Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 12:14 3 195 56

Доц. Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане

  • доц. ангел кунчев-
  • ваксиниране-
  • ваксини-
  • зелени коридори

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, но трябва да има "материал"

Доц. Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане - 1
Снимка: БГНЕС

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той.

„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“.

В предаването „Неделя 150“ доц. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки.

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“.

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От утре

    16 42 Отговор
    Групово ще кашлят и кихат по кръчмите и дискотеките и след 15 дни ще стане ясна ситуацията.

    Коментиран от #31, #48, #51

  • 2 Азззззззззз

    73 8 Отговор
    А може ли да ти затегна въжето, а Кунчев?

    Коментиран от #16, #21

  • 3 Трябва вече

    24 25 Отговор
    да свиквате. Това ще е новата нормалност в близките 100 години.
  • 4 ПСР

    71 5 Отговор
    Едно простичко-АМАН от вас,прогнозите ви,пиарът ви,организациите ви ,лъжите ви и всичкото ви,аман!
  • 5 Българин

    54 2 Отговор
    Сега ще кажат че ресторантите са виновни.
  • 6 Jansen

    58 3 Отговор
    Тя вече е нетърпима откакто управлява мутрата Жипков !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    45 3 Отговор
    Повече от ясно е, че герберастията ще избучи локдаун за изборчетата. Иначе няма да е само Затвор. Да видим Козяк, какво е сготвил.
  • 10 търпелив

    44 1 Отговор
    вие нощниците станахте нетърпими и ще си носите кръста до гроб!
  • 11 El boko

    48 1 Отговор
    BG е колонизирана, а мафията ни диктува дневния ред !
  • 12 ХАН КРУМ

    43 1 Отговор
    ПЕШКАТА ВИНАГИ СИ ОСТАВА ПЕШКА.НА З МАРТ ОТИВАЙ НА ДЖАМИЯ, БЕЗРОДНИК!!!
  • 13 El boko

    43 0 Отговор
    Над 20% фалирали бизнеси ОСТАВКА !!!
  • 14 Българка

    48 3 Отговор
    В едно е прав придворният слуга, че положението у нас е нетърпимо. Нетърпимо е , защото ни управлява чума от откровени престъпници. И нека от ОПГ да покажат публичнно по дати какви и колко ваксини са поръчали от шайката, а не дасе оправдават с обща поръчка на ЕС и неизпълнението й от производителите. Съседните ни страни са получили и ваксинирали ПЪТИ ПОВЕЧЕ. Няма как, ако си поръчал преди изборите малко ваксини, да очакваш да получиш много. Спрете циничните лъжи! Целта е всяване на страх от зараза преди изборите и затваряне на хората принудително или чрез всяване на страх избирателите
  • 15 волен сидеров

    30 1 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА НАЛИ ВАКСИНИ СЛОЖИХТЕ ,ЩО ТАКА -
  • 16 Стига

    44 1 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    Ще има разследвания и съд за престъпления срещу човечеството!
    Тия съвсем ни взеха за идиоти и олигофрени и се правят, че не виждат какво се случва по света. Колко учени и адвокати са събрали неоспорими доказателства и завеждат дела срещу тия престъпници. Харесва им да си играят на диктатури и да си провеждат психологическите и медицински експерименти с големи групи хора, но ще си носят последствията от това!

    Коментиран от #27

  • 17 ГРОБ БКП ДПС

    33 1 Отговор
    Още преди да сте го измислили, знаем какво ще стане. Сега от 1 ще отпуснат положението та да са доволни хората, защото все пак избори идват и барем ГРОБ вземе някой друг глас на някой заблуден и една седмица или десетина дена преди изборите на 04.04.2021 ще гракнат всички телевизии как заболеваемостта от Ковид е скочила рязко с единствената надежда да изплашат хората, за да не излязат и да не гласуват. Ето това е целия план и замисъл на ГРОБАРИТЕ. Само те имат интерес от ниска избирателна активност, защото само така ще могат да направят шменти капели и пак да спечелят.
    Страхуват се и от откритите секции в чужбина и правят всичко възможно да ограничат тяхната бройка отново по същата причина, защото знаят, че всички българи в чужбина ще гласуват против тях.

    Коментиран от #33

  • 18 Завзеха медиите

    20 0 Отговор
    Обикновените мисирки тръпнат друг път не видели , толкова големи мисири обезумели и ефира превзели.
  • 19 БАЙ Х@Й ‼

    20 0 Отговор
    Главният държавен здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, но трябва да има "материал" - АМА КАКЪВ МАТЕРИАЛ НЯМА / от коя страна на иглата / ⁉️⁉️⁉️

    Коментиран от #23

  • 20 дедо Герчо

    16 0 Отговор
    НИКОЙ,ОСВЕН СИДЕРОВ,НЕ НАПСУВА СРАЩ-ПОСЛАНИКА ДИРЕКТНО В СУРАТА ! ЛУД ЛИ Е....ХЪХЪХЪ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мислещ

    34 1 Отговор
    "Тoзи ръcт нa зaбoлeвaeмocттa нe ce дължи тoлкoвa нa пo-мeкитe или пo-твърдитe мeрки, нa тяхнoтo cпaзвaнe или нecпaзвaнe, кoлкoтo нa нaличиeтo нa нoвия вaриaнт нa вируca, пoдчeртa тoй."

    Ето ви поредното директно признание и то не за първи път. Диктатурата е политическа, а не медицинска мярка и не влияе съществено на заболяваемостта. Нормалните хора го повтаряме от началото, а напоследък по-завоелирано си го признават поне за втори път и управляващите тикви.
  • 23 Очевидно

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼":

    от задната...не мисли че всички са невменяеми зомбита като тебе...
  • 24 Писна ми

    21 1 Отговор
    Разкарай се!
  • 25 Стефан

    22 1 Отговор
    Тези направо се гаврят с нас Крайно е време да ги массжирсме
  • 26 Уфффф

    25 1 Отговор
    Защо след 22.30 започват проблеми? Доц. Кунчев, искам да ви обясня, че аз, ако съм решил, мога и по обяд да изпия 3 ракии, или пък още в 18.00-19.00 да съм вързал кънките. Часът не е определящ. Странни са ви разсъжденията.
  • 27 Майна

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "Стига":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ...ЛОШОТО Е , ЧЕ ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ , И ЧЕ ДОПУСКАТ , ЧЕ ТЕЗИ,, ВАКСИНИ,, ЩЕ ИМ ПОМОГНАТ...НАДЯВАМ СЕ МИСЛИЩИТЕ И БОРБЕНИТЕ ДА ВЪСТАНАТ СРЕЩУ ТАЗИ ЧОВЕКОУБИЙСТВЕНА ПЛАНДЕМИЯ...

    Коментиран от #38

  • 28 Разрешиха ходенето по бърдаци...

    27 1 Отговор
    А забраниха посещението на връх Шипка...Поклонението пред саможертвата на Българи,Руснаци,Украинци,Румънци,Поляци,Финландци и още много народности които са дали живота си за нашата СВОБОДА !Еничарите се доказаха и показаха в това ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО...

    Коментиран от #29

  • 29 ГРОБ БКП ДПС

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "Разрешиха ходенето по бърдаци...":

    Помнете, че ГРОБАРИТЕ са тези, които забраняват честването на освобождението на БЪЛГАРИЯ от турско робство.
    Та, какво казва асфалт паша, че не бил управлявал с антибългарската и противоконституционна партия ДъПъСъ? Моляяя, я пак
  • 30 Forro

    6 1 Отговор
    Немога да го понасям този Къню.
  • 31 Оракул

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "От утре":

    Ситуацията ще стане ,,нетърпима" на 01.04. !!!
  • 32 Кунчо

    10 0 Отговор
    Кунчо, ти си нетърпим!
  • 33 Тра-ла-ла

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "ГРОБ БКП ДПС":

    Много искам да гласувам против тях!!! Моля, Ви някой да ми посочи алтернатива? Някой честен политик или кандидат за такъв, който няма да краде и ще бъде загрижен за благото на народа. Писна ми от тази шайка разбойници, моля посочете ми такъв достоен за когото да гласувам!

    Коментиран от #36, #50

  • 34 гост

    11 0 Отговор
    Нека спре да заплашва. Какво и да казва не зависи от него ,а каквото му наредят такава глупост изрича. От сега си измисля 3 вълна и затягане на мерките.
  • 35 Васил

    5 5 Отговор
    Само след седмица ще имаме 5-6 хиляди на ден не може всичко да бачка на макс както и училищата нашите тулупи просто създават идеалните условия за разпространение а не за ограничаване.
  • 36 Възраждане

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тра-ла-ла":

    Възраждане е алтернатива.

    Коментиран от #37

  • 37 Точно така е!

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Възраждане":

    И аз ще гласувам за тях!!
  • 38 ГЕРБ=БСП

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Майна":

    Това да не се ходи на връх Шипка го предложи помияра на снимката,чието име няма да спомена! И за назидание трябва да се върже на стол и да му се обръсне брадата и главата без пяна!

    Коментиран от #42

  • 39 Прогнозата

    5 1 Отговор
    Ох Кунчев, като че ли сме неграмотни и не можем да четем графики. При настоящия линеен темп на нарастване, към края на Март случаите ще стигнат нивото на Ноември 2020, когато имаше медицинска криза. А може и да ги задминат тъй като се отварят сериозни вирусни развъдници - барове и ресторанти. Бърсането на масите и без значение, и мнимото спазване на разстояние също - това са затворени помещения и вирусът се предава по въздухът. Как не го разбрахте досега медицинските "експерти".
  • 40 Аз40🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    Те ако можеха да ваксинират по толкова месечно нямаше да тръбят медиите им от сутрин до вечер пропаганда за бабички. Всички с диабет и сърдечно съдови, но изведнъж всички умират от страх, от зловещия ковид-19. Цъкат през зъби и ходят да им баят врачки. Вече са си разпечатали некролозите, запасяват се с лепило.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "ГЕРБ=БСП":

    Аз за този от снимката мога и друго да предложа ама нейсе. Най-лошото е, че настана време разделно!
  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    На този трябва да се извиня!Оня другия кантарджиев има мутра на селски хитрец и,ако Алеко го бе зърнал щеше да напише-Бай ганьо професор!този направо е айнщаййн във физиономията в сравнение с кантарджиев-селския хитрец!
  • 44 chi

    1 0 Отговор
    Плашипутак!
  • 45 Матей

    1 0 Отговор
    Що бе ,матряла ти е подръка,само да ти докарат залежалите астри от Германия и цял ЕС и подкарваш на общо основание.По 1 милион екземпляри на месец,УХААА,и Стаханов задминаваш.Само глей ко стаа като свършат абда-лите,ще има тука ли си--там стой!Фан-то-фан и Фантомас се развихря.Ти какви ги дрънкаш,бе,алан-коо,лу,за доктор Менгеле ли се мислиш?
  • 46 Баш Гост

    2 0 Отговор
    Предизборни митинги и концерти ще има ли? Че много ми липсват.
  • 47 boiko

    1 0 Отговор
    смятай още не са отворили а започна вдигане на бройки и заплахи за затваряне
    то май хич не отваряйте по добре
  • 48 Кунката

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "От утре":

    Ако ситуацията за Тиквата се влоши / т.е. БСП излезе напред в соцпроучванията /, ЗАТЯГАМ МЕРКИТЕ!! Ясно??
  • 49 Кунката

    0 1 Отговор
    Ако ситуацията за Тиквата се влоши / т.е. БСП излезе напред в соцпроучванията /, ЗАТЯГАМ МЕРКИТЕ!! Ясно??

    Коментиран от #53

  • 50 ГРОБ БКП ДПС

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Тра-ла-ла":

    ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 51 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "От утре":

    Те и докато чакат на опашка за ваксинация.....Могат да се заразят, от какво ли не.....
  • 52 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    3 0 Отговор
    Тези като тоя ще ги оправи др Драгунов.
    Истината е в др.Драгунов.
  • 53 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Кунката":

    Ами то е ясно нали Кунчев е кандидат депутат от ГЕРБ.
  • 54 Кунев,Пунев,все тая!И този се нареди...

    2 0 Отговор
    До най послушните подлоги на ТиквунБългаромразеца...Папи и попове застават в партер след като видят тиквената осанка на продажника.С парите от държавната хазна се строят метро,пътища,мостове,джамии,черкви,но забележете ЕДНОДНЕВКИ...Само за мандата,след това срутване и потоп...От некадърници не може да излезе нещо качествено...Такава е и ваксинацията..Но за празника на трети март!Националният ни празник без тържества на Шипка,е вече падане под робство на един народ които се продаде за няколко шкафчета напечатана хартия за спешни еднодневни нужди...
  • 55 сьд

    0 0 Отговор
    Вкарахте най калпавата ваксина
  • 56 сьд

    0 0 Отговор
    Отиди на ВИТОШКА да видиш колко хора има в заведенията