Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 17:29 7 852 79

Осъдиха България заради Волен Сидеров

  • волен сидеров-
  • антисемитизъм-
  • еспч-
  • европейски съд по правата на човека

Осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека са по две дела отпреди 15-ина години – „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на председателя на "Атака"

Осъдиха България заради Волен Сидеров - 1
Снимка: БГНЕС

България е осъдена в Европейския съд по правата на човека заради публични изявления на лидера на "Атака" Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат.

Поредните осъдителни решения са по две дела - „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛУДИЯТ МАКС

    81 44 Отговор
    СИДЕРОВ ДА ПЛАЩА.......

    Коментиран от #10, #30, #76

  • 2 На тоя

    73 30 Отговор
    това му беше печелившата карта за абдалите му избирачи !

    Коментиран от #67

  • 3 И пак

    66 30 Отговор
    ние балъците ще плащаме, тези дето гласуват за Лудия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дельо Хайдутин

    41 14 Отговор
    Стига сте му правили реклама на Волен?!
  • 6 Има още

    63 12 Отговор
    То скоро ще осъдят страната ни и за изказванията на една кратуна от сем. тикви.

    Коментиран от #63, #68

  • 7 ЛУДИЯТ МАКС

    35 30 Отговор
    ПЛАЩАЙ СИДЕРОВ....НЕМА НИЕ ДА ТЕ ДОНДУРКАМЕ.....
  • 8 пожелание

    39 11 Отговор
    Всеки кандидат депутат да минава през психиатрична експерттиза !!
  • 9 Бабчето

    86 6 Отговор
    Тези от Европейския съд, не знаят, какво е през нощта, ром да ти тропа на вратата, с тел да те връзва за кревата, и да обръща къщата за парата!

    Коментиран от #33, #58

  • 10 гост

    28 31 Отговор

    До коментар #1 от "ЛУДИЯТ МАКС":

    Да плащат тия дето гласувахте за Сидеров а не ние останалите !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАЖДАНИН

    49 5 Отговор
    Интересно кой ще плаща че сме осъдени в Страст бург заради Цветанов и други .АмАГАРЕШКИ КОЙТО Е С ЧЕТИРИГОДИШНА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ДО КОГА ЩЕ ХОДИ ПО ТЕЛЕВЗИИ А НЕ Е В ЗАТВОРА .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ром е напитка

    58 7 Отговор
    Сидеров стига до Страсбург, след като 16 души и 66 неправителствени организации през 2006 г. започват процедура срещу Сидеров..."
    Това сте го спестили, както и, че "Изявленията на г-н Сидеров видимо целят да представят ромите в България като изключително склонни към престъпления и разврат."
    Не съм фен на Сидеров, но нима това мнение не се споделя от огромната част от българските граждани?
    От това ЕСПЧ заинтересувал ли се е ?

    Коментиран от #59, #79

  • 16 Иван Грозни

    59 6 Отговор
    Хора погледнето трезво на нещата/правя уговорката, че не съм фен на патриотарите/! Европата съди България в полза на ромите защото Боленчо бил казал нещо. Съдят за приказки. Кога ще осъдят ромите за золумите спрямо българското население? Крадат електричество, вода, вещи, животните и парите на обикновените хора и след това ги пребиват и се гаврят с тях. В училище им пишат тройките/учителите се самоунижават/ за да могат училищата да вземат делегираните пари. Ама на братята роми всичко им се разрешава защото са електорат. До кога? Отговарям си сам/защото така ми се иска/до 04.04.

    Коментиран от #24, #42

  • 17 Анонимен

    40 8 Отговор
    Всякакви евро-институции са механизми за налагане либералната антинационална идеология . Време е да напускаме антиутопията наречена ЕС.
  • 18 Терминатор

    18 30 Отговор
    Сидеров ненормалнико плащай си глобите.
  • 19 Другия с коня

    30 4 Отговор
    Влизам в кръчмата и си поръчвам един Голем ром с вермут....Носи ми сервитьора вермута и един циганин...- .Извинете аз исках Голям ром....
    -Това е голям ром,господине....Не бе,исках Истински Ром....- Това е Истински ром,господине,ето - джуките му лилави и само зъбите и бялото на очите - бели.....Няма как - черпя циганина,пия си вермута и си мисля- Ами ако бях поръчал малък Ром...
  • 20 Yamaha

    42 5 Отговор
    Е така си пълни сметките сиганския Хелзински комитет на Сорос!
  • 21 Генерал 🇧🇬

    59 4 Отговор
    "Краде, като циганин!"
    "Лъже, като цигани!"
    "Мързелив, като циганин!"
    "Безотговорен, като циганин!"
    "Ненадежден, като циганин!"
    "Мръсен, като циганин!"и т.н., и т.-н....
    Това НЕ са измислени от Волен Сидеров истини, а от хилядолетия съществуващи у народите по Света, като резултат от хилядолетен житейски и социален опит на хората по Света! Дори и са станали нарицателни по цял Свят!
    Апропо, Сидеров и "Атака" НЕ са и НЕ са били против циганите, като Етнос, а са били и са против Циганията, "Циганизацията" и Циганищините! В партия "Атака" има и членове-цигани!
    А относно Холокоста и Антисемитизма, добре го беше казал преди години един виенски професор-ЕВРЕИН/ не помня името му/, а именно, че: "Антисемит НЕ е този, който мрази евреите, а този, когото евреите мразят!"

    Коментиран от #71

  • 22 Генерал 🇧🇬

    53 3 Отговор
    Всъщност, не са виновни циганите за циганиите си, а са виновни тези дето ги галят с перце при всичките им безобразия. Няма хора с топки, няма кой да плеви. За това плевелът избуява. И не е само цигански. Ако така продължава обаче скоро ще стигнем до положение и ние да коленичим пред циганите, и да им се извиняваме, както това се случва в момента в САЩ. Имайте пред вид, че поради по малките си мащаби в сравнение с тях нещата тук ще се развият много по-бързо.Не виждам в случая никакъв кусур в изказванията на Сидеров, още повече, че никой не оспорва истинността им. Този измислен съд оспорва правото му да го казва. А това е недопустимо от където и да го погледнеш. Никакъв не ми е Сидеров! Но за правото му да казва това което мисли бих скочил в негова защита! По всички известни ми начини и срещу всеки! Без изключение.
  • 23 Тошко

    21 23 Отговор
    Белия пудел го смачкаха...
  • 24 pepy

    49 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Грозни":

    "... Кога ще осъдят ромите за золумите спрямо българското население? Крадат електричество, вода..."

    ТРЯБВА да бъдат съдени и ОСЪДЕНИ, но това е работа на БЪЛГАРСКИЯ съд... НЯМА кой друг да върши НЕГОВАТА работа...

    Коментиран от #70

  • 25 Мохамед

    30 8 Отговор
    До соросоидната измет която съди България за истини, и иска друг да и плаща мръсотията!
    Мерете си приказките, да не си мерите ковчезите в най-скоро време, а воят ви ще е поради дрането, а кожите ви ще бъдат напълнени със лама и поставени срещу ви да се гледате каква смрад сте докато виете.
  • 26 Борисов

    37 5 Отговор
    Сидеров каза, че докато за престъпленията извършени от цигани, те не биват съдени, ще продължат и престъпленията на пребити старци, изнасилени старици и точно затова Евроизмета, наречен съд съди България.
    България трябва да напусне тази кочина на содомитите и разврата наречена ЕС и да затовори границите за тази измет.
  • 27 РАДИО ЕЛТО

    9 3 Отговор
    плащаме ние данъкоплатците ДЪРЖАВАТА не
  • 28 СИДЕРОВ

    5 13 Отговор
    Продавaй на валери симеонов телевизията алфа и плащай сметките!!!!ТОЙ ще я възроди като ЩЕ пусka бон стоп пopно😇😁
  • 29 WAFFEN SS

    26 11 Отговор
    ВОЛЕН Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК ,КОЙТО ГОВОРИ ИСТИНАТА И СЕ ОПИТВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ШАЙКАТА КОРУМПИРАНИ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ ВЪВ ВЛАСТТА.В БЪЛГАРИЯ ,ТОЗИ КОЙТО КАЗВА ИСТИНАТА ГО ИЗКАРВАТ ЛУД ! ДАВАЙ ВОЛЕНЕ НИЙ СМЕ С ТЕБЕ !!!

    Коментиран от #34, #41

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Townboy

    17 19 Отговор
    Волен Сидеров е политическо недоразумение в резултат на интелектуалното ниво на голяма част от населението и същите хора сега ще въздигнат Слави Трифонов на негово място понеже не се учат от грешките си.
  • 32 Фаро

    12 3 Отговор
    Ако осъдят тиквата ще плащат и внуците на нашите правнуци
  • 33 Добре ама

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бабчето":

    всички роми ли са виновни?За какъв праз имаме 60 хил. полицаи?Кой позволи няколко поколения роми да са на гърба на държавата?Ромите или самата държава?
  • 34 Турчина

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "WAFFEN SS":

    Освободи ли Альоша от наряд?
  • 35 Има и други

    9 2 Отговор
    присъди срещу България, ама нема съобщения заради кого сме осъдени, колко пари е платила страната ни, има ли търсене на отговорност от виновните лица и пр. Так няма да стане...
  • 36 Ван дер Любе

    7 9 Отговор
    Справедливо е Волен да вади парите от джоба си и да ги плаща. Крайно време е да се промени закона тези наказания да ги плаща който ги е предизвикал. То не беше правителството, то МВР, то прокуратура и т.н.
  • 37 111

    20 4 Отговор
    Само Господ може да съди. ЕС е никой.
  • 38 Бай Шиле

    16 3 Отговор
    Когато се домъкнат 50 цигани в Страсбург и почнат да берат жици или не дай боже да оберат някоя пенсионерка,съдиите друга песен ще запеят.
  • 39 Бай Златан

    15 4 Отговор
    Защо тези ,които говорят истината Брюксел и крадливите политици ги съди.Волене ние сме с теб!!!Стига с разграбването и опростачването на България...всички българи да се дигаме и да защитим правата си!!!
  • 40 Без име

    5 2 Отговор
    Не е прав, защото народа може всичко, но не и той. А като циганите обиждат българите. Вие българите сте крадци, мързеливи, много са обидите спрямо българите. Ние с помаците ще живеем. Купуваме ви жилищата. Вие давате ли да купим ние. А българите на улицата ли да живеят. Не става за всички цигани, но ти стигат 10, викат през прозорците, асансьорите силно без да се съобразяват. Много са. Никакво възпитание. Някои казах.
  • 41 Това уафен си си

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "WAFFEN SS":

    ВАФЛА С ГOBНО НА СИДЕР ЛИ Е😬

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да почерпиш

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Това уафен си си":

    #29😀
  • 44 Бивш атакист

    7 4 Отговор
    Волен към днешна дата е жалко подобие на себе си, човек може да търпи на бой, унижения и всичко, но когато има деца... не може да си позволи да се изправя срещу цялото зло. Към днешна дата всички видяхме срещу какво сме изправени, няма нужда от коментар... Впрочем вече няма никаква надежда за никой, напълно сме обречени. Такава ни е човешката природа - лесни за манипулация и вкарване в кошара, кланница, гроб. Всичко в името на "Баланса" Им.
  • 45 Анонимен

    0 2 Отговор
    Има. Много по важни неща. Виж по изостаналите села. Няма превоз, хляб, няма магазини. Кво знаете. На гръцката граница, селата отиват. След старите.. Няма. Превоз. Деца имат, но по запада. Един се какчил без билет в германия и го арестували. Лошо мръсно хора германците го арестувалихохопаснимного опасни били немците, за един билет
  • 46 Вместо

    12 1 Отговор
    Да коментирате тук, влизате на сайта на Евросъюза и им пращате имейл за положението с циганите в България. Може на български.
  • 47 киро

    14 3 Отговор
    В България няма закон,който забранява изказвания като на Сидеров,и за това не са го осъдили в България.Еввропейския съд да "духа супата",както би казал Любо Пенев!
  • 48 Гост

    15 4 Отговор
    Евреите... загубили около 6 милиона във Втората световна. Съдят всеки за дреболии, "антисемитизъм". Руснаците, изгубили около 26 милиона по същото време и за същата кауза, ЗАЩО се разрешават безобразните речи срещу Русия. Европа????
  • 49 Помяра

    6 9 Отговор
    Какво прави този полу Хитлер в парламента? Той не разбира че войните вече не се водят като преди. Като избухне вътрешна война Турция е до България и както я знаем тя обича такива войни.
  • 50 ввддв

    6 11 Отговор
    А защо съдят България заради тая руска мастия?

    Коментиран от #57

  • 51 Георги Илиев Митев

    4 1 Отговор
    По света и у нас : Милиони истукан бродят като талибани. В превоза пьк горките-ощетени са крадците. Никак не се колебайте бьрзо помощи им дайте . Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2020).
  • 52 Дядо Гъдю

    18 3 Отговор
    Защо антибългарски изказвания се толерират в цяла Европа,а антисемитските са забранени?
  • 53 Хари

    3 2 Отговор
    На бял кон това е мъжа на мечтите на всяка жена.
  • 54 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    5 5 Отговор
    Хитлер Луфтханзов да ги плати...
  • 55 СОФИЯ

    7 3 Отговор
    СОРОС си пълни сметките за истински дми който господин СИДЕРОВ е казал еми кога господа роми и ромки ще спазват законите ще си плащат сметките
  • 56 БПФ

    15 3 Отговор
    Докато безропотно приемаме решенията на тоя т.нар. "съд", докато търпим антибългарски НПО, нищо добро не чака България !!! Въпросните обидчиви индивиди са към 15% от населението, но вършат 90% от престъпленията... но явно според т.нар. "съд" българите в собствената си държава нямаме право дори да се оплачем от истъпленията им.
    Само да напомня, че същият т.нар. "съд" през 12-а година постанови (по казуса Баталова воденица), че т.нар. "роми" имат право, само заради етноса си - да се самонастаняват незаконно в чужд имот и никой няма право да ги изгони !!!
    Позор за България и всички нас, че търпим това !!! За сравнение - още 17-а година Русия обяди официално, че повече няма да се съобразява с никакви решения на т.нар. "съд" по правата на човека !!! Но Русия е силна държава с горд народ... не като нас !!!
  • 57 Денчо

    4 9 Отговор

    До коментар #50 от "ввддв":

    И аз това питам? Този трябва да бъде прeбит и осъден в България, не Европа да го съди и да плащаме ние.

    Коментиран от #60

  • 58 сами питам

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бабчето":

    как точно те защити Сидеров от ромските крадци?
  • 59 Сега ще бъде ли

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ром е напитка":

    осъдена Франция за онези присъди на онези роми /по нашему цигани/, дето ги осъдиха неинтегрирано ?...
  • 60 За такова

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Денчо":

    подстрекателство към насилие в Страсбург ще те изтръскат 50 000 Е. А тук да получиш ефективна. Да не се изненадаш !

    Коментиран от #61

  • 61 Денчо

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "За такова":

    аз да съм чорбаджия на партия и да държав микрофон на подиума, че да ме съдят? не съм
  • 62 Rogi

    6 5 Отговор
    Докато има и се слушат неправителствени организации,така ще е.
  • 63 Парадокс

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Има още":

    „Бехар и Гутман" съдят БГ , която е спасила предците им от унищожение. Ако не ги беше спасила , сега нямаше да могат да я съдят по технически причини !

    Коментиран от #78

  • 64 Коментатор

    3 2 Отговор
    Драги гласоподаватели, като не искате да плащате разноски по дела, внимавайте за кого гласувате!... Но Слави, Мая и Корнелия ще изпреварят Христо Иванов, така че ще плащате още ..
  • 65 chi

    2 3 Отговор
    И този е за бунището...
  • 66 Тез Ромовци

    1 1 Отговор
    Що чакат БОЛЕН Сидеров да ги обижда ,сигурно някой плаща да не го бият
  • 67 Луд

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "На тоя":

    Малко ме е срам ,ама по това време и аз бях гласувал за него.И ето ,сега си плащам.Буквално.И най-якото е ,че нищо не направи по -Въпроса с този етнос.Само Краси Каракачанов ги изсвирваше при всяка тяхна проява и въпреки една две издънки не може да не му го признаем.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Така де

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "Луд":

    А в замяна на това че ги "извираше" си взема комисионата за едни самолети , продаде 140000 бг паспорти на всякаква паплач, разпродаде военни имоти , пък ти не можеш да му го признаеш???Ами глупакът по това се различава,че не го е еня кой какво прави , а му е важно да чува това що му се иска!
  • 70 ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "pepy":

    Всичко добре ,обаче няма как съда да ги докара сам при себе си.Затова има други органи!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Колко удобно

    2 3 Отговор
    да се произнесе с решение точно преди изборите.
  • 73 Ще гласувам за АТАКА

    2 1 Отговор
    Ще гласувам за АТАКА !!!! За да не бъде България колония на САЩ и Европейския съюз. !!!
  • 74 Ще гласувам за АТАКА

    2 1 Отговор
    Ще гласувам за АТАКА !!!! За да не бъде България колония на САЩ и Европейския съюз. !!!
  • 75 Ще гласувам за АТАКА

    1 1 Отговор
    Ще гласувам за АТАКА !!!! За да не бъде България колония на САЩ и Европейския съюз. !!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Докато не запуши комин....

    1 1 Отговор
    Евреите и циганите са налазили България и се мъчат да я задушат. Стани българино, за тази България са загивали милиони! Стани! В миналото, във всеки голям град е имало паразитиращи еврейско гето, днес еврейски гета няма,зад тях стоят Сорос, Родшилд и другите паразити. Точно евреите избутват циганите напред, за да стоят в сянка, но паразитирането е основен белег и на двете раси.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Римлянин

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ром е напитка":

    Тъй е ,ама джендармеристка му работа. Докато не ги таковат и тях ,няма да разберат. Източването на социалните им системи им е малко. Европейски жендармеристи ,Сър. те не знаят поговорката за мечката в комшиите и не поглеждат на какво се превърнаха източногермански градове. Никога нама да признаят колко Германци продадоха имоти и се изнесоха от собствените си градове в посока запад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове