Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 18:16 1 927 11

Емил Димитров към ДПС и "Да, България": МОСВ не е екологична бухалка

  • буджака-
  • иво прокопиев-
  • фекални води

Движението на Доган иска проверка от министерството на околната среда заради имот на Прокопиев на Буджака

Емил Димитров към ДПС и "Да, България": МОСВ не е екологична бухалка  - 1
Снимка: БГНЕС

Няма да бъда ничия екологична бухалка. Mоля ДПС и "Да, България" да не се опитват да ползват МОСВ за свои цели. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на петъчния парламентарен контрол във връзка със заявката на ДПС да сезира Прокуратурата за "Колокита".

"Явно изборната кампания започна. "Да България" акостираха на плажа в Росенец. Какво постигнаха: шум, рейтинг и електорат. Постигна и втърдяване на ДПС за изборите. Едните показаха, че са живи, а другите, че са готови. Какво обаче не постигнаха? Достъп до плажа. В момента едни си вървят с лодки, а тези хора, които бяха собствениците на имоти в Росенец, бяха подготвили и място за път. Гражданите загубиха, партиите спечелиха. Днес ДПС ни пита за защитена местност в политиката. Николов, Прокопиев, къде живеели. Защо не акостирахте и вие с една лодка. Воювате помежду си за пред хората и взаимно си оправяте рейтингите и си правите кампания с безплатно ефирно време", посочи Емил Димитров.

По думите му всички по време на изборите правят малко повече от необходимото, за да печелят гласове.

Преди няколко дни от ДПС отправиха запитване към министъра на околната среда и водите Емил Димитров за промяната на плана за управление на защитена територия „Колокита“ и застрояването на полуостров Буджака. Въпросът е зададен от народните представители Ерджан Ебатин и Севим Али, съобщават от Движението.
"Няма да бъда ничия екологична бухалка - моля ДПС и "Да България" да не се опитват да ползват МОСВ за свои цели", отговори министърът на околната среда Емил Димитров.

Вижте целия текст на въпроса от ДПС:

УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ,
неотдавна излезе информация в медиите, според която в последния ден от управлението на правителството на Иван Костов - 23 юли 2001 година, тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева е издала заповед, с която е променен планът за управление на защитената територия „Колокита“, обхващаща целия полуостров Буджака, като с тази заповед се разрешава строителството в Зона 2 на защитената територия, което дотогава е било изцяло забранено.

В информациите беше пояснено, че полуостровът е защитена територия от 1970 година и че зона 2 са всички земи на Буджака, а зона 1 са само фиордите и скалите по брега. Сега цялата зона 2 е напълно застроена, а на фиордите, които са напълно защитени и попадат в зона 1, вече могат да се наслаждават само собствениците на намиращите се там имения, защото, според написаното в медиите, всички подробни устройствени планове на Буджака са били одобрени без пътеки между тях и така хората вече нямат никакъв достъп до морето, каквото е изискването по Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Според публикациите, след като министър Манева е променила плана за управление на защитения от 1970 година полуостров, е започнало масово купуване на имоти и строителство на луксозни къщи на полуострова, като за

целта е било създадено специално дружество ДЗЗД „ГД Колокита“, в което са влезли всички собственици, застроили по-късно цялата ивица.

В статиите е отбелязано, че над Райския залив, директно върху скалите, които са в зона 1 и са публична държавна собственост, са построени имотите на журналиста от вестник "Капитал" Йово Николов, както и на Михаил Заимов и по този начин реално достъпът на хора до залива е прекратен, въпреки, че плажът там е публична държавна собственост.

Под една от публикуваните към материалите снимки на тясна и стръмна скалиста пътека, водеща към фиордите и плажа на Райския залив, е написано, че по нея се изливат фекални води от къщата, собственост на Иво Прокопиев.

В публикациите се отбелязва още, че Буджака е и защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000 според Закона за биологично разнообразие по директивата за птиците, но след масовото застрояване там птиците практически няма къде да гнездят, а от там минава „Виа Понтика“.

Във връзка с това нашият въпрос към Вас е: вярно ли е, че в последния ден от управлението на правителството на Иван Костов - 23 юли 2001 година, тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева е издала заповед, с която е променила плана за управление на защитената територия „Колокита“, обхващаща целия полуостров Буджака и с тази заповед е разрешено строителството в зона 2 на защитената територия, което дотогава е било изцяло забранено - ако да, с какви мотиви е променен планът за управление на защитена територия „Колокита“ това законосъобразно ли е направено; нанесени ли са щети на защитената местност с тази заповед за изменение на плана ѝ за управление и с разрешаването на застрояването в зона 1 и ако да - какви; вярно ли е, че директно върху скалите в зона 1 са имотите на журналиста от вестник „Капитал” Йово Николов, а също и на Михаил Заимов и ако да - това не е ли в нарушение на режима на защитената зона, компетентните органи на МОСВ съгласували ли са тези строежи и с тяхното реализиране не е ли увредена защитената зона и ако да - какви са щетите; констатирано ли е изливане на фекални води от къщата на Иво Прокопиев директно по скалистата пътека, водеща към залива и плажа и съответно към морето и ако да - предприемани ли са някакви мерки досега и ако да - какви, а ако не са и МОСВ не е било информирано, ще се сезира ли като компетентна институция и ще направи ли проверка във връзка с медийните публикации, за които Ви информираме?


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емо Димитров

    7 2 Отговор
    МОСВ е само да се източва вода и да се краде!
  • 2 Софиянец

    6 2 Отговор
    "Да България" е измама
  • 3 ха ха

    7 2 Отговор
    Този човек е виновен за цялата водна криза в страната. Жалък темерут.
  • 4 истина е

    7 1 Отговор
    Всички сте едни големи маскари ,борещи се за влас и пари !!!
  • 5 Писна ни от вас

    4 3 Отговор
    А бе ей я да се махате всички "пишман политици" вече, че народа не мое ви гледа. Да не подобрите рекорда на Юсейн Болт.
    АМАН ОТ ВАС. ОМИТАЙТЕ СЕ. Всичките са на места, от които нищо не разбират. Точно на това танцьорче ли е кво е, какво му разбира главата от екология? А онзи другия счетоводител пък до скоро оглавяваше Мин. на здравеопазването, третия пък в казарма не ходил мин. на отбраната го цаниха. Изобщо ББ слага всякакви на места, от които нищо не разбират и вече на слепците им стана ясно до къде ни докараха ГРОБАРИТЕ.
  • 6 Димитро

    5 1 Отговор
    Дано дойде възмездието, твоите грсбежи за прасето с помощта на каскета са за доживотен!... Виждам че си се снижил... Ти нанеси огромно щети за българския бизнес и ще трябва да лежиш човече, ако др са се отървали, ти ше обереш пешкира.. Поне 5 години при циганите с големите патлаци..
  • 7 БСП най крадливата партия

    5 1 Отговор
    МНОГО ЛЮТИ КОМЕНТАРИ НА ЧЕРВЕНИТЕ ТРОЛЧЕТА НА УМРЯЛОТО СТАТУКВО. ОТ НЕДОСТОЙНИ ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА, ТАКА ДЕЙСТВАТ КОМУНДЕТАТА.
  • 8 Наблюдател

    0 0 Отговор
    То няма и кой да попита - До колко етническата партия ДПС е законна? Да знае някой такава в ЕС?
    То няма и кого да попиташ, Конституционния съд например са "черешката" на слугинажа.
  • 9 Добри

    0 0 Отговор
    Ами какъвто им е капацитетът, такива са им акциите
  • 10 Спас

    0 0 Отговор
    ДеБъ винаги са ползвали зелените рекетьори за гадните си схеми
  • 11 Мартин

    1 0 Отговор
    Именно "Да, България" обаче е истинската екологична бухалка на олигарха Иво Прокопиев и недоразумението Тома Белев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове