Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 19:15 8 130 30

Асен Йорданов: В Openlux става въпрос за 100 популярни българи

  • асен йорданов-
  • openlux

Тези 1 млрд. лева имат значение за България, каза той

Асен Йорданов: В Openlux става въпрос за 100 популярни българи - 1
Кадър Евроком

В разследването “Openlux” става въпрос за около 100 имена на български граждани. Няма да кажа кои са, но има интересни общественопопулярни личности у нас. Те ще излязат така или иначе. Всички тези разследвания, които правим са нови части от пъзела. Задкулисието няма да се разкрие изведнъж като една картина, то ще се нареди лека-полека като пъзел. В момента това правим – нареждаме пъзела. Това каза за предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ журналистът Асен Йорданов, издател на сайта Биволъ.

„Не твърдим, че става въпрос за престъпление, но вадим факти. До момента обаче всичко, което БиволЪ вади, следва пълното мълчание на българските отговорни институции. Говоря за хипотези, но ако те се проектират с корупция, нещата стават печални“, заяви той.

Йорданов разясни какво точно представлява Люксембург:

„Това е държава в ЕС, която обаче е натрупала огромни приходи и е вдигнала стандартите на живот до 1-2 място в света благодарение на стратегията да акумулира капитали, предлагайки почти символични данъчни условия. До 2014 година страната беше на практика офшорната зона на ЕС. Става въпрос за капитали от 7 трилиона евро, които са концентрирани в едно градче с население 620 хил. души“.

„След Люксембургския теч на информация, който започна още през 2014 година, скандалът беше много голям, и отговори трябваше да дава лично Жан-Клод Юнкер. Тогава беше поет ангажимент и ЕС прие една наредба, че в Общността не може да съществува държава, която крие авоари. Прие се, че този регистър трябва да се освети. Това стана, но по такъв начин, че за едни обикновен човек е трудно да намери какво точно става в този регистър. Той в момента се поддържа от 50-60 човека. Тоест там няма никакъв контрол, въпреки европейската наредба. Никой не знае в крайна сметка точно какво се крие там“.

Асен Йорданов подчерта, че групата от разследващи журналисти, към които е и БиволЪ, систематизира голяма част от тази информация, в която има и български субекти.

„Тези 1 млрд. лева имат значение за България. Още повече, че от нашите кореспонденции с НАП става ясно, че те нямат никаква яснота точно какви пари имаме в Люксембург. Няма никаква информация, ние сме правили редица запитвания“, повтори журналистът.

„Дори отчетът за командировката на Красимир Стефанов по времето на Симеон Дянков в Германия изчезна. Това има общо с г-н Пенчев и неговия син, защото всички тези течове – като ппеминем от Швейцарския диск, Панама пейпърс, Азербайджанските перачници и стигнем до Люксембургската история, те разкриват части от пъзела на задкулисието в България. Всички тези субекти са свързани. Например от Панама пейпърс изскочи Сашо Ангелов – адвокатът на Делян Пеевски. Тази информация абсолютно се криеше. Връзката между Сашо Ангелов и Добрин Иванов излезе през два различни линка, през две различно осветени места. Активите, които са влезли във фирмата на Пенчев – милион и 200 хил. лв. са с неясен произход“, отбеляза журналистът.

„Прокуратурата не е изяснила произхода на средствата във всички тези фирми. Защото първата фирма, която е от 2006 година, е закрита. Когато фирмата се ликвидира, архивът изчезва и не може да се стигне до това от къде първоначално са постъпили тези пари, какъв е техният произход. НАП и Българската прокуратура не са предприели някакви действия за това от къде е дошъл заемът за 30-годишният син на Пенчев в Люксембург. Проблемът е, че институциите мълчат“, отчете журналистът.

„Голяма част от фирмите в Люксембург са регистрирани на т.нар. „сламени хора“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    70 4 Отговор
    ДАВАЙ ДА ГИ ВИДЕМ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!
  • 2 КАСКЕТура

    43 4 Отговор
    НЕВИННИ СА.🤣🤣🤣
  • 3 факт

    30 7 Отговор
    ами и ти не искаш да кажеш имената!

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Овчарник

    72 5 Отговор
    Колко са жалки журналистите на канал1 бтв,нова....Как се дупят за няколко лева един ден мизерията ще надупи техните деца...ВМЕСТО ДА СТАНАТ БИВОЛИ И ДА ПОМОГНАТ ХОРАТА ДА НАУЧАТ ИСТИНАТА И ДА СПАСЯТ БЪДЕЩЕТО СИ..
  • 5 чичо

    10 20 Отговор
    Ако това,ако онова,ако...Ако баба ти беше с „дръжка" щеше да ти е дядо,ама ти е баба.
  • 6 безпартиен

    41 1 Отговор
    И като им знаем имената какво?Как ще ги вкараме в България тези пари,след като никой от тук управляващите нито ги търси,нито ги иска!Въпросът е имаме ли служби в България-специални и не толкова специални?!Личното ми мнение е,че информация за всеки и всичко,кога,колко и на кого я има в секретните служби-в МВР,ГДБОП,ДАНС!!!Липсва обаче "разрешение" на ръководствата и най-вече в ръководствата на държавата до сега,което навежда на мисълта,че от една паница"се хранят"!Ако пък липсва изобщо информация за лицата и средствата им,то изводът е,че всички в тези служби трябва веднага да хващат пътя за към частния сектор.Там служители не са нужни!Искат се работещи хора!
  • 7 Българина

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    ЧЕТИ бе ТУЛУП.
    В рaзcлeдвaнeтo “Оpеnlux” cтaвa въпрoc зa oкoлo 100 имeнa нa бългaрcки грaждaни. Нямa дa кaжa кoи ca, нo имa интeрecни oбщecтвeнoпoпулярни личнocти у нac. Тe щe излязaт тaкa или инaчe. Вcички тeзи рaзcлeдвaния, кoитo прaвим ca нoви чacти oт пъзeлa. Зaдкулиcиeтo нямa дa ce рaзкриe извeднъж кaтo eднa кaртинa, тo щe ce нaрeди лeкa-пoлeкa кaтo пъзeл. В мoмeнтa тoвa прaвим – нaрeждaмe пъзeлa.
  • 8 РАДИО ЕЛТО

    31 3 Отговор
    унас мафията си има ДЪРЖАВА
  • 9 нема лабаво

    20 3 Отговор
    От Бацито толкова , ама от сърце.
  • 10 карамфила

    20 9 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    "В рaзcлeдвaнeтo “Оpеnlux” cтaвa въпрoc зa oкoлo 100 имeнa нa бългaрcки грaждaни. Нямa дa кaжa кoи ca, нo имa интeрecни oбщecтвeнoпoпулярни личнocти у нac." Ако ти знаеш 100 имена и не ги кажеш значи ги прикриваш заради облаги и това те прави съучастник.
  • 11 Гост

    31 5 Отговор
    Добро утро.............................В БЪЛГАРИЯ НЯКОИ ХОРА ТОЛКОВА СА ОТКРАДНАЛИ,ЧЕ..........................ЗАТОВА ХОРАТА СА ИЗЛОЖЕНИ НА ГЕНОЦИД ТОЛКОВА ГОДИНИ...............НИЕ СМЕ КОЛКОТО ЕДИН ГОЛЯМ ГРАД В ГЕРМАНИЯ,5 милиона ДУШИ....АКО ИЗРОДИТЕ НЕ КРАДЯХА ТОЛКОВА ГОДИНИ,ЩЕШЕ ДА Е ЕДНА ТОЛКОВА ХУБАВА СТРАНА....
  • 12 Алекс

    4 6 Отговор
    Ура! Бях преброен, 67-мо място! Не е лошо обаче!
  • 13 Дойчо Зелев

    8 2 Отговор
    Германците не смеем да кажем на шефа БайДън
    че кабинета му е много Про-еврейски
    ....... От 22 министри , 11 са евреи :))
    .......
    .............. Не че има нещо лошо че в кабинета има много евреи , ама можеше да сложи повече цветнокожи евреи и представители на ромското малцинство :)))
  • 14 chi

    23 4 Отговор
    Защото НАП и прокуратурата пазят парите на мутрите, за това е така!
  • 15 Сатъра на Хана

    3 5 Отговор
    Черепа пискаше , докато ескалира бизнес-спора с Цоло Вутов и Ахмет до по-виско ниво (извън България)
    и след това
    Замлъкна ?????? :)))
  • 16 Сайт теле

    3 3 Отговор
    хахаха
  • 17 Аз40🏴‍☠️

    5 10 Отговор
    Охоо, Асенчо, кога ше се ваксаш, мой човек?
    Защо не ги кажете, за парички ли сте я закъсали? Така е, криза е, пандемия, ковид-19. Искайте от дедо ви Сорос, виртуалната Байден пуска вече.
  • 18 Цървул

    3 13 Отговор
    Лицемер! Няма да кажеш имена,защото не сте намерили улики за най-желаното име! Първи щеше да удариш тъпана, ако Борисов водеше списъка, а не някакъв Лупи...
  • 19 читател

    1 15 Отговор
    Не разбирам все пак какво търсят, и какво са намерили.
    Че на сметката на някого си има 10 милиона, и там не пишело от къде са?Че на чия сметка, и къде пише?
    Ако се говори за трансфери, с цел изпиране, ами да погледнат и в UK , тези неща са най-лесни там.
    Всъщност престъпление ли е да имаш 1-5-10милиона? Ако да, то от кога? Престъпление е ли да си адвокат на който и да е?
    Излиза някой, и казва - тук има едни много лоши, я да ги покажем!
    Нещо като онази приказка - ти кажи че сетра му е к...., пък той да върви да доказва, че няма сестра.
    Кухи сензации.

    Коментиран от #23

  • 20 Гешев

    2 7 Отговор
    От тия 100 имена, около 20 са на руснаци с бг гражданство. Кой ли им е продал паспорти?
  • 21 Цоко

    12 1 Отговор
    Пенчев е онзи суяк, царедворец на Моню мадридски, дето беше шеф на ВАС, а след това - конституционен съдия от квотата на тиквата.
  • 22 Давид

    3 7 Отговор
    Това лай но не е ли брат на онова другото лай но Недялко . Е вие мислите ли , че тези екскременти са различни . Баща и сие . Това са лубриканти с цел финансова изгода .
  • 23 Антигерб

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "читател":

    Гербаво тролче няма никакви проблеми някой да има и 10 милиарда стига този някой да не е държавен служител или депутат на 3000 лв заплата защото няма от къде да ги е взел освен да ги е откраднал или някой да му ги е дал за да прокарат някое законче или държавна поръчка - демек корупция.

    Не е проблем за някой които си ги е изкарал с работа и е платил данъци за това ама гербавите толупи се правите на ударени защото знаете за какво крадене става въпрос.
  • 24 Зидаромазач 34

    7 0 Отговор
    Като искате, вземете списъците на масонските ложи в България.
  • 25 Северноатлантик

    3 1 Отговор
    Номера с "македонския въпрос" не мина, номера с "досиета ДС"... 🤔 Сега ще разсейваме народа с няколко богаташчета ! 😜
  • 26 Емил

    1 5 Отговор
    Да не се окаже накрая, че парите на БиволЪ идват от Москва?!
  • 27 Робът спи

    10 1 Отговор
    "Тези 1 млрд. лева имат значение за България...." А само ББ има три пъти по толкова!?! Божков в последното си интервю бе по-скромен и каза "поне 2 млрд.". Народе ?????
  • 28 Гошо

    1 2 Отговор
    Нещо ми се къса нишката! Прави се разследване излизат факти и доказателства пък не казваш кой е престъпника!?!? Само по себе си криенето на престъпник е престъпление! И като не казват имената за чий у. е тва разследване?
  • 29 Урко

    0 1 Отговор
    и тези са едни интерисчии който плаща получава.
  • 30 В чакалня 4ever

    0 0 Отговор
    Уважавам и ценя Биволь. Съжалявам, че нямат адекватна конкуренция за разкрития и журналистика като цяло. Но вече цял месец и само броени дни преди изборите - 5 от 100 имена. Това е притеснително и гложди съмнения за причината. Огромен обем на данни - да, ясно, но тогава за какво беше обещанието за разкрития?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове