Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 14:31 2 799 14

В 41 висши учебни заведения ще може да се кандидатства с оценки от матури

  • университет-
  • университети-
  • висши учебни заведения-
  • матури-
  • кандидатстване-
  • студенти-
  • образование

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности

В 41 висши учебни заведения ще може да се кандидатства с оценки от матури - 1
Снимка: БГНЕС

Оценките от държавните зрелостни изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия, български език и литература.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности. В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с държавен зрелостен изпит или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от държавните изпити по професия. В Националната спортна академия (НСА) ще приемат с оценка от държавните зрелостни изпити в специалностите "Спорт", "Физическо възпитание" и "Кинезитерапия". С матура ще се влиза и в Академията на МВР, за някои специалности, по които обучението е задочно.

Няма да може да се кандидатства само с резултатите от държавните зрелостни изпити в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военната академия "Георги С. Раковски", както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите "Здравен мениджмънт", "Логопедия" и "Медицински оптик" в Медицинския университет (МУ) във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаването на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидатстудентската кампания за 2021 г. в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на страницата на МОН - по висши училища и по специалности, на адреса: https://www.mon.bg/bg/111.

Начините на балообразуване за специалностите се предоставят от съответното висше училище, информират от МОН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    3 1 Отговор
    Това го знаем!
  • 2 ще раздават

    4 1 Отговор
    `акъл`на пазара с фуния.....
  • 3 честен ционист

    5 2 Отговор
    С ваксина ще ги приемат дори и без изпит и без матура. Само сложете шота.
  • 4 випуск 1975

    8 0 Отговор
    Аз не знам ,дали ,днес у нас се намират поне 30 -на хиляди,завършващи с някакъв си успех и матура "средно образование" -годишно....
    А толкова много "университети" и "ВУЗ"-ове...
    За това и разните му "професори" и "доценти" ..."докторя" на всякакви си науки , станаха повече от ...студентите...
    Пък и самото "следване" е ,като приемът...мижем да те лажем и ...шменти -капели ...,като знам ,как ние следвахме през 70-80-те години... упражнения ...лекции...проверки... контрол и как за едно -две неизвинени съм бягал и едва ли не спал пред вратата на преподаваделя ...докато ми "завери" семестъра...
    Днес си вземат дипломите, без дори да знаят на ,коя страна се отваря вратата на лекционната зала !
  • 5 А може ли

    5 0 Отговор
    Аз мога ли да кандидатствам без оценка, и аз искам да имам няколко висши образования. Като Кали, казвам се Кинг Калистост. За да мога да стана продавач, таблицата не зная, но имам телефон той може да смята. Без вишУ не мога да стана доктор, кат бате Хр. Стойков.
  • 6 ШеФАА от Бгто

    7 0 Отговор
    При мен като кандидатстват за работа приемам хора където са завършили преди мин 15 години. Преди се учеше сега се молят да те приемат в някой университет и на сила да ти дадат дипломата ако ще и магаре да си. Ако греша коригирайте ме
  • 7 Оха

    8 0 Отговор
    Аз ще изчакам да започнат прием във ВУЗ само с правилно изписване на трите имена на вожда ББ.

    Коментиран от #8

  • 8 абе

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оха":

    ББ е с `хатър``е минавал....
  • 9 На лидерите Подарявам

    2 0 Отговор
    Рамка и и Пиронче за дипломата Не потребна
  • 10 Един с виШУ

    4 0 Отговор
    Още преди години разбрахме от медиите, че навсякъде по света се пада средно по едно висше учебно заведение на един милион души население.
    Значи у нас би трябвало да има 7 (седем) висши училища. Ако беше така, в тях щеше да се влиза само с висок кандидатстудентски бал след сериозни изпити. Но за съжаление у нас и образованието,
    и научните степени станаха обект на търговия и се обезцениха.
  • 11 Скалата на

    4 0 Отговор
    матурата започва от 23 точки за среден. Основната част от завършилите влизат в диапазона за "добър". Този резултат се постига с елементарна грмотност , бегли познания и късмет. Цялата работа е, че трябва да се осигурят студенти за вузовете, като държавата плаща на многобройните доценти и професори, по-голямата част от които са с качества, съответни на тази таблица. И -ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ - ДЪРЖАВАТА ФИНАНСИРА СТУДЕНТИТЕ, НО НЕ ИСКА НИЩО СРЕЩУ ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА - БИЛО "КОМУНИСТИЧЕСКО". В България този принцип - пари срещу работа в нужно направление и район е познато от времето на В.Априлов. И той ли е бил комунист?
  • 12 професор

    2 0 Отговор
    53 висши учебни заведения на 6 мил българи, като се вземе предвид, че правителството казва, че около 2 мил са в чужбина, някой да има да каже нещо?
  • 13 chi

    0 0 Отговор
    Както е тръгнало скоро и без дипломи ще ги приемат...
  • 14 Малко е

    2 0 Отговор
    Нека има колкото си искат училища и да приемат колкото си искат, но всички държавни да са максимум десет.
    И пари само на държавните.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове