Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 20:49 2 738 22

Иван Хиновски: Грешни решения водят до поскъпване на тока

  • иван хиновски-
  • ток-
  • енергетика-
  • аец козлодуй-
  • аец белене

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е реално постижим проект

Иван Хиновски: Грешни решения водят до поскъпване на тока - 1
Снимка: бТВ

Всичко до момента в нашата ядрена енергетика е „проба-грешка“, а 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” е реално постижим проект, стига да се знае кой го прави. Единствената реална алтернатива за блока е да използваме старото оборудване на АЕЦ „Белене”. Това каза в предаването „Лице в лице“ енергийният експерт Иван Хиновски.

Основна тема на разговора бе прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на ток от двете т. нар. американски въглищни централи – "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", до 30 юни 2021 г. Това ще доведе до промени в Закона за енергетиката.

„Тези централи са с ключово значение за работата на енергийната система, за енергийния баланс и една такава рязка промяна ще доведе до тяхното излизане от експлоатация, те ще спрат да работят поради загуба на ликвидност”, каза Хиновски.

Според него тези промени ще доведат до увеличение на цената на тока и хаос на пазара: „Прибързаните промени, които се планират в момента, крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система”.

По думите му идеята на законопроекта е да се либерализира пазарът на едро –НЕК да престане да бъде доставчик, а всички електроразпределителни дружества да купуват ток от борсата.

„Големите инвеститори могат да бъдат полезни за ТЕЦ „Марица Изток 2” в бъдещата конверсия (към използване на природен газ – б.р.). Те разполагат с много съвременни технологии, познават ги, знаят как се правят такива проекти. Вместо да поискаме опита им да и да променим договорите, ние снемаме функцията на НЕК като обществен доставчик, което също е опасна стъпка”, каза експертът.

За Хиновски целият проблем идва от пазара на електроенергия на едро, който трябва да се либерализира, но това не трябва да преминава през прекратяване на договори, а през предоговарянето им.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна.

    22 0 Отговор
    НЕ ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ , А ПРЕСТЪПЛЕНИЯ....КРАЖБИ БЕЗОГЛЕДНИ ВЪВ ВСИЧКО...
  • 2 Уди Кълвача

    14 2 Отговор
    Старомоборудване на реактор който не е работил???!!! Неграмотник и не са един, а са два чисто нови реактора по 450mvh всеки!
  • 3 Грешни решения

    19 0 Отговор
    Водят до затварянето на държавата!!!Не само за поскъпване на ток,вода,храна, медикаменти и стандарт на живот!С тези грешни решения, държавата ни се обезлюдява с около 50 000 на година! Последния да дръпне шалтера!
  • 4 Протест срещу безобразията в България

    18 1 Отговор
    Питам аз? Защо токът е на концесия? При Тодор Живков КИЛОВат ток беше 1 СТОТИНКА... И токът си беше наш..

    Коментиран от #10

  • 5 Защо Боко обикаля Бългатия и гушка роми

    19 1 Отговор
    Защо златото на Бългатия е на концесия

    Коментиран от #7

  • 6 ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИСКА БОКО В ЗАТВОРА

    11 4 Отговор
    Всеки един граждадин трябва да си даде сметкА, че той променя и от него започва промяната, на 4 април излезте и гласувайте - За Промяна на статуквото
    Борис Бонев
  • 7 Златото на БългаТия

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Защо Боко обикаля Бългатия и гушка роми":

    Е на концесия защото ганчо е крадлив като сврака, за това и в БългаТия народа е беден като църковна мишка!А Боко защо гушка ромите нямам си и на представа,щото само държавните служители,/които не са роми а са около половин милион/ще гласуват за него което му осигурява автоматично четвърти мандат!!!!!

    Коментиран от #12

  • 8 НикогаПовечеСДС-Чума

    8 1 Отговор
    Изобщо не е грешка!
    Ей,не е шега работа. Нощни шкафчета трябва да се пълнят.
  • 9 Въпрос?

    1 1 Отговор
    Кога Витков ще върне парите
  • 10 Де Факто

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Протест срещу безобразията в България":

    Водата по времето на соца беше 0,04лв/куб.
    Билет за гр.транспорт 0,06лв.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Проклятието да си бълхaрин

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Златото на БългаТия":

    Тиквата ще вземе 4-и мандат и ще закриее държавата потъвайки с нея.Вече банкрута на територията е факт само не е оповестен официално...
  • 13 На иван гешов в софия

    3 1 Отговор
    Има ток навсякъде и в болницата и в кафето и по ПЕШЕХОДНА та ПЪТЕКА и на парапета и в моргата навсякъде light!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 плевен

    1 2 Отговор
    Е как Хиновски съчетава претенциите си за енергиен експерт, с кошницата цветя, която продава по всички кабеларки?
  • 16 АЕЦ

    6 2 Отговор
    Няма ли най-после да се изкаже някой енергиен експерт. Писна ми от тия, поръчковите.
    Нали ви е ясно, че никакви блокове няма да се строят с тая н@дUпена политика. Това да не е плевня - хоп и построена. Спрем ли въглищните централи (а то е неизбежно, щото към момента никой нищо не прави по въпроса) сме загинали. И България изчезва от картата. До там сме я докарали от некомпетентност и простащина.
  • 17 АЕЦ

    2 1 Отговор
    Най-късно до 30-та година ще спрем ТЕЦ-овете - така казва Европа. След 25-та година ще заредим 5-ти и 6-ти блокове с американско ядрено гориво - така казват Боко и Херо. До момента има ТРИ неуспешни опита с американско гориво в руски реактори (аз знам за толкова) и бяха на косъм...Но Регулаторите в тези държави излязоха пичове и спряха опитите в грижа за здравето на народите си. Тук няма кой да ги спре - къде сме тръгнали, не знам. Може би към евакуация, преди да изчезнем от картата.
  • 18 Хиновски само на помаци турци

    1 0 Отговор
    Ли давате да се изказват егати не видях и едно българско име България и българите лошо ги чака с такива темпове и продажници
  • 19 Рико

    0 1 Отговор
    Доскоро живеех на място от което виждах електроцентралата. Аз искам да си купувам ток от там! Те как ще си го пренасят си е тяхна работа. Ще плащам на него,защото е близо и загубите от пренос са по-малки и заплащането за преносна мрежа е по-малко и съответно на мен ще ми струва по-малко. Не желая да плащам за козлодуи на 200 километра и за марици на 300. Какви са тези "миксове"? Да плащам загубите в микс,на всички. Това е бизнес, който иска да го прави, да си инвестира и да си оптимизира,аз ще плащам на този който иска най-ниска цена. Бизнес. Ще ви кажа какви "глупости" говоря : моделът на електрификация е сбъркан тотално, в световен мащаб е сбъркан! Ще плащам за да ми докарат 5 Ампера и 10 Киловата от ....хиляди километри. НЕ Е НОРМАЛНО !
  • 20 Рико

    1 0 Отговор
    Кой ще го плаща това Козлодуй,бе Хиновски? Държавата? Значи е общо, на всички. И всеки български гражданин трябва да получи акции от вложението СИ . Къде са ни акциите? В капитализъм живеем ,момче неграмотно. Ама такива като теб още не са го разбрали. Ще влизам в този бизнес с парите си АКО ЖЕЛАЯ. Аз не желая. Ако го направите ще заведа дело за собственост. 1/8 милионна е мое.
  • 21 Експерт Хиновски??? Коя енергия е по

    1 0 Отговор
    Скъпа, Тази от Мариците или Зелената ти енергия??? Напиши числа!!!
  • 22 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Грешни са само българските граждани - народат !
    Като най-големи грешници на този свят биват принудени да плащат еЛектричество от 22 до 25 стотинки за киловат !?
    А разправят, че АЕЦ-Козлодуй продава токовете за 1 / една/ стотинка за киловат на ЕРП-тата !?
    Аман от некадърници ! Как не се намери един да вземе правилно някакво решение, че тока да поевтинее- той непрекъснато поскъпва. Това означава, че само ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ СЕ ПРИЕМАТ И РЕАЛИЗИРАТ !!!
    И като връх на арогантността са платените статити за НАЙ-ЕВТИНИЯ ТОК в България !? Най-евтин за 400 -те евра, които получавам на края на месеца, върху които за всичко ще се начисли допълнително и ДДС от 20 %. Да не споменавам родителите си, които изнемогват с 150 евра на месец НО, министърка Сачева е категорична - 300 лева стигали. Ама не си разменя дохода със моята майка.........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове