26 Февруари, 2021 16:08 6 177 37

Сигнал до ФАКТИ: Общинската администрация на Варна иска да разруши училище

  • оу свети иван рилски-
  • варна-
  • община варна-
  • срутване-
  • унищожаване-
  • v-та езикова гимназия-
  • стела николова

Варненските общинари готвят тежък удар по местно училище, което през тази година навършва 100 години от създаването си

Сигнал до ФАКТИ: Общинската администрация на Варна иска да разруши училище - 1
ОУ „Свети Иван Рилски“, снимка: Ivanrilski-varna.com

Безумията в България са нещо ежедневно отдавна. Но! Особено в последните 4 години наглостта, дебелокожието, бруталността и некадърността са в своя апогей. Всъщност, Вие, нашите читатели, го чувствате и виждате точно толкова добре, колкото и ние от Четвъртата власт. След всяко безумие си мислим, че има някакво дъно, че има някаква граница на алчността, гарнирана с бруталност, уви – не. За герберската администрация граници няма, а поредният пример за това е от Варна. Управляващото статукво там иска буквално да срине УЧИЛИЩЕ – нещо свято за почтените хора. Става въпрос за ОУ „Свети Иван Рилски“, което през тази година навършва 100 години от създаването си. Какъв цинизъм, нали? За готвеното безумие ни сигнализира общинската съветничка във Варненския общински съвет – Стела Николова от „Демократична България“. След местните избори през 2019 г. се създава впечатление, че в Морската ни столица тя е единственият общински съвет, който алармира медиите и се бори срещу нелепици (б.р. например в случая с фекалните води във Варненското езеро) и несправедливости като спомената по-горе и добре описана от нея по-долу пред ФАКТИ.

„Две варненски гимназии имат изключителен проблем, защото са заедно с основни училища в една и съща сграда. Това са Математическата гимназия и V-та Езикова гимназия, която е със засилено изучаване на немски език. За V-та гимназия господа управляващите са измислили изключително хитър ход. А именно да позиционират гимназията на адрес бул. „Владислав Варненчик 225“. На нас общинските съветници това ни беше предоставено като адрес. Каква изненада обаче?! Училище „Свети Иван Рилски“ ни изпраща писмо на всички нас общинските съветници от Варна, в което ни обясняват, че адресът, на който трябва да се построи V-та гимназия и за който по никакъв начин не ни е обяснено, че трябва да се събори нечие училище и да се изведат учениците от него, се явява всъщност парцелът на ОУ „Свети Иван Рилски“, заедно с един двор. Този парцел е дарен по време на Междусъюзническата война от едно варненско семейство за начално училище. Построено е училището на този парцел, който е 13 дка и е апетитен, защото вече се явява в широкия център на Варна. Намира се в близост до „Мол Варна“. И понеже Общинска администрация Варна беше „така добра“ през годините да продава всички възможни общински парцели, вместо да ги запазва и да може да строи училища или сгради с обществено предназначение, сега общината иска да събори едно училище, за да се премести друго училище на негово място. А на събореното училище се предлага да се премести в друго училище. Разделят се две училища, защото V-та Езикова гимназия дели една сграда с ОУ „Георги Сава Раковски“, изважда се V-та гимназия от там, изгонва се ОУ „Свети Иван Рилски“ и го пращат в училище „Отец Паисий“, където пак да бъдат две училище. Разделят две училища, за да съберат две други училища?! Това е безумната герберска мисъл, която може да доведе всеки нормален човек до тотална истерия“, разказа ни Стела Николова.

Освен всичко друго, което споменах, ОУ „Свети Иван Рилски“ работи с деца в риск, деца в неравностойно положение и деца от малцинствени групи. Тези хора, които са ръководство и колектив там, правят всичко възможно децата от тези малцинствени групи да ходят на училище, да бъдат образовани. Те полагат и грижи, за да създадат у децата и други умения, извън самата учебна дейност. Имат всякакви кръжоци, училището разполага с парк 4 дка, което пак подчертавам, че като парцел е много апетитно за Община Варна. Ръководството на училището изказва своето съмнение, че тях ги гонят точно заради това, че тяхното училище се намира на един огромен парцел от 13 дка, който удовлетворява огромните желания на Община Варна хем да построи една сграда за V-та гимназия, хем в същото време да ѝ остане едно „ресто“, което после да може да бъде предоставено на подходящите фирми срещу подходящите финансови средства. На 13 дка никой няма да стои една сграда!“, поясни общинската съветничка от „Демократична България“

„В същото време математическата гимназия се предвижда да бъде на мястото на бившия Електротехникум. А междувременно се правят едни образователни програми, които са за придобиване на професионална компетентност, изисква се от фирмите и те изискват от образователното министерство да има кадри, които излизат от образователните институции с някакви умения. Но се затварят всички техникуми, които произвеждаха такива кадри. Остана Механотехникумът, не знам и той колко време ще оцелее. Тези образователни институции падат стръмно надолу по отношение на качеството на образование и желанието на учениците да се запишат в тях. И като няма желаещи за такива училища, те биват закривани и им ползват парцелите“, даде пример тя.

„Колективът в ОУ „Свети Иван Рилски“ работи изключително добре. Тези хора от малцинствените групи, които ние се чудим как да ги заведем до училище, а помните, че миналата година г-н премиерът прати учителите да съберат учениците от къщите, за да ги вкарат в училище и после образователното министерство отбелязваше положителните резултати от цялата тази дейност, която беше вменена на училите, сякаш са полицейски инспектори, и ние изведнъж започваме да затваряме едно училище, което работи добре и пращаме учениците от това училище в училище „Отец Паисий““, заяви още Николова, като след това добави, че колективът и ръководството на ОУ „Свети Иван Рилски“ е сериозно обработвано за користната цел, обещава им се, че на практика тяхното училище ще се влее в ОУ „Отец Паисий“, което по думите на общинската съветничка не е никак добър вариант за учениците от ОУ „Свети Иван Рилски“.

„Къде е логиката в това да се закрие едно училище и да се влее в друго, за да може други две да бъдат разделени?“, пита събеседничката ни, но и ние също.

В стратегията на Община Варна за предучилищно и училищно образование 2021-2025 пише, че на всички деца трябва да се осигури подходяща среда, подходяща образование и възможността децата да са поставени в условия на равни начала. „Къде е равното в този случай?“, попита общинската съветничка.

В ОУ „Свети Иван Рилски“ учат само 260 ученици и това е един от основните аргументите на Община Варна в намерението им да сринат сградата и да закрият училище.

Стела Николова направи уточнение и по този въпрос:

„Искам да отбележа, че в тази малцинствена общност, която се обучава основно в ОУ „Свети Иван Рилски“, има изключително голяма имиграция. И то не само там. Българите бягат от управлението на ГЕРБ като от чума. Това, че има изключително голямо текучество не е само от сега, още повече, че е и навсякъде. Оправданието на Община Варна меко казано арогантно. Това, което се опитват да направят тези хора, е да докопат парцела на ОУ „Свети Иван Рилски“, за да си осъществят плановете, защото те разпродадоха общинското имущество. Не искам да бъда брутална, но тези хора действат като марокански скакалци – не оставят нищо след себе си”, заключи възмутената варненка.

По темата ситуацията към момента не е никак оптимистична. Това е така, защото мнозинството във Варненския общински съвет, който трябва да вземе решението, е повече от стабилно, но не в добрия смисъл на думата

Учители и родители правят подписка срещу закриването на ОУ „Свети Иван Рилски“ навръх 100-годишната му, а ръководството на училището към момента е по-скоро плахо, явно страхувайки се, че може да си създаде проблеми със силните на деня в града.

Скандално е и това, че от Община Варна изобщо не са потърсили мнението на Инспектората по образование във Варна. Нещо, което става ясно след писмо на директорката на училището до РУО Варна.

Гласуване по конкретния казус ще има на следващата сесия на Варненския общински съвет, до която няма много време, за да бъде спряно това безумие. Вероятно ще е през следващата седмица, като „топката е в полето“ на ръководството на ОУ „Свети Иван Рилски“, учителите в училището и родителите на децата – преди всичко от тях зависи дали ще позволяват тази несправедливост да се случи.

Недопустимо е по този начин да се унищожава УЧИЛИЩЕ. Още повече, че тук говорим за такова, което има изключителна полезна функция – да помага на деца в риск и такива от малцинствените групи да се развиват като личности и да се интегрират в българското общество успешно.

И да, проблемът на V-та Езикова гимназия трябва да бъде разрешен по някакъв начин, но не по този начин, не с несправедливост към нещо, което работи добре, и към децата.

Училища трябва да се строят, все повече и повече, а не да се рушат. Ясно е, че в страна, в която министър-председателят е прочел една книга в живота си, за последователите му по „хранителната верига“ е трудно да се сдържат да рушат и да се мотивират да градят, но не всички сме като тях и те ще трябва да се съобразяват с това.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    52 4 Отговор
    там е ... кмета–смъркач от Украйна Потних. 3-ти мандат.
  • 2 0808

    43 3 Отговор
    === безумници проклети.....
  • 3 ГЕРБ НА СЪД.Лъжат ви не вярвайте на Боко

    48 5 Отговор
    Герб унищожиха 10 хиляди училища във селата

    Коментиран от #11

  • 4 Българка

    43 4 Отговор
    "Бeзумиятa в Бългaрия ca нeщo eжeднeвнo oтдaвнa. Нo! Ocoбeнo в пocлeднитe 4 гoдини нaглocттa, дeбeлoкoжиeтo, брутaлнocттa и нeкaдърнocттa ca в cвoя aпoгeй. ..
    Cлeд вcякo бeзумиe cи миcлим, чe имa някaквo дънo, чe имa някaквa грaницa нa aлчнocттa, гaрнирaнa c брутaлнocт, уви – нe. Зa гeрбeрcкaтa aдминиcтрaция грaници нямa"
    Факт! Гарантирано от ГЕРБ!
  • 5 Transpocalypse

    18 4 Отговор
    До 10г няма да има графа пол в свиделствата за раждане, какво остава за училищата. Ще промиват мозъците на децата ви в специални учебни заведения по модел на сатанинския Запад. Родител 1 и 2 няма да могат да направят нищо.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 1 Отговор
    брутална гавра с БЪЛГАРСКАТО КУЛТУРА
    ВИЖДИ РАШИДОВ герб се гаврят с БГ КУЛТУРАТА

    Коментиран от #13

  • 7 Шкафче пачки пачки пачки секс играчки

    24 3 Отговор
    Мерзавецът ти си Тиква, и гАзопродавецът.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 4 Отговор
    герб искат слаба КУЛТУРА слаба ДЪРЖАВА

    Коментиран от #21

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 4 Отговор
    а за какво награди ха ВЪЛЧЕВ министъра на просветата
    БОЙКО мутра проклета
    марешки престъпнико гербави мутри бавно бавно унищожавате КУЛТУПРА и НАРОД
  • 10 Варненка

    11 30 Отговор
    Загрижени за жителите на Максуда?!А това 100 год.училище ако рухне?Когато се строи нещо ново,модерно,не зная защо"демократи"скачат,само за да привлекат вниманието на хората. Все пак ще се строи ново училище,а не МОЛ.

    Коментиран от #12

  • 11 Onq s konq

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ НА СЪД.Лъжат ви не вярвайте на Боко":

    Туй ни е верно. Па и да унщожили ко? Ний умниъи и красивити можим да читем и пишим и да броим фо номира на булетината да избирем пак Бойко. Бойко обичам та. Ти ще си Призедента. Носа си ед и твои долни гащи и си ги душа от времи на времи за кеф
  • 12 Анджело

    23 3 Отговор

    До коментар #10 от "Варненка":

    Аха ще построят още един мол. И някъде на първите етажи ще има няколко помещения за училище... Това е идеята
  • 13 ОКСИМОРОН

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Че цитираното от теб лице е рязана бургия и заслужил Мултак! Пука му на него за бг култура и история! Сбъркал си адреса! При мафията няма такъв адрес!

    Коментиран от #27

  • 14 Анджело

    18 0 Отговор
    Скоро време очаквайте домът за сираци Цонко Цонков на ул Кракра да бъде съборен. И там планират нещо "ново и хубаво"
  • 15 Зорбас Гъркос

    15 3 Отговор
    Там където упралява белия прах не търсете логика. С общински съветници като шмекерян и други раздрънкани автобуси, рапани,рапони гънката, блузката, полото във городе Варне всички л@йн@ изплуват отгоре.
  • 16 Гост

    14 2 Отговор
    Щом е училище ще го бутнат за нула време. Виж, ако е някое казино - не се пипа.
  • 17 Архитект

    20 0 Отговор
    ВЗЕМЕТЕ СИ ДОБЪР АДВОКАТ, ЗАЩОТО АКО Е ДАРЕНИЕ ТАЗИ ПЛОЩ ОТ 13 ДЕКАРА ЗА НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРОМЕНИ ИЛИ ТРЯБВА ДА ГО ВЪРНАТ НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДАРИТЕЛИТЕ!!! ПОРТНИХ, ГРОБ И ТИМ НЯМА ДА ПРЕЗКОЧАТ СЪДА... ТРИ ИНСТАНЦИИ.!!!! ВАРНЕНЦИ, БОРЕТЕ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ!!!
  • 18 Ужас

    9 1 Отговор
    Простолюдието, което ни управлява иска да заличи всичко ценно, традиции, морал, родолюбие само заеади користни цели на самозабравили се хора изгубени, нещастни души
  • 19 Варна

    10 4 Отговор
    Какъв ,,широк център" е точно там.300 метра от горния край на кв.Максуда. Ако квартал,,Трошево" е широк център.....това че има МОЛ ,не го прави ,,център,, Ами явно това е критерия за просперитет, да има МОЛ и хранителен хипермаркет.А че улиците в ,,централния" квартал са презастроени,разбити,кални и мръсни,задръстени с таралясници, това не е проблем.

    Коментиран от #37

  • 20 Турчина

    13 1 Отговор
    Портних,Шакарян,ТИМ...този хубав град е доилка за алчни хора.Общинските съветници обявяват обществени поръчки в 4 часа сутринта,когато всичко живо спи и когато ги попитат казват:"Ами на 25-ти(примерно),никой не се яви...Мутренски номера начело с кмет шмъркач!
  • 21 Проззз

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ГЕРБ са изпълнителите на пъкленият план. Поръчителите са други който искат България като територия без Българско население и устойчево постигат своите цели.Геноцидът е над Българското население заличават ни като нация.

    Коментиран от #26

  • 22 Врачка

    8 1 Отговор
    Варненските ТАЛИБАНИ от ГЕРБ бавно ,упорито и методично рушат държавата,която узурпираха за своите пъклени планове.Камък върху камък няма да остане след тая смрад неземна .
  • 23 ШМЪРКАЧ

    6 0 Отговор
    БЕЛОТО НЕ ПРОЩАВА
  • 24 Варненци

    8 0 Отговор
    Хайде на опашката да си платите всички данъци . Ако искате проверявайте къде са изчезнали градинките Ви пред частни кооперации в цялата централна част . С химикалчето и от 2008 година е започнало някакво разчертаване в което няма градинки граничещи с улиците за платено паркиране. Нищо ,че земята е закупена и тогава е строено. Нищо ,че е Ваша. Какво тук в тази територия значи " Частна собственост" -нещо което би трябвало да е пазено от конституцията. И никой не знае точно кога и защо една госпожа от Герб в общината възлага на семейната фирма да разчертава и променя точки в кадастър. Никой не е уведомен. Едните преди години крадаха дворове вътре и отчуждаваха , а тези от Герб метнаха и останалото. Сега и паспорти на сградите ще искат. Пак пари и пак за техните фирми. Да знаят какво има още за крадене. Та едно училище ли няма да опраскат. 5% отстъпка ще Ви направят за тройно по-големите данъци и такса смет . Изродчета небесни - администрация крадлива.
  • 25 имам баялда

    0 6 Отговор
    Извинявайте някой може ли да каже кои са тези от "демократична България" и имат ли връзка със малцинствата?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 СОФИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ОКСИМОРОН":

    ЧУПКАТА

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пепи

    5 0 Отговор
    Моля подкрепете петицията! Модераторът трие линка, който пускам.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ще те изработя

    2 0 Отговор
    Аналфабети овластени да коригират Деструкторирай
  • 35 кометар 33 54

    1 0 Отговор
    Трий бе неграмотник Или не знаеш какво значат думичките
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    А ве отворко ,братчедите живеят на едно от най - хубавите места във Варна,Максуда е с изглед на юг и в ниското!Това да не ти е оня ветрилник Чайка или Владиславово! Само че е мизерно заради индианците!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове