавните джобове. Ако продължа да изреждам, ще се окажат 60%.
  • 23 ГЕРБхунта

    7 3 Отговор
    Всичко се краде. И здравни и осигурителни вноски. Затова имаме най-бедните пенсионери , най-лошо здравеопазване и най-висока смъртност.
    Иначе и безработните с нула лева доход им дължат 26 лв. месечна вноска, а услугата я няма.
  • 24 Банкова тайна

    6 2 Отговор
    Да се разсекрети Банковата тайна и тогава ще се разбере къде са парите, ако не са изнесени в чужбина парите.
  • 25 Браво на ДБ

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Във всеки случай парите на Ицко не са крадени от теб , нито от който и дае българин, така че не рови по джобовете на честните хора. По добре прокуратурата да насочи вниманието си към тези , които крадат от нашите пари.
    Плюенето срещу вятъра се връща на собственото ти лице.
  • 26 Мда

    2 4 Отговор
    Спокойно, всичко е в шкафчето.
  • 27 ХайлАдолф

    4 4 Отговор
    Я ,някаква нещастница се напъва до придобиване на пролапс .....
  • 28 АЛО РУСАТА

    3 0 Отговор
    ДА НЕ БИ ДА НАМЕКВАШ ЗА ПАРИТЕ НА МАДЖО....
  • 29 Гражданин

    2 1 Отговор
    Правете разлика между ДБ и ДСБ!
  • 30 Тредстоун

    2 7 Отговор
    Защо да е в колапс , какво значи в колапс , имаме легла на второ място след германия сме в европа, имаме медикаменти , имаме и медици , имаме повече болници от много други европейски държави , достъпа е много по лесен до здравна помощ отколкото в някои други европейски държави , слушам в англия са в колапс , португалия вече буквално нямат интензивни легла колапс , тук не се вижда системата да е в колапс , само в главите на червените маймуни и сие е такава , но те си мразят родината , смешници.
  • 31 То хубоу лалаш,

    2 0 Отговор
    ама що не върнахте надвзетата субсидийка от само неколко хиляди лв,а пък ми разтягаш локуми за милиони,а?!
  • 32 Васил

    1 0 Отговор
    ДСБ и техните приятели от Да, България съсипаха дясното в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове